AUTTAKKA, POJAT! MUL EI OL ENNÄ

SILMMI!

Lauantai 1.1.2011 klo 14.37

23-vuotias mies sai ilotulitteesta vaikean räjähdys- ja palovamman.
LUE MYÖS
Pikkuveli ampui raketilla - 14-vuotias sairaalaan

Vuoden vaihtumista Helsingissä juhlinut 23-vuotias mies sai sytyttäessä räjähtäneestä "Bling Bling" -padasta vaikean räjähdys- ja palovamman. Normaalisti pata ampuu 49 tulitetta peräkkäin, nyt se räjähti suoraan silmille. Pata sisältää hurjat 1000 grammaa ruutia.

Ilotulitteen räjähdys aiheutti miehelle hetken tajuttomuuden, ruutiroiskeita kasvoihin, vasemman silmän ja silmäluomien laajan palovamman sekä sarveiskalvoon sen lähes lävistävän kielekkeen. Hänen oikea silmänsä ja silmäluomensa saivat lievemmän palovamman.

Aurinkolasit suojana

Suojalasien asemesta mies oli ilotulitetta sytyttäessään käyttänyt aurinkolaseja, jotka rikkoutuivat eivätkä suojanneet silmiä vammautumiselta. Hänet leikkauksensa päättyi yhden jälkeen uudenvuodenpäivänä HYKSin silmätautien klinikalla.

- Leikkaus onnistui hyvin ja vammojen ensiapu on nyt annettu. Vauriot ovat kuitenkin sen verran vakavat, että tämä vaatii käyntejä vielä seuraavana vuonnakin, ylilääkäri Tero Kivelä kertoo ja hämmästelee ilotulitteen valtavaa ruutimäärää.

"Oikein käytettynä turvallinen"

Bling Bling -pataa tuo Suomeen Pyrotuonti Oy, ja se on myynnissä Moxom Oy:n myyntipisteissä eri puolella Suomea. Molempien yritysten toimitusjohtaja Jori Lahtonen pitää tuotetta oikein käytettynä turvallisena.

- Siinä on sytytyslangan päällä suojapaperi, joka tulee poistaa. Sen alta paljastuu kaksi sytytyslankaa, eli turvatulilankaa, ja niiden päästä tuote tulee sytyttää.

Lahtosen mukaan Bling Blingin sisältämän ruudin kokonaismäärällä ei ole mitään tekemistä tuotteen vaarallisuuden kanssa.

- Kokonaismäärä on jaettu 49 tuubiin. Jos jokin osuu ihmistä, sieltä osuu ainoastaan yksi sellainen tuubi. Sellaista analogiaa ei voida vetää, että mitä enemmän on ruutia kokonaismääränä, sen vaarallisempi tuote olisi.

Lahtonen pitää rakenteellisesti mahdottomana, että Bling Bling olisi räjähtänyt kokonaan.

Miten kuluttaja voi käyttää tuotetta väärin?

- Kuluttaja voi sytyttää tuotteen suojapaperin läpi. Silloin kuluttaja ei näe, milloin se tuote syttyy. Kaikissa vahinkotapauksissa on vähintään kaksi asiaa, jotka ovat menneet pieleen: ei olla nähty, missä vaiheessa se on syttynyt ja ollaan tuotteen yläpuolella. Kaikki ilotulitteet tulee sytyttää sivultapäin.

Jos Bling Bling -tuotteessa on ollut jokin virhe, on maahantuoja Pyrotuonti Oy tuotevastuulain puitteissa vastuussa onnettomuudesta.
IL.

0

582

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

        tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
        Ikävä
        129
        3267
      2. Melkein lähetin viestin.

        Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
        Ikävä
        109
        1311
      3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

        "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
        Maailman menoa
        267
        1285
      4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

        Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
        Ikävä
        65
        1096
      5. Nainen voi rakastaa

        Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
        Ikävä
        79
        1061
      6. Kalateltta fiasko

        Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
        Kuhmo
        14
        1056
      7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

        Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
        Sanaristikot
        57
        979
      8. Rakastan sinua

        Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
        Ikävä
        30
        976
      9. Ikävöimäsi henkilön ikä

        Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
        Ikävä
        42
        944
      10. Liikenne onnettomuus

        Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
        Orimattila
        46
        854
      Aihe