Yksityisen päiväkodin perustaminen

Kannattaako?

Mietin toimivaa liikeideaa päiväkotiyrittäjänä.. Onko tämä mahdollista?
Olisin kiitollinen kaikenlaisesta tiedosta kyseistä toimintaa kohtaan; paljonko kaupunki maksaa sekä vanhempien maksamista hoitomaksuista, jotta voisin laskea kannattaako koko touhu. Ruoan ja siivoukset olisin valmis hoitamaan itse vaikka käytännössä homman kanssa olisikin naimisissa.
Tietääkö kukaan paljonko kaupungit (esim oulun kaupunki) maksaa alle 3-vuotiaasta (onko jotain n. 870e/kk) ja yli 3-vuotiaasta (600e/kk)? Jos haluaisin itselleni käteen jääväksi palkaksi noin 1600 euroa/kk TEL-maksujen ja kaiken muun lisäksi, se olisi kokonaistuotosta 3500 euroa? Lastenhoitajan palkka (sisältäen vakuutukset, sosiaalimenot ym.) on n. 2400e ja lastentarhanopettajan n.2800e. Vai ovatkohan palkkakulut menoineen suuremmat?
Jos perustaisin esim. 21 lapsen päiväkodin, jossa olisi pienten ryhmässä 8 paikkaa ja isojen 13 paikkaa, saisin(ko) kunnalta yhteensä rahaa 14 760e/kk. Kun tästä vähentää hoitajamäärän palkat (oman, yhden lastentarhanopettajan ja kahden lastenhoitajan, kirjanpitäjän) jää lainalyhennykseen, ruokaan, tiloihin, toimintaan, laskuihin hyvin pieni summa.. Tähän päälle tulisi ilmeisesti vielä vanhempien maksamat hoitomaksut, noin 270 €/kk?
Toiminnan pyörittäminen ihan /- tuloksella ei kiinnostaisi.
Nämä ovat ihan alustavia ajatelmia... Kiinnostaisi tietää onko joku tarkemmin laskeskellut toimintaa?

3

4016

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eddths

      Henkilöstökulut on noin 1,5 kertaa bruttopalkka. Lakisääteiset vakuutusmaksut on noin 25% bruttopalkasta mutta niiden päälle on huomioitava myös loma ja sairasajan palkat.

      Päivähoitoala on tunnetusti aika sairaslomaherkkää, eli sijaisia on palkattava jatkuvasti jotta homma toimisi.
      Vaikka alaa en kovin hyvin tunne, on minulla sellainen tunne että ei siitä kovin hyvää liiketoimintaa saa aikaiseksi. Kunnat on varmoja maksajia silloin kun on sopimukset, mutta muuten ne kylläkin vaativat yhtä ja toista ja hinnat on poljettu niin alas kuin mahdollista varsinkin jos on kilpailutilanne alueella kuuma.

      Yritystoiminnassa ei saisi ajatella että tarvitsen itselleni tietyn summan rahaa vaan sitä voittoa on saatava sille yritykselle. Firma tarvitsee toimiakseen rahaa ja sitä pitää voittovaroilla pystyä keräämään, eli kun lasket lainanlyhennysvaroja niin muista että lainat maksetaan voittovaroista. Firma saattaa tuloslaskelmalla näyttää voittoa mutta jos koko voitto menee lainojen maksuun on kassakriisi valmis. rahaa pitää tulla puskuriksi enemmän kuin lainojen lyhennykset vie.

      Mielestäni firmalla pitäisi olla ainakin kuukauden käyttö ja palkkamenoja vastaava summa koko ajan nopeasti irroitettavissa. Tälläin ei yrityksen toiminta lamaannu vaikka jotain epätavallista tapahtuisi.

      Päivähoitopaikoista maksettavia korvauksia voisit kysellä oman paikkakuntasi päivähoidon esimiehiltä. Uskon kuitenkin että niille ei ole tiettyä hintaa vaan hinta määräytyy sopimuskauden ajaksi tarjouskilpailun perusteella, eli sinun on osattava laskea oikea hinta.

      Vaimo on päivähoitoalalla ja siksi olen asiaa sivusta hieman seurannut. Täällä meillä päin operoi ainakin neljä päivähoitoalan yksityistä yrittäjää. Jokin aika sitten yksi niistä meni konkurssiin. Asiasta uutisoitiin lehdissä koska kyseinen yrittäjä yritti saada kaupunkia maksamaan parempaa hintaa kuin sopimuksen mukaan olisi kuulunut. Kaupunki ei taipunut, ja firma meni nurin. Yrittäjä itse sanoi lehden haastattelussa tehneensä virheen kustannuslaskennassa. Eli tarjouskilpailuihin kannattaa valmistautua hyvin ja laskea oikein ja huomioida kustannusindeksi ja jonkin lainen pelivara yllättäviin tilanteisiin.

      Toiset pärjää toiset ei. toiset osaa toiset ei. Yritystoiminnassa ei riitä että osaat sen varsinaisen työn vaan sinun on osattava myös yrityshallintoa, johtamista, neuvottelutaitoa, kustannuslaskentaa ja verkostoitumista. Suosittelen käymään ajatustesi kanssa TE keskuksessa tai muussa vastaavassa yrityshautomossa jossa ammatti-ihmiset tarkastelee ajatuksiasi kriittisesti ennen yrityksen perustamista.

      • Kannattaako?

        Kiitos kommentoinnista - hyvin asia kiteytettynä! Asiaan täytyy alkaa paremmin perehtymään, koska todella aika ajoin kuulee konkurssiin päätyneestä päiväkotiyrittäjästä ja soitellen sotaan ei tässä tapauksessa kannata lähteä. Olenkin kuullut että suurin osa yksityisistä päiväkodeista tuottaa tappiota tai toimivat /- tuloksella, joka ei houkuta, koska vastuuta olisi paljon. Virtaa ja ideoita omaan päiväkotiin löytyisi, mutta kuten sanoit moni muukin asia täytyisi olla hanskassa kuin vain oman alan osaaminen. Mitään kultakaivoiksia päiväkodit eivät varmasti ole ja muutenkin ala taitaa olla kutsumusammatti. Itselleni riittäisi kyllä jos asiat saisi toimimaan hyvin ja toimivan systeemin pystyyn... Mutta kuten sanoin, en sen tarkemmin ole asiaan perehtynyt. Mielenkiintoni asiaa kohtaan on herännyt ja ajattelinkin täällä kysellä onko kenelläkään kokemusta asiasta. Todentotta asian kanssa pitää lähestyä ammatti-ihmisiä, jotka osaavat kertoa yritystoiminnasta ja onko idea edes kannattava!


    • Lflfflfllf

      Sen lisäksi, että saa työlleen kuukausipalkan yrittäjänä, pitäisi saada myös tuottoa sitomalleen pääomalle ja korvausta ottamastaan taloudellisesta riskistä. Eli on mielestäni hölmöä lähteä päiväkotiyrittäjäksi, jos pitää sitoa omia rahojaan vaikka 50 000e toimintaan ja laskee kaiken mennessä hyvin saavansa itselleen täyspäivätyöstä vaikka 2000e/kk. Sen pari tonnia kun saisi vieraan palkollisenakin, ilman riskiä. Eli kyllä siellä realistisissa tavoitteissa pitäisi mielestäni siintää jonkun 5000e/kk liksan ennen kuin kannattaa alkaa yrittämään. Heti alkuunhan tuohon ei välttämättä pääse, eivätkä kaikki koskaan, mutta jos se ei vaikuta lainkaan mahdolliselta, niin en lähtisi hommaan ollenkaan.

      Tämä nyt ei liity erityisesti päiväkoteihin, joista en mitään tiedäkään, vaan yrittämiseen ja rahaan yleisesti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1585
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1147
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1066
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1027
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      582
      1015
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      920
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      912
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      774
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      700
    Aihe