Tuoremehu kilju!?

Hiihtomies

Eli nyt kun olen tuohon kiljuun innostunut niin eri ohjeet ovat alkaneet kiinnostaa.
Asiaan.
Tuoremehustahan saa tehtyä kiljua ilman hiivaa kun sen jääsyttää. Kauanko menee että möhnä alkaa käydä (2l mehua kilo sokeria ja loput vettä) vajaa 5l satsiin.
VAi onko annos liian pieni?
Jossakin 30l ohjeessa oli 6kg sokeria ja 10l mehua loput vettä,joten eikös tuo ole aika lähellä oikeaa suhdetta?
Ja minkälainen tila on hyvä?
Pannuhuoneen nurkessa se tällä hetkellä on,mutta pitäisikö olla lämpimämmässä?

62

37441

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Oikea hiihtomies

      "Tuoremehustahan saa tehtyä kiljua ilman hiivaa kun sen jääsyttää."

      Käymisprosessi tarvitsee hiivaa. Siinä hiivasienet käyttävät ravinnokseen sokeria ja ulostavat alkoholia.

      Mistä se hiiva tulee, jos ei sitä lisätä? Joko hiivasieniä on valmiiksi siinä nesteessä tai sitten se saa hiivasienten itiöitä ilmasta. Tuolla tavalla joka tapauksessa käymisen käynnistyminen kestää pitempään kuin hiivaa lisäämällä. Lisäksi voi tulla huonolajista hiivasientä, mutta tuskin se tuollaista p***aa pilaa kuin kilju - voiko mitään huonompaa kuin kilju ollakaan.

      • juopottelija

        on sellainen urbaanilegenda että, kun appelsiinimehun pakastaa purkissaan, pitää sitä viikon pakkasessa, niin siihen tulee prosentteja;)


      • hahahaa
        juopottelija kirjoitti:

        on sellainen urbaanilegenda että, kun appelsiinimehun pakastaa purkissaan, pitää sitä viikon pakkasessa, niin siihen tulee prosentteja;)

        Näytä yksikin urbaanilegenda, joka on totta!


      • juustoviini

        niin tosin mutta kunnon viiniin hiivaa ei saa käyttää esim. viinirypäleet kyllä käyvät itsekkin jos ne murskataan ja pistetään sopivaan lämpötilaan jne... että et sinäkään ihan kaikkeqa kyseisestä asiasta tiedä. mutta siitä en mene sanomaan mmitään että tulisiko mehuun prosentteja kun se jäädytetään en itsekään usko että siihen prosentteja juurikaan tulee.


      • ON tehty ja JUOTU

        Kokeile jos et usko, että se toimii tosiaanki ilman hiivaa


      • riiiiiiikkiiiii
        ON tehty ja JUOTU kirjoitti:

        Kokeile jos et usko, että se toimii tosiaanki ilman hiivaa

        tässä kilju ohje Hiivaton appelsiinimehu -kilju

        Tarpeet:
        1 litran tölkkiä appelsiini-tuoremehua. Nimenomaan täysmehua, ei vesilantrinkia.
        1 kg hienoa sokeria
        3 litraa vettä
        ihan sama minkä kokonen kunhan mahtuu litran astia

        Valmistus:
        1. Tuoremehutölkki laitetaan pakkastimeen tai viedään ulos pakkaseen. Sisällön annetaan jäätyä "mehukalikaksi", tähän menee pari päivää.
        2. Astiaan laitetaan 3 litraa vettä ja siihen sekoitetaan sokeri. HUOM. hiivaa ei tarvita!!
        3. Jäätynyt mehupurkki otetaan pakkasesta
        4. Tölkkin päällykset kuoritaan pois. (tai ainetaan mehun sulaa, tärkeintä että mehu on jossain vaiheessa jäätynyt)
        5. Jäätynynyt mehukalikka (tai sulanut mehu) pudotetaan astiaan.
        6. Sitten vaan ilmalukollinen kansi päälle ja muhimaan.
        7. Aineen annetaan käydä huoneenlämmössä kaksi viikkoa ja taikajuoma on valmis.

        Haju voi olla paha (miksi helvetissä näitä pitäis haistella!?!), mutta maku on omalla tavallaan "appelsiinimehu-vodkahtava." Ja prosentteja joku 15-16.


        ihan piipin hyvää sovella niin että


      • juhis p123
        riiiiiiikkiiiii kirjoitti:

        tässä kilju ohje Hiivaton appelsiinimehu -kilju

        Tarpeet:
        1 litran tölkkiä appelsiini-tuoremehua. Nimenomaan täysmehua, ei vesilantrinkia.
        1 kg hienoa sokeria
        3 litraa vettä
        ihan sama minkä kokonen kunhan mahtuu litran astia

        Valmistus:
        1. Tuoremehutölkki laitetaan pakkastimeen tai viedään ulos pakkaseen. Sisällön annetaan jäätyä "mehukalikaksi", tähän menee pari päivää.
        2. Astiaan laitetaan 3 litraa vettä ja siihen sekoitetaan sokeri. HUOM. hiivaa ei tarvita!!
        3. Jäätynyt mehupurkki otetaan pakkasesta
        4. Tölkkin päällykset kuoritaan pois. (tai ainetaan mehun sulaa, tärkeintä että mehu on jossain vaiheessa jäätynyt)
        5. Jäätynynyt mehukalikka (tai sulanut mehu) pudotetaan astiaan.
        6. Sitten vaan ilmalukollinen kansi päälle ja muhimaan.
        7. Aineen annetaan käydä huoneenlämmössä kaksi viikkoa ja taikajuoma on valmis.

        Haju voi olla paha (miksi helvetissä näitä pitäis haistella!?!), mutta maku on omalla tavallaan "appelsiinimehu-vodkahtava." Ja prosentteja joku 15-16.


        ihan piipin hyvää sovella niin että

        toimiiko tää appelsiinikiljun oikeasti?? haluan tehdä tätä


      • juhis p123
        riiiiiiikkiiiii kirjoitti:

        tässä kilju ohje Hiivaton appelsiinimehu -kilju

        Tarpeet:
        1 litran tölkkiä appelsiini-tuoremehua. Nimenomaan täysmehua, ei vesilantrinkia.
        1 kg hienoa sokeria
        3 litraa vettä
        ihan sama minkä kokonen kunhan mahtuu litran astia

        Valmistus:
        1. Tuoremehutölkki laitetaan pakkastimeen tai viedään ulos pakkaseen. Sisällön annetaan jäätyä "mehukalikaksi", tähän menee pari päivää.
        2. Astiaan laitetaan 3 litraa vettä ja siihen sekoitetaan sokeri. HUOM. hiivaa ei tarvita!!
        3. Jäätynyt mehupurkki otetaan pakkasesta
        4. Tölkkin päällykset kuoritaan pois. (tai ainetaan mehun sulaa, tärkeintä että mehu on jossain vaiheessa jäätynyt)
        5. Jäätynynyt mehukalikka (tai sulanut mehu) pudotetaan astiaan.
        6. Sitten vaan ilmalukollinen kansi päälle ja muhimaan.
        7. Aineen annetaan käydä huoneenlämmössä kaksi viikkoa ja taikajuoma on valmis.

        Haju voi olla paha (miksi helvetissä näitä pitäis haistella!?!), mutta maku on omalla tavallaan "appelsiinimehu-vodkahtava." Ja prosentteja joku 15-16.


        ihan piipin hyvää sovella niin että

        niin toimiiko nämä kiljun teko ohjeet oikeasti???


      • juhis p123
        riiiiiiikkiiiii kirjoitti:

        tässä kilju ohje Hiivaton appelsiinimehu -kilju

        Tarpeet:
        1 litran tölkkiä appelsiini-tuoremehua. Nimenomaan täysmehua, ei vesilantrinkia.
        1 kg hienoa sokeria
        3 litraa vettä
        ihan sama minkä kokonen kunhan mahtuu litran astia

        Valmistus:
        1. Tuoremehutölkki laitetaan pakkastimeen tai viedään ulos pakkaseen. Sisällön annetaan jäätyä "mehukalikaksi", tähän menee pari päivää.
        2. Astiaan laitetaan 3 litraa vettä ja siihen sekoitetaan sokeri. HUOM. hiivaa ei tarvita!!
        3. Jäätynyt mehupurkki otetaan pakkasesta
        4. Tölkkin päällykset kuoritaan pois. (tai ainetaan mehun sulaa, tärkeintä että mehu on jossain vaiheessa jäätynyt)
        5. Jäätynynyt mehukalikka (tai sulanut mehu) pudotetaan astiaan.
        6. Sitten vaan ilmalukollinen kansi päälle ja muhimaan.
        7. Aineen annetaan käydä huoneenlämmössä kaksi viikkoa ja taikajuoma on valmis.

        Haju voi olla paha (miksi helvetissä näitä pitäis haistella!?!), mutta maku on omalla tavallaan "appelsiinimehu-vodkahtava." Ja prosentteja joku 15-16.


        ihan piipin hyvää sovella niin että

        onko tämä totta tämä ohje????? mua kiinnostaa


      • juhis 69
        juopottelija kirjoitti:

        on sellainen urbaanilegenda että, kun appelsiinimehun pakastaa purkissaan, pitää sitä viikon pakkasessa, niin siihen tulee prosentteja;)

        onko totta jos appalsiini mehu pitää pksstimessa tuleeko siihen prosentteja oikeasti vastaa mulle?


      • juhis p123
        ON tehty ja JUOTU kirjoitti:

        Kokeile jos et usko, että se toimii tosiaanki ilman hiivaa

        mikä toiimii ilmaan hiiva??


      • juhis p123
        riiiiiiikkiiiii kirjoitti:

        tässä kilju ohje Hiivaton appelsiinimehu -kilju

        Tarpeet:
        1 litran tölkkiä appelsiini-tuoremehua. Nimenomaan täysmehua, ei vesilantrinkia.
        1 kg hienoa sokeria
        3 litraa vettä
        ihan sama minkä kokonen kunhan mahtuu litran astia

        Valmistus:
        1. Tuoremehutölkki laitetaan pakkastimeen tai viedään ulos pakkaseen. Sisällön annetaan jäätyä "mehukalikaksi", tähän menee pari päivää.
        2. Astiaan laitetaan 3 litraa vettä ja siihen sekoitetaan sokeri. HUOM. hiivaa ei tarvita!!
        3. Jäätynyt mehupurkki otetaan pakkasesta
        4. Tölkkin päällykset kuoritaan pois. (tai ainetaan mehun sulaa, tärkeintä että mehu on jossain vaiheessa jäätynyt)
        5. Jäätynynyt mehukalikka (tai sulanut mehu) pudotetaan astiaan.
        6. Sitten vaan ilmalukollinen kansi päälle ja muhimaan.
        7. Aineen annetaan käydä huoneenlämmössä kaksi viikkoa ja taikajuoma on valmis.

        Haju voi olla paha (miksi helvetissä näitä pitäis haistella!?!), mutta maku on omalla tavallaan "appelsiinimehu-vodkahtava." Ja prosentteja joku 15-16.


        ihan piipin hyvää sovella niin että

        anna ne toimiiko nämt appelsiinikiljun ohjeet kirjoita tonne ne [email protected]


      • juhis kkks
        riiiiiiikkiiiii kirjoitti:

        tässä kilju ohje Hiivaton appelsiinimehu -kilju

        Tarpeet:
        1 litran tölkkiä appelsiini-tuoremehua. Nimenomaan täysmehua, ei vesilantrinkia.
        1 kg hienoa sokeria
        3 litraa vettä
        ihan sama minkä kokonen kunhan mahtuu litran astia

        Valmistus:
        1. Tuoremehutölkki laitetaan pakkastimeen tai viedään ulos pakkaseen. Sisällön annetaan jäätyä "mehukalikaksi", tähän menee pari päivää.
        2. Astiaan laitetaan 3 litraa vettä ja siihen sekoitetaan sokeri. HUOM. hiivaa ei tarvita!!
        3. Jäätynyt mehupurkki otetaan pakkasesta
        4. Tölkkin päällykset kuoritaan pois. (tai ainetaan mehun sulaa, tärkeintä että mehu on jossain vaiheessa jäätynyt)
        5. Jäätynynyt mehukalikka (tai sulanut mehu) pudotetaan astiaan.
        6. Sitten vaan ilmalukollinen kansi päälle ja muhimaan.
        7. Aineen annetaan käydä huoneenlämmössä kaksi viikkoa ja taikajuoma on valmis.

        Haju voi olla paha (miksi helvetissä näitä pitäis haistella!?!), mutta maku on omalla tavallaan "appelsiinimehu-vodkahtava." Ja prosentteja joku 15-16.


        ihan piipin hyvää sovella niin että

        sano nyt toiimiko tää appelsiinikiljun ohje?? pitää saada vappu kiljut anna nyt ohjeita???


      • afhonis
        juhis p123 kirjoitti:

        mikä toiimii ilmaan hiiva??

        ei se toimi.. juotiin sitä joku kaks huikkaa eikä tuntunu missään.


      • piukke76
        afhonis kirjoitti:

        ei se toimi.. juotiin sitä joku kaks huikkaa eikä tuntunu missään.

        nahat, kun litran kiskasin tätä ihmejuomaa... Oikee suhde: 2 litraa tuoremehua, 2 litraa vettä ja kilo sokeria. Nyt kun on pakkaset päällänsä, niin mehut ulos ja homma toimimaan niinkuin on ollut puhe...


      • mmaxx

      • Isso-isä
        juhis p123 kirjoitti:

        mikä toiimii ilmaan hiiva??

        saasko isso-isä tula juooomaaan appalsini kiljuu! saako tula juooomaaan! kerrooo! hyva kessää!


      • kiljulapsi
        juopottelija kirjoitti:

        on sellainen urbaanilegenda että, kun appelsiinimehun pakastaa purkissaan, pitää sitä viikon pakkasessa, niin siihen tulee prosentteja;)

        kun 100% appelsiinimehu sulaa vapautuu jotai aineita jotka reagoi sokerin kanssa ja tulee alkoholia. ite pistin 1.15 litra pulloon 0.75 l vettä 0.75 appelsiinimehua jääpaloina ja 400gemii sokruu ja annoin olla 1.5 viikkoo ja sitte kaadoin toiseenpulloon ja heitin jämät pois ja känniin tuli ja seuraav aamu ripuli mut eikö se kiljuun kuulu mutta kyllä niitä prosentteja saa ilman hiivaa mutta täytyy olla100% ja jäädytetty.


      • etanolia kansalle
        riiiiiiikkiiiii kirjoitti:

        tässä kilju ohje Hiivaton appelsiinimehu -kilju

        Tarpeet:
        1 litran tölkkiä appelsiini-tuoremehua. Nimenomaan täysmehua, ei vesilantrinkia.
        1 kg hienoa sokeria
        3 litraa vettä
        ihan sama minkä kokonen kunhan mahtuu litran astia

        Valmistus:
        1. Tuoremehutölkki laitetaan pakkastimeen tai viedään ulos pakkaseen. Sisällön annetaan jäätyä "mehukalikaksi", tähän menee pari päivää.
        2. Astiaan laitetaan 3 litraa vettä ja siihen sekoitetaan sokeri. HUOM. hiivaa ei tarvita!!
        3. Jäätynyt mehupurkki otetaan pakkasesta
        4. Tölkkin päällykset kuoritaan pois. (tai ainetaan mehun sulaa, tärkeintä että mehu on jossain vaiheessa jäätynyt)
        5. Jäätynynyt mehukalikka (tai sulanut mehu) pudotetaan astiaan.
        6. Sitten vaan ilmalukollinen kansi päälle ja muhimaan.
        7. Aineen annetaan käydä huoneenlämmössä kaksi viikkoa ja taikajuoma on valmis.

        Haju voi olla paha (miksi helvetissä näitä pitäis haistella!?!), mutta maku on omalla tavallaan "appelsiinimehu-vodkahtava." Ja prosentteja joku 15-16.


        ihan piipin hyvää sovella niin että

        pitäisi toimia myös mistä tahansa tuoremehusta,
        omenalla ainakin.


      • -.-
        afhonis kirjoitti:

        ei se toimi.. juotiin sitä joku kaks huikkaa eikä tuntunu missään.

        Joo, vittu varmaan 2 huikan jälkeen huomaa tuntuuko missään..... :D sama jos ottaa kaljasta pari huikkaa, eikä tule humalaan ja suinpäin syyttää ettei siinä alkoholia ole....


      • seppis69
        riiiiiiikkiiiii kirjoitti:

        tässä kilju ohje Hiivaton appelsiinimehu -kilju

        Tarpeet:
        1 litran tölkkiä appelsiini-tuoremehua. Nimenomaan täysmehua, ei vesilantrinkia.
        1 kg hienoa sokeria
        3 litraa vettä
        ihan sama minkä kokonen kunhan mahtuu litran astia

        Valmistus:
        1. Tuoremehutölkki laitetaan pakkastimeen tai viedään ulos pakkaseen. Sisällön annetaan jäätyä "mehukalikaksi", tähän menee pari päivää.
        2. Astiaan laitetaan 3 litraa vettä ja siihen sekoitetaan sokeri. HUOM. hiivaa ei tarvita!!
        3. Jäätynyt mehupurkki otetaan pakkasesta
        4. Tölkkin päällykset kuoritaan pois. (tai ainetaan mehun sulaa, tärkeintä että mehu on jossain vaiheessa jäätynyt)
        5. Jäätynynyt mehukalikka (tai sulanut mehu) pudotetaan astiaan.
        6. Sitten vaan ilmalukollinen kansi päälle ja muhimaan.
        7. Aineen annetaan käydä huoneenlämmössä kaksi viikkoa ja taikajuoma on valmis.

        Haju voi olla paha (miksi helvetissä näitä pitäis haistella!?!), mutta maku on omalla tavallaan "appelsiinimehu-vodkahtava." Ja prosentteja joku 15-16.


        ihan piipin hyvää sovella niin että

        kissan paskaa sanoo alina ja hersi


      • älä oo mulukku!
        afhonis kirjoitti:

        ei se toimi.. juotiin sitä joku kaks huikkaa eikä tuntunu missään.

        voi vitu pelle varmaa 1vuotiaallakaan nyt pari huikkaa tunnu päässä tai jos tuntus ois aika vitu huono viinapää???-.-


      • Rieslingvalkkari
        ON tehty ja JUOTU kirjoitti:

        Kokeile jos et usko, että se toimii tosiaanki ilman hiivaa

        No, apinatkin tulee känniin ylikypsistä appelsiineista ja hedelmistä. Eli käy hedelmät jonkinverran ilmavissa olosuhteissakin. Tai kuinka paljon appelsiinin kuoren alle mahtuu ilmaa?


      • Anonyymi

        Voiko tässä käyttää turvallisesti ilmaista alapään hiivaa?


      • Anonyymi
        juustoviini kirjoitti:

        niin tosin mutta kunnon viiniin hiivaa ei saa käyttää esim. viinirypäleet kyllä käyvät itsekkin jos ne murskataan ja pistetään sopivaan lämpötilaan jne... että et sinäkään ihan kaikkeqa kyseisestä asiasta tiedä. mutta siitä en mene sanomaan mmitään että tulisiko mehuun prosentteja kun se jäädytetään en itsekään usko että siihen prosentteja juurikaan tulee.

        Kyllä tulee? ;)


      • Anonyymi
        ON tehty ja JUOTU kirjoitti:

        Kokeile jos et usko, että se toimii tosiaanki ilman hiivaa

        Jääkaapissa oli pullon pohjalla itse mehustettua sokeroimatonta mustaherukka tiivistettä.
        Oli käynyt alkoholiksi.


      • Anonyymi
        juhis p123 kirjoitti:

        toimiiko tää appelsiinikiljun oikeasti?? haluan tehdä tätä

        Toden totta toimii👍


    • Novisti

      Laitoin 0,5 l appelsiinimehua pakkaseen, ilmalukon teen pillistä, jonka taivuttelen N-asentoon. Pillin yritän saada pysymään muodossaan teippaamalla pillin käännöskohdat, ei kuitenkaan sillä tavalla että ne littaantuisivat. Sitten vettä tilkkanen pillin viimeiseen käännöskohtaan, katotaan toimiiko kyseinen vesilukko. Laitan tuon pillin sitten sinitarran ja sähköteipin avulla tiiviisti pullon suulle lisättyäni sekaan 0,5 l vettä ja 250 g sokrua.

      • Ernesti

        Sitä vesilukkoa ei tarvii jos asunnossa (kerrostalo) ei ole lentäviä tai konttaavia sittiäisiä ja höntiäisiä jotka tykkää hiilidioksiidista. Autotallit ja saunaneteiset on asia erikseen.
        Jos käyttää hiivaa ei satsin lämpötila saa ylittää 37*. Elikkä hiukan ihoa viileämpi.
        Kun hillitsee riemuansa ja antaa käydä riittävän kauan, jotta sokeri "loppuu" , sakoaineet laskeutuu pohjalle ja juoma kirkastuu. Maltaista tulee semmonen samppanjan värinen (kusen) kullankeltainen juoma. Tuopillisesta paistaa aurinko läpi vaikka taivas ois pilvessä.


    • halvatkännitpliis

      Jos pakastaa ihan pelkkää 100% appelsiinituoremehua, niin tuleeko siihen alkoholia? Kokemuksia?...

    • ammattilainen

      Appelsiini tuoremehu 100%
      Se kun jäätyy ja sitten sulatessaan siitä vapautuu entsyymejä jotka aloittavat käymisprosessin saavissa sokerin ja veden kans!

    • 5+5

      kertokaapa mihin on hyvä sekottaa kiljua sen jälkeen ku kilju on valmista? tuli tehtyä ihan normi ohjeitten mukkaan 25litraa kiljua (hiivaa sokeria ja vettä) niin mihin sitä on hyvä sekoittaa ja joku ohje että kuinka paljon sitä suunilleen kannattaa panna?

      • Good-Year

        Sitruuna tai appelsiinimehu tiivisteenä. Mieluummin itsepuserrettuna tehosekottimessa. Välttää näin kaikenlaiset lisäaineet. Ja sitten vaan sekoittaa omanmaunmukkaa!


    • kilju-ukko

      Hyvää on appelsiinikilju!

      Villihiivat käyttävät kiljun eikä muita hiivoja tarvita!

    • bioloogikko

      Kyllä makeat nesteet alkaa käydä ihan ilman hiivan LISÄÄMISTÄ. Ilman hiivaa ne eivät kuitenkaan käy. Viiniin ja kiljuun hiivat tulevat villihiiva-itiöistä, joita on ilmassa, pinnoilla jne... Tuoreiden mehujen pakastus nopeuttaa villihiivojen invaasiota, kun pakastus tuhoaa mehussa olevia, hiivan kasvua rajoittavia aineita. Pakastuksessa ei sokeri muutu alkoholiksi, siihen vaaditaan hiivasolu käsittelemään sokeria. Pakkasessa ei käymistä tapahdu.

      Eli hiivatonta käymistä ei olekaan.

      • Kiljukaula

        Uskokaa mitä haluutte mut vuonna -94 Juhannuksena tätä tehtiin 15l ja kolisi ku metrinen halko! Kyllä se toimii. Todistettavasti. Oikein hyvää ainetta vaikka maku oli arsesta.


      • Anonyymi

        Kyllä hiivatontakin käymistä on. Eräät bakteerit tuottavat etanolia (esim. Pediococcus) ja esim. Lambic-olueiden valmistuksessa käyminen tapahtuu sekä hiivojen, että baktereiden toimesta.


    • Yrittäkää nyt ymmärt

      Ei se vaan toimi... Mikä käynnistää tuoremehussa käymisreaktion? Ei mikään! Alkoholikäymiseen tarvitaan sokeria ja hiivaa. (myös jotkut bakteerit saavat aikaan käymisen) Ei kannata uskoa kaikkia "urbaanilegendoja". Jos haluaa känniin niin suosittelen ihan vaan tavallisia keinoja. Ja jos omien juomien duunaaminen kiinnostaa niin suosittelen kotiviinin tekemistä. Mutta jos rahat ei riitä perinteisiin menetelmiin eikä taidot minkään valmistamiseen, niin mene vaikka lenkille,

    • Ei onnaa

      Villihiivoja on ilmassa enemmän tai vähemmän. Tuoremehu ei sisällä hiivoja eikä käy alkoholiksi ilman hiivoja. Pakastaminen rikkoo appelsiinin solurakenteen ja suojan villihiivoja vastaan. Muuten appelisiinit kävisivät viiniksi jo puissa.

      Maku on kamalan ja hirveän makean väliltä - käy ainoastaan päihtymiseen ei mihinkään muuhun. Maha joutuu aika koville pään lisäksi.

      En todellakaan suosittele, kotiviinejä voi tehdä kotimaisista marjoista ja hedelmistä pienellä vaivalla. Oma suosikki oli 80-luvulla mansikka-omena-raparperi viini, toisin silloin ei ollut varaa ALKOn valikoimiin, nyt on ja tekeminen on jäänyt kokonaan. Viimeksi tehty joskus 90-luvun alussa, juotavaa tuli mutta ei se mitään herkkua ollut.

    • taalasmaaseppo

      appelsiini-kola kiljua tehtii enkä muista enää mitää ku jysähti päähän ja illanpäätteeksi levisin ku jokisen eväät

    • Kuppikinkaatuu

      Oootte oikein suomalaisia. : Toiset kertoo juurtajaksain hyvät ohjeet ilmaisiksi.
      Ja sitten te toiset mollaatte ne ohjeet.
      Nauttikaa kokeilunhalusta, Riskillä vedetään.

    • Makezxxx1256

      Tämä koe suoritettu ja murrettu 2vko kävi noin 25 asteen lämmössä ja lopputulos oli non alkoholic eli näistä puheet voi jättää sikseen... hiivan vaatii käydäkseen.

    • S.Brenner

      Kaikki hiivat ja mikrobit eivät välttämättä tuota etyylialkoholia. Niiden tuotokset voivat aiheuttaa huonovointisuutta hiprakan asemesta.

    • Toimiiniinkuennenki

      Johan tuota on tehty jonnena miljoona kertaa eikä oo ku kerran epäonnistunu siinä määrin ettei tullu rosentteja. Entsyymit siinä appelsiinimehusa pilkkoo sokerin etyylialkoholiksi ja jääryttäminen tehejään sen tähen että käymistä estävät lisäaineet "deaktivoituu".

      Ne jokka on kokeillu onnistumatta ni ne vain ei oo seurannu ohjeita niinku pitää.

      Käymisprosessi ei käynnisty niin nopiasti ku hiivalla mutta käy sitte pitemmälle. Kuivahiivalla ei saa ku max 12% koska hiiva ei kestä sen suurempaa alkoholipitosuutta ja näin ollen kuolee pois, entsyymit sentäs käyttää 14-15% asti.

      Ohje sitte yksinkertasuuvessaan:
      2 osaa vettä
      2 osaa appelsiinimehua (100% täysmehu)
      1 osa sokeria

      Elikkä esim 4 litraa vettä, 4 litraa appelsiinimehua ja 2 kiloa sokeria

      Vesi kannattaa keittää ensin, sitte antaa sen jähtyä noin 40-asteiseks jonka jälkeen vasta muut ainekset. Ja astia tulee kans olla viimisen päälle puhas, samaten pitää käjetki pestä ennenku niitä mehukalikoita käsitellään. Se ei tarvi ku pikkasen jostaki jotain pöpöjä tai pahimmasa tapauksesa hometta ni ei enää käy.

      Kirkastusohjeita en enää tähän laita, niitä löytyy muualtaki ja aiheenahan nimenomaan oli että toimiiko tuo hiivaton kilju (tai aurinkoviini) ja että mikä sen käymisen aiheuttaa.

      Olen puhunut.

      Kiitos.

    • eri2Jorma

      Mahtava resepti, joka perustunee jonnen paskaisiin käsiin. Appelsiinimehukalikat on hankala purkaa pakkauksista eli ei onnistu steriilisti. Täten saadaan puhtaisiinkiin aineksiin hiivoja ja käyminen alkaa. Mitähän tuo ensimmäisen viestin kirjoittaja ajattelee nykyisin?

    • Mestarinveli

      Mikä v*ttu teillä on ongelma uskoa tähän lapinmiehen kiljuun? TÄMÄ toimii ilman hiivaa kunhan appelsiinitäysmehun jäädyttää ensin. Ja prosentteja tulee 12-14.

      • Näin on kyllä se toimii ja käy!!ei siinä tartte paljon kun homman osaa tehrä!!nää määkijät on jostain syystä lukeneet liikaa ja koitokset jäänyt vähiin!!


    • Joopajoojajoo

      Itsellä juuri käymässä, tein juuri ohjeiden mukaan ja kulunut jo 4 päivää eikä vesilukko hievahtanutkaan, joten milloin sennyleensä pitäisi alkaa pulputtamaan

      • Jokke_88

        Ei neljä päivää riitä mihinkään...


    • tämmöstä2018

      Kokeilin ja laitoin 100 % appelsiinituoremehua 3 päiväksi pakastimeen, annoin sulaa jääkaapissa reilun vuorokauden. Mittari näytti pikkasen reilu 5 %, että kyllä tää toimii :)

    • Anonyymi

      Kyllä muuten ihan varmasti kolahtaa päähän kuin metrinenhalko. Nimimerkillä kokemusta on. Se Appelsiini taikajuoma on petollista tavaraa, vaikka maku on kuinka viaton tahansa.
      Ei se tarvi muutaku Täysmehutölkit
      3 päiväksi pakastimeen ja sitten vain kiehautetaan vettä joka kaadetaan käymisastiaan ja siihen sekoitetaan joukoon sokeri ja annetaan jäähtyä kädenlämpöiseksi ja sitten vaan jäätyneet mehukalikat lisätään sinne veden joukkoon ja ei muuta ku kansi päälle ja astia noin 18-20c huoneenlämpöiseen tilaan käymään. 2 viikon päästä se on valmista juotavaksi.
      Elikkä tarvikkeet:
      Käymisastia vaikka 10 litran ämpärikin kanellisena, ihan käypä ps. Muista laittaa vesilukko.
      3 Kpl Appelsiini Täysmehutölkkiä.
      3 Litraa kädenlämpöistä vettä Huom! Kiehautettuna, jotta kaikki paskabakteerit kuolee pois.
      1,5 Kg Sokeria
      Ja hiivan entsyymit on valmiina siinä appelsiinimehussa, jotka pystyy käynnistämään prosessin. Joten hiivaa ei tarvise lisätä ollenkaan.

    • Anonyymi

      appelsiinikilju.toimii.fi ohjeella teen n. 2 litraa. 1l vettä, 1l appelsiinitäysmehua ja 600g sokeria.

    • Anonyymi

      Miksi kaikki te haluatte tehdä juuri appelsiinimehusta sitä kiljua? Ihan sama kuinka hyvin sen tekee, pahaa siitä tulee. On niitä muitakin mehuja josta saa aikaan alkon halpis hedelmäviinien tasosta juomaa.

      Ohje 5l, voi tehdä 5l vesikannuun mitä saa 1.5e kesäsin ihan ruokakaupoista.
      2l Omenamehua, suosittelen Bonne merkkistä S marketista, n 1e/L)
      2l Päärynämehua, Bonne tässäkin mainio
      0.7kg sokeria
      Vajaa puol pussia, ihan normaalia kuivahiivaa.

      Voi käyttää myös ihan viinihiivaakin jos haluaa parempaa. Mutta ei se normi kuivahiivakaa paskempi ole. Tulee vähän hiivan sivumakua vaikka kuinka kirkastaa.

      Laita n.1/2 dl 42-45c vettä lasiin, laita hiiva siihen ja sekoita kunnes hiiva on liuennut. Jos haluat olla varma että hiiva toimii, laita teelusikallinen sokeria sekaan ja odota n.15min ja veden pinnalle pitäisi alkaa tulla kuplia/vaahtoa.

      Kun hiiva on aktivoitu. Kaada 5l säiliöön puolet mehuista, kaikki sokerit ja laita korkki kiinni. Ravista hyvin että sokeri liukenee nesteeseen. Sen jälkeen laita hiiva vesi ja loput mehuista. Täytä loput vedellä, mutta jätä varaa käymiselle, neste vaahtoaa käymisen alussa hiukan.

      Sitten korkki kiinni löysästi, että pullo ei räjähdä. Voit myös käyttää pullon suulla ilmapalloa mihin on tökitty neulalla reikiä. Tai ostaa ilmalukon kaupasta ja laittaa se korkkiin kiinni.

      Anna käydä pari viikkoa, sen jälkeen pullo jääkaappiin odottamaan toiset pari viikkoa. Jääkaapissa viini/kilju kirkastuu paljon. Voit myös antaa kirkastumisen tapahtua huoneenlämmössä mutta se tapahtuu silloin paljon hitaammin.

      Lopuksi lappoominen pulloihin ja mieluiten pitää pulloja jääkaapissa. Jos seassa on vielä hiivaa, saattaa seos vielä alkaa käymään. Mutta jääkaappi lämpötiloissa hiiva ei pysty toimia. Mutta itsellä on hiiva joko polttanut kaikki sokerit pois tai noussut siihen 12% jolloin kuivahiiva ei enään jaksa käydä. Tai sitten kirkastunut niin hyvin että hiivaa ei enään ole.

      Ohje 25l

      Yhteensä 15l omena ja päärynämehua
      10l Vettä
      6kg sokeria
      Pussillinen kuiva tai viinihiivaa.

      Voi tehä vaikka kokonaan mehuun jos haluaa.

      Aikalailla sama ohje mutta käytät tässä tapauksessa jo ihan käymisastiaa niin ei tarvi pelleillä ilmapallojen kanssa. Käymisen jälkeen voi viinit pullotella niihin 5l tonkkiin ja laittaa jääkaappiin, tai antaa kirkastua omassa säiliössään huoneen lämmössä. Tai viedä vaikka maa kellariin koko homma jos sellanen löytyy. :)

    • Anonyymi

      Tein sulle kotiviinin maltahista vain.
      Hiivalla ja sokerilla sen käyntihin nyt sain.
      On viikon kuluttua juomakelpoista.
      Sitten krapulakin on aika melkoista.
      Jee,jee,mä juomaan meen.

    • Anonyymi

      appelsiinikiljusta tulee oikein tehtynä tömäkkää!
      sopivan viileänä maku on kuin vodka-tuoremehu! (ruuvimeisseli)

    • Anonyymi

      Totta se on, että pakastetusta tuoremehusta saa hyvää alkoholijuomaa. Veljeni tarjosi sitä aikoinaan minulle kesämökillään. En van muista sitä, kauanko sen pitää olla pakkasessa.
      Make

    • Anonyymi

      Moni tekee sen perusvirheen että ostaa appelsiini mehun kaupasta, ei lue purkin kyljestä että on nimenomaan täystuoremehua, vaan purkissa lukeekin laimennettu täystuoremehu. Kymmeniä vuosia on ollut parhaassa maineessa juuri pakastettuna mehuna Valion 100% tuoretäysmehu, Myydään kauppojen kylmähyllyssä. Ei mitään rainbouta eikä x-tra halppis litkuja. Ne vaan 3 pvä pakkaseen ja hyvä tulee.

    • Anonyymi

      paljoko väliä lämpötilalla on ku vähä mietityttää ku niitten jää kalikoitten takia se on ny iha jää kylmää ja kaappiki iha kylmä nytte. pitääkö mun kaapille näyttää fööniä välillä että pysyy lämpötila huoneen lämpösenä vai miten se voi kilju toimia jos sielä on jäitä?

      • Anonyymi

        21-24 on paras lämpötila


    • Anonyymi

      Minä tekkiin joskus sillä pakastustekniikalla ja ei siitä saanu ku 6.5% prosenttia irti ja paha mieli. Käytä sitä hiivaa.

    • Anonyymi

      Aikoinaan tehtiin paljonkin, kutsuttiin keltinmäen keltaiseksi.
      10 l appelsiinitäysmehua
      10l vettä
      6 kg sokeria
      Mehut pakkaseen, jäädytä, kalikat lämpimään veteen jonne sokeri liuotettu, sitten kansi päälle ja lämpimään paikkaan vajaaksi kahdeksi viikoksi.
      Nauti kylmänä.

      • Anonyymi

        Omenatuoremehusta olen joskus tehnyt ja hyvää tuli. Suunnilleen puolet mehua ja puolet vettä + 5-7 kg sokeria. Käymisaineet olen hakenut Tokmannilta.
        Jäädyttämiset menee pelleilyn puolelle...


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      310
      3473
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1659
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1490
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      53
      1389
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1280
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1240
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1183
    8. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1137
    10. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      175
      1110
    Aihe