Säestäminen pianolla + pedaali ?

:z

Miten siis säestäisin pianolla? En ole ikinä astunutkaan minkäänlaiseen musiikkiopinahjoon, joten en ole mitään sormijärjestyksiä tai asteikkoja opetellut, mutta osaan soittaa perus melodian ja soinnut. Tiedän, että voi säestää jotenkin sointujen pohjalta, mutta käytännössä miten?
JA
Sain tuossa joululahjaksi pedaalin sähköpianoon. Olen käyttänyt sitä niin, että painan sitä aina, kun soitan soinnun. Miten sitä siis pitäisi oikeasti käyttää, vai onko tuo "oma" tapani oikea?

Kiitos jos joku jaksaa selostaa näitä^^ :)

4

1169

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kotomi

      Pianolla säestämiseen on yhtä monta tapaa, kuin on soittajaakin, ainakin oman kokemukseni mukaan. Perus säestys (laulun tai huilun tai viulun tai tms.) tapahtuu yleensä niin, että pianolla kompataan ja melodiaa soittaa taikka laulaa joku muu.
      Komppaaminen tapahtuu soittamalla oikella ja vasemmalla kädellä yhdessä jonkinlaista rytmiä. Yleensä oikealla kädellä soitetaan sointua ja vasemmalla basso-ääni (soinnun ensimmäinen kirjain) joko oktaavista tai vain yhdestä paikasta. esim. perus-beat C
      O yksi (C/E/G) kak- (C/E/G)
      V yksi (C/C) si (C/C)

      Kannattaa selailla nuotinsoiton-oppaita tms. tai keksiä itse erilaisia komppeja, sillä tähän ei ole mitään oikeaa tai väärää tapaa.

      Pedaalia käytetään silloin kun halutaan "sitoa" nuotit yhteen. Esimerkiksi sillojn jos on tarvis etsiä uutta kosketinta jostain syystä pisemmän aikaa, voi pedaalilla "jättää äänen soimaan" siksi aikaa, kunnes uusi ääni on löytynyt. Pedaalia ei kuitenkaan kannata käyttää liikaa, sillä se tekee soitosta jotenkin tukkoisen kuuloista, mutta oikeassa paikassa oikeaan aikaan pedaalilla saa soiton kauniimmaksi.
      On aivan oikeaa painaa pedaalia silloin kun soittaa soinnun ja muistaa painaa sitä uudelleen uuden soinnun kohdalla, mutta piano-opettajani mukaan ääni kuulostaa paremmalta jos pedaalin painaa alas sitten kun kosketin on alhaalla, eli vähän jäljessä... Tämäkin on omasta mielestäni makuasia.

      Toivottavasti oli jotain apua :D

    • Joitakin oppaita...

      On olemassa joitakin oppaita pianosäestykseen.
      Tässä esimerkkinä Tampereen kirjaston valikoimaa, jossa yhtenä osana onvat pianosäestysoppaat:

      http://www.tampere.fi/kirjasto/musiikki/pianokou.pdf

      Omasta lähikirjastostasi voit löytää jotakin.
      Näissä kaikissa on tietysti se huono puoli, että itseopiskelussa yhdenkin käsitteen ymmärtämättä jääminen paitsi harmittaa, myös saattaa aiheuttaa jonkin asian väärin ymmärtämisen. Mutta tämän älä anna pelottaa, reippaasti vain ohjeitten kimppuun!

      Asiaan ehkä kuulumattomana, mutta kuitenkin tutustumisen arvoisena, pidän juuri ilmestynyttä Tämmäysopasta (Alakotila - Valo), jossa käsitellään harmonin käyttöä rytmitykseen. Asiat siinä ovat helposti omaksuttavissa ja muistuttavat jossakin määrin pianosäestystä, johon tietysti kuuluu muutakin, kuin pelkkä rytmitys.

    • Marjukka 58

      heippa ! Nyt sinulla onnisti nimittäin olen soittanut jo 37 vuotta . Pedaalin tarkoitus on pitää pohjassa niin kauan kuin sinä vaihdat soinnun . Sitten nostat ylos ja taas alas . Pedaali ei ole rämpytystä varten . Tosiaan perus jutut esimerkiksi sävelasteikot ja sormijärjestykset ovat ERITTÄIN tärkeitä pianon soittamiseen ! Sormijärjestyksen tarkoitus on se että sormet eivät me sekaisin kun soitat . Se on tärkeää että soitat varmasti ja oikeilla sormi järjesttyksillä . Minä katsoisin asian niin että opettelisit ensimmäiseksi itsesi mielestä järkevät sormi järjestykst, Kadenssit , asteikos , soinnut KUNNOLLA !!! Tosiaan kaikilla on soittamiseen oma tapansa mutta nuo asiat ovat todella tärkeitä perus juttuja !

      • SuperTumpelo

        Sormijärjestys se on kymmensormijärjestelmässäkin, joten tokkopa menee virheettä pimputus vuosikymmenien opiskeluista huolimatta, kun ei mene sitä tietsikallakaan kirjoittaen, mutta mitäpä sitä saivartelemaan.

        Joka tapauksessa olen itse vajaan vuoden koettanut itseopiskella erilaisia kosketinjuttuja, ja opiskelu ei ole minulle helppoa muutenkaan. Kiippari -> turhauduin ja myin pois. Musiikin perusteiden kurssilla turhauduin, jätin kesken. Kaipasin jotain ja ostin pianomelodikan, soitin puoli vuotta. Sekä kiipparilla että melodikalla soitin vain melodiaa.

        Sitten ajattelin antaa naapureille armoa, ja hankin sähköpianon. Ja huomasin, kuinka päin p:tä olen sormitukset opetellut. Eli aloitin käytännössä alusta itselleni mieleisen (lapsille tarkoitetun) kosketinsoitinoppaan avulla. Ainakin alkeita opettelen nyt näin. Kun on jo yhdellä tavalla oppinut, niin on tosi vaikea oppia virheistään pois. Tarvitaan toistoja paljon enemmän kuin asiaa alunperin opeteltaessa. Tosin on palkitsevaa, että osaan nyt jonkin verran säestyssointuja. Alkuun oli aivan käsittämätöntä tehdä molemmilla käsillä yhtä aikaa jotain.

        Ihmiset ovat erilaisia, oppivat eri tavoin ja tavoitteet ovat jokaisella erilaiset, ja ne kannattaa miettiä jo alkuun. En pidä itseopiskeluakaan huonona, jos tavoitteet eivät ole korkealla. Soittaminen on kuitenkin hyvää aivotreeniä, hyvä ja palkitseva ajanviete. Väliin kuitenkin tarvitaan ulkopuolista osaavaa korvaa, joka uskaltaa ilmaista kehityshaasteet ääneen.

        Omat TAVOITTEENI ovat säestyksen (lähinnä itselle laulaessa) oppiminen, korvakuulolta soittaminen ja improvisointi. Ja vajaan vuoden jälkeen OSAAN vasta auttavasti soittaa melodiaa yhdellä kädellä, enkä soita virheettä muutamalla soinnulla säestäen (oppikirjani harjoituksia) yksinkertaisia lastenlauluja. Osaan nuotit auttavasti "laulunuoteista" soittaen, bassoviivastoon ei kärsivällisyyteni ole riittänyt. Alkuun aloitin kuvionuoteilla, millä pääsi hyvin alkuun, mutta mistä oikeisiin nuotteihin siirtyminen oli rasittavaa.

        Tsemppiä kaikille sekä itseopiskelijoille että opettajajohtoisesti opiskeleville! Musiikki kuuluu kaikille!!!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1795
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1679
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1494
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1183
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1126
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1099
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1094
    Aihe