Varokaa rypsipossua = puskapossu

kj.mattila

"Ensimmäiset rypsiporsaista saatavat kinkut ehtivät HK Ruokatalosta joulumarkkinoille. Ensi vuonna kaikesta HK:n sianlihasta jo neljännes on rypsiporsasta." http://www.satakunnankansa.fi/cs/Satellite/Talous/1194656327748/artikkeli/ensimmaiset rypsipossut ehtivat joulukinkuiksi.html

Nyt elintarviketeollisuus on pilaamassa possunlihan syöttämällä possuille rypsirehua. Kieltäytykää ostamasta rypsillä ruokittua possua. Tämä rehuvaihtoehto pilaa sianlihan. Äänestäkää jaloillanne ja vaatikaa kauppaan kunnon possua. Kun rypsi ei ole terveellistä ihmisille niin ei se ole possuillekaan.

57

2303

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jep.

      "Rypsipossun lihassa on sydämelle ja verisuonille hyvää tekeviä omega 3-rasvahappoja noin nelinkertainen määrä tavalliseen sianlihaan verrattuna.
      – Rypsipossun liha on tavallista pehmeämpää ja mureampaa ja makutestien mukaan myös parempaa."

      Hyvä tietää, tätä kannattaakin mainostaa. Taidan ostaa kaksi.

      • joku vaan

        Mattila voisi joskus laittaa ne linkit, joissa todistetaan rypsiöljyn aiheuttavan diabetesta ja sv-tauteja. Omegasuhde on joka tapauksessa parempi tuommoisessa possussa, en tiedä sitten Omega-6:sen määrästä.


      • muten vain
        joku vaan kirjoitti:

        Mattila voisi joskus laittaa ne linkit, joissa todistetaan rypsiöljyn aiheuttavan diabetesta ja sv-tauteja. Omegasuhde on joka tapauksessa parempi tuommoisessa possussa, en tiedä sitten Omega-6:sen määrästä.

        eikö kalalle maistuva sianliha olekaan terveellistä.

        onko rypsi sian luonnonmukainen ruoka, soveltuuko sian ruuansulatus rypsin käyttöön.

        onko luonnossa elävän villisian liha epäterveellistä jos sitä ei ammuta rypsipellosta.


      • joku vaan
        muten vain kirjoitti:

        eikö kalalle maistuva sianliha olekaan terveellistä.

        onko rypsi sian luonnonmukainen ruoka, soveltuuko sian ruuansulatus rypsin käyttöön.

        onko luonnossa elävän villisian liha epäterveellistä jos sitä ei ammuta rypsipellosta.

        Silakkajauho sisältää liikaa proteiinia ja antaa ikävän maun. Tuon vuoksi sitä ei syötetä ennen teurastusta.

        Sika on kaikkiruokainen kuten ihminenkin eli kyllä rypsi menee siinä missä perunakin. Silakkaan törmännee heikosti luonnossa.

        Villisika syö parempaa ravintoa kuin tavallinen eli on terveellisempi ainakin rasvahappokoostumuksensa suhteen.


      • joku vaan kirjoitti:

        Mattila voisi joskus laittaa ne linkit, joissa todistetaan rypsiöljyn aiheuttavan diabetesta ja sv-tauteja. Omegasuhde on joka tapauksessa parempi tuommoisessa possussa, en tiedä sitten Omega-6:sen määrästä.

        että jos syötetään rypsiä niin omega-3-rasvahappojen määrä nousee mutta niin nousee omega-6 rasvahappojen määrä kaksi kertaa enemmän mutta siitä ei HK kirjoita mitään.


      • joku vaan
        kj.mattila kirjoitti:

        että jos syötetään rypsiä niin omega-3-rasvahappojen määrä nousee mutta niin nousee omega-6 rasvahappojen määrä kaksi kertaa enemmän mutta siitä ei HK kirjoita mitään.

        Kun sianlihan omegasyhde on jotain 10:1 ja Omega-3 -pitoisuus nousee nelinkertaiseksi ja Omega-6 nousee suhteessa 6 pykälää (2*3) niin omegasuhteeksi pitäisi tulla 16:4 eli 4:1 eli paljon parempi kuin alussa. Makukin on todennäköisesti parempi, rakennekin saattaa olla.


      • joku vaan kirjoitti:

        Kun sianlihan omegasyhde on jotain 10:1 ja Omega-3 -pitoisuus nousee nelinkertaiseksi ja Omega-6 nousee suhteessa 6 pykälää (2*3) niin omegasuhteeksi pitäisi tulla 16:4 eli 4:1 eli paljon parempi kuin alussa. Makukin on todennäköisesti parempi, rakennekin saattaa olla.

        Jos sianlihan omega 3 rasvahappopitoisuus HK:n mukaan nousee rypsin ansiosta nelinkertaiseksi niin kaiken järjen mukaan omega-6-pitoisuus nousee myös nelinkertaiseksi niin onkohan tuo suhde yhtään parempi. Tässä on kysmys vain silmänlumeesta. Nostetaan muka omega kolmosia mutta ei puhuta mitään omega kuutosten noususta.


      • joku vaan
        kj.mattila kirjoitti:

        Jos sianlihan omega 3 rasvahappopitoisuus HK:n mukaan nousee rypsin ansiosta nelinkertaiseksi niin kaiken järjen mukaan omega-6-pitoisuus nousee myös nelinkertaiseksi niin onkohan tuo suhde yhtään parempi. Tässä on kysmys vain silmänlumeesta. Nostetaan muka omega kolmosia mutta ei puhuta mitään omega kuutosten noususta.

        Alkuperäinen omegasuhde 10:1, rypsissä kaksi kertaa enemmän O-6 kuin O-3 ja sianlihan O-3 nousee nelinkertaiseksi. Eli O-3 lisääntyy 3 "yksikköä" ja O-6 sitten 6 "yksikköä". Siis 10 6:1 3 =16:4 =4:1.

        Ei varmaan mene noin suoraviivaisesti mutta johonkin tuollaiseen päädyttäneen testeissäkin.


      • joku vaan kirjoitti:

        Alkuperäinen omegasuhde 10:1, rypsissä kaksi kertaa enemmän O-6 kuin O-3 ja sianlihan O-3 nousee nelinkertaiseksi. Eli O-3 lisääntyy 3 "yksikköä" ja O-6 sitten 6 "yksikköä". Siis 10 6:1 3 =16:4 =4:1.

        Ei varmaan mene noin suoraviivaisesti mutta johonkin tuollaiseen päädyttäneen testeissäkin.

        Jos molempien rasvahappojen osuus kasvaa nelinkertaiseksi niin eihän suhdeluku muutu miksikään.

        Jos sianlihassa on omega-6:tta nykyisin 1462 mg ja omega-3:sta 133 mg niin nelinkertaistamisen jälkeen omega-6:tta on 5848 mg ja omega-3:sta 532 mg. Suhde on täsmälleen sama.


      • Niin.
        kj.mattila kirjoitti:

        Jos molempien rasvahappojen osuus kasvaa nelinkertaiseksi niin eihän suhdeluku muutu miksikään.

        Jos sianlihassa on omega-6:tta nykyisin 1462 mg ja omega-3:sta 133 mg niin nelinkertaistamisen jälkeen omega-6:tta on 5848 mg ja omega-3:sta 532 mg. Suhde on täsmälleen sama.

        Jotta omega-3:n nousisi nelikertaiseksi eli arvoon 532 mg, on sitä lisättävä 399 mg. Jos tämä lisäys tehdään rypsärin avulla, niin saadaan samalla 199,5 mg omega kutosta.

        Eli lihassa on nyt (1462 199,5) mg = 1661,5 mg omega-6:sta ja omega-3:sta siis 532 mg.

        Täten uusi omega-3 omega-6 suhde = 532/1661,5 = 0.32 eli noin 1/3.


      • Niin.
        Niin. kirjoitti:

        Jotta omega-3:n nousisi nelikertaiseksi eli arvoon 532 mg, on sitä lisättävä 399 mg. Jos tämä lisäys tehdään rypsärin avulla, niin saadaan samalla 199,5 mg omega kutosta.

        Eli lihassa on nyt (1462 199,5) mg = 1661,5 mg omega-6:sta ja omega-3:sta siis 532 mg.

        Täten uusi omega-3 omega-6 suhde = 532/1661,5 = 0.32 eli noin 1/3.

        Meni yksi suhde nurinpäin. Elikkös

        Jotta omega-3:n nousisi nelikertaiseksi eli arvoon 532 mg, on sitä lisättävä 399 mg. Jos tämä lisäys tehdään rypsärin avulla, niin saadaan samalla 798 mg omega kutosta.

        Eli lihassa on nyt (1462 798) mg = 2260 mg omega-6:sta ja omega-3:sta siis 532 mg.

        Täten uusi omega-3 omega-6 suhde = 532/2260 = 0.24 eli noin 1/4.


      • joku vaan
        kj.mattila kirjoitti:

        Jos molempien rasvahappojen osuus kasvaa nelinkertaiseksi niin eihän suhdeluku muutu miksikään.

        Jos sianlihassa on omega-6:tta nykyisin 1462 mg ja omega-3:sta 133 mg niin nelinkertaistamisen jälkeen omega-6:tta on 5848 mg ja omega-3:sta 532 mg. Suhde on täsmälleen sama.

        Eli siis omega-suhteeksi tulee jotain rypsin 2:1 ja sianlihan 10:1 väliltä. Tarkka luku ei edes ole tärkeä vaan se, että suhde väistämättä paranee kun sekaan laitetaan paremmalla suhteella olevaa ainetta. Aineen määrästä sitten riippuu kuinka paljon suhde paranee.

        Samalla tavalla jos ruokavalion rasvasta korvataan 1 rkl rypsiöljyllä niin kokonaisravinnon omega-suhde paranee reilusti jollei käytä öljyjä, joiden omega6-määrä ei ole suuri.


      • Niin. kirjoitti:

        Meni yksi suhde nurinpäin. Elikkös

        Jotta omega-3:n nousisi nelikertaiseksi eli arvoon 532 mg, on sitä lisättävä 399 mg. Jos tämä lisäys tehdään rypsärin avulla, niin saadaan samalla 798 mg omega kutosta.

        Eli lihassa on nyt (1462 798) mg = 2260 mg omega-6:sta ja omega-3:sta siis 532 mg.

        Täten uusi omega-3 omega-6 suhde = 532/2260 = 0.24 eli noin 1/4.

        hukassa? Jos sinulla on 100 g possua vanhaan malliin ja uudessa HK:n rypsipossussa on nelinkertainen määrä omega-3:sta niin miten saat suhteen muuttumaan jos omega-6:n nousee samalla nelinkertaiseksi.


      • Niin.
        kj.mattila kirjoitti:

        hukassa? Jos sinulla on 100 g possua vanhaan malliin ja uudessa HK:n rypsipossussa on nelinkertainen määrä omega-3:sta niin miten saat suhteen muuttumaan jos omega-6:n nousee samalla nelinkertaiseksi.

        Jotta omega-3:n nousisi nelikertaiseksi eli arvoon 532 mg, on sitä lisättävä 399 mg. Jos tämä lisäys tehdään rypsärin avulla, niin saadaan samalla 798 mg omega kutosta.

        Eli lihassa on nyt (1462 798) mg = 2260 mg omega-6:sta ja omega-3:sta siis 532 mg.

        Täten uusi omega-3 omega-6 suhde = 532/2260 = 0.24 eli noin 1/4.


      • Niin. kirjoitti:

        Jotta omega-3:n nousisi nelikertaiseksi eli arvoon 532 mg, on sitä lisättävä 399 mg. Jos tämä lisäys tehdään rypsärin avulla, niin saadaan samalla 798 mg omega kutosta.

        Eli lihassa on nyt (1462 798) mg = 2260 mg omega-6:sta ja omega-3:sta siis 532 mg.

        Täten uusi omega-3 omega-6 suhde = 532/2260 = 0.24 eli noin 1/4.

        100 g possua sisältää 133 mg omega-3:sta. Se nelinkertaistuu rypsin ansiosta 4 x 133 = 532 mg.
        100 g possua sisältää 1462 mg omega 6:sta. Se nelinkertaistuu rypsin ansiosta 4 x 1462 = 5848 mg.


      • Niin.
        kj.mattila kirjoitti:

        100 g possua sisältää 133 mg omega-3:sta. Se nelinkertaistuu rypsin ansiosta 4 x 133 = 532 mg.
        100 g possua sisältää 1462 mg omega 6:sta. Se nelinkertaistuu rypsin ansiosta 4 x 1462 = 5848 mg.

        Opetan tämän nyt sinulle vaiheittan. Vastaa joka kohtaan mitä et ymmärrä, niin annan lisäselvitystä:

        (1) Jotta omega-3:n nousisi nelinkertaiseksi eli arvoon 532 mg, on sitä lisättävä 399 mg.

        (2) Jos tämä lisäys tehdään rypsärin avulla, niin saadaan samalla 2x399 mg = 798 mg omega kutosta.

        (3) Lihassa on nyt (1462 798) mg = 2260 mg omega-6:tta ja omega-3:sta siis 532 mg.

        (4) Täten uusi omega-3 omega-6 suhde = 532/2260 = 0.24 eli noin 1/4.


      • joku vaan
        Niin. kirjoitti:

        Opetan tämän nyt sinulle vaiheittan. Vastaa joka kohtaan mitä et ymmärrä, niin annan lisäselvitystä:

        (1) Jotta omega-3:n nousisi nelinkertaiseksi eli arvoon 532 mg, on sitä lisättävä 399 mg.

        (2) Jos tämä lisäys tehdään rypsärin avulla, niin saadaan samalla 2x399 mg = 798 mg omega kutosta.

        (3) Lihassa on nyt (1462 798) mg = 2260 mg omega-6:tta ja omega-3:sta siis 532 mg.

        (4) Täten uusi omega-3 omega-6 suhde = 532/2260 = 0.24 eli noin 1/4.

        100 g sianlihaa muuttuu 96 g sianlihaa ja 4 g rypsiöljyä (luvut arviopohjalta).


      • heh !
        kj.mattila kirjoitti:

        100 g possua sisältää 133 mg omega-3:sta. Se nelinkertaistuu rypsin ansiosta 4 x 133 = 532 mg.
        100 g possua sisältää 1462 mg omega 6:sta. Se nelinkertaistuu rypsin ansiosta 4 x 1462 = 5848 mg.

        Heh, denialistin joutuu nyt kieltämään jo matematiikankin uskontonsa vuoksi.

        Tosiaan, väite omega-6-rasvan nelinkertaistumisesta oli Sinun oma kuvitelmasi, jota et perustanut mihinkään muuhun kuin omaan käsitykseesi. Jos nyt sianrehun omega suhde on 10:1, niin se tulee pienenemään kun siihen lisätään rasvaa, jonka suhde on 2:1. Mistä tuo nelinkertainen omega-6-määrä tulisi, jos tarjolla ei ole kuin kaksinkertainen määrä ?


        Luuletko, että tuon asian kieltäminen toisi VHH:lle uskottavuutta ? Olisiko se mahdollista, että suoran matematiikan kieltäminen veisi VHH-uskonnostasi uskottavuutta ? Jep, nyt voit sitten miettiä, kannattaisiko viimeistään tässä vaiheessa tunnustaa virheesi. Tällaisilla totaalisilla mokilla kun on taipumus seurata ihmistä hamaan loppuun saakka.

        Pitääpä oikein ottaa talteen tämäkin Mattilan ääliömäisyys.


      • yks toinen kp
        kj.mattila kirjoitti:

        100 g possua sisältää 133 mg omega-3:sta. Se nelinkertaistuu rypsin ansiosta 4 x 133 = 532 mg.
        100 g possua sisältää 1462 mg omega 6:sta. Se nelinkertaistuu rypsin ansiosta 4 x 1462 = 5848 mg.

        et tajua, että kun se possu syö sitä rypsivalmisetta 100 g niin omegan lisääntyy tietyllä kertoimella possun lihaan 20000/10000 yksikköä. Eli jos ajatellaan 100 g lihaa ja 10 g öljyä niin 1462/133 suhde muuttuisi 3462/1133 elöi n.10/1 suhteesta alle 3/1 suteeseen.

        Muuten syöttämällä kanoille x%:n (5%:n) pellavasiemenlisää 892/56 suhde muuttuu 1062/572 suhteeseen 100 g:ssa kananmunaa.


      • esimerkin !
        Niin. kirjoitti:

        Opetan tämän nyt sinulle vaiheittan. Vastaa joka kohtaan mitä et ymmärrä, niin annan lisäselvitystä:

        (1) Jotta omega-3:n nousisi nelinkertaiseksi eli arvoon 532 mg, on sitä lisättävä 399 mg.

        (2) Jos tämä lisäys tehdään rypsärin avulla, niin saadaan samalla 2x399 mg = 798 mg omega kutosta.

        (3) Lihassa on nyt (1462 798) mg = 2260 mg omega-6:tta ja omega-3:sta siis 532 mg.

        (4) Täten uusi omega-3 omega-6 suhde = 532/2260 = 0.24 eli noin 1/4.

        Pistetään Kossua 38 % EtOH (sanotaan 40 - 60), 62 % H2O likööriin 10 % EtOH, 90 % H2O niin, että viinan määrä viisinkertaistuu. Mikä on silloin juomasekoituksen alkoholiprosentti ?

        No:
        10a (eli yksikköä), jonka mukana tulee 90 yksikköä vettä
        Siihen lisätään 40 yksikköä Kossua, että saadaan nelinkertainen määrä viinaa. Kossun mukana tulee kuitenkin 60 yksikköä vettä.

        Nyt siis viinaa:
        10a 40a = 50a
        Ja vettä:
        90a 60a = 150a

        Juomasekoituksen alkoholiprosentti on siis:
        50a/(150a 50a) x 100 % = 25 %.

        Juomasekoituksen vesimäärä ei siis viisinkertaistunut vaikka alkoholin määrä viisinkertaistui (joten veden ja viinan suhde muuttui). Tosiaan, linolihapon määrä ei nelinkertaistu vaikka alfalinoleenihapon määrä nelinkertaistuu. Jep, kun rehussa on ALA:n suhteen väkevämpää (vertaa viinan suhteen väkevämpää) tavaraa, niin lopputuloskin on ALA:n suhteen väkevämpi eli sitä on suhteessa enemmän (kuten tuota viina suhteessa veteen; ALA:a suhteessa LA:han).

        Joutuuko hihu kyykkyyn hiljentymällä tuppisuuksi vai tuleeko hän ensimmäistä kertaa ikinä myöntämään suoraselkäisesti virheensä ?


      • Okei.

        Tätä pitää ehdottomasti kokeilla.


      • joulun tähti
        Niin. kirjoitti:

        Opetan tämän nyt sinulle vaiheittan. Vastaa joka kohtaan mitä et ymmärrä, niin annan lisäselvitystä:

        (1) Jotta omega-3:n nousisi nelinkertaiseksi eli arvoon 532 mg, on sitä lisättävä 399 mg.

        (2) Jos tämä lisäys tehdään rypsärin avulla, niin saadaan samalla 2x399 mg = 798 mg omega kutosta.

        (3) Lihassa on nyt (1462 798) mg = 2260 mg omega-6:tta ja omega-3:sta siis 532 mg.

        (4) Täten uusi omega-3 omega-6 suhde = 532/2260 = 0.24 eli noin 1/4.

        Omegasuhde paranee ja makutestin mukaan myös mureus ja maku paranevat! Joulun tähti on ehdoton, rypsipossu se kuulan kalloon saa, rpsipossu sen isä teurastaa...


      • Artovaari
        kj.mattila kirjoitti:

        Jos sianlihan omega 3 rasvahappopitoisuus HK:n mukaan nousee rypsin ansiosta nelinkertaiseksi niin kaiken järjen mukaan omega-6-pitoisuus nousee myös nelinkertaiseksi niin onkohan tuo suhde yhtään parempi. Tässä on kysmys vain silmänlumeesta. Nostetaan muka omega kolmosia mutta ei puhuta mitään omega kuutosten noususta.

        Ihmisen ravinnosta saaman omegan suhde pitäisi olla 1:1
        Nykyisten tavintosuositusten aikana ,joka ohjaa ihmisiä käyttämään kasviöljyjä ,suhde on 1:10 Elikä Omega 3 1 osa ja omega 6 .10 osaa.
        Jos sianlihaan saadaan keinotekoisesti vielä lisättyä Omega kutosta niin metsään mennään. Omega 3 poistaa tulehdusta ja Omega 6 lisää tulehdusta.Kannattaisi ensiksi perehtyä TIETEELLISEEN tutkimukseen jossa voidaan todeta suolistioperäisten syöpien runsaaseen kasvuun . Syyllisenä pidetään Omega 6 öljyä joka juuri aiheuttaa suolistoperäisiä tulehduksia jotka pitkään jatkuessaan jalostuvat syöväksi.Eteläeuroopassa käytetää Oliiviöljyä jossa suhde kahden 3 ja 6 välillä on paljon parempi.Ja siellä ei ole vatsasyöpiä kuin murto-osa verrattuna nyky Suomeen. Kiitos THL


      • Olette idiootteja
        kj.mattila kirjoitti:

        100 g possua sisältää 133 mg omega-3:sta. Se nelinkertaistuu rypsin ansiosta 4 x 133 = 532 mg.
        100 g possua sisältää 1462 mg omega 6:sta. Se nelinkertaistuu rypsin ansiosta 4 x 1462 = 5848 mg.

        aasi!!!!!!


    • heh !

      Tämä on kyllä hienoa kehitystä. Jos vieläpä maku säilyy, niin tämähän on mahtavaa.

      Ja taas suomalaisten elinajanodotteen voidaan odottaa nousevan entistä jyrkempää käyrää. Vielä kun D-vitamiini saadaan kohdilleen (jopa kenties funktionaalisesti liitettynä elintarvikkeeseen), niin hyvältä näyttää.

      Tosiaan, tuo elintarvikkeiden terveysfunktionaalisuus tulee lisääntymään. Tämä on hieno osoitus siitä. Hyvä hyvä.

      • joku vaan

        Sianlihan maku todennäköisesti paranee ja myös sen vedenpidätyskyky. Näin ainakin pähkinöillä syötetyillä sioilla käy. Rypsin kasvatus on ilmeisen kannattavaa (ts. tuotettu joule vs. panos on hyvä) ja rehukäyttö tullee olemaan suosittua koska omatarvepuristimilla saatu puristejäte on erinomaista rehua ja myydyn öljyn arvo suuri. (4 tn viljasadosta saa noin 600 euroa, 700 litrasta rypsiöljyä miltei saman ja jäljelle jää 1 tn energiapitoista rehua. Hehtaarisatoja siis.)

        Levääkin ruvetaan todennäköisesti käyttämään rehuna aika pian. Aika lailla pakko jollei aiota näännyttää paria miljardia ihmistä nälkään koska kehitysmaiden lihan kulutus kasvaa ja sen myötä viljan hinta.


      • jep !
        joku vaan kirjoitti:

        Sianlihan maku todennäköisesti paranee ja myös sen vedenpidätyskyky. Näin ainakin pähkinöillä syötetyillä sioilla käy. Rypsin kasvatus on ilmeisen kannattavaa (ts. tuotettu joule vs. panos on hyvä) ja rehukäyttö tullee olemaan suosittua koska omatarvepuristimilla saatu puristejäte on erinomaista rehua ja myydyn öljyn arvo suuri. (4 tn viljasadosta saa noin 600 euroa, 700 litrasta rypsiöljyä miltei saman ja jäljelle jää 1 tn energiapitoista rehua. Hehtaarisatoja siis.)

        Levääkin ruvetaan todennäköisesti käyttämään rehuna aika pian. Aika lailla pakko jollei aiota näännyttää paria miljardia ihmistä nälkään koska kehitysmaiden lihan kulutus kasvaa ja sen myötä viljan hinta.

        Juuri näin: jäte muuttuukin rehuksi, niin myös Brundtland on onnesta pyöreä. En ihan heti keksi tuosta mitään negatiivista puolta. Kaikki voittavat kun rypsi"jäte" menee rehuksi.

        >

        Mistä revit nuo tilastotiedot ?

        >

        Se on varmasti tulevaisuuden (jopa lähi-) asioita. Harmi vaan, että Itämeri on noin saastunut. Leväviljely tuottaa kuitenkin raskasmetalli- ja dioksiiniongelmat. Vaikka tietysti rehevöitymisen puolesta tuollainen viljely olisi mannaa (ehkä sisävesissä ?).


      • joku vaan kirjoitti:

        Sianlihan maku todennäköisesti paranee ja myös sen vedenpidätyskyky. Näin ainakin pähkinöillä syötetyillä sioilla käy. Rypsin kasvatus on ilmeisen kannattavaa (ts. tuotettu joule vs. panos on hyvä) ja rehukäyttö tullee olemaan suosittua koska omatarvepuristimilla saatu puristejäte on erinomaista rehua ja myydyn öljyn arvo suuri. (4 tn viljasadosta saa noin 600 euroa, 700 litrasta rypsiöljyä miltei saman ja jäljelle jää 1 tn energiapitoista rehua. Hehtaarisatoja siis.)

        Levääkin ruvetaan todennäköisesti käyttämään rehuna aika pian. Aika lailla pakko jollei aiota näännyttää paria miljardia ihmistä nälkään koska kehitysmaiden lihan kulutus kasvaa ja sen myötä viljan hinta.

        epäedulliseen suuntaan. Kun rypsi on epäterveellistä ihmisille niin turha sitä on lisätä possun lihan osalta. Enemmän perunaa possuille niin ne lihovat ja saa sitä terveellistä ja sydänystävällistä eläinrasvaa. Leipää ja pottua lisää possuille. Possu on sekasyöjä eikä mikään rehunsyöjä.


      • Ei vaan,
        kj.mattila kirjoitti:

        epäedulliseen suuntaan. Kun rypsi on epäterveellistä ihmisille niin turha sitä on lisätä possun lihan osalta. Enemmän perunaa possuille niin ne lihovat ja saa sitä terveellistä ja sydänystävällistä eläinrasvaa. Leipää ja pottua lisää possuille. Possu on sekasyöjä eikä mikään rehunsyöjä.

        se muuttuu parempaan suuntaan, sillä omega-6 omega-3 suhde muuttuu arvosta 10:1 arvoon 4:1.


      • jep......
        heh ! kirjoitti:

        http://www.tekniikkatalous.fi/kemia/article337385.ece

        toivottavasti eivät ole kehittänyt kyseisestä posuusta "hullunlehmän" possua? mutta miksi ihmeessä valio konstailee kolesterolien vähäisyydellä ja vähäkalorisuudella? kolesterolihan ei ollut syyllinen vaan onhan siellä joku helevetin fibriitti hyytymistekijänä.


      • joku vaan
        jep ! kirjoitti:

        Juuri näin: jäte muuttuukin rehuksi, niin myös Brundtland on onnesta pyöreä. En ihan heti keksi tuosta mitään negatiivista puolta. Kaikki voittavat kun rypsi"jäte" menee rehuksi.

        >

        Mistä revit nuo tilastotiedot ?

        >

        Se on varmasti tulevaisuuden (jopa lähi-) asioita. Harmi vaan, että Itämeri on noin saastunut. Leväviljely tuottaa kuitenkin raskasmetalli- ja dioksiiniongelmat. Vaikka tietysti rehevöitymisen puolesta tuollainen viljely olisi mannaa (ehkä sisävesissä ?).

        Nuo rypsin satotiedot olivat täällä postatusta linkistä, oli ihan mielenkiintoinen muutenkin. Viljojen satoisuus on meillä luokkaa 4 tn, tuo on joskus koulussa kuultu juttu.

        Eipä tuo puristusjäte ole koskaan mennyt jätteeksi, ei siihen yksinkertaisesti ole varaa. Öljy vielä kompostoituukin huonosti. Sama ongelma muuten viinirypälepuristeella, se on pakko keittää viinaksi kun muuten kaatopaikalla on kärpäsiä miljardittain ja haju on kamala. Tislatussa viinirypälepuristemassassa ei ole kauheasti ravintoaineita mutta sekin menee lopuksi sioille. Rypälemassaa tulee aika vähän paitsi mehutehtaista ja valkoviiniä tuottavista tarhoista. Se kun ei ole alkoholipitoista toisin kuin punkun teossa syntyvä niin se kelpaa oikein hyvin sioille.

        Viinirypälepuristemassaa tulee punaviinin tuotannossa muutama prosentti rypäleiden painosta ja kun viinirypäleen satoisuus vaihtelee suurin piirtein välillä 4 tn - 30 tn per hehtaari niin se ei ole iso ongelma.

        Tuota leväviljelyä on kokeiltu nimenomaan matalissa altaissa. Myös verkkokasseja on kokeiltu. On aika houkuttelevaa siellä missä on lämmintä ympäri vuoden. Leviä on käytetty myös jätevesien puhdistukseen aika hyvällä menestyksellä, kilpailee bakteerien kanssa aika hyvin.

        Rehevöitymiseen tuota levää voitaisiin käyttää keräämällä se talteen ja erottamalla siitä öljy polttoaineeksi.


      • joku vaan
        kj.mattila kirjoitti:

        epäedulliseen suuntaan. Kun rypsi on epäterveellistä ihmisille niin turha sitä on lisätä possun lihan osalta. Enemmän perunaa possuille niin ne lihovat ja saa sitä terveellistä ja sydänystävällistä eläinrasvaa. Leipää ja pottua lisää possuille. Possu on sekasyöjä eikä mikään rehunsyöjä.

        Tuottaja saa rahansa punaisesta lihasta. Sialle syötetty pottu menee siis hukkaan. Rypsi sen sijaan muuttaa lihan ominaisuuksia parempaan suuntaan.

        Pistäpä ne viitteet siihen että rypsi on ihmiselle tai sialle haitallista.


      • tuota !
        joku vaan kirjoitti:

        Nuo rypsin satotiedot olivat täällä postatusta linkistä, oli ihan mielenkiintoinen muutenkin. Viljojen satoisuus on meillä luokkaa 4 tn, tuo on joskus koulussa kuultu juttu.

        Eipä tuo puristusjäte ole koskaan mennyt jätteeksi, ei siihen yksinkertaisesti ole varaa. Öljy vielä kompostoituukin huonosti. Sama ongelma muuten viinirypälepuristeella, se on pakko keittää viinaksi kun muuten kaatopaikalla on kärpäsiä miljardittain ja haju on kamala. Tislatussa viinirypälepuristemassassa ei ole kauheasti ravintoaineita mutta sekin menee lopuksi sioille. Rypälemassaa tulee aika vähän paitsi mehutehtaista ja valkoviiniä tuottavista tarhoista. Se kun ei ole alkoholipitoista toisin kuin punkun teossa syntyvä niin se kelpaa oikein hyvin sioille.

        Viinirypälepuristemassaa tulee punaviinin tuotannossa muutama prosentti rypäleiden painosta ja kun viinirypäleen satoisuus vaihtelee suurin piirtein välillä 4 tn - 30 tn per hehtaari niin se ei ole iso ongelma.

        Tuota leväviljelyä on kokeiltu nimenomaan matalissa altaissa. Myös verkkokasseja on kokeiltu. On aika houkuttelevaa siellä missä on lämmintä ympäri vuoden. Leviä on käytetty myös jätevesien puhdistukseen aika hyvällä menestyksellä, kilpailee bakteerien kanssa aika hyvin.

        Rehevöitymiseen tuota levää voitaisiin käyttää keräämällä se talteen ja erottamalla siitä öljy polttoaineeksi.

        >

        Viitsisitkö kaivaa esiin sen kun minulta on mennyt kokonaan ohi ? Tosiaan, siksi kyselin, että nuo olisivat erittäin kiinnostavia.

        >

        Voisitko paljastaa tästäkin tietolähteesi. Lukisin mielelläni jonkun artikkelin näistä.

        Veikkailevat sinilevää tulevaisuuden biodieselraaka-aineeksi, mutta kerääminen on hankalaa. Tietysti rehevöitymisen kannalta olisi heikkoa kun kuitenkin tuollaiset "viljelmät" lannotettaisiin.


      • heh !
        jep...... kirjoitti:

        toivottavasti eivät ole kehittänyt kyseisestä posuusta "hullunlehmän" possua? mutta miksi ihmeessä valio konstailee kolesterolien vähäisyydellä ja vähäkalorisuudella? kolesterolihan ei ollut syyllinen vaan onhan siellä joku helevetin fibriitti hyytymistekijänä.

        >

        Ja jonkin osatekijän löytäminenkö sulkee pois kolesterolin vaikutuksen ?


      • joku vaan
        tuota ! kirjoitti:

        >

        Viitsisitkö kaivaa esiin sen kun minulta on mennyt kokonaan ohi ? Tosiaan, siksi kyselin, että nuo olisivat erittäin kiinnostavia.

        >

        Voisitko paljastaa tästäkin tietolähteesi. Lukisin mielelläni jonkun artikkelin näistä.

        Veikkailevat sinilevää tulevaisuuden biodieselraaka-aineeksi, mutta kerääminen on hankalaa. Tietysti rehevöitymisen kannalta olisi heikkoa kun kuitenkin tuollaiset "viljelmät" lannotettaisiin.

        http://sixtek.fi/oilesitt.php

        Levälinkkeihin törmäsin muistaakseni etsiessäni jotain ihan muuta (olisiko ollut vegaanisia omega-3 öljykapseleita, on muutama vegaani tuttavapiirissä) mutta tarkemmin en muista.

        Sinilevä on myrkyllisyytensä vuoksi ikävää tavaraa mutta viherlevä ajanee saman asian. Lannoitus ei ole ollenkaan ongelma koska tuollaista kasvatusta voidaan tehdä altaissa. Meren lannoitus on muutenkin turhaa.

        Mielenkiintoisena anekdoottina: tehokas tapa tuottaa proteiinia on lannoittaa vettä ja tuottaa levää ja syöttää se kaloille. Asiasta löytyy tietoa etsimällä sanalla luonnonravintolammikko.


      • vaan !
        joku vaan kirjoitti:

        http://sixtek.fi/oilesitt.php

        Levälinkkeihin törmäsin muistaakseni etsiessäni jotain ihan muuta (olisiko ollut vegaanisia omega-3 öljykapseleita, on muutama vegaani tuttavapiirissä) mutta tarkemmin en muista.

        Sinilevä on myrkyllisyytensä vuoksi ikävää tavaraa mutta viherlevä ajanee saman asian. Lannoitus ei ole ollenkaan ongelma koska tuollaista kasvatusta voidaan tehdä altaissa. Meren lannoitus on muutenkin turhaa.

        Mielenkiintoisena anekdoottina: tehokas tapa tuottaa proteiinia on lannoittaa vettä ja tuottaa levää ja syöttää se kaloille. Asiasta löytyy tietoa etsimällä sanalla luonnonravintolammikko.

        Kiitokset. Oli ihan hyvä linkki. Siinä itse asiassa paljastui, että tuo biodieselin vaihtoesteröinti ei olekaan ihan sama, mitä käytetään margariinien kovettamisessa. Kyse on pelkän alkoholiosan vaihtamisesta eikä rasvahapon. Tämä siis ainakin tuo prosessi, jolla kyseisen linkin kirjoittaja tekee kiisselinsä.


      • joku vaan
        vaan ! kirjoitti:

        Kiitokset. Oli ihan hyvä linkki. Siinä itse asiassa paljastui, että tuo biodieselin vaihtoesteröinti ei olekaan ihan sama, mitä käytetään margariinien kovettamisessa. Kyse on pelkän alkoholiosan vaihtamisesta eikä rasvahapon. Tämä siis ainakin tuo prosessi, jolla kyseisen linkin kirjoittaja tekee kiisselinsä.

        Glyserolin poisto vähentää savuttamista ja parantaa kylmän kestoa. On tosissaan hyvin helppo tehdä koska sidos on vahvempi metanolilla kuin glyserolilla. Suoraketjuisena alkoholina käy myös etanoli ja propanoli.

        En edes kutsuisi margariinin valmistusta vaihtoesteröinniksi vaan kaksoisvaihtoesteröinniksi tms. koska siinä vaihdetaan glyseroli toiseen glyseroliin. Välissä vaan rasvahappo kovetetaan.


      • tuota !
        joku vaan kirjoitti:

        Glyserolin poisto vähentää savuttamista ja parantaa kylmän kestoa. On tosissaan hyvin helppo tehdä koska sidos on vahvempi metanolilla kuin glyserolilla. Suoraketjuisena alkoholina käy myös etanoli ja propanoli.

        En edes kutsuisi margariinin valmistusta vaihtoesteröinniksi vaan kaksoisvaihtoesteröinniksi tms. koska siinä vaihdetaan glyseroli toiseen glyseroliin. Välissä vaan rasvahappo kovetetaan.

        >

        Siis ei kai tuota rasvahappoa koveteta ? Pistetään vaan esim. kookosrasvaa rypsiöljyyn, missä vaihdetaan osa rasvahapoista keskenään. Näin glyseroliin tulee osa tyydyttymättömiä rasvoja ja osa tyydyttyneitä.

        Tietysti tyydyttynyt voidaan tehdä hydraamalla, mutta onkohan se kovin yleistä, kun halpaa kookosrasvaakin on saatavilla.


      • kuitenkin tuo
        tuota ! kirjoitti:

        >

        Siis ei kai tuota rasvahappoa koveteta ? Pistetään vaan esim. kookosrasvaa rypsiöljyyn, missä vaihdetaan osa rasvahapoista keskenään. Näin glyseroliin tulee osa tyydyttymättömiä rasvoja ja osa tyydyttyneitä.

        Tietysti tyydyttynyt voidaan tehdä hydraamalla, mutta onkohan se kovin yleistä, kun halpaa kookosrasvaakin on saatavilla.

        palmuöljy ole paljon yleisempää...


      • korjaus !
        kuitenkin tuo kirjoitti:

        palmuöljy ole paljon yleisempää...

        Jep, siis palmuöljy eikä kookos-.


      • joku vaan
        tuota ! kirjoitti:

        >

        Siis ei kai tuota rasvahappoa koveteta ? Pistetään vaan esim. kookosrasvaa rypsiöljyyn, missä vaihdetaan osa rasvahapoista keskenään. Näin glyseroliin tulee osa tyydyttymättömiä rasvoja ja osa tyydyttyneitä.

        Tietysti tyydyttynyt voidaan tehdä hydraamalla, mutta onkohan se kovin yleistä, kun halpaa kookosrasvaakin on saatavilla.

        Näin saattaa olla nykyään. Kun ei ole suoranaisesti töissä elintarviketeollisuudessa niin asiat ovat yleensä hiukan jäljessä. Toisaalta jonnekin se erotettu rasvahappokin menee.

        Tässä vitsi elintarviketeollisuudesta: Mikä on vihreä ja kumimainen ja löytyy lauantaimakkarasta? Palanen elintarviketyöntekijän kumihansikasta, tietty. Kuvitteleeko kukaan että 4 tn makkaramassaerä kuskataan kaatopaikalle yhden kumihansikkaan takia.


      • tuota !
        joku vaan kirjoitti:

        Näin saattaa olla nykyään. Kun ei ole suoranaisesti töissä elintarviketeollisuudessa niin asiat ovat yleensä hiukan jäljessä. Toisaalta jonnekin se erotettu rasvahappokin menee.

        Tässä vitsi elintarviketeollisuudesta: Mikä on vihreä ja kumimainen ja löytyy lauantaimakkarasta? Palanen elintarviketyöntekijän kumihansikasta, tietty. Kuvitteleeko kukaan että 4 tn makkaramassaerä kuskataan kaatopaikalle yhden kumihansikkaan takia.

        >

        Näin kuitenkin käy. Ihan oikeasti niitä kaatopaikkatoimituksia on yllättävän paljon juuri jonkin tuollaisen syyn vuoksi (vaikka tuollaiset yritetään minimoida esim. juuri pukeutumisella tms. asioilla). Olen seurannut läheltä ruokajuttuja - kylläkin sitä loppupäätä - niin ei siinä kovin suurta onnettomuutta tarvitse tapahtua, kun työntekijä on velvoitettu hylkäämään ko. erä.


      • joku vaan
        tuota ! kirjoitti:

        >

        Näin kuitenkin käy. Ihan oikeasti niitä kaatopaikkatoimituksia on yllättävän paljon juuri jonkin tuollaisen syyn vuoksi (vaikka tuollaiset yritetään minimoida esim. juuri pukeutumisella tms. asioilla). Olen seurannut läheltä ruokajuttuja - kylläkin sitä loppupäätä - niin ei siinä kovin suurta onnettomuutta tarvitse tapahtua, kun työntekijä on velvoitettu hylkäämään ko. erä.

        Juu. tuo on kyllä ihan aito anekdootti makkaratehtaalta. Asia on toki eri jos sekaan on päässyt jotain oikeasti vaarallista.

        Laatukriteerit ovat vielä erilaisia eri tuotteissa. Vieläkin muistan lämmöllä kestomakkaraerää, josta oli jäänyt nitriitti pois. Älyttömän pahan näköistä mutta maku oli parempi ja hinta kohdallaan (jotain 5 markkaa per kilo, joskus 80-luvulla). Makkaratehtaalla oli siis mennyt nitriitti- ja nitraattisuola sekaisin ja ilman nitriittiä makkarasta tulee harmaata, nitraatti kyllä suojaa pilaantumiselta.


      • !
        joku vaan kirjoitti:

        Juu. tuo on kyllä ihan aito anekdootti makkaratehtaalta. Asia on toki eri jos sekaan on päässyt jotain oikeasti vaarallista.

        Laatukriteerit ovat vielä erilaisia eri tuotteissa. Vieläkin muistan lämmöllä kestomakkaraerää, josta oli jäänyt nitriitti pois. Älyttömän pahan näköistä mutta maku oli parempi ja hinta kohdallaan (jotain 5 markkaa per kilo, joskus 80-luvulla). Makkaratehtaalla oli siis mennyt nitriitti- ja nitraattisuola sekaisin ja ilman nitriittiä makkarasta tulee harmaata, nitraatti kyllä suojaa pilaantumiselta.

        Niin, kyllähän tuo vielä 25 vuotta sitten olikin mahdollista, mutta nykyisellään tuollaisesta tulee jo sen verran iso mediakohu, että vain vahingossa ja tietämättä menneet vierasesineet jää tuotteisiin.


      • Karvainen käsi ja pa
        joku vaan kirjoitti:

        http://sixtek.fi/oilesitt.php

        Levälinkkeihin törmäsin muistaakseni etsiessäni jotain ihan muuta (olisiko ollut vegaanisia omega-3 öljykapseleita, on muutama vegaani tuttavapiirissä) mutta tarkemmin en muista.

        Sinilevä on myrkyllisyytensä vuoksi ikävää tavaraa mutta viherlevä ajanee saman asian. Lannoitus ei ole ollenkaan ongelma koska tuollaista kasvatusta voidaan tehdä altaissa. Meren lannoitus on muutenkin turhaa.

        Mielenkiintoisena anekdoottina: tehokas tapa tuottaa proteiinia on lannoittaa vettä ja tuottaa levää ja syöttää se kaloille. Asiasta löytyy tietoa etsimällä sanalla luonnonravintolammikko.

        Molemmilla käsillä


    • lihantuottajia

      Tuo firma menee osaltani boikottiin.

      • joku vaan

        Joudut sitten hommaamaan lihasi suoraan tuottajalta. Muuten ei rypsipossun välttäminen onnistu. Mikäli kokemukset ovat hyvät niin rypsiä tullaneen käyttämään liki kaikkialla rehuna koska se on aika kustannustehokasta ja jo pieni parannus lihan teknisissä ominaisuuksissa on iso asia teollisuudelle. Erikoisesti vedenpidätyskyky on merkittävä asia.

        Omega-kanoille syötetään pellavansiementä mutta se on kallista verrattuna rypsiin.


      • tuodaanhan sitä
        joku vaan kirjoitti:

        Joudut sitten hommaamaan lihasi suoraan tuottajalta. Muuten ei rypsipossun välttäminen onnistu. Mikäli kokemukset ovat hyvät niin rypsiä tullaneen käyttämään liki kaikkialla rehuna koska se on aika kustannustehokasta ja jo pieni parannus lihan teknisissä ominaisuuksissa on iso asia teollisuudelle. Erikoisesti vedenpidätyskyky on merkittävä asia.

        Omega-kanoille syötetään pellavansiementä mutta se on kallista verrattuna rypsiin.

        lihaa mm. Saksastakin. Vai väitätkö sinä hihhuli, että sielläkin on rypsipossua ! Heh heh !


      • Isokyrppä
        tuodaanhan sitä kirjoitti:

        lihaa mm. Saksastakin. Vai väitätkö sinä hihhuli, että sielläkin on rypsipossua ! Heh heh !

        Jos ja kun omega kolmoset nousevat nelinkertaiseksi, TÄYTYY jonkin muun laskea yhtä paljon ELLEI RASVAPROSENTTI MUUTU. Muuten ei matematiikka pidä paikkaansa. Mattilan typerät väittämät heittivät häränpyllyä oikein kunnolla. Sitäpaitsi minulla on isompi...


      • Rasvakyrppä
        Isokyrppä kirjoitti:

        Jos ja kun omega kolmoset nousevat nelinkertaiseksi, TÄYTYY jonkin muun laskea yhtä paljon ELLEI RASVAPROSENTTI MUUTU. Muuten ei matematiikka pidä paikkaansa. Mattilan typerät väittämät heittivät häränpyllyä oikein kunnolla. Sitäpaitsi minulla on isompi...

        ...


    • työntekijöitä. Ei taida rypsipossu pelastaa irtisanomisilta.

      • ...

        En ymmärrä miten, mutta ilmeisesti en ole mieleltäni tarpeeksi sairas.


    • Olette Idiootteja

      sori vaan mut, rypsipossu on paremman makuista ja terveellisempää mitä perinteinen kärsäturpa...

    • Muistakaa tämäkin

      • Heh !

        Niin joo, tämähän oli se juttu, missä Mattila kielsi matematiikan oikeellisuuden.

        Tosiaan, rypsiporsaassa on enemmän PUFA kuin normaalissa porsaassa ja koska tiedämme, että tyydyttyneen rasvan vaihtaminen PUFA:an vähentää sydäntaudin riskiä, niin rypsiporsas taitaa olla oikein hyvä valinta.


      • 89tuhfj
        Heh ! kirjoitti:

        Niin joo, tämähän oli se juttu, missä Mattila kielsi matematiikan oikeellisuuden.

        Tosiaan, rypsiporsaassa on enemmän PUFA kuin normaalissa porsaassa ja koska tiedämme, että tyydyttyneen rasvan vaihtaminen PUFA:an vähentää sydäntaudin riskiä, niin rypsiporsas taitaa olla oikein hyvä valinta.

        Tämä on se ketju missä Mattila osoittaa prosenttilaskutaitonsa. Eipä ihme että yrittäjän tulot olivat viime vuonna noin 20000 euroa. No, pääasiahan on että yrittää. Kovasti :D


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksei voitaisi vaan puhua asiat selväksi?

      Minulla on ollut niin kova ikävä sinua, etten oikein edes löydä sanoja kuvaamaan sitä. Tuntuu kuin jokainen hetki ilman
      Ikävä
      51
      1828
    2. Kaupan työtekijä

      Kyllä on pahaa katsottavaa kun myyjällä on purtu kaula, hyvin epäsoveliasta
      Kuhmo
      39
      1419
    3. Sunnuntai terveiset kaivatulle

      Maa on vielä valkoinen vaikka vappu lähestyy, otetaan pitkästä aikaa pyhä terveiset kaivatullesi tähän ketjuun !!
      Ikävä
      76
      1385
    4. Olen päivä päivältä vain varmempi siitä että rakastan sinua

      Onhan se tällä tuntemisen asteella jokseenkin outoa, mutta olen outo ja tunne on tunne. 😊
      Ikävä
      91
      1203
    5. Verovähennysten poisto syö veronkevennykset pieni- ja keskituloisilta

      Kokoomuslaiset ja perussuomalaiset kansanedustajat jakavat kilvan postauksia, jossa kerrotaan miten kaikkien työssäkäyvi
      Maailman menoa
      160
      1089
    6. Ai miehillä ei ole varaa maksaa

      Treffejä naiselle johon on ihastunut? Ihanko totta dusty miehet? Tekosyy. Haluatko laittaa 50/50 kaikki kulut parisuhtee
      Ikävä
      204
      1036
    7. Oletko koskaan suuttunut jostain kaivatullesi?

      Mitä hän teki tai mitä tapahtui, mistä suutuit?
      Ikävä
      89
      1026
    8. Olet mielessäni

      viimeisenä illalla ja ensimmäisenä aamulla. Ihastuin sinuun enkä voi tunteilleni mitään. Jos uskaltaisin, tunnustaisin s
      Ikävä
      21
      946
    9. 72
      935
    10. Olen paremman näköinen kuin sinä

      Jos aletaan sille tielle mies.
      Ikävä
      82
      871
    Aihe