TÄYSIN UNETON ÄITI!

en jaksa

Vauva 4 kk nukkuu, minä en. Totuin valvomaan ensimmäiset kuukaudet ja nyt kun tyttö nukkuu, niin minä en saa unen päästä ollenkaan kiinni. Lääkitykselläkin nukun vain 4 tuntia yössä! Ennen nukkuminen oli suurimpia ilojani ja nyt uni ei vaan tule. Olen niin loppu! Nukkuminen pyörii pakostakin koko ajan mielessä. Ahdistaa jo kun ilta tulee. Pää hajoaa kohta. Nukunko enää koskaan?

Terapiassa käyn ja mielialalääkkeitä (sertralin 100 mg) syön.

Onko minulle täällä kohtalotoveria?

28

3582

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 34.

      Oletko varma, ettei tuo mielialalääkkeesi aiheuta unettomuutta? Itse käytin muutama vuosi sitten mielialalääkettä (nimeä en muista, ei ollut tuo mainitsemasi kuitenkaan) ja sen sivuvaikutuksena oli huono nukkuminen.

      • en jaksa

        Otan mielialalääkkeen aamulla, koska se piristää. Sain taas uutta lääkettä unta tuomaan. Jännityksellä odotan, että monta tuntia ensi yönä nukutaan.

        Tämä on niin epätoivoista!


    • wqewrq

      imetätkö? Itse kärsin unettomuudesta esikoisen koko imetysajan (7kk) ja kun kerroin asiasta gynekologille, hän sanoi, että imettäessä hormonitoiminta on naisilla vaihdevuositasolla ja että joillakin se aiheuttaa unettomuutta (kuten vaihdevuosissa). olen kuullut monelta muulta saman ja itselläni unettomuus lähti heti kun lopetin imetyksen vauvan ollessa 7kk ikäinen. Ei-imettävä äitikin on parempi äiti jos saa edes nukuttua! Onneksi kuopuksen kohdalla unettomuutta ei jostain syystä enää tullut vaikka imetän.

      • en jaksa

        Imetyksen lopetin kuukausi sitten. Hormonitoiminta on ok (se tarkistettiin verikokeella). Unet on vaan täysin kadonneet.. Nukahtamislääkkeitä on pakko ottaa jotta saan edes vähän nukuttua. Lääkkeet tekevät olon tokkuraiseksi ja päivät menee kuin unessa..

        Nukkumisen taito on hävinnyt.. En pysty olemaan miettimättä, että milloin uni tulee ja sitten se ei tietenkään tule kun sitä miettii. =(

        Pitää vissiin vaan ruveta valvomaan ja valvoa niin kauan, että jalat lähtee alta.


      • etaqegfa
        en jaksa kirjoitti:

        Imetyksen lopetin kuukausi sitten. Hormonitoiminta on ok (se tarkistettiin verikokeella). Unet on vaan täysin kadonneet.. Nukahtamislääkkeitä on pakko ottaa jotta saan edes vähän nukuttua. Lääkkeet tekevät olon tokkuraiseksi ja päivät menee kuin unessa..

        Nukkumisen taito on hävinnyt.. En pysty olemaan miettimättä, että milloin uni tulee ja sitten se ei tietenkään tule kun sitä miettii. =(

        Pitää vissiin vaan ruveta valvomaan ja valvoa niin kauan, että jalat lähtee alta.

        mitäs jos kokeilisit valvoa väkisin ensi yön, niin jospa sitten vahingossa nukahtaisit? Joku psykologi sanoi, että liikaa yrittäminen pilaa unet ja jos yrittääkin nukahtamisen sijaan valvoa, niin voikin yllättyä :-)


    • ccccs

      En osaa antaa vinkkiä, mutta vertaistueksi...täällä toinen jonka hyvät unet jäi johonkin keskiraskauteen. Loppuraskaudessa jo heräilin valvomaan öisin, vaikka olisin mennyt illalla nukkumaan umpiväsyneenä.

      Vauva syntyi ja valvotti aikalailla ensimmäiset 7-8kk, nyt mennyt reilu 2kk paremmin. Tosin juuri nyt hammasta pukkaa joten taas itkeskellään öisin. Imetin vauvaa 10kk ikään asti, en ole huomannut sen vaikuttaneen asiaan.

      Ja minä valvon...tai jos vauva ei herätä, herään silti valvomaan. Ja valvon odotellen koska vauva ehkä herättää. Harmittaa tällainen, mutta olen kuullut että joillakin huono nukkuminen jää päälle joksikin aikaa, vaikkei vauva enää valvottaisikaan JA itse olisi todellakin unen tarpeessa.

    • tyttötyttö_

      Mulla oli täysin sama ongelma. Aluksi vauva ei nukkunut öisin melkein ollenkaan, ja kun 4kk ikäisenä alkoi nukkua niin äiti ei saanutkaan unta..hulluksihan siinä tulee :( Mulla auttoi mielialalääkkeen uudelleen aloittaminen ja keskusteluapu, luultavasti kaikki ahdistukset pitivät hereillä vaikka en niitä tiedostanutkaan. Depressiohoitajasta oli ehkä enemmänkin apua kuin lääkkeistä. Kaikkea muutakin kokeilleena suosittelen että haet keskusteluapua - jos vaikka unettomuus johtuisikin muista kuin fysiologisista ongelmista. Puhuminen ja oman ajattelun harjoittaminen auttavat, varsinkin jos tapanasi on murehtia yöllä..

      Tsempit

      • en jaksa

        Minäkin söin aikoinaan Sertralinia, mielialalääkettä, mutta lopetin sen kun aloimme yrittää raskautta. Siinä tein virheen, koska jos olisin jatkanut sitä raskauden ajan, niin en ehkä olisi niin ahdistunut lapsen syntymän jälkeen. Nyt on taas Sertralin käytössä.

        Mitä mielialalääkettä söit? Oliko sellainen mikä tuo myös unen? Sertralin ei auta unen tuomiseen, siihen minulla on monta muuta lääkettä, joilla nukun jokusen tunnin.

        Lääkäri sanoi, että useat mielialalääkkeet lihottaa tai siis saa ihmisen syömään liikaa -> lihomaan. Tuotakaan en tahtoisi.

        Tänään taas terapeutilla kävin, yritti valaa uskoa, että se uni vielä tulee..


    • jk

      ei ole

    • jk

      ei oöle

    • en jaksa

      Kuukausi vierähtänyt ja edelleen lääkkeillä yö mennään. Pääsenköhän koskaan eroon nukahtamislääkkeestä? Palautuuko unet normaaliksi.. Osaanko enää koskaan nukahtaa itse..

    • marza-81

      Kärsin myös unettomuudesta. Johtui pitkälti siitä, että vauva valvotti alkuun ja kun hän alkoi nukkumaan minä en. Söin lääkettä mutta se ei auttanut. Kun vihdoin palasin töihin ja mies jäi kotiin vaihdoimme vuoroja. Eli mies heräilee öisin jos on tarve. Minä nukun korvatulpat korvissa ja tiedät, että minun ei tarvi herätä yöllä. Nyt nukun kuin tukki.

    • en jaksa

      Nyt on löytynyt lääkkeet joilla saan nukuttua! Toivottavasti uni tulisi vielä joskus ilman lääkitystä.. Ennen sitä vain meni nukkumaan, nyt menen sänkyyn ja odotan, että pilleri saa minut uneen..

      • en jaksa

        Olisiko kenelläkään positiivista tarinaa unettomuudesta? Loppuuko tämä joskus? Tuntuu, että mitä kauemmin kärsin, niin sitä kauemmaksi itse unen päästä kiinni saaminen menee.. Kohta en osaa enää ollenkaan. Nyt jo kovasti epäilen..


      • xym
        en jaksa kirjoitti:

        Olisiko kenelläkään positiivista tarinaa unettomuudesta? Loppuuko tämä joskus? Tuntuu, että mitä kauemmin kärsin, niin sitä kauemmaksi itse unen päästä kiinni saaminen menee.. Kohta en osaa enää ollenkaan. Nyt jo kovasti epäilen..

        Mitä teet päivät? Haahuilet sisällä tokkuraisena?Pyydä kunnallista kotiapua tai jotakin tukiverkon ihmistä kotiisi niin, että pystyt lähtemään (ilta)lenkille (mahdollisimman rankkaa liikuntaa kuntosi mukaan) ja muutenkin ala käyttää lihaksiasi, esim. zumbaa (DVD auttaa jos et pääse tunneille), hanki soutulaite tai kuntopyörä ja käytä myös, tai mitä hyvänsä jumppaa reippaasti päivittäin.
        En muuten osaa syväporautua ongelmaasi mutta rankan, mieluiten ulkoilmassa hikoillun liikunnan jälkeen unikin tulee paremmin.
        Lääkitys pitäisi löytää sopivaksi, esim. ADHD aiheuttaa uniongelmia ja näille henkilöille mielialalääkkeet eivät sovi ainakaan ilman ADHD-lääkityksen lisäämistä arsenaaliin. En tiedä tarkkaa diagnoosiasi, mutta joskus käy niinkin että määrätään lääkettä, jolla on haittavaikutuksia, varsinkin jos diagnoosi ei ole täysin oikeaan osunut.


    • jk

      ei ole

    • j k

      ei ole

    • kyllästynyt...

      J k tai jk, miten milloinkin kirjoittelet. Sinusta on mennyt ilmoitus ylläpitoon, on palsta kuin palsta niin jokaiseen olet kirjoittamassa asiattomuuksia.
      Kuten tiedät, yp saa selville IP:n

    • niiskurouvanen

      Itselläni on mennyt esikoiseni syntymän jälkeen unet jo 6 vuodeksi, eikä loppua näy. Nykyään nukun lääkkeiden avulla (Ketipinor). Alkuun en kertonut kenellekään ja pyöritin huushollia ja hoidin huonosti nukkuvaa vauvaa yksin.

      Lopulta 7kk:n jälkeen olin niin loppu, että yritin itsemurhaa. Sitä ennen minulla ei ollut lääkitystä ja imettäminen loppui 3kk:n jälkeen, koska maitoa tuli rinnoista suihkuamalla ja tytär ei enää suostunut rinnalle. Rintapumppukaan ei auttanut asiaan.

      Ei kannata yrittää valvoa kokonaista yötä putkeen, jos on jo valmiiksi väsynyt. Se voi johtaa psykoositilaan.

      Jaksamista sinulle!!!!

    • persimon11

      Itselläni oli myös ongelmia nukahtamisen kanssa toisen lapsen synnyttyä. Mitä enemmän sitä nukahtamista ajatteli sitä vaikeampaa se oli ja kun ei heti saanut unenpäästä kiinni niin katseli kelloa, että kohta vauva herää syömään ja minä en ole vielä yhtään nukkunu ja oravanpyörä oli valmis.

      Sitten kokeilin piikkimattoa; iltaisin kun olen saanut lapset nukkumaan, menen makaamaan piikkimatolle ja siinä kun aikansa makaa suorastaan nukahtaa sen päälle. Siinä täytyy pakosta maata rentona ettei piikit tunnu niin paljon ja kun keho on rentoutunut niin uni tulee helposti. Ja unenlaatukin on paljon parempaa, jotenkin tuntuu että nukkuu paljon sikeämmin kun on nukahtanut piikkimatolle! Kannattaa kokeilla!

    • pahimmastaselvinnyt

      Minä saan unta, kun hämärrän asunnon ajoissa. Katson tv:tä joka vie ajatukset, jotteivät pyöri päässä ja "unensaannin stressi" unohtuu. Nukahdan sen ääreen, mutta ainakin saan unta.. Tv:n pidän himmeillä säädöillä ja valot pois, kun ne kaikki valot valvottaa. Samoiten tietokone on pahin, tätä en käytä illalla lainkaan.. Pidän myös itselleni iltarutiineita.. Nykyään saatan nukahtaa jo yhdeksän aikohin..

      Itse jouduin valvomaan paljon kun kuopus syntyi.. sain nukkua joku 4-5h/vrk noin 9-10kk:n ajan. Se vie aikansa että se stressi heräämisen palosta helpottuu, mutta se helpottaa pikku hiljaa kun tulee useita öitä ettei herää.. Tunnen että sain siitä jonkinlaisia traumoja ja asian miettiminenkin ahdistaa vieläkin. Mutta se on ohi

    • en jaksa

      Edelleen nukun pillereillä. Tuleekohan uni enää koskaan ilman lääkitystä..? En enää ole ahdistunut päivisin ja koen vauva arjen ihan mukavaksi. Välillä on tylsää, mutta yritän keksiä päiville tekemistä. Miksei uni siis tule??

      • hohhhhhoi

        Mitä lääkettä syöt? Täällä samaa ongelmaa. Lääkäri määräs mulle tenoxia, niitä en kyllä enää ota kun ei edes auttanu ja seuraava päivä meni ihan horjuessa.


      • en jaksa
        hohhhhhoi kirjoitti:

        Mitä lääkettä syöt? Täällä samaa ongelmaa. Lääkäri määräs mulle tenoxia, niitä en kyllä enää ota kun ei edes auttanu ja seuraava päivä meni ihan horjuessa.

        Tenoxia minullekin määrättiin. Aluksi kun unettomuus oli todella pahana, niin eivät auttaneet mitkään lääkkeet.. Tai no, auttoi muutaman tunnin ajan ja sitten heräsin. Olanzapinista on ollut minulle apua. Sen tehtävä on pitää uni.


      • hohhhhoi
        en jaksa kirjoitti:

        Tenoxia minullekin määrättiin. Aluksi kun unettomuus oli todella pahana, niin eivät auttaneet mitkään lääkkeet.. Tai no, auttoi muutaman tunnin ajan ja sitten heräsin. Olanzapinista on ollut minulle apua. Sen tehtävä on pitää uni.

        Nyt sain lääkäriltä Imovanea, tuntuu olevan mulle parempi kuin Tenox - tenoxilla mä pyörin vielä 3-4 tuntia sängyssä. Imovanella filmi katkes n. tunnin kuluttua, ja nukuinkin viis tuntia putkeen. Myös melatoniinille on nyt kuuri, katsotaan miten hyvin auttaa.


      • kissan potaskaa
        hohhhhoi kirjoitti:

        Nyt sain lääkäriltä Imovanea, tuntuu olevan mulle parempi kuin Tenox - tenoxilla mä pyörin vielä 3-4 tuntia sängyssä. Imovanella filmi katkes n. tunnin kuluttua, ja nukuinkin viis tuntia putkeen. Myös melatoniinille on nyt kuuri, katsotaan miten hyvin auttaa.

        hei.. noihan on nukahtamis ei uni lääkettä! aikanaan sain samoja.uni oli ihan pinnallista paskaa. ei minua varten se lääke.eikä ketään mun tuttuakaan ole nukuttanut sen paremmin.unoha noi tollaset. ihan kipeetä jos ei voi nukkua normisti. anna olla lääkkeitten nyt vaikka aluks 2vk.


    • Järjestä rauha

      Luulempa että ajatuksesi pyörivät jotakin kehää, jonka vuoksi uni ei tule. Nuo ajatukset pitää saada pois ja keho rentoontumaan.

      Olen jostakin lukeneut, että sänkyyn ei pidä jäädä asioita ajattelemaan, nouse ylös ja jotakin jossa ajatukset noista asioista kaikkoavat.
      Itse teen ristisanatehtäviä, otan usein selän taakke pehmän tyynyn sohvalle ja vielä huovan jalkojen päälle ja ristikkolehti käteen, jota sitten antaumuksella tekemään, usein huomaan että käy raukeisemaan ja kömmin sänkyyn. Sängyssä saatan koettaa yksinkertaista rentutusta, laskemalla numeroita ykkösestä eteenpäin ja samalla yritän paneutua sen numeron muotoon, monesti vielä ajatus karkaa, mutta aloitan aina uudelleen hitaasti ajatellen.

      Sitten on keino, että laittaa yöpöydälle kynän ja paperia, jos jokin asia tulee mieleen, joka pitää muistaa, kirjoita se paperille ja unohda sitten tältä illalta, huomenna löydät sen.
      Oma unettomuuteni johtuu siitä, että elämässä on tressiä, kun sen saa pois mielestä, saan oikein hyvin nukuttua.

      Joten kaikkien tärkeintä on, että saat ajatuksista pois ne painavat asiat, juuri erilaisin pienin kikoin kuten edellä kerroin, toivoin nyhiä unia kaikille unettomille.

    • minääitivaan

      Heippa,
      Kaikille ei sovi kaikki lääkkeet ja jos ei ole hyötyä kannattaa kokeilla jotain toista. Itse sain kerran nukahtamiseen avuksi lääkettä, jonka nimeä en muista, mutta söin sitä kahtena iltana, enkä nukkunut sekuntiakaan kahteen vuorokauteen. Minulle auttoi helpoiten mirtazapin, mutta se saattaa väsyttää silti aamuisin. En muista nyt sitä yhen lääkkeen nimeä, iillä muistaakseni alkoi, mutta sitäkin söin, oli ihan ok. Kaverini sai muistaakseni jotain s:llä alkavaa unilääkettä. Joten näitä on todella monia! Ja minulle ei esimerkiksi auta diapamit nukkumiseen mitään, kerran kokeiltiin tk:ssä kun sain paniikkikohtauksen ensimmäistä kertaa. Ei myöskään kaikki mielialalääkkeet sovi kaikille, en tiedä miksi. Itsellä eräs lääke X sai minut niin huonoksi, etten ikinä enää halua olla siinä tilassa. Toinen lääke auttoi taas hyvin. Keskustelkaa lääkärin kanssa asiasta, jos oikeasti tuntuu, että viikonkaan päästä ei auta niin vaihtakaa. Yleensä monissa lääkkeissä menee se viikko pari ja joskus voi jopa alussa pahentaa tilannetta. Unilääkkeillä eri asia, pitäs kyllä tulla heti helpotusta, mutta voi aiheuttaa sivuoireita kuten ahdistuneisuutta, masennusta yms. Tiedän, koska olen itsekin äiti ja joskus ollut samassa tilanteessa. Voimia, ja minäkin selvisin, joten kyllä tekin :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      3
      1163
    2. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      18
      966
    3. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      49
      860
    4. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      15
      820
    5. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      13
      819
    6. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      4
      794
    7. Mitä teet mies

      Tälleen vappuaattona? Mietityttää, että onkohan sulla joku nainen, jonka kanssa vietät vapun? 😔
      Ikävä
      20
      760
    8. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      224
      751
    9. Nainen, olet kaipaillut seuraani

      Tiedän sen, kuulen sen. Sinulla ei ole muita joiden kanssa voisit niistä asioista keskustella joista keskustelet kanssan
      Ikävä
      77
      748
    10. Kirjoitit joskus minulle tietäen

      Että se olin minä.
      Ikävä
      47
      728
    Aihe