Olenko heikkolahjainen?

Väsynyt ja turhautun

Olen hieman päälle 20-vuotias nainen, jolla on taustalla lukio sekä keskeytynyt ammatillinen koulutus. Olen jo pidemmän aikaa epäillyt olevani tavanomaista tyhmempi ja tämä asiaa vaivaa minua todella paljon.

Koulunkäynti on aina ollut vaikeampaa kuin muilla. Matematiikka on ollut 5 ala-asteelta lähtien ja paljosta tukiopetuksesta huolimatta en vain opi asioita. Geometria ja prosenttilaskut ovat kaikkein vaikeimpia ja runsaasta vapaa-ajan ponnistelusta huolimatta mikään ei tunnu menevän päähäni.

Testissä todettiin, ettei minulle voida diagnosoida matematiikan oppimisvaikutteita, koska pisteeni "ovat siinä rajalla". Visuaalisen hahmottamisen on todettu olevan keskimääräistä heikompaa ja tämä varmasti jossain määrin vaikeuttaa oppimistani. Lukihäiriötä ei ole.

Yläaste oli rankka, etenkin 9-luokka, koska jouduin pänttäämään paljon vapaa-ajallani, että pysyisin toiseten tahdissa. Keskiarvoni oli tasan 8 lukuaineissa, mutta matematiikka armosta 5. Pääsin lukioon ja siellä opiskelu oli luonnollisesti vieläkin vaikeampaa. ..

Lukion meinasin lopettaa monta kertaa, mutta sisulla pääsin lopulta läpi 31/2 vuodessa. Kirjoitin C:n paperit, tosin äidinkieli oli M. Lukio-opiskelu oli totaalisen uuvuttavaa, jouduin pänttäämään kirjan kappaleita jopa lähemmäs 10 kertaa, että ne jäivät mieleeni edes väliaikaisesti.

Aloitin avoimessa yliopistossa erään kurssin, joka on haastava. Ymmärrän kaikki asiat, mutta en vain kykene muistamaan puoliakaan. Olen yrittänyt opetella syväoppimista ja erilaisia opiskelutekniikoita, mutta ne eivät auta muistamaan. Ainoa toimiva keino on raskas ulkoa pänttääminen, mikä ei pidemmän päälle toimi.

Olen aina ollut huonomuistinen ja porukasta se, joka tajuaa asiat viimeisenä. Osittain tämän takia minua kiusattiin vuosia peruskoulussa. Aivoni tuntuvat jotenkin hitailta ja tarvitsen normaalia enemmän aikaa asioiden omaksumiseen.

Hiljattain jouduin lopettamaan ammattiopiston puolenvälin jälkeen, koska ala vaatii hyvää hahmottamiskykyä, enkä pysynyt muiden tahdissa. Tämä entisestään pahentaa häpeääni omasta tyhmyydestäni- ei pysty edes amista käymään...

Kielioppi ei tunnu menevän päähän eivätkä vaikeat vieraskieliset sanat. Pärjäsin kuitenkin ruotsissa kohtalaisesti ja englantiakin osaan keskitasoisesti. Eniten kärsimystä tuottaa juuri se, että oppiminen on niin hirvittävän työlästä. Mitään syytä tähän ei ole löydetty.

Ristiriitaista kyllä, olen aina lukenut paljon ja kirjoittamisessa olin luokkani parhaita. Lukiossa opettajat kehuivat usein aineitani ja esseistä saamani arvosanat olivat keskitasoa parempia. Myös kuvaamataito oli vahva aineeni ja aina 9. Sen sijaan käsitöissä olen surkea.

En ole koskaan osannut hahmottaa sosiaalisia tilanteita ja vieläkin jään usein miettimään, mitä toinen tarkoitti oikeasti. En useinkaan tajua, puhuuko joku tosissaan vai "heittääkö läppää." Tämä vaikeuttaa paljon sosiaalista vuorovaikutusta.

Moni ihminen on kuvaillut minua "oudoksi" ja "erilaiseksi" sekä sanonut, että minusta saa tylyn ja aggressiivisen vaikutelman, vaikka olen yrittänyt olla mukava ja ottaa kontaktia toisiin. Puhun ilmeisesti jotenkin oudosti ja sanon tyhmiä asioita ja tämä aiheuttaa joskus väärinkäsityksiä suhteessa toisiin.

Osaan ilmaista itseäni kirjallisesti, mutta en sanallisesti. Kykyprofiilini on melko epätasainen. Minulla on epäilty add:tä, mutta ei koskaan diagnosoitu.

Olen lopulta päätynyt siihen johtopäätökseen, että olen tyhmempi kuin ns. normaalit ihmiset. Se selittäisi kaikki nämä oireet, joille ei ei ole löydetty selitystä.

Haluaisin kuulla muiden kokemuksia ja mielipiteitä. Mistä tunnistaa heikkolahjaisuuden ja miten se ilmenee käytännössä? Voidaanko minun ongelmani luokitella heikkolahjaisuudeksi/tyhmyydeksi?

45

7591

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hjelppiä

      tuolta onnestasoikeelta, hän on tämän alan expertti. On hän monen muunkin alan, mutta tyhmyydestä hän tietää paljon. Hän on arvioinut ansiokkaasti kaikki kehitysvammaiset, kuka mihinkin kategoriaan kuuluu.
      Oma mielipiteeni on, ettet ole tyhmä, koska tyhmä ihminen ei suorita lukiota, olet vaan ilmeisesti laiskahko lukija tai et sisäistä lukemaasi helposti. No odotellaan, mitä tyhmyysexpertti onnestasoikee tähän vastaa.

      • 1vaan

        Miksiköhän palstan pikku-Mengele ei oo kommentoinut ? :D Onnestasoikeen äiti on varmasti rajoittanut aikaa tietokoneella tai mahdollisesti olisikohan löytänyt jonkun ihmisen joka käy kiinni vain rakkaudesta.


    • tt

      Oppimisvaikeutesi voivat aiheutua monesta syystä. Neuropsykologi voisi varmaan auttaa sinua selvittämään oppimisvaikeuksiesi syyt. Tyhmä tai heikkolahjainen tuskin olet. Tsemppiä!

    • tuota tekstiä tollee. Kannattaa panostaa omiin vahvuuksiisi kirjoittamiseen ja kuvaamataitoon. Ei täydellistä ihmistä olekaan. Tietystihän sitä voi hakeutua tutkimuksiin, voihan se helpottaa kun näkee tulokset mustaa valkoisella. Nykyjään saa tehdä paljon hommia, että löytää paikan yhteiskunnassa opiskelujen jälkeen mielekkään ammatin, toivottavasti se natsaa sulle. Mutta et ole mikään heikkolahjainen...

    • T.A.

      Oletko jännittäjä, ahdistunut, onko sinulla paniikkihäiriö tai sosiaalisten tilanteiden pelko?
      En voi uskoa, että olisit tavanomaista tyhmempi kuin kerroit esim, että "kirjoittamisessa olin luokkani parhaita"
      Ei tyhmät kirjoita loistavia esseitä. Luulen, että opiskeluun liittyy jotain pelkoja, jotka saavat sinut "lukkoon", eikä opiskelusta tule sen takia mitään.

      Suosittelen, että varaat ajan psykiatrille.

      • naikkonen5

        hei vaan, viestiketjun aloittaja

        jotenkin tuttuja tunteita ja olotiloja sinulla - mullakin hahmottamisessa välillä vaikeeta ja käyn "hitaalla" välillä. oon onneksi positiivari ja otan huumorilla tollaset hitaudet ja hahmottamisjutut, paitsi kouluun haussa se ei oo kivaa kun siitä pomppaa..

        olen vammaton ja normaali aikuinen, mutta itse olen saanut diagnoosin: kilpirauhasen vajaatoiminta. se tuottaa monia, monia vaikeuksia elämässä - muisti pätkii, hitautta, kankeutta.. hahmottamisvaikeutta ja vaikka mitä.
        onko sulta otettu kilpirauhasverikokeita? kannattaa kysäistä josko sellaset saisit otettua :) ainakin ois pois.suljettu se asia..

        kaikkee hyvää sulle!


    • 1827 Turku

      Voi johtua kiinnostuksen puutteesta. Itse olen ihan normaaliälyinen ja -lahjainen, mutta minulla vaikeuksia omaksua tietoa, joka ei aidosti kiinnosta. Ei auta, vaikka pänttäisin pänttäämästä päästyäni, tieto ei vaan päässä pysy. Kun taas aidosti kiinnostavat asiat, kuten esim. historialliset vuosiluvut, painuvat mieleeni melkeinpä lähtemättömästi.

    • lissu232

      Hei ! Minun mielstäni et ole ollenkaan heikkolahjainen, vaan päinvastoin. Ole rohkea omana itsenäsi ja hyväksy millainen olet,,sinulla omat vahvuudet,,kasvata niitä ja harjoita missä olen heikompi,,koko ajan kasvat ihisenä,,läpi elämän,,pidä omat mielipiteesi ja ole oman elämäsi herra,,niin hyvin tulet pärjäämään,,tsemppiä sinulle,,

    • MJ-girl

      Muistathan näitä vastauksia lukiessasi sen, että yhden nettiin kirjoitetun viestin perusteella ulkopuolisten on vaikea sanoa yhtään mitään - jos ylipäätään muutenkaan. Neuropsykologista on pitkä matka psykiatriin! Jos sinusta tuntuu siltä, voisit ehkä keskustella vielä tilanteesi tuntevan, hoitavan lääkärisi kanssa, ja miettiä sitten yhdessä, miten edetään jos edetään. Onhan sinulla sellainen? Olen kuitenkin samaa mieltä siitä, että omiin vahvuuksiinsa kannattaa aina keskittyä heikkouksien sijan. Useinhan kaikki tiettyjen alojen ns. nerot ovat heikompia kaikessa muussa paitsi omalla alueellaan! Löydät oman paikkasi varmasti vielä!

    • ATDT'2

      Tekstisi perusteella olet ainakin kielellisesti keskivertoihmistä lahjakkaampi.

      Eikä itsetuntosikaan ole aivan heikko, kun kykenet noin kriittisesti arvioimaan itseäsi.

      Kuten joku muukin neuvoi, kannattaa keskittyä niihin asioihin, joissa on taitava. Noilla taidoillasi esimerkiksi tutkijan, toimittajan, kirjaston informaatikon ja monen mun tekstin kanssa tekemisissä olevan työt voisivat olla ominta alaasi.

      Voihan tietysti olla taustalla jokin keskittymishäiriö, mutta en tiedä onko sen analysoinnista enää aikuisiällä apua? Voi tietysti ollakin, jos se auttaa etsimään omiin vahvuuksiin sopivaa ammattialaa, ja voisihan se kohentaa itsetuntoasikin.

    • Meretär77

      Oli pakko laittaa vastausta aloittajalle, kun itse olen jo 33-vuotias "vanhus" ja monesti miettinyt miksi mulla on elämässä vähän kaikki tökkinyt, kun en ole omaa paikkaa löytänyt ja kaikki ollut aina niin pirun hankalaa. Eli tavallaan lahjoja on ollut, mutta en ole mitään saanut aikaiseksi enkä osannut niitä hyödyntää jne. Eli aidosti olen miettinyt, että olenko tavallista tyhmempi, laiska vai mitä h-ttiä!

      Nyt myöhemmin olen tajunnut, että pohjalla on ollut valtava epävarmuus, mutta myös jotain vaikeuksia hahmottaa tiettyjä asioita esim.matematiikka, tekniikka, sosiaaliset joukkotilanteet, ulkoaoppiminen, muisti on huono jne.

      Nyt olen löytänyt VIHDOINKIN oman alani (luova sosiaaliala), harrastuksia ja ihmisiä joiden kanssa viihdyn enkä enää mieti heikkouksiani vaan panostan niihin juttuihin missä pärjään ok enkä enää haikaile muiden taitojen perään. Itselläni kirjoittaminen, lukeminen, taiteet, tanssi, eläinten kanssa touhuaminen, historia, psykologia ja muu sujuu luontaisesti hyvin ja sosiaalisestikin olen oppinut hyväksymään rajoitteeni (eli en pysty toimimaan normaalisti isoissa ryhmissä) enkä enää murehdi koko asiaa.

      Ehkä itselleni helpottavinta on ollut vertailemisen lopettaminen ja se, että on ihan sama tykätäänkö musta vai ei- olen tällainen jokatapauksessa. Vähän outo ja erilainen, mutta silti ihan kelvollinen !

    • murrepurre

      Entäs asperger? Sehän on nykyään muodissa ja lätkäistään helposti diagnoosiksi melkein joka toiselle, jolla on jotain ongelmia.

    • iltapimiä
    • Selkeesti_

      Adhd. Et ole tyhmä, jotkin asiat eivät aina vain mene "jakeluun" millään (esim. matematiikka. Liittyy aivojesi/vahvemman aivopuoliskosi tapaan käsitellä tietoa) ja tavalliset, puuduttavan tylsät opetusmetodit eivät kenties sovellu oppimistapaasi. Ota selvää erilaisista neurologisista ongelmista, jos epäilet olevasi tyhmä niin luultavasti et sitä ole. Itse sain diagnoosin vasta aikuisena (kun itse ensin ymmärsin vihdoin mistä on kysymys) ja usko pois että mietin usein olenko jotenkin "tyhmä" tai jotain, vaikka joissakin asioissa olin selkeästi keskimääräistä parempi. Joskus tieto tuo helpotusta, vaikka hyväksyminen voi olla tuskallista... :)

    • vajaa

      Ongelmasi voi myös johtua kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Testautapa itsesi (TSH ja t¤v -arvot).

    • Kickmoj

      Olet asperger.. se tuli ilmi epätasaisesta kykyprofiilista sekä kyvyttömyydestä tulkita asian/vitsin kertomista toisistaan. Lisäksi Tyypilisenä assina et varmaan osaa liittää emootioita ja eleitä puheesi mukaan vaan puhunut ykstotisesti ja epäsymmetrisesti kuuntelijoihin nähden "Moni ihminen on kuvaillut minua "oudoksi" ja "erilaiseksi" sekä sanonut, että minusta saa tylyn ja aggressiivisen vaikutelman".

      Ihmiset saavat siksi ylimielisen ja itsekkään vaikutelman sinusta.

    • Headbanging

      Vaikutat "päähän lyödyltä" et siltä, että olisit synnynnäisesti tyhmä!
      Mitä päähän lyöminen on, se on sinun ohjelmoimistasi "tyhmäksi" siten, että keskittymiskykysi ja muistamisesi vaikeutuu.

      Oheisen linkin takaa saat selkoa mitä "päähänlyönti" on, siitä on lyhyt keskustelu hypnoosipalstalla.

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/10438979

      Voi olla, että asuinkaverisi lyö sinua päähän, tämä tapahtuu nukkuessasi!
      Jos asut kaksin tai useamman ihmisen kanssa muuta omaan asuntoon ja salpaa ovesi yöksi sisäpuolelta.

    • Dysfasia

      hei ja Tsemppiä sinnepäin !

      Dysfasia ehkä vähän ?


      http://personal.inet.fi/yhdistys/k_udysfasia/dysfasia.htm


      dysfasia voi olla monitahoinen.

      neurologinen häiriö jo 1 - 3 vuotiaasta lähtien meille kaikille !

      koulukiusaajilla on hauskaa ..

      kiusaamisen uhreilla ei.

      kiusaajia se ei haittaa !

      • tai ehkä Fas-Lapsi ?

        Brocan alue ??

        löytyy vasen etuaivolohko .. Jos 20 vuotinen tytteli kärsii siitä ??

        Äiti juonut Viinaa tai liikaa ravistellut tai lyönyt ??

        Ei ole 1 -6 vuotiaana piilevää neurologista aivovammmaa edes kukaan huomannut ??

        tytteli nuori nainen kärsii siitä koko elämänsä ...

        kuka nyt kertoisi Känni / Huume äidistään ??

        Fas - lapset ??


      • Mie vaan ihmettelen
        tai ehkä Fas-Lapsi ? kirjoitti:

        Brocan alue ??

        löytyy vasen etuaivolohko .. Jos 20 vuotinen tytteli kärsii siitä ??

        Äiti juonut Viinaa tai liikaa ravistellut tai lyönyt ??

        Ei ole 1 -6 vuotiaana piilevää neurologista aivovammmaa edes kukaan huomannut ??

        tytteli nuori nainen kärsii siitä koko elämänsä ...

        kuka nyt kertoisi Känni / Huume äidistään ??

        Fas - lapset ??

        Älä...niinkö...huh huh...blääh!.?


    • kissa123

      Hei,
      ei sinussa mitään vikaa ole; olet ihan normaali. Jonkun täytyy vaan tehdä hieman enemmän töitä pärjätäkseen koulussa.
      Ja hahmotushäiriöillä yms. ei ole mitään tekemistä älykkyyden kanssa.

      Sosiaalisia taitoja voit tietysti harjoilella; harrastaa asioita ihmisten kanssa jne.

      Se ammattiopisto, käytännönläheinen ammatti ei vain ollut sinua varten ja jos se käsityökin oli hankalaa eli hahmottaminen hankalaa.

      Käypä ammattinvalintapsykologilla jne.

      Kaikki kääntyy vielä hyväksi!

    • soitavaannesanoo

      0417254850

    • varmasiitä

      Et ole heikkolahjainen

    • taas oli Osmo oikeas

      Mun vanha opettaja sanoi,että ne jotka ovat juuri ja juuri "heikkolahjaisia" saavat kantaa koko yhteiskunnan painon ilman mitään apua..
      Eli siis helpompi heillä joista vaikeudet näkyy jo kilometrin päähän

    • Nainen4

      Hei! Olen heikkolahjainen nainen.Olen saanut kärsiä heikkolahjaisuudestani paljon elämäni aikana.En löydä ystäviä jotka hyväksyisi minut sellaisena kuin olen.En ole löytänyt paikkaani tässä yhteiskunnassa heikkolahjaisuuden takia. Minua on syrjitty paljon heikkolahjaisuuteni takia. Hyväksikäytetty paljon heikkolahjaisuuden takia.

      • saaruzka

        Heikkolahjaisia ei huomioida tässä yhteiskunnassa. Kehitysvammadiagnoosi auttaisi parhaiten sinua, silloin saisit tukea mm. asumiseen, työpaikan hakemiseen sekä töihinkin. Heikkolahjaisuuden perusteella se ei ole mahdollista, eikä työkyvyttömyyseläkkeellekään pääse.

        Oletko muuten kuullut kuntouttavasta työtoiminnasta? Sinne ei tarvitse edes kehitysvammadiagnoosi, vaan ihan sinäkin voit osallistua sellaiseen. Onnistuisiko sinulta joku selkeä ja yksinkertainen työ? Aina kannattaa yrittää :)

        Kehitysvammaisten tukilitokin tukee jollain lailla heikkolahjaisia. Viimeksi heillä oli jokin tukikampanja vanhemmille, jotka ovat kehitysvammaisia tai heikkolahjaisia.

        Kannattaa ottaa vaikkapa kyseisen liiton kautta selvää asioista. Myös kehitysvammaisille suunnattu sivusto verneri.net voisi olla tutustumisen arvoinen sivusto.


    • Äitimuori

      Kaikilla on huonompia ja parempia osaamisalueita.Minä oon huono laskemaan,hyvä lukemaan.Huono ompelija,hyvä kutomaan.Tykkään keittiöhommista ja ruuanlaitosta.Pyrin tekemään sitä mistä tykkään,ja saan siitä onnistumisen iloa.Sinullakin on varmasti vahvoja osa-alueita,pyri vahvistamaan niitä,jokainen on jossakin vahva,ja hyvä!Sinäkin!Hyväksikäyttäjistä kannattaa pysyä kaukana,näitä ahnehtijoita riittää varmaan meillä jokaisella,lähipiirissä.

    • normaalia tuo on

      Kehitsvammaiset eivät ole varsinaisesti tyhmiä, tyhmyys on ihan tavallinen piirre ihmisissä.

      Kehitysvamma on vamma tai kehityshäiriö joka kehittymisvaiheen puute, vaikeuttaa tai estää ihmistä kehittymään joko henkisesti tai fyysisesti.

      Esimerkiksi CP vamma joko estää tai vaikeuttaa ihmistä oppimaan kävelemään, mutta ei vaikuta ihmisen älykkyyteen mitenkään.

      Autistisella taas on sosiaalisenvuorovaikutuksen vaikeuksia ja vaikeuksia keskittyä sekä oppia asioita jotka eivät kiinnosta kun taas asiat jotka kiinnostavat on erittäin helppoa oppia, kun taas mennään vaikeaan autismiin, noiden lisäksi oikean ja väärän hahmottaminen voi olla vaikeaa.

      Oppiminen ei ole aina helppoa, aina voit tietysti käydä neuropsykologilla ja suorittaa testejä, mutta yksin hankalasti asioiden oppiminen on täysin normaalia.

      • Ota_selvää

        "Kehitysvamma on vamma tai kehityshäiriö joka kehittymisvaiheen puute, vaikeuttaa tai estää ihmistä kehittymään joko henkisesti tai fyysisesti."

        Fyysistä kehitysvammaa ei ole olemassa! Kehitysvamma on vamma ymmärtämisen ja käsityskyvyn alueella, jonka takia asioiden oppiminen ja ymmärtäminen on vaikeaa. Kehitysvammaan liittyy myös alle 70 älykkyysosamäärä. Tosin kehitysvamma pitää paljon muutakin sisällään kuin pienen älykkyysosamäärän.

        Kehityshäiriö ja kehitysvamma on kaksi eri asiaa. Esimerkiksi autismi ja dysfasi luokitellaan kehityshäiriöiksi. Dysfasia on kielellinen kehityshäiriö, kun taas autismi on sosiaalisesti rajoittava neurologinen kehityshäiriö. Ne eivät siis ole kehitysvammoja, eikä kehityshäiriö ole synonyymi kehitysvammalle. Ihmisellä voi toki olla useita vammoja tai sairauksia yhtä aikaa, vaikkapa sitten se autismi ja kehitysvamma.


    • Heikkolahjainen???

      Mä muistan kun mun ystäväni tutkitutti jollain psygologisillä testeillä lapsensa,ja tulos oli heikkolahjainen.Äiti itki siinä niin kuin ois maaimanloppu tullut.Eipä tuo poikaa hijastanut,kävi normaalikoulut ja opiskeli ammatin,ja nyt on ihan normaalien raameissa,tyttökaveri ja elämä edessä.Mua kummastutti tuo asia jo silloin,sillä minusta poika oli ihan normaali.

      • saaruzka

        Jos ystäväsi lapsi on syntynyt ennen 90-lukua, jolloin tieto oli vielä heikkoa erilaisista oppimistavoista, kielellisestä kehityshäiriöstä yms. Niinä aikoina ihminen helposti diagnosoitiin heikkolahjaiseksi tai kehitysvammaiseksi, vaikka vaikeudet löytyi vain yhdeltä osa-alueelta.

        Nykypäivänä on ihan harvinaista väärän diagnoosin saaminen. Yleensähän tietoja päivitetään diagnoosin liittyen ja diagnoosikin voi muuttua. Testin tuloksiinkin voi muuten vaikuttaa jännittäminen tai vastustaminen. Nykypäivänä on kuitenkin olemassa ammattitaitoiset psykologit ja lääkärit, joiden avulla olemassa oleville asioille löydetään nimi, joita on pitkään miettinyt.

        Jos tuossa kirjoituksessasi on jotain perää, niin kannattaa ystäväsi lapsen käydä uudestaan tutkimuksissa asiaan liittyen. Kehitysvamman tai heikkolahjaisuuden (nykyään laaja-alaiset oppimisvaikeudet) diagnosoitiin ei riitä pelkkä testaaminen. Henkilön toimintakyky sekä elämässä selviytymisen taidot pitää myöskin tutkia.

        Heikkolahjainenhan luokitellaan ns. normaaliksi, vaikka älykkyysosamäärä on myös alhainen (70-85), mutta sitä alhaisempi on kehitysvammaisilla. Heikkolahjaisuuteenkin tietääkseni liittyy se, että arkisissa asioissa, kuten työ- ja opiskelukuvioissa tarvitsee tukea. Psykologin testien mukaan heikkolahjainen asettuu ns. normaalin ja lievästi kehitysvammaisen rajoille.


    • Tieteilijä

      Oletko ajatellut mennä Yliopistoon? Itse menin, enkä ole katunut päivääkään.

    • olethyväsinä

      Vaikutat mielenkiintoiselta ja tavanomaista lahjakkaammalta ainakin äidinkielessä ja itsesi ilmaisemisessa. Etsi oma tiesi. Kirjoittaminen. Ilmaiseminen. Kuvaamatoito / muut taideaineet.

      Taidat olla lahjakas, et mikään tavis. Luota itseesi. Aikaa on koko elämä. Kaikki järjestyy aina lopulta.

      Kaikkea hyvää Sinulle sydämestäni. Rakasta itseäsi.

    • Psykologi_

      Kuulostaa että sinulla on merkittäviä vahvuuksia älyllisen kapasiteetin suhteen, joten problematiikkasi ei viittaa älylliseen kehitysvammaan. Tekstisi perusteella syntyy vaikutelma oppimisvaikeudesta, joka painottuu hahmottamisen puolelle. Toki autismin kirjon oireitakin saattaa olla hieman enemmän kuin keskivertokansalaisella. Jos koet että sinulla on keskittymisvaikeutta, saattaa sinulla ADD:n diagnostiset kriteerit täyttyä. Suosittelen että hakeutuisit uudelleen psykologin tutkimuksiin.

    • Et ole heikkolahjainen. Siis olet ylioppilas. Osaamisesi on kyllä jakautunut voimakkaasti.
      Onko mahdollista kirjoittaa sinulle?
      Asia kiinnostaa minua myös omakohtaisesti.

    • Aikuisenlogiikka

      Oletpa juuri niin kuin minäkin Tyhmä olin matematiikassa, mutta sisälukeminen selvisi minulle paljon aikaisemmin kuin luokallani muille oppilaille. Laulussa oli koko kouluaikani luokkani paras. Matematiikkaan eli tuon aikaiseen laskentoon minulle on ollut avuksi kone laskimet. Käytännön elämässä ei tule selaista prosenttilaskua, ettenkö osais. Eikä myöskään perus laskennoissa - ja kerto ja jako laskut, nämä laskut selkeni vasta kun pääsin koulusta. Murtolukuja ei tarvitse osata Prosenttilaskulla selviää tämän tyyppisistä laskuista.
      Mutta jotain vajaata minusa on ja oli, unohtelen nyt kuten unohtelin koulussakin tavaroita minne sattuu ja rangaistuksia tuli. KIrjoituksessa olen pärjännyt kuten muutkin

    • minussakovikaa

      Hajamielisyys ei ole vamma...ja muutenkin,kaikilla meillä on peheemme,ja heikkoutemme,kaikilta löytyisi varmaan joku nykyajan diagnoosi jos tutkittaisi,mutta ketäpä se hyödyttäisi?Hyväksytään itsemme kaikkine puutteineen,vaivoineen,ja vikoineen,eikö?

    • huono_oppimaan

      Meikäläiselle tuottanut trigonometria ja kielet vaikeuksia. Mun kohdalla ei tullut kuuloonkaan, että olisin peruskoulusta lähtenyt lukioon. Peruskoulun päättötodistuksessa, 30 vuotta sitten, keskiarvo 6,4. Mä oon aina ollut sellainen, ettei oppikirjojen lukeminen ole maistunut. Johonkin pitäisi lukea, niin ei tule mitään. Se piirre on minussa yhä nykyäänkin.
      Neljää kieltä osaan puhua: suomee, savvoo, hiljaa ja kovvoo.

    • Niinpa22

      Olet vielä tosi nuori ja onko sulla tehty siitä Diaksooni. Mulle tehtiin ja sain että mulla on oppimishairio ja tässä olen ollut 52v ihan sinnikäs pärjännyt. On lapset jo isoja ja pärjääviä ja olen. Tehnyt eri töitä ja kursseja käynnyt. Olen se mikä olen
      En ole satuttanut ketään enkä pahaa tehnyt. Se yleensä tulee hapen puutteessa nuo kun äiti synnyttää. Mulla lievä tuli. Mutta jos ei ole sulle tehty se Diaksooni tee testi. Siitä se selviää. Helpottaa kun saa tietää. Mua ainakin
      Sitten ei. Ei tarvi miettiä enään mistä johtuu kaikki.

    • Täälä myös jolle todettiin Laaja-alaiset oppimisvaikeudet, onneksi en sentää ole kehitysvammainen, kavereita ei ole, ja vähän yksinäinen elämän, ennen sentää oli, ja oli myös tyttöystävä, työpaikat on menny päi helvettiä, missään ei viihdy, saa potkuja ja raskasta työtä ettei jaksa tehdä. Mutta jotain pitäisi tehdä, ei voi kotia jäädä makaamaan. Kuntoilen kyllä, mutta ei tämä ole elämää, ja tuntuu ettei kukaan halua kaveerata yksinkertaisen ja tyhmänkaa, ei kiva juttu.

    • Anonyymi

      No mulla on kans vähän toi, että mikään asia ei meinaa mennä kaaliin. Ja siis tajuan kyllä asioita, mutta ihan järkyttävän hitaasti. Mulla on tutkittu ÄO joskus 14-vuotiaana ja se oli silloin 68. Mutta jotenkin tuntuu, että olisin saanut siitä testistä paljon paremman tuloksen, jos vaan olisi ollut kunnolla aikaa miettiä niitä tehtäviä. Olen siis vain hidasälyinen. Mun mielestä on tosi epäreilua, että siinä on aikaraja. Kun mullahan ei siis ole mitään varsinaista keskittymisvaikeyttakaan. Jaksan kyllä yrittää ratkaista ongelmia vaikka tuntikausia jos aikaa annetaan.

      Sama juttu oli kaikissa koulutehtävissä. Ihan hyvin olisin osannut kaiken, mutta aika vain loppui aina kesken. Kokeissa jouduin aina valitsemaan sellaiset tehtävät, joista saa eniten pisteitä ja sitten jättämään loput tehemättä. Osa opettajista armahti sen verran, että sain vielä jäädä välitunnin ajaksi tekemään koetta ja se olikin monessa aineessa ratkaiseva tekijä arvosanoihin.

      Muutenkin elämässä tuntuu siltä, että aika loppuu kaikessa kesken. Pävät ovat liian lyhyitä ja en saa mitään aikaiseksi. Käyn vain ihan liian hitaalla tähän maailmaan. Tai sitten maailma on liian nopea minulle. Eikä tälle ole edes olemassa mitään diagnoosia, tai ainakaan en ole onnistunut löytämään. Ikinä en ole kuullutkaan kenestäkään toisesta samanlaisesta ihmisestä, joten aika yksin tämän asian kanssa on saanut olla.

      Oon siis nykyään jo 40 v. nainen ja tehnyt ammattikoulupohjalta sekalaisia töitä etenemättä kuitenkaan työuralla mihinkään.

      • Anonyymi

        Osaat kuitenkin kirjoittaa hyvin. Kuka sinulle teetti testin? Sinulla voi olla oppimisvaikeuksia, hahmotushäiriötä, ADHD:ta, lieviä autismin/aspergerin oireita tai dysfasiaa, mikä selittänee sen, että tarvitsit aikaa tehtävien tekemiseen. Ei kehitysvammainen kirjoita noin.

        Sinut on testattu ilmeisesti 80- tai 90-luvulla, niillä vanhoilla tuloksilla voi pyyhkiä perseensä. Pelkkä äo-tulos ei riitä kehitysvammaisuuden diagnosoimiseksi, vaan täytyy tutkia henkilön toimintakyky ja elämässä selviytymisen taidot.

        Oireilusi voi viitata myös MBD:hen, joka on nykyään ADHD. MBD:lla tarkoitettiin lievää aivotoiminnan häiriötä, joka ei katsonut sitä, oliko lapsi lahjakas, keskinkertainen vai kehitysvammainen.

        Voit pyytää lääkäriltä lähetteen neuropsykiatriselle poliklinikalle, jos nämä asiat askarruttaa sinua. Kehitysvammainen et voi olla. Millaisilla arvosanoilla suoritit koulun ja kävitkö erityisopetuksessa?


    • Anonyymi

      Nykyään ei puhuta heikkolahjaisuudesta, vaan laaja-alaisista oppimisvaikeuksista. Jos siis henkilö todellakin saa diagnoosin laaja-alaiset oppimisvaikeudet, niin se on sama asia kuin heikkolahjaisuus, josta vielä puhuttiin 90-luvulla. Nykyään matala älykkyys on tabu. Heikkolahjaisuus on raadollisesti sanottuna tyhmyyttä ja henkilön älykkyys asettuu kehitysvammaisen ja normaalin rajamaille. Se luokitellaan vielä normaaliksi, mutta matalaksi älykkyydeksi. Kuitenkin he ovat käytännössä vammaisia, vaikka teoriassa ovat terveitä. Ihan arkisten asioiden hoitaminenkin tuottaa näille onglemia. Ehkäisystä huolehtiminen on todella tärkeää näiden heikkojen kohdalla ja se, minkälaisissa porukoissa liikkuu. He ovat helposti vahvempien johdatelvissa.

      Yhteiskunnan kannalta on parempi, että saa kehitysvamma-diagnoosin laaja-alaisten oppimisvaikeuksien sijaan. Kehitysvammaisten tietä tasoitetaan todella paljon: on tuetut asumiset, eläkkeet, tuetut työllistämisen palvelut, erityisammattikoulut, terapiat ja kuntoutukset. Vaikka heikkolahjainen olisi suoriutunut ammatillisesta erityiskoulusta, hän jää silti työmarkkinoiden ulkopuolelle ja eläkkeeseen ei ole mahdollisuus, koska viranomaiset eivät tunne sellaista sanaa kuin "laaja-alaiset oppimisvaikeudet".

      En todellakaan usko aloittajan olevan heikkolahjainen, jos on kuitenkin lukioon asti päässyt ja kirjoittanut omien sanojensa mukaan hyviä esseitä. Taustalla voi olla masennusta, jolloin ihminen vähättelee itseään, ja ehkä jotain neuropsykiatrista (autismin kirjo, ADHD, Touretten oireyhtymä) tai luki-/hahmotushäiriötä. Jotkut ammattitaidottomat tutkijat voivat myös lätkäistä tuon diagnoosin laaja-alaiset oppimisvaikeudet ilman, että tutkivat kokonaistilannetta. Lapsen vaikea masennuskin voi johtaa sellaisiin diagnooseihin, vaikka tänä päivänä pitäisi olla hyvät tiedot ja taidot näistä asioista.

    • Anonyymi

      Minulla on todettu jo pienenä heikkolahjaisuus ja nyy aikusena kehityshäiriö. Kavereita ei ole ja olen aika yksin. Olen saanut töistä potkuja jne myöhästellyt. Naiset jättäneet. Mut nyt vakituinen työ ja menee paremmin ja olen hyvä työssäni.. mut pelkään etten saa koskaa naista ja ne ei kiinnostu musta, tai pitäisi ottaa heikkolahjainen nainen.. olen myös ujo.

    • Anonyymi

      Olisi mukava kuulla miten sinulla on mennyt. Olet lahjakas kirjoittaja, joten minäkin ajattelen, että yliopistossa selviytyisti hyvin. Ehkä sinusta on tullut kirjailija. Itsetuntemus on myös tärkeä vahvuus.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      977
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      880
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      724
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe