Rattijuoppo heti katkaisuhoitoon

frm

Päihdeaineiden väärinkäyttäjälle vankila on varsinainen lomahotelli, jossa hän saa kutakuinkin samat lääkkeet kuin vapaana ollessaan, ja huumeitahan on aina ollut vankiloissa. Monet huumaus- ja omaisuusrikostautaiset henkilöt eivät häpeä vankilataustaansa, vaan se on monia heitä yhdistävä tekijä. Vankilassa luodaan uusia kontakteja saman arvomaailman omaavien henkilöiden
kesken.
Tuomioistuimille on annettava mahdollisuus määrätä vankilan sijasta katkaisuhoitoon sellaiset päihdeongelmaiset henkilöt, jotka ovat syyllistyneet esim. rattijuopomukseen, tai useisiin lieviin omaisuusrikoksiin esimerkiksi huumausaineiden käytön rahoittamiseksi. Uskoisin, että monelle päihdeaineiden väärinkäyttäjälle se olisi todellisempi rangaistus kuin vankila. Lisäksi inhimilliset tekijät puoltavat sitä. Päihteiden väärinkäyttäjä ei täysin hallitse käytöstään ja ammattimaisessa lääketieteellisessä hoidossa mahdollisuudet sen korjaamiseksi olisivat paremmat kuin vankilassa (sosiaalinen ympäristö).
Nykyisin rattijuoppo selviää ensimmäisellä kerralla sakoilla, mutta jos tuomari määräisikin rattijuopon heti katkaisuhoitoon, se voisi tehokkaammin herättää ihmisen. Jos vanhemmat maksavat nuoren henkilön rattijuopomuksesta seuraavan sakon, onko sillä mitään vaikutusta? Entä jos raha ei autakkaan, vaan esim. nuori henkilö määrätään heti katkaisuhoitoon, toimisi se varmasti suurempana pelotteena. Päämääränä on katkaista heti tapa ajaa päihteiden vaikutuksen alaisena ennen kuin henkilön toimesta aiheutuu suurempaa haittaa.
Tuomioistuimen määräämään katkaisuhoitoon sisältyisi vapaaehtoinen työ, eli työstä kieltäytyvä saisi ruokaa vain sen verran mitä laskennallinen elossapysyminen vaatii, sillä onhan ylipainokin terveyshaitta ja sängyssä makaava potilas lihoaa, jos syö yli tarpeensa. Työssä käyvä potilas saisi enemmän ruokaa, koska energian kulutus lisääntyy. Työllä hän maksaa yhteiskunnalle takaisin sitä haittaa, jonka hän rikoksillaan on aiheuttanut. Tämä siitä syystä, että Suomen lain mukaan työhön ei saa pakottaa, mutta jos työ se on vapaaehtoista. Energiantarvehan perustuu energiankulutukseen ja ruuan säännöstely ylipainon haittavaikutusten estämiseen.
Hoidosta kehitettäisiin entistä halutumpi palkkiojärjestelmän avulla (esim. urheilu- ja teatterilippuja), epäonnistumisista ei heti rangaista, vaan pyritään kannustavaan ilmapiiriin, ja positiivisen käyttäytymisen vahvistamiseen. Lääkinnällisen vieroitushoidon lisäksi siihen sisältyisi esimerkiksi mindfulness (sisäinen muutos), sekä liikunta- ja taideterapiaa. Lääkinnällistä vieroitushoitoa vähennettäisiin hoidon edistyessä. Hoidon päätyttyä motivoitunutta henkilöä avustetaisiin tarpeen vaatiessa asunnon ja työpaikan hankkimisessa, sekä tuetaisiin esim. tukihenkilöiden toimesta.
Suomen rikoslaista on poistettava käyttörikos, koska se kriminalisoi myös sairaita ihmisiä, eli henkilöitä jotka eivät hallitse päihteiden käyttöä. Yhdysvalloissa viranomaiset ovat avoimesti myöntäneet, että vankilan sijaan päihdeongelmainen pitäisi sijoittaa hoitoon (ohimennen, siitähän SOAD:in biisistä Prison Song on kysymys). Monessa maassa ei näin tehdä, miksi? Tarvitaan tavallisiin kansalaisiin kohdistettavia pelotteita (huumeet, terrorismi), joilla perustellaan mm. poliisin valtaoikeuksien lisäämistä ja kansalaisoikeuksien kaventamista. Maailmanhistoria on osoittanut (mm. kansallissosialistinen Saksa ja Neuvostoliitto), että ennemmin tai myöhemmin näitä poliisin oikeuksia käytetään tavallisia kansalaisia vastaan, ja riski kasvaa entisestään maissa, joissa poliisi valvoo poliisia, kuten Suomessa. Suomessa näin on jo käynyt. Oletko juuri sinä tehnyt ajatusrikoksen?

2

336

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Konkurssi-Suomi

      Hyvä idea, mutta rahaa sen toteuttamiseen ei valitettavasti tällä maalla ole.

      • Tjuu.

        Jos rahaa olisi, niin tuskinpa olisi tuota pitkää listaa tullut juuri hiljan poliisin kirjoittamien sakkojen osalta kaikesta lievästä ja mitättömästä säätämisestä (vaikkakin kansan silmissä voi olla toki joku teko jo hyvinkin tuomittava), jotka eivät mene edes muuntoon. Eli arvo on wc-paperi.

        Tosin sen verran todettava itsekin, että jonkun yhden rattijuopumuksen jälkeen katkolle, olisi jo melkoista rahantuhlausta ja tilannekokonaisuus se ratkaisevin kannattaa pitää edelleen. En nyt välttämättä tuhlaisi jonkun vahingossa aamuratin ottaneen suhteen yhteiskunnan resursseja samallalailla kuin selvän väärinkäyttäjän joka kärähtää illalla kapakkarymistelyn jälkeen vaikka samat lukemat olisivatkin. Eli maalaisjärki nyt sentään. Sitä on sentään vähän suurempiakin syntejä kuin joku kansanurheilu päissään ajelu. Ja vastaavasti HUOMATTAVASTI tärkeämpiinkin yhteiskunnallisiin asioihin tarvitaan rahaa, kuin jonkun peräkylän-Joken silmänlumekuntoukseen ettei nyt sitten metsäteillä taas kanttaisili jurrissa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4479
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2229
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1754
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1488
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1423
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1288
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1217
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1136
    9. 22
      1086
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe