Olen melko ihmeissäni näistä keskusteluista, miten töitä ei IT alan kokeneille ammattilaisille ja kouluja käyneille ihmisille tunnu mistään löytyvän. Minulla oli käsitys, että IT työllistää erinomaisen hyvin ja MOLin sivuillakin on pitkä liuta avoimia paikkoja. Mitä sitten oikein vaaditaan, että töitä saa? Onko ammatti-, ja ammattikorkeakoulutus liian vähän, riittääkö yliopistokoulutus? Kauheasti työkokemusta vaikka sun mistä?
Tulin nyt syksyllä valituksi yliopistoon tietotekniikkaa opiskelemaan tammikuussa 2011, ja näin alussa ajattelin ohjelmointiin erikoistua. Olin jo innoissani ja luulin että pian töitä tosiaan riittää ja palkat ovat kohdillaan, mutta kuinkas todellisuus sitten onkaan? Toinen juttu on, että ovatko hommat tosiaan niin huonoja/stressaavia jne. kuin täällä moni valittaa? Selvähän on, että IT työllistää hyvin erilaisiin tehtäviin, mutta näin yleisesti ottaen kovin moni ei tunnu täällä hommiaan kehuvankaan. Tällä hetkellä opiskelen laitoshuoltajaksi, ja se ainakin työllistää, mutta haluaisin vielä käydä kunnon koulutuksen kun nuori olen, kysymys kuuluukiin, että kannattaako se tehdä tietotekniikan alalta.
Kannattaako IT alan opiskelu oikeasti?
22
8383
Vastaukset
- IT-opiskelija
Verrattuna 5-10 vuoden takaiseen tilanteeseen työllisyystilanne ja olot IT-alalla ovat kyllä huonontuneet. Mutta se ei vielä lähimainkaan tarkoita sitä, että oikeasti kiinnostuneen ja kohtuullisen kykenevän ihmisen ei kannattaisi alalle kouluttautua. Tietenkin ne ajat, jolloin "jonkin suht hyvän duunin, ei niin väliä mitä" haluavalle oli oikein tietotekniikkaa suositella, ovat jo takana.
Ei kannata myöskään olettaa, että nettipalstoilla aiheesta kirjoittavat olisivat edustava otos IT-työläisistä; negatiivisista kokemuksista kun halutaan kertoa kertaluokkaa hanakammin kuin positiivisista... - ei mikään varma
Sen vakaan palkkaduunin löytäminen on kiven alla ihan oikeasti, jos nyt ohjelmointia ajattelit töiksesi tehdä. Voihan sitä olla helppari/it-tuessa myös. Näitä toki on auki, mutta on niitä hakijoitakin.
It alalla saatat olla jo 35v "liian vanha" ohjelmointihommiin... ikävä kyllä... - 24
IT alan konkarina alalla 25 v olleenna, sanoisin että on varsin pirullinen ala. Periaatteessa palkka on kohtalainen. Itselläni on ollut onnea suhtkoht pitkissä työsuhteisessa keskimäärin 5 vuotta ja sitten YT:t tai työnantajan konkurssi. Esim YT:ssä osaamisella ei ole mitään merkitystä, joten halvimmat jää ja monesti jäljelle jäävät työtehtävät ei välttämättä ole mukavia. Itselleni ole sattunut kohdalle irtisanomispaketteja, jollei sellaiseksi lasketa että irtisanomisajalla (3 kk) ei tarvinnut tulla töihin, eli kolmen kuukauden palkallinen loma.
Moni tuttava onkin löytänyt paremman suunnan esim: eräoppaina, merimiehenä, veneenrakentajana tai kaljakuppilan pitäjänä, tässä nyt muutamia mainitakseni. Pöyryn irtisanomisia lukiessa käy selväksi että Suomessa on keskiluokan alasajo alkanut Amerikan malliin. Onneksi ei ole enää velkaa, joten itselleni ei enää käy hullusti, jos vaikka tässä maailma romahtaisikin. - Helppo vastaus
EI KANNATA. Opiskelu kannattaa kyllä, mutta kierrä IT ala kaukaa.
Kohta on kulunut 10 vuotta siitä, kun IT ala viimeksi todella työllisti kaikki kynnelle kykenevät.
Hidasta alamäkeä siitä lähtien, töitä ei ole kuin kokeneille sopivan ikäisille ihmisille.
Mielestäni on melkoista ajanhukkaa käydä 5-6 vuotta yo:ta max 10-15 työrupeaman takia. Mielummin käyttää tuon 5-6 vuotta alan opiskeluun, joka voisi edes teoriassa työllistää eläkeikään saakka... - Alalla 20v, viihdyn
Hyvät tyypit saa aina töitä.
Osaaminen, asenne ja kehittymiskyky kohdallaan ja pääset aina eteenpäin. Käytännössä näitä on 15% porukasta.
Jos olet ns keskivertoheikki, etkä erotu mitenkään, olet aina vain "resurssi" - alasta riippumatta.
Ja silloin on sekä työllistyminen ja töiden pitäminen YT-tilanteessa arpaa.
IT on hyvä toimiala, ehkä vähän hektisempi kuin moni muu. Vaatii paljon tietoa ja hereilläpysymistä,
mikä ei aktiivista ihmistä oikeastaan häiritse.
Täällä ruikuttaa ne joilla siihen aikaa on - ne jotka luulevat että vika on enemmän toimialassa kuin
omassa asenteessa. Älä liity heihin.- Anonyymi
15% on aika vähän. Terveydenhoitoalalla se on 100%.
- Delete program ? (Y)
IT-alalla löytyy töitä, mutta työt tuppaavat olemaan projektiluontoisia ja yleensä vaativat jonkin erikoisalan erityisosaamista. Yliopistojen kouluttamia IT-alan tusinamaistereita riittää Suomessa jo pilvin pimein. Jos joku loukkaantui, niin pahoittelen, mutta pohjimmiltaan näin on asia. Pienellä Java, C, SQL ja netti-osaamisella ei enää softa-markkinoilla pärjätä, vaan täytyy olla myös erittäin hardware-pohjaista osaamista erilaisista piirijärjestelmistä. Ongelmaksi tulee tuolloin, että kyseisen osaamistason hankkimiseen menee vuosikymmeniä ja silloinkaan palkoilla ei enää juhlita. Ilkeästi voisi todeta, että helpommin (panos kouluttautumiseen/tuotos rahallisesti) saa paremmin töitä melkein mistä tahansa muusta ammatista.
Ne joilla on osaamista, voivat vielä valita työpaikoista mieleisensä, mutta ne jotka ovat vasta harkitsemassa alalle tuloa, ovat aloittamassa pitkää ja kivistä polkua. Onnea matkaan.- a5
Sun pitää osata myydä itsesi. Tilanne on todellakin erilainen kuin reilu 10 vuotta takaperin, jolloin työpaikan saamiseen riitti että osasi täyttää Nokian sivuilla yhden web-lomakkeen jos opiskeli korkeakoulussa. Nyt joudut vakuuttamaan tulevan työnantajan sillä että se pystyy tekemään osaamisellasi rahaa. Jos olet hyvä myyntimies niin saat IT-alan myyntihommista hyvin rahaa. Alan palkat on muutenkin hyviä ja työ siistiä sisätyötä. Jokaisen tekemäsi työtunnin tuottavuus lasketaan ja jos et tuota, niin kenkää tulee enemmin tai myöhemmin.
- sdflöigbmer+00tb
"Pienellä Java, C, SQL ja netti-osaamisella ei enää softa-markkinoilla pärjätä, vaan täytyy olla myös erittäin hardware-pohjaista osaamista erilaisista piirijärjestelmistä. "
Yritysten liiketoimintajärjestelmät, intranetit, järjestelmäintegraatiot, verkkopankit jne erityisesti vaativat hardware-pohjaista osaamista; nehän koodataan suoraan assylla.
- ....................
Alalle tulo nykyisin on hyvin erilaista kuin 10 vuotta sitten, kuten moni jo ehti mainitakin. Töitä kyllä riittää, mutta suurin osa näkemistäsi työpaikkailmoituksista ovat matalapalkkaisia duunaritöitä. Oikeita insinööritehtäviä on harvassa ja ne menevät kokeneille, alle nelikymppisille.
Nykyisin noihin duunarihommiin edellytetään vähintään AMK-tasoista koulutusta ja alimitoitettua palkkatoivetta. Hyville palkoille ei enää niin vain pääse. Päinvastoin, monessa yrityksessä on paineita laskea palkkatasoa kun vanhemmilla työntekijöillä on palkka nykymittapuulla mitattuna liian korkealla, eikä se vastaa enää tuottavuutta. Työnantajat koittavat tasapainoittaa tilannetta palkkaamalla halpoja nuoria työntekijöitä, joilla ei ole mitään mahdollisuutta kunnon palkkaan edes kokemuksen karttuessa, ihan sama kuinka hyvä tyyppi olet. Toki on poikkeuksiakin, mutta tämä on tilanne etenkin pörssiyhtiöissä.
Itse olen tällaisen palkkaepätasa-arvon uhri nykyisessä työpaikassani, jossa olen ollut valmistumisestani lähtien. Palkintoa ja kiitosta on tullut koko tuon ajan ja kirkkain silmin väitän olevani firman tehokkaimpia tekijöitä (samaa sanoo työnantaja, joskaan ei ihan noilla sanoilla). Ei tekisi mieli vaihtaa työpaikkaa, koska pidän tehtävistäni ja ammatillisessa mielessä olen hyvissä hommissa. Surkean palkan vuoksi olen valitettavasti pakotettu harkitsemaan muita vaihtoehtoja. Tällainen tilanne on todennäköisesti sinullakin edessä, jos alalle tulet. Neuvoksi voin sanoa, että joustavuus toimii vain yhteen suuntaan IT-alalla, eli työntekijä joustaa kaikessa. Älä siis polta itseäsi loppuun, vaan ota heti alussa "olen täällä vain töissä" -asenne ja tee sen edestä töitä kuin sinulle maksetaan palkkaa. Rehkimällä et tule parantamaan omaa tilannettasi, firmaa riittävän useasti (2 vuoden välein) vaihtamalla ehkä.- Anonyymi
Puutunpa tähän heti alkuunsa: alle 40v:lle; no eiii. Vaan YLI 40v:lle.
- 13v alalla
Ensinnäkin keskustelupalstoillahan useimmiten puhutaan niistä negatiivisista asioista. Tänne on helppo tulla valittamaan kun ottaa päähän. Harvoin kukaan työhönsä tyytyväinen henkilö tulee tänne positiivista asiaa hehkuttamaan. Tyytyväisiä on kuitenkin paljon suurempi osa kuin tyytymättömiä. Eli keskustelupalstan perusteella et pysty millään vetämään yleistä johtopäätöstä IT-alan henkilöstön työtyytyväisyydestä tai työllisyystilanteesta.
Mutta toki tälläisen keskustelupalstan kautta esiin tulevat asiat ovat juuri niitä yleisempiä negatiivisia asioita IT-alalla. Yleisesti niistä voisi mainita stressaava työ, tiukat deadlinet, ei ehdi tehdä asioita kunnolla, koko ajan uuden opettelu, jatkuvat muutokset, yt-neuvottelut, töiden siirto halpamaihin, projektien halpa hinta, osaamaton ja nuori johto ja esimiestyö, ylityöt, työ jolla ei sinänsä merkitystä jne. Huonot puolet riippuvat kuitenkin hyvin paljon persoonastasi, yrityksestä, tiimistä, sen hetkisestä pomosta, yleisestä taloustilanteesta jne. Huonoja puolia on joka alalla varmasti samanlainen lista.
IT-alalla on tietenkin myös paljon hyviä puolia niinkuin varmasti muillakin aloilla. Yleistäen näitä ovat esim. siisti sisätyö, yleisesti hyvä palkka, etuuksia kuten kännykkä,netti,läppäri, mahdollisuus matkusteluun, kansainvälinen ilmapiiri, saa kehittyä ja oppia koko ajan uutta, on mukana kehittämässä jotain uutta ja innovatiivista, ystävälliset kollega jne. Nämäkin tietty tapauskohtaisia.
Joka tapauksessa kannattaa opiskella juuri sitä alaa joka kiinnostaa ja johon on motivoitunut. Muuten ei jaksa kunnolla opetella asioita usean vuoden ajan. Jos sinua oikeasti kiinnostaa IT-ala, niin opiskele ihmeessä sitä. Silloin valmistut osaavana ja motivoituneena henkilönä. Tälläinen henkilö saa myös lähes aina oman alansa töitä. Moni lähtee opiskelemaan jotain alaa joka ei täysillä kiinnostaa. Sitten kun lopulta valmistuu, niin työn saanti ei olekaan automaatio. Työnantajat haistavat tälläisen kaverin aika helposti.
Joitakin vinkkejä, että saa töitä valmistumisen jälkeen:
- jos mieli tekee ohjelmointihommiin, niin kannattaa pitää yllä pientä harrasteneisuutta (esim. kotona koodailee jotain itelleen mielekästä ja läheistä isompaa ohjelmistoa, oli se sitten vaikka mobiilipeli, ruokaresepti-sovellus, sähköinen urheilukalenteri tms. ). Valmista ohjelmistoa voi sitten vaikka esitellä joskus työhaastattelussa. Jos ei muuta, niin kertoo asenteestasi olet saanut rutkasti kokemusta ja itseluottamusta.
- seuraa päivittäin alan kehitystä lehdistä ja netistä, näin tiedät uusista tulevista ohjelmointikielistä, tekniikoista, alustoista jne. Pystyt sen tiedon perusteella jopa helpommin valitsemaan suuntautumisaineita opiskelun aikana, esim. nyt tietynlaisen mobiiliohjelmoinnin opiskelu voi olla erittäin kannattavaa tulevaisuutta ajatellen
- ole nöyrä työharjoittelupaikan suhteen, halvalla sisään johonkin firmaan/projektiin harjoittelemaan hetkeksi, että saat suhteita, työkokemusta ja jalkaa oven väliin. Tietty heti harjoittelun jälkeen kannattaa pitää huolta siitä, että ei liian halvalla jatka hommien tekemistä.
- Kun peruskoodaus siirtyy koko ajan halpamaihin, niin Suomeen jäävillä ohjelmistokehittäjillä korostuvat myös sosiaaliset taidot. Tänne on pakko kuitenkin jättää lähellä asiakasrajapintaa olevat tekijät. Ne jotka ymmärtävät ketterästi ja kevyesti asiakkaan tarpeet. Kehitä siis myös sosiaalisia taitojasi. Näihin kuuluvat myös projektiosaaminen, asiakaslähtöisyys jne.
- Softaa tehdään aina tietylle toimialalle. Jos sinulla on jo nyt esim. jotain kokemusta terveydenhuoltoalasta, niin aina parempi. Pääset ehkä helpommin firmaan/projekteihin jotka tekevät softaa sille alalle. Kokemus / taidot muulta toimialalta auttavat paljon.
- Jos yhtään kielipäätä, niin kannattaa opiskella jotain muutakin kieltä kun ruottia ja enkkua. IT firmat toimivat globaaleilla markkinoilla ja muiden kielten IT-osaajista on pulaa.
- Jos yhtään kiinnostaa, niin opiskele samalla myös yrittäjyyttä. Jos nimittäin työpaikkaa ei aukea, niin miksei oma yrityskin olisi vaihtoehto. Ei tietty kokemattomana yksin, mutta muutaman muun kokeneemman IT-henkilön kanssa. Myös pienempiin IT-firmoihin hakiessa saa plussaa jos on yrittäjyysopintoja alla.- pluslasku
"Tietty heti harjoittelun jälkeen kannattaa pitää huolta siitä, että ei liian halvalla jatka hommien tekemistä."
Olen teoriatasolla täysin samaa mieltä, mutta osaatko ohjeistaa miten tuo käytännössä tapahtuu? Itsensä ulos hinnoittelu IT-alalla on nykyään huomattavasti helpompaa kuin 13 vuotta sitten. Kortistossa on paljon väkeä, jotka tulevat halvemmalla töihin. Miten kertoa esimiehelle, ettei suostu minimipalkalla töihin ilman, että esimies kuolee nauruun? - Kauan alalla ollut
Hieman kommentoin:
- seuraa päivittäin alan kehitystä lehdistä ja netistä, näin tiedät uusista tulevista ohjelmointikielistä, tekniikoista, alustoista jne. Pystyt sen tiedon perusteella jopa helpommin valitsemaan suuntautumisaineita opiskelun aikana, esim. nyt tietynlaisen mobiiliohjelmoinnin opiskelu voi olla erittäin kannattavaa tulevaisuutta ajatellen
*Mobiiliohjelmointi kannattavaa, mutta kuinka kauan?
Näkökulmaa löytynee 800 Nokialta poispotkittavan joukosta, mitä mieltä ovat mobiiliohjelmointiin panostamisesta.
- ole nöyrä työharjoittelupaikan suhteen, halvalla sisään johonkin firmaan/projektiin harjoittelemaan hetkeksi, että saat suhteita, työkokemusta ja jalkaa oven väliin. Tietty heti harjoittelun jälkeen kannattaa pitää huolta siitä, että ei liian halvalla jatka hommien tekemistä.
* Nöyrä saa tosiaan olla ja erityisesti ILMAINEN. Vaan koitappa saada oikeaa työtä oikealla palkalla uskottavasta yrityksestä.
- Kun peruskoodaus siirtyy koko ajan halpamaihin, niin Suomeen jäävillä ohjelmistokehittäjillä korostuvat myös sosiaaliset taidot. Tänne on pakko kuitenkin jättää lähellä asiakasrajapintaa olevat tekijät. Ne jotka ymmärtävät ketterästi ja kevyesti asiakkaan tarpeet. Kehitä siis myös sosiaalisia taitojasi. Näihin kuuluvat myös projektiosaaminen, asiakaslähtöisyys jne.
* Vuosikausia YO:ta ja sitten palkinnoksi "pääsee" asikkaiden ja halpamaa tuotekehityksen ristituleen. Voiko ankeampaa työtä olla? Muutama vuosi tuota ja on lähes valmis sairaseläkkeelle :)
- Jos yhtään kiinnostaa, niin opiskele samalla myös yrittäjyyttä. Jos nimittäin työpaikkaa ei aukea, niin miksei oma yrityskin olisi vaihtoehto. Ei tietty kokemattomana yksin, mutta muutaman muun kokeneemman IT-henkilön kanssa. Myös pienempiin IT-firmoihin hakiessa saa plussaa jos on yrittäjyysopintoja alla.
* Aika heikoilla on, jos pelkillä koulun opeilla IT alan yrittäjäksi lähtee. Pienempiin firmoihin hakiessa saa plussaa yrittäjähengestä, että tekee 7,5h tunnin palkalla 24/7 hommia.
- dfaxz
IT-alan työt on Suomessa ulkoistettu tehokkaasti toiselle puolelle palloa ja täällä pärjää enää vain kaikista raudanlujimmat huippuosaajat, jotka tietävät alasta kaiken (lue: pullonpohjanörtit). Tusinaosaajille ei valitettavasti enää kysyntää ole ja sillon kun on joutuu kilpailemaan tuhansien samantasoisten pyrkijöiden kanssa. Eikä riitä että oppii jonkun tietyn asian hyvin tyyliin metallisorvaaja, vaan pitää jatkuvasti opetella uutta itsenäisesti. Siinä pieni ihmismieli täyttyy nopeasti ja yöunet alkavat kärsiä infoähkystä.
- 29
Osaamisella pärjää vain jos on toimialaosaamista. Suomessa koodataan toimialakohtaisiajärjestelmiä, joissa on olennaista ymmärtää toimialan prosessit. Rakennusalain insinööri jolla on ohjelmointi osaamista on paljon todennäköisempivalinta kuin kaikki nörttiteknologiat omaava koodari.
- Karro
Itse olen jo 14v ollut ohjelmointialalla TKK pohjalta. Tähän on sattunut aikamoinen nousu ja lasku. Aika monessa vastauksessa onkin tullut jo ilmi, ettei keskiverto alalla pärjää hyvin, johtuen Intian, Kiinan, Itä-Euroopan asioista. Sensijaan, jos osaat määritellä hyvin/kerätä asiakkailta heidän oikeat tarpeeksi tai vastaat 3-5 normaalikoodaria niin kyllä täällä pärjää ihan mukavasti ala on kiinnostava, jos pääsee hyville paikoille (ei välttämättä palkan vaan mielekkyyden suhteen).
Tärkeintä on, että rakastat tekniikkaa/tietokoneita/työtäsi. Jos ajattelet, että tämä voisi olla "vain" mukava-ala niin suosittelisin miettimään muuta. Jäljellä on monessa paikassa enää ne huiput, jotka syövät keskiverrot elävinä aamupalaksi. Paljon on kiinni a) kyvystäsi omaksua asioita ja b) kuinka paljon aikaa haluat tähän käyttää. - 13v alalla
Tarkoitin myös, että pitää erottua edukseen. Globaalissa maailmassa pitää kilpailla työpaikoista kaikkien kanssa. Jos olet Pertti perus-insinööri joka osaa sopivasti Javaa ja enkkua, niin sinunlaisia löytyy Aasiasta miljoonittain. Heidän etu on kuitenkin se, että ovat sinua monta kertaa halvempia. Heidät siis valitaan tekemään kyseinen työ. Kannattaa miettiä, että missä asioissa voisit olla Aasialaisia parempi, esim. juuri noissa:
- toimialaosaaminen (tunnet jonkun Eurooppalaisen toimialan, sen käytännöt, tarpeet, asiakkaat jne.)
- asiakaslähtöisyys (osaat kommunikoida hyvin Eurooppalaisen asiakkaan kanssa tehden juuri niiden tarpeisiin softaa)
- myyntihenkisyys (sinulla taidot ymmärtää asiakkaan piilotarpeet ja ehdottaa (myydä) lisäominaisuuksia heille)
- kielitaito vaikka saksasta, ranskasta, espanjasta, norjasta, italiasta, venäjästä...
- esimiestaidot, projektitaidot....- Asiakaspalvelua...
Samaa mieltä. Oleellista on sopeutuvuus. Huipputyyppien osaaminen on mielestäni pääasiassa
kykyä hahmottaa asiakkaiden ongelmat oikein ja tehokkaasti, ja tuottaa liiketoiminnallista
hyötyä asiakkaille. Spesifisten teknologioiden osaaminen on aina ohimenevää, joten en hirttäytyisi
minkään tekniikan tai toimialan "erityisasiantuntijaksi". Toimiala voi vaihtua, tekniikka on vaihtua,
ammattilainen sopeutuu ja osaa "soveltaa tietotekniikkaa".
Tätä taitoa ei voi ulkoistaa mihinkään. Jokuhan niille off-shore-inkkareillekin speksaa mitä
pitäisi systeemin tuottaa.
Gurut ei ole niitä jotka osaavat kaiken vaan niitä jotka pystyvät ratkaisemaan ongelman kuin
ongelman tietämättä asiasta etukäteen - ja ottamaan asioista selvää. - Anonyymi
Ja sirkuspellen taidot.
tulee myöhässä mutta itse ajattelin mennä IT-alaan opiskelemaan ja minun isovelihän on IT-alan ammattilainen niin ja luulen että se sopisi minulle ainakin hyväksi ammatiksi asiathan on erilaiset nyt kuin 2010 niin IT-alan ammattilaisille varmasti nykyään löytyy paremmin töitä muutenkin
- Anonyymi
IT-ala on jossain määrin suhdanneherkkää ja juuri nyt IT-alalla on hyvin töitä. Se aiheuttaa sen, että useampia hakeutuu alalle, firmat palkkaavat juuri nyt enemmän ja YT-neuvottelut tulevat myöhemmin.
IT-alan hyvä suhdanne johtuu siitä, että niin USA, EU kuin Suomikin on pumpannut ja pumppaa (taikoo tyhjästä) rahaa talouteen, josta osa on osoitettu erilaisiin digiloikkiin, mikä puolestaan tosiaankin aiheuttaa kovaa kysyntää. Mikä tosiaankin loppuu joskus ja YT-NEUVOTTELUITA ON TIEDOSSA.
IT-ALA ON YT-ALA PITÄÄ JATKOSSAKIN PAIKKANSA. IT-ala on aina YT-ala.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Finlayson Tom of Finland tuotteineen ajautumassa konkurssiin
Takavuosina kotimainen lakana- ja pyyhevalmistaja Finlayson teki jättimäisiä voittoja, myymällä alastomien gay-miesten k1392855Ajattelit siis löytäneesi onnen minusta
Etkä sitä silloin sanonut. Miksi oi miksi. Olisit avannut suusi. Olisin kääntänyt vaikka minkä kiven, että oltaisiin voi262407- 1351988
Suhde varattuun, kuinka saa tunteet katoamaan
Kuinka unohtaa ihminen johon olet tulen palavasti ihastunut/rakastunut, varsinkin jos olet varattu tai kohteesi on vara1331568Mies millä tasolla sun kiinnostus oli?
Mitä musta halusit/hait? Nyt kun kaikki on ohi, ei ole mitään menetettävää enää...821370- 331203
- 991150
Nainen, jos kiinnostaa niin miksi ihmeessä
et kirjoita tänne jotain tunnistettavaa? On niin paljon eri mahdollisuuksia ottaa esille yksityiskohtia menneestä ajasta601032Lubondaksentiellä taitaa huomenna tyssätä!
Nyt TAX-1 hakee kolmatta kertaa poikkeuslupaa venevajan muuttamiseksi kesäasuntoon! Sari Paljakka ehdottaa lautakunnalle21019Minua särkee puolestasi
Kirjoitan kahdelle naiselle tämän, koska molemmat jouduitte saman kokemaan. Minun itsehillintäni petti ja sinä jouduit50990