Metsä verotuksen vähennykset

verotus on p....stä

On oikein viidakko ja eriarvoon asettamista.
Minulla on muutama hehtaari metsää ja olisin ostanut mönkijään ns.hydraulikuormaimella olevan tukkikärryn ja vähentänyt sen verotuksessa , tiedustelin asiaa verotoimistosta että voinko vähentää sen verotuksessa ja he ilmoittivat että toiminta on vähäistä ja tila on pieni , ei tarvetta kyseiselle laitteelle.No sehän sopi meikäläiselle aivan hyvin ettei hyväksytä verotukseen koska on "pientä toimintaa".Aikomuksena on myydä pystykaupalla muutama kuutio puuta ja ilmoitin ettei varmaan tarvitse veroja maksaa kyseisestä kaupasta kun toiminta on pientä.Ei se kuulemma ollutkaan pientä , eli verot kelpaa mutta mitään ei saa poistaa / vähentää verotuksessa. Sellaiset joilla on maatila voivat ostaa ja vähentää kaikki koneet ja laitteet mutta kaupungissa asuva ei voi vähentää kuin murto-osan niistä metsänhoitoon kuuluvista tavaroista.
Ihmettelen sitä kun verottaja laittaa eriaroisuutteen ihmiset , toiset saavat vähentää verotuksessa kaikki ja toiset saavat verottajan mielivallan mukaan vähennykset.Nähdäkseni jos toiminta on pientä ei siitä pitäisi myöskään maksaa veroja jos ei saa vähentää tarvittavia työkaluja.

13

7711

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • <<<<<<<<

      "4.10.2 Metsätalous

      Metsätaloudessa moottorikelkalla ja mönkijällä on tavallisesti maataloutta enemmän tulonhankkimiskäyttöä. Kelkka- tai mönkijätyypin on kuitenkin sovelluttava metsätalouden käyttöön ja käytettävissä on lisäksi oltava reki, peräkärry tai muu metsätöiden kannalta tarpeellinen koneen lisävaruste. Pääasiallinen metsätalouskäyttö edellyttää moottorikelkalta ja mönkijältä myös riittävää konetehokkuutta, joka mönkijällä on normaalisti vähintään 350 cm3:n kuutiotilavuutta. Tieliikennekäyttöön rekisteröidyt mönkijät eivät yleensä ole pääasiallisesti metsätalouden käytössä.

      Yksityistalouteen käyttöön otettujen polttopuiden teosta ja kuljetuksesta aiheutuneet kulut eivät ole metsätalouden pääomatulosta vähennettävissä olevia kuluja. Kelkan tai mönkijän käyttöä yksityistalouden polttopuiden korjuussa ei katsota metsätalouskäytöksi selvitettäessä koneen lukemista metsätalouden kalustoon. Myöskään koneen käyttökulut eivät tällöin ole vähennettävissä miltään osin metsätalouden pääomatuloista.

      Jos moottorikelkkaa tai mönkijää ei lueta metsätalouden kalustoon, arvioidaan sen metsätalouskäytöstä aiheutuvat kulut muun selvityksen puuttuessa samojen perusteiden mukaan kuin maataloudessa (moottorikelkka 11 €/käyttötunti ja mönkijä 13,50 €/käyttötunti)."


      http://www.vero.fi/?article=8779&domain=VERO_MAIN&path=5,40,437&language=FIN#Metsätalous

    • Kirvesnainen

      Mitä kaikkea voi vähentää metsäverotuksessa? Moottorisahan, kumisaappaat, kirveen?! Entä onko vakuutuksesta saatu myrskytuhokorvaus veronalaista?

      • puttesetä

        Vähän vanha kysymys, mutta vastataan siihenkin, jos jotakuta kiinnostaa.

        Metsätalouden verotuksessa vähennetää tuotantopanokset siltä osin kun kuluja on tullut. Moottorisaha ja kumisaappaat ovat tällaisia. Kirveskin kelpaa, joskaan itse en kolmekymmentävuotisen puuntuottajaurani aikana ole keksinyt kirveelle käyttöä metsätaloudessa.

        Myrksytuhokorvaus on veronalaista tuloa, kuten kaikki muukin veronalaisen tulon sijaan tuleva tulo.


    • koutusjk

      Ostin äskettäin pari uutta metsäpalstaa entisen metsämaani lisäksi.
      Noihin palstoihin tutustuminen, kaupan teko sekä myöhempi lohkomistoimitus vaativat useita matkoja vakinaisen asuinpaikkani ulkopuolelle.

      Ohjeiden mukaan metsänomistaja saa vähentää metsän hoitamiseen ja korjuuseen liittyvät matkakulut,.
      Mutta voinkohan vähentää myös näitä uuden metsämaan hankinnasta johtuvia matkakuluja?

      • puttesetä

        Mainitsemasi kulut liittyvät selkeästi metsätilan hankintaan. Ne kuuluvat tilan hankintahintaan, jolloin saat ne hyödyksi suuremman metsävähennyksen kautta. Vuosikuluna niitä ei voi vähentää kuten itsekin itseäsi johdattelit :)


      • koutusjk
        puttesetä kirjoitti:

        Mainitsemasi kulut liittyvät selkeästi metsätilan hankintaan. Ne kuuluvat tilan hankintahintaan, jolloin saat ne hyödyksi suuremman metsävähennyksen kautta. Vuosikuluna niitä ei voi vähentää kuten itsekin itseäsi johdattelit :)

        Kiitos vastauksesta ja neuvoista. Noinhan tuo asia varmaan onkin.


      • metsä kaukana
        puttesetä kirjoitti:

        Mainitsemasi kulut liittyvät selkeästi metsätilan hankintaan. Ne kuuluvat tilan hankintahintaan, jolloin saat ne hyödyksi suuremman metsävähennyksen kautta. Vuosikuluna niitä ei voi vähentää kuten itsekin itseäsi johdattelit :)

        Entäpä osallistuminen kutsuttuna metsään liittyvään tiekokoukseen tai tilan rajamerkkien tarkistamiseen. Luetaanko näistä koituvat matkakulut metsänhoitomenoiksi?


      • Hei Puttesetä
        puttesetä kirjoitti:

        Mainitsemasi kulut liittyvät selkeästi metsätilan hankintaan. Ne kuuluvat tilan hankintahintaan, jolloin saat ne hyödyksi suuremman metsävähennyksen kautta. Vuosikuluna niitä ei voi vähentää kuten itsekin itseäsi johdattelit :)

        Kauppahinta, lainhuuto- ja lohkomiskulut luetaan hankintahintaan, mutta kaupan takia tehdyt matkakulut eivät ole hankintamenoa, vaan ne vähennetään vuosimenoina.


      • qwdq
        metsä kaukana kirjoitti:

        Entäpä osallistuminen kutsuttuna metsään liittyvään tiekokoukseen tai tilan rajamerkkien tarkistamiseen. Luetaanko näistä koituvat matkakulut metsänhoitomenoiksi?

        Kyllä luetaan. Ajopäiväkirja merkinnät ylös kaikista metsän matkoista ja vähennyksenä veroilmoitukselle.


    • puttesetä

      Tässä tapauksessa verottajan antama tulkinta on aivan oikea. Verovelvollinen voi hankkia mitä härveleitä lystää, mutta vähennyskelpoisuudessa on oltava tietty sopusuhde. Muutaman hehtaarin metsätilalle hankitut mönkkärit ja hydraulikuormain kertoo, että kyse ei ole vakaasta tulonhankkimistarkoituksesta vaan harrastustoiminnasta. Aloittaja äkkäilee selvästi vain sen vuoksi, että ei voikaan maksattaa lelujaan muulla yhteiskunnalla.

    • Hannu Mönkijä

      Paljon tulee asiaa. On kuitenkin ilmiselvää, että verottajalle jää paljon tulkintaa ,koska lait antavat usein vain ns. yleisohjeen ja raamit. On päivän selvää, että mönkijä (ATV-laite) on oltava metsäkäyttöön soveltuva siis ehdottomasti 4X4 (neliveto) ja riittävän suuri kuutiotilavuudeltaan ja teholtaan yleensäkkin. Mieluiten 500cc ja yli. EIKÄ TIETENKÄÄN TIELIIKENNE VERSÌO (tai tieliikenteeseen rekistöröity) Ja tietty varustettu sillä kärryllä. Mutta verottajankin ja Suomalaisetb etu olisi että ns. metsäharrastaja saisi kohtuudella näitä vähennyksiä verotuksessa tehdä.Kyllä jo n. 10ha tilalla tuollaiselle liteelle käyttöä on ja siitä suunnaton apu. Huom ! Metsänomistajat Suomessa ovat varsin ikääntynyttä väkeä. helppoa on luoda tarkat kriteeriot vähennyksille. Kateus (tuo suomalainen perustauti) manifestoituu liian helposti. Suomen verotuloihin näillä vähennyksillä ei ole MITÄÄN MERKITYSTÄ ! Mönkijä kärryineen kestää helposti 10-15vuotta asiallisella käytöllä.

      • perinteet

        Todellakin, metsänomistajat ovat keski-iältään yli kuusikymppisiä ja melkoinen osa heistä asuu vielä eri paikkakunnalla kuin missä metsäpalsta sijaitsee. Eli jotta pystyisi itse hoitamaan metsiään tulee hankkia kunnon koneet ja välineet. Metsänhoitotyöt ovat sen verran fyysisiä, että pelkällä kirveellä ja moottori-/raivaussahalla ilman nosto- ja ajokalustoa, ei hommista tule juuri mitään.
        Vanhemmalla metsänomistajapolvella on enemmän aikaa kuin nuoremmilla, mutta ikä ja kunto tuovat omat rajoitteensa. Nykyaikaisten koneiden ja laitteiden avulla tämä ikääntyneempi sukupolvi kykenee vielä hoitamaan omia metsiään, vaikkakin ehkä hieman verkkaisemmalla vauhdilla. Sen takia verottajan tulisi hyväksyä kaluston hankinta sellaisille metsätiloille, joilla metsää on useampia hehtaareja.
        Tietenkin toinen vaihtoehto on teettää kaikki työt ulkopuolisella. Kalustoa ei tarvitse hankkia ja kuitit voi laittaa metsäverotukseen. Tämä saattaa monessa tapauksessa olla taloudellisempaa ja pakon sanelemaakin (terveydentila, kaluston puute) . Mutta metsätöitä voi myös jakaa siten, että raskaimmat ja isompaa kalustoa vaativat työt teetetään urakoitsijalla ja tehdään itse pienemmät omaa kuntoa ja kalustoa vastaavat työt. Niitäkin on riittämiin ja ilman kalustoa ei niistäkään selviä.

        Asiassa on monta näkökantaa, mutta jo metsänhoitoperinteen jatkumisen kannalta on mielestäni tärkeää, että on vielä niitä, jotka haluavat itsekin osallistua metsänhoitotöihin ja seurata alan kehitystä.
        Ja metsäverotuksen kirjanpidon avulla tämä on mahdollista (muuten ei), vaikka myytävää ei tulisikaan vielä kymmeniin vuosiin (seuraava tai sitä seuraava sukupolvi). Tätä seikkaa ei monikaan tiedä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      148
      2301
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1958
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1918
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1720
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      64
      1514
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1286
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe