Kauppojen kääpiöpallokalat luonnosta pyydystettyjä?

Pikku-kalaset

Löysin Faunattaren sivuilta seuraavan tiedon esimerkiksi kääpiöpallokalasta: "Toistaiseksi kaikki kaupoista saatavat kääpiöpallokalat lienevät luonnosta pyydystettyjä". Harmittaa vähän ihmisten taipumus ottaa kaikki erikoinen luonnosta myyntiin, jotta joku erikoisuuksien keräilijä saisi sen omistukseensa (kalojen tapauksessa omaan akvaarioonsa). Emmekö voisi jättää luontoa rauhaan, tehdä poikasia niillä pallokaloilla, jotka nyt jo ovat syntyneet vankeudessa ja lakata ottamasta lisää vangiksi? Parempi niillä varmaan luonnossa vapaana on kuin jonkun akvaariossa.

Ajattelin ostaa kaikki kalani kasvattajilta, varsinkin jos kauppa ei osaa kertoa, mitkä heidän kaloistaan ovat omasta elinympäristöstään otettuja ja mitkä kenties vankeudessa kasvaneita. Vaikka en vankeudessa kasvanuttakaan kalaa kyllä onnekkaana pidä (välttämättä)... Saattaahan se onnekaskin olla, jos kasvattaja on osannut hyvää huolta pitää. Täytyy ostaa yli-iso akvaario omille kaloilleni, etteivät varmasti kärsi -en siis ole pallokaloja ostamassa vaan enemmänkin platyjä, miljoonakaloja ja mahd. partamonnin. Pärjääköhän partamonni noiden kanssa? Onko kova vesi sille tuskainen elinympäristö? Onko se tyytymätön, jos ei ole virtausta? Vihaavatko platyt virtausta? Luulisi että ne leijailisivat virran mukana mihin sattuu, kun ovat niin pieniäkin?

Tämä oli ajatusryöppy :) En siis tarkoittanut sillä pahaa kellekään (kuten kääpiöpallokalan omistajille). Aloin vain miettiä tällaista kysymykstä ja haluaisin tietää muiden tuntemuksia siitä, jos koko ajan otetaan esimerkiksi tropiikin luonnosta uusia kalalajeja myytäviksi ympäri maailmaa.

2

254

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kongo81

      En tiedä miten on pääsääntöisesti kääpiöpallojen laita tänä päivänä, tulevatko luonnosta vai tuotantolaitoksista, mutta harrastajilla ovat tykänneet kuteakin (ja poikasia saatu hyvin selviytymään). Että eivät ole erityisen hankalia lisättäviä hyvissä oloissa. Eli voisi kuvitella että ainakin osa olisi viljeltyjä.

      Partis pärjää melkein missä vain, joten menee kovempaankin veteen. Platyt sietänevät paremmin virtausta kuin millikset, mutta tuskin kumpikaan laji "kärsii" normaalista reilusta virtauksesta.

    • hoitsukki

      Oletko ajatellut, että ne ihmiset jotka näitä kaloja luonnosta keräävät, tarvitsevat todella rahaa. On monenlaisia suojeluohjelmiakin ollut, ettei tarvitse metsää raivata pelloiksi, vaan ihmiset saavat kaloilla elämisensä suunnilleen turvattua.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      296
      3148
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      234
      1713
    3. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1243
    4. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      81
      1222
    5. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      78
      1139
    6. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1138
    7. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      43
      1010
    8. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      954
    9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      46
      896
    10. Liikennesäännöt

      Uuden ohitustien myötä torkkolantieltä tulevia kuuluu väistää tai ainakin kuuluisi väistää, jos he tulevat ollintielle.
      Pyhäjärvi
      11
      814
    Aihe