Sanna finländarnas falska bubbla.

K M

Om man får tro opinionsmätningarna är var sjätte röstberättigad finländare redo att lägga sin röst på ett nationalistiskt parti som vill bygga ett samhälle baserat på en finsk enhetskultur.

Det valprogram som Sannfinländarna dunkade i bordet i förra veckan är en spökhistoria och verklighetsfrånvänd skröna i den meningen att det fullständigt ignorerar det svenska samhälls- och kulturarvet i Finland. I stället betonas vikten av kultur och konst som bygger upp den finska identiteten och en public service-verksamhet som är hårdbantad på både svenska och amerikanska inslag.

Partiet vill att skolundervisningen börjar betona det finska undret - hur ett fattigt och avsides beläget land utan större naturrikedomar genom hårt arbete blev en nation, känd för sina framsteg. Typ bonden Paavo i blänkande nya Nokiastövlar.

Sannfinländarna försöker få sina väljare att tro att orsaken till det finländska illamålendet ska sökas i det övernationella beslutsfattandet. Finländaren sägs må illa för att hon inte längre kan påverka saker och ting sin egen näromgivning.

Sannfinländarna utmålar integrationsprocessen och inskränkningen av det nationella självbestämmandet som ett hot mot välfärden och ett sätt för kapitalkretsarna att befrämja egna intressen, elitism och olikhet. Valprogrammet är en predikan om finländsk självbestämmanderätt och en avståndsmarkering från "högerns penningmakt" och "vänsterns systemmakt".

Pratet om det framtida, multikulturella samhället visar enligt Sannfinländarna att det finns en folklig enhetskultur värd att slå vakt om och förstärka i Finland. Partiet motsätter sig inte invandring helt och hållet, men begreppet "landets sed" förekommer ymnigt i avsnitten om invandringen.

Svenskan behöver inte avskaffas som nationalspråk, men den så kallade tjänstemannasvenskan ska bort och språket göras frivilligt på alla undervisningsnivåer. På motsvarande sätt ska heller inte de svenskspråkiga tvingas läsa finska i skolan.

Det sista rimmar illa med Sannfinländarnas påpekande om att finskan är nyckeln till integreringen i det finländska samhället. Men så kryllar det också av paradoxer och halvsanningar i det diffusa, men starkt propagandistiska och populistiska valprogrammet.

Här hävdas bland annat att finländarna överutbildas, att de finländska kvinnorna föder för få barn och att KSSR-processen är ett sätt för de "gamla" partierna att försämra invånarservicen. Föga oväntat har valprogrammet stött på massiv kritik från företrädare för de andra partierna.

Risk finns dock för att Sannfinländarnas väljare aldrig kommer att inse eller ens bry sig om att deras parti saknar en tillväxt- och sysselsättningspolitik som kan föra Finland ur skuldspiralen. Sannfinländarnas rider på rädslan för globaliseringen och väljarnas behov av en proteströrelse.

Alla de som får nattsömnen störd av Sannfinländarnas manifest kan i alla fall trösta sig med att programmet inte ger mycket stoff för ett regeringsprogram som andra partier kan omfatta. Vill Sannfinländarna med i en regering tvingas partiet ersätta det inåtvärmande, sladdriga struntpratet med en realpolitik som inbegriper eurobelopp och exakta procentsatser.

Det leder till ett ansvar som i sin tur sticker hål på de sanna finländarnas falska bubbla.

4

137

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1

      Suomennos: meitä tosiruotsalaisia suojelee Suomen poliittinen monipuoluejärjestelmä, johon kuuluu sellaiset demokratiasta vieraantuneet käsitteet kuin "yhteistyöhalu", "konsensus", ym. Näitä ei tunneta missään länsimaisessa demokratiassa, mutta tyhmille suomalaisille ne on myyty jonkinlaisena välttämättömyytenä. Kuusi änestäjää seitsemästä on mennyt halpaan, joten tilannetta voidaan pitää hyvänä.

      Järjestelmä säilyttää rakenteellisen korruption tilan, jonka avulla lypsetään etuja tietyille ryhmille sen sijaan, että maata kehitettäisiin ja vietäisiin eteenpäin.

      Tämä rakenteellinen korruptio johtaa lopulta Suomen täystuhoon, mutta ei me välitetä.

      Oma napa on tärkein. Kiitos ja hyvää yötä, viimeinen sammuttaa valot.

      • Trotjänare

        Hyvin sanottu. Demokratian olemukseen kuuluu oppositio, mutta sitä ei Vbl tunnu ymmärtävän. Suomessa on kolme suurta puoluetta apunaan vihreät ja Rkp pitänyt valtaa siten, että kaksi suurta on ollut hallitusvastuussa ja kolmas lepovuorossa. Yhdessä ne ovat muodostaneet valtaryhmittymän, mutta nyt tämä ryhmä (3 2) on saanut todellisen opposition, jonka haasteisiin ne joutuvat vastaamaan.

        Vbl:n räävitön kirjoittelu osoittaa Rkp:n poliittisen kulttuurin vähäisyyden. Ei haluta eikä osata ajatella, annettaan vihan tunteiden purkautua ja unohdetaan harkinta. Rkp:n kannattajat tekisivät viisaasti jos kertoisivat mitä myönteistä ja rakentavaa Rkp:llä on tarjottavana. Muiden sättiminen ei auta puoluetta voittamaan uusia kannattajia.


    • Laughing my ass off

      Jo, de utgör helt enkelt ett alternativ för alla korkade. Vi har ju redan sett vad det är frågan om, och jag tror inte att de utgör en stor fara.

      • 1

        Ett alternativ?!

        Jag trodde att ni hade förbjudit alternativ.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1600
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1285
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1279
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1267
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1253
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1234
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1210
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe