Ruokintamäärä

apua!

Hei! Meillä on tällä hetkellä 4 ponia. Niille ei anneta mitään lisärehuja sillä ne eivät tee melkein lainkaan töitä. Vain 1 ponilla ratsastetaan vähän. Ne saavat silloin tällöin leipää, omenaa, porkkanaa jne. jotta saisivat edes vähän vitamiineja. Mutta minua vaivaa se, sillä mielestäni ne tarvitsevat jotain esim. kauraa. Ja mielestäni niiden heinä-annokset pitäisi jakaa useampaan kertaan sillä aamulla ne saavat laitumelle 1 pikkupaalin heinää joka jaetaan 4 kasaan, jokaiselle oma. Ja seuraavan kerran illalla niille jaetaan karsinoihin yhteensä 2-3/4 paalia eli aika vähän. Ne pitäisi ruokkia useammin ja antaa vähemmän heinää yhdellä kerralla mutta en voi päättää sitä sillä tulen kotiin vasta 3:lta joten äitini käy ruokkimassa ne aamulla. Jos minä saisin päättää, heinät jaettaisiin vähintään 4 eri kertaan. Mitä minä teen??? Tämän takia ponimme ovat hieman yli-painoisia. (tiedän että johtuu myös liikunnan puutteesta)

11

407

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ompux

      Meillä ponille ei anneta kuin heinää, se annetaan niinkuin puhelit 3 kertaa päivässä tai useammin ja hyvin pienissä määrissä, tällä haetaan sitä että touhuamista olisi päivällä kun pientä napostelua tarjolla :) Kauraa ei lainkaan eikös se ole vähän niinkuin kiellettyjen listalla jotteivat jalat mene ja ettei liikaa energiaa saa jolloin äkäisyyttä voi ilmetä ? Aikanaan ostin ponille tarkoitettua rehua jossa ei ole kauraa ollenkaan, sitä annoin sellaisen "hyvän mielen" kourallisen kun hevonen sai kaurat jottei poni mökötä :D No nyt sekin on jäänyt antamatta harjailen ja annan vaikka porkkanaa sen sijaan.

      Voisitko äidillesi sanoa että antaa pienemmissä erissä päivällä ja useammin vai käykö hän töissä ettei ole mahdollisuutta?

      • -veine

        Kannattaa huolehtia hevosen vitamiinien ja kivennäisten saannista vaikka se ei väkirehua saisikaan. Kivennäisen, valkosipulin, suolan, b-vitamiinin, mitä lie lisiä vielä haluaa&kannattaa syöttää, voi antaa päivittäin myös esim. leivän&porkkanan seassa, tai sekoitettuna turvotettuun melassiin tai pellavansiemenrouheeseen.
        Ja heinät kannattaisi tosiaan jakaa edes 3 kertaan päivässä, saisivat tasaisin väliajoin syötävää ja olisi pitkin päivää hieman tekemistä.


      • apua!

        Ei, äitini on navetoitsija joten hän on melkein aina kotona. Ongelma on siinä, että hän on vähän laiskan puoleinen. Hän vie heti paalin kerralla niin ei tarvitse enempää sitten vaivautua... Olen kyllä yrittänyt monet kerrat sanoa, että se olisi myös niiden ruoansulatuksen kannalta parempi viedä useammin ja pienempiä annoksia, mutta se ei ole vaikuttanut mitenkään. :/


      • apua!
        apua! kirjoitti:

        Ei, äitini on navetoitsija joten hän on melkein aina kotona. Ongelma on siinä, että hän on vähän laiskan puoleinen. Hän vie heti paalin kerralla niin ei tarvitse enempää sitten vaivautua... Olen kyllä yrittänyt monet kerrat sanoa, että se olisi myös niiden ruoansulatuksen kannalta parempi viedä useammin ja pienempiä annoksia, mutta se ei ole vaikuttanut mitenkään. :/

        Anteeksi, tämä vastaus oli tarkoitettu ompuxille. :) Kiitos myös sinun neuvoistasi!


    • agrologi AMK

      Tosiaan ponien hyvinvoinnin kannalta olisi parempi, jos heinät jaettaisiin 3 tai 4 erässä päivän aikana, mutta älä äitiäsi syytä. Saat poneille hyvin kolme heinien jakoa, kun äitisi ruokkii ne aamulla, sinä viet päiväheinät ulos klo 15-16 ja vielä ilta/yöheinät esin. klo 20.

      Miksi ihmeessä ajattelet antaa poneille kauraa, jos ne ovat hiukan pyöreitä jo pelkällä heinäruokinnalla? Tällöinhän sinun pitäisi pienentää heinämäärää huomattavasti. Ei järkevää. Sen sijaan kivennäisen ponit tarvitsevat. Ei sitä hienointa ja kalleinta välttämättä, vaan ihan peruslaatuista hevosille tarkoitettua kivennäistä. Porkkanat ja omput on myös hyvää "hyvänmielen ruokaa", leipäkin menee pieninä määrinä, sen sijaan mitään ns. väkirehua ei kannata antaa.

      • apua!

        Kiitos neuvoista! Itse asiassa en ole hoksannut kokeilla tuota vielä. Voisin yrittää. :)


    • Mini98

      Hevoselle pitäisi antaa ruokaa 2%-2,5% sen painosta, ja jos et tiedä ponien painoa, sen voi punnita näin: mittaa ponin rinnanympärys, ja kerro se ruumiin pituudella tuumina. Esim. jos paino lisi sen perusteella 600kg, olisi yksi prosentti 6kg ja se kerrotaan kahdella on siis 12kg. Eli, 600kg painava hevonen tarvitsee päivässä 12kg ruokaa. Ruoka pitäisi antaa hevosille 3-4 osassa, koska hevosilla on todella pieni mahalaukku. Eli jos ruoka annettaisiin aamulla, päivällä ja illalla, annettaisiin ruokaa n. 4kg kerralla. Pelkkä heinä kyllä varmasti riittää, tiedän itsekin ponin, jolle ei voi antaa muuta kuin heinää, koska muuten se tulee kipeäksi. Kerrankin sille piti antaa vähän "paremmin" ruokaa näyttelyitä varten, muttei sitten sinne päässytkään kun tuli kipeäksi. Itseni mielestä olisi hyvä, jos poneilla ratsastettaisiin enemmän. Jos vaikka ratsastaisit jollain ponilla kuusi tuntia viikossa, ja pikkuhiljaa alkaisit antamaan väkirehua, kunnes 70% on korsirehua ja 30% väkirehua. Muutoksen pitäisi kestää ainakin kaksi viikkoa.

    • mie vaaaaaa

      hyvä nyrkkisääntö 1-1,5kg elopainokiloa kohti :)
      eli esim.settikselle jaka painais 200kg menis heinää n.3kg PÄIVÄSSÄ
      eli kyllä ne kerta annoksen olis aikas pieniä :) ja kyllä ne pitäs syöttää vähintää 3kertaa päivässä koska ne ruuansulatus entsyymit toimivat vaikka sielä mahassa ei olisi mitään sulatettavaa eli sillon se hyökkää vatsan kimppuun.
      olet kyllä fiksu kun olet ottanut asioista selvää ja kannat huolta poneista :)
      ehdotappas sille äipälle jos sinä heittäsit ne pv heinät kun tulet koulusta :)

      • mie vaaaaaaaa

        siis tarkoitin 100 elipainokiloa kohti :D


    • Jeiberg

      Ponien (ja etenkin työtä tekemättömien) ruokinta on vähän konstikasta, sillä ponithan ovat tosiaan vähän herkkiä ja lihoavat helposti.

      Jokaisen hevosen ja ponin pitäisi kuitenkin saada perusruokinnassa heinää (mieluiten analysoitua), kivennäistä ja vitamiinilisät. Heinää ponille voi antaa juurikin yllä mainitun kaavan mukaan, eli ponille päivässä jotakuinkin 4-5 kiloa heinää. Ole myös tarkka, että määrä on oikeasti se mitä aiot antaa! Punnitse vaikka aluksi, mikäli arviointi tuntuu hankalalta. Ponit ovat etenkin sokerille ja valkuaiselle herkkiä, joten niihin kannattaa kiinnittää huomiota analyysia tarkastellessa.

      Kivennäiseksi voit valita minkä tahansa peruskivennäisen, vähän sen mukaan mitä ponit suostuvat syömään. Pelletteinä olevat kivennäiset saattavat maistua paremmin, jos ja kun ponit eivät muuta väkirehua saa.

      Vitamiinilisä kannattaa antaa kaikille näin keväällä, sillä heinästä alkaa vitamiinit kadota ja auringonvaloa ja tuoretta ruohoa ei vielä ole. Esimerkiksi ADE-vitamiiniliuos on tähän hyvä.

      Pellavasiemenlimasta useimmat hevoset ja ponit tykkäävät, ja sitä voi ponillekin antaa hiukan hyvänmielenrehuna. Pellavassakin on runsaasti valkuaista, joten sen suhteen kannattaa olla varovainen. Paljon liikkuvalle ponille olen antanut puoli desiä kuivaa pellavansiemenrouhetta liotettuna puoleen litraan vettä, mutta oloneuvoksille varmasti riittää 1/4 desiä, ellei vähemmänkin, kuivana. Muista liottaa rouhe niin kuumassa vedessä, kun hanasta tulee, että pellavassa olevat myrkyt tuhoutuvat.

      Ruokintakertoja kannattaa tosiaan lisätä, ainakin jos heinät eivät riitä koko päiväksi tarhaan? Kolme kertaakin on jo varsin hyvä, harvat sen useimmiten ruokkivatkaan. Heinää tosiaan kannattaa pitää mahdollisimman usein syötävänä, koska hevosen vatsalaukku tuottaa jatkuvasti vatsahappoja, jotka sitten "työttömänä" saattavat aiheuttaa esimerkiksi vatsahaavaa.

    • vinkkejä?

      no meillä on rakennettu semmonen "heinä häkki" kun ei ole aikaa juossa pitkin päivää antamassa heinää:D meillä on toiminu kun on kasvava varsa ja imettävä tamma. tosin voisithan antaa jotain "risuja ja oksia" jotta ois jotain nakerrettavaa. meillä annetaan vain kivennäisiä ja vitamiinejä ja lisätään rehun saantia rasituksen mukaan,

      mutta tietääkö joku kun meillä on tamma joka on TODELLA lihava. aluksi aateltiin et oon antanu liikaa rehua joten laskin rehun saannin minimiin, mutta nytten tammalla on alkanu pikku hiljaa kovettumaan utareet joten epäillään et se ois tiineenä. miten kauan kestää et tamma vois varsoa? on vieläki lihonu vaikka en anna rehua... on saanu vapaasti heinää kohta aletaan antamaan rehuja kun tiedetään onko tiineenä. meillä ei voi ultrata koska ei ole eläinlääkäreillä semmosta laitetta:( joten mitä pitäis tehdä? alataanko antamaan rehuja vai ei?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      5
      1619
    2. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      25
      1341
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      13
      1089
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      20
      1062
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      5
      1061
    6. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      954
    7. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      2
      953
    8. 5
      945
    9. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      1
      932
    10. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      6
      924
    Aihe