ADHD ja persoonallisuushäiriö?

tarvii tietää

Onko addeja joilla on persoonallisuushäiriöitä? ovatko addeilla nuo yleisimpiä?

3

844

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ahdh helppo Diag.

      Tuo persoonallisuushäiriö saattaa olla juuri se ainut oikea diagnoosi Adhd ihmisillä, mutta sitä ei haluta diagnoosiksi, mieluummin selitykseksi omiin ongelmiin otetaan Adhd.

      Persoonallisuushäiriö periytyy kotoa, vanhempien käytöksestä ja oman kodin toiminta-tavoista.

      Itse olen pähkäillyt yhdeksi syyksi sodan käyneiden miesten traumoja, jotka ovat vaikuttaneet perheeseen. Joillekkin jäi todella pahoja jälkioireita, jotkut selvisivät paremmin. Jotkut peittivät ne asiat eivätkä niistä puhuneet, jotkut saivat asiat mieleen kännipäissään ja silloin sai perhe kyytiä ja kotona pelättiin.
      Alkoholi, väkivaltaisuus ym ovat tehneet perhe-elämästä ihan muuta kuin sen pitäisi olla ja sellaisessa kasvaneena ei oikeaa toimintamallia elämään opi. Näiden perheiden lapset sitten ovat perustaneet omia perheitään, eivätkä ole koskaan päässeet asioita läpikäymään ja se on sitten vaikuttanut näihin nykyisin n 30-50 vuotiaisiin, joiden malli siirtää sen lapsiin.

      Nykyisin Adhd ihmiseksi ajatellaan sellaista joka ei saa pidettyä kotiaan siistinä, hukkaa tavaroita ja mielialat vaihtelevat.

      Se ei ole Ahdh se on uskoakseni aiheutumaa siitä, ettei omassa kodissakaan ole koskaan ollut tavaroilla "omaa" paikkaa, josta kaikki esim. ottaa sakset ja palauttaa samaan paikkaan. Kaikki, perheessä tietää missä on sulakkeet ja missä ompelulangat. Se on järjestelmällisyyttä ja se opitaan kotoa tai sitten ei.

      Nyt ihmiset joilla ei koti pysy kunnossa, menevät adhd lääkärille ja kertovat tavaroiden olevan aina hukassa ja kodin sikin-sokin. Mielialat vaihtelevat eikä jaksa alkaa siivoamaan ym.

      Ahdh lääkäri sitten kysyy onko kotona ollut samanlaista ja kun vastataan joo, on se varma merkki Adhd:sta
      sehän perityy. Samalla tavalla perityy tuo järjestelmällisyys. Jos ei siivoamista ja tavaroille oman paikan järjestämistä ole opittu, on seurauksena kaaos omassa kodissa. Sitten kun menee avioliitoon sellaisen
      ihmisen kanssa, jonka kotona asiat ovat hoituneet ilman ongelmia, tavaroilla on ollut oma paikka ja siivous on siten ollut helppoa, paikkojen pysyessä siistinä, tulee ongelmia parisuhteeseen.

      Toinen "valittaa" koko ajan eikä tämä ahdh henkilö ymmärrä miksi. Ehkä siksi että toisen kotona on järjestys pysynyt, samoin hänen sukulaisten kotona kun on siellä pienenä vieraillut, eikä hän pysty
      käsittämään miten joku voi olla niin laiska ja huolimaton. Alussahan jokainen "tsemppaa" suhteessa, kunnes ei enää jaksa, pysty, koska ei ole siihen oppia. Alkuvaiheen siivoukset, kaikki tavarat vain kaappeihin tunkemalla alkaa paljastua ja hermo alkaa menemään kun mitään ei löydy.

      Juuri siksi pidän tuota sota-asiaa yhtenä suurena syynä, että esim vaimon suvulla saattaa kaikilla olla
      asiat hoidossa, kun kodeissa käy kyläilemässä. Isän puolella kaikilla on asiat vähän sinnepäin ja serkuillakin
      ongelmia ihmis-suhteissa.

      Ehkä vaimon isoisän kotona on päässyt kehittymään perusturvallisuus ja oppi taloudenpidosta ja kodinhoidosta ja se on siirtynyt sukupolvia eteenpäin.
      Miehen isoisä onkin sitten jäänyt kaivelemaan sota-asioita ja juovuspäissään ollut uhkaava ja perhe on
      elänyt pelossa. Kotityöt on jääneet hoitamatta tai tehty "väkisin" , sillä koti ei ole ollut sellainen, jota on
      kiva laittaa ja joka on mukava paikka. Kaikki voi kuvitella minkälaista on olla vaimona ja lasten äitinä sellaisessa ilmapiirissä. Paineet on tullut purettua lapsiin ym ym, eikä äiti ole enää jaksanutkaan mitään.
      Se on usein siirtynyt toimintamallina sekä tytöille, jotka ovat ajatelleet että he eivät ainakaan ala "piiaksi" kenellekkään miehelle kun ovat perustavat itse perheen. Lapsille saa huutaa, se on opittua, Järjestelmällisyyttä ei ole, se on opittua.

      Kaikki mitä kotona on oppinut näkemänsä, kuulemansa ja kokemansa kautta on ainoa oikea toimintamalli
      ja se on persoonallisuushäiriö siltä osin kuin se poikkeaa yhteiskunnan normaaleista käyttäytymismalleista.
      Se voi olla tarttunutta mustasukkaisuus-taipumusta, pettämistaipumusta, epätasapainoisen mielialan taipumusta tai mitä tahansa.

      Adhd diagnoosin saa ilman että käydään läpi suvun historiaa ja koulumenestyksen tarkistamista.
      Tuo käyttäytymis ja huolellisuuskin on vanhempien "arvostelu". Kotoa se on kiinni kuinka opetetaan
      käyttäytymään ja pitämään tavaroista huolta. Ei se välttämättä ole aivojen pienimuotoinen toimintahäiriö,
      joka näkyy myös merkittävänä oppimisvaikeutena, tosin sekin saattaa olla periytyvää, tai FAS tai vauvana ravistelluksi tullemisen aiheuttamaa, niidenkin perityen käyttäytymismallina lapsille.

      Siitähän sen huomaa, että Ritalin yms ei saa aikaiseksi kofin siistiytymista tai muutakaan. Adhd on selvitys siitä miksi asiat ovat vaikeita ja sitä kautta saa keinoja kuinka toimintaan voi vaikuttaa. Sellainen jolla
      on väärä fiagnoosi pitää Adhd:ta vain lupana olla miten on, eikä tarvitse koittaa saada omaa toimintaa
      kuntoon.

      • jasman

        Ei se kyllä ihan niin helppo diagnoosi ole, kuin mitä tossa otsikossa sanot. Saattaa se silti ainakin teoriassa pitää paikkansa, että joillakin on persoonallisuushäiriö eikä adhd:ta, vaikka diagnoosit sitten sanoo jotain ihan muuta. En kuitenkaan tiedä varmasti yhtään sellaista tapausta, ja joka tapauksessa, jos sellaista on, niin se on todella harvinaista.

        Sitten se on kokonaan toinen asia, että on oikeasti sellaisia ihmisiä, joilla luotettavasti diagnosoitu sekä adhd että persoonallisuushäiriö. Vaikka he ovat selvä vähemmistö, niin heidän elämänsä on varmasti kuitenkin hyvin vaikeaa.


      • adhd-täti

        Tavallaan olet oikeassa, että adhd-diagnoosia voidaan käyttää herkästi yleistämään ihmiset samaan kaavaan. Oireyhtymää tutkiville se ei ihan noin suoraviivaista kuitenkaan ole ja senpä vuoksi testaukseen kuuluu yleensä neurologin yleistarkastus, jolloin pois suljetaan selkeämmät fyysiset ongelmat. Sitten on neuropsykologin useamman tunnin kestävät "palikkatestit" kuin myös iso nippu täytettäviä kaavakkeita, haastatteluja sekä nimenomaan käydään asiakkaan elinkaarta läpi lapsuudesta tähän päivään. Tietysti pikkuasiakkailla taasen vanhemmat hoitavat puhumisen, mutta varmaa on ettei kukaan halua lähteä tieten tahtoen diagnoosia hakemaan ja hyvin usein siihen tuuppaavat ulkopuoliset tahot, kuten koulu, työnantaja, sukulaiset, ystävät yms pitkällisen seurannan tuloksena. Siis ainakin minun kohdallani työnantaja kysyi, miksi käyttäydyn niin kuin käyttäydyn ja velvollisuuteni oli lähteä puhumaan tilanteestani työterveyshuoltoon. Ja voit olla aivan varma, että minua koetettiin auttaa ensin aivan muilla keinoin kuin epäillä adhd:ta.

        Adhd:sta puhuttaessa unohdetaan aina se tärkein eli se on hyvin yksilöllisesti ilmenevä oireyhtymä, joka ei sulje pois ihmisen persoonallisuutta ja älyllisyyttä. Adhd kykenee aivan samaan kuin muutkin ihmiset kuin myös pystyy hyvin paljon muuttamaankin itseään, mutta aina täytyy muistaa että siinä missä ns. normaali ihminen kykenee istumaan 100 %:sti paikoillaan, onnistuu se adhd:lla 80 %;sti. Siis näin yhdeksi esimerkiksi! Yhtä lailla on epäsiistejä ja siistejä adhd-ihmisiä. Minä olen nähnyt hirveästi vaivaa oppiakseni tarkaksi ja olen suorastaan niuhon maineessa, mutta muuten en pärjäisi ja nautin siitä, miten omat asiani ovat selkeästi hallittavissa.

        Voin luvata, ettet missään nimessä tunnistaisi adhd-ihmistä sinua vastaan kävelevistä ihmisistä. Me vaikutamme yhteiskunnassa hyvin erilaisista asemista eri koulutuksilla, eri perhetaustoilla ja erilaisilla elämäntavoilla. Kaikki eivät vajoa yhteiskunnan alempiin kerroksiin siivottomiin kämppiinsä sotkemaan niitä lisää ja öykkäröimään ympäriinsä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      74
      5238
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2386
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1907
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      44
      1598
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1571
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1368
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1277
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1216
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1202
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1173
    Aihe