Lapsen saaminen omalle siskolle

Nimimerkki.

Ihan jo alkuun, että juuri vasta sain tietää raskaudestani joka oli yllättävän pitkällä ja ajatukset ovat todella sekaisin. Tämä on siis vain pohdiskelua, johon olisi mukava saada vastauksia ihmisiltä, jotka ovat jotain samankaltaista kokeneet, esim. toimineet sijaissynnyttäjänä.
Minulla on ennestään kaksi lasta. Heidän isästään olen eronnut. Nyt tämän selvittyä miesystäväni päätti jättää minut tähän yksin, eikä kuulemma aio "sitä ikinä nähdä". Minulla alkoi olla asiat hyvin, suunnitelmia ja olin todella onnellinen ja tyytyväinen elämääni lasteni kanssa, yhteishuoltajuudessa heidän isänsä kanssa. Olen sairastanut lähes 2/3 elämästäni masennusta, jonka paheneminen loppuraskaudesta ja synnytyksen jälkeen on taattu.
Olen tässä koittanut selvitä tästä järkytyksestä, välillä tuntenut iloakin, välillä tosi pahaa ahdistusta. Aikaa on toki ollut miettiä vasta muutamia päiviä. Perhe ja ystävät ovat täysillä tukena ja odottavat innolla. Itse en osaa vielä ihan niin iloita. Välillä tuntuu, että en todellakaan tätä halua.
Siskoni oli miettinyt asiaa, kumppaninsakin kanssa, ja sanoi, että on se mahdollisuus, että he ottaisivat lapsen. Ihan heti en oikein tajunnut, miten tosissaan hän sitä tarkoitti. En ole ikinä ajatellut, että voisin itse kantamaani lasta antaa pois. Se keskustelu kuitenkin helpotti oloa ja toi tunteen siitä, että en todellakaan ole yksin tässä. Ja että miten toivottu lapsi onkaan! Vaikka olikin todella odottamaton yllätys.
Tuntuu, että onko tällaista sopivaa edes ajatella. Silti se jäi mieleeni pyörimään. Yleensä uskon, että asioilla on jokin tarkoitus. Mieleen on tullut, voisiko tämä olla se? Siskoni eläessä naisen kanssa lapsen saaminen ei ole kovin yksinkertaista. Nyt olisi lisäksi kysymys läheisestä lapsesta.
Hurjia tunteita ja ajatuksia pyörii mielessä. Olisi ihana saada tähän jotain näkökulmaa. Tosiaankin vain ihmisiltä, joita tämä koskettaa tai on joskus koskettanut. Tämän hetken päätöksiä ne eivät todellakaan ole.
Siskoni on myös jo selvittänyt siihen olemassaolevia vaihtoehtoja, adoption lisäksi esim. on mahdollista tehdä keskinäinen sopimus, jossa päätäntävalta säilyy biologisella vanhemmalla.

6

413

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • VTODR

      Hei!

      Onko sisaresi naimisissa? Suomessa vain avioparit tai yksineläjät voivat adoptoida, avoparit tai rekisteröidyssä parisuhteessa elävät eivät kelpaa adoptiovanhemmiksi.

    • ölköklölkölkölkölk

      Mieti asiaa siltä kannalta, että miltä sinusta tuntuisi nähdä lapsesi kasvan sisaresi lapsena...Silloin sisaresi puolisoineen päättäisi lapsen asioista, eikä sinulla olisi valtaa lapsen asioihin, vaikka olisitkin täysin toista mieltä. Adoptio on aina peruuttamaton. Se, että sisaresi kasvattaisi lapsen, mutta sinä päättäisit asioista, ei ole toimiva vaihtoehto. Siinä menisi sinun ja sisaresi välit ihan varmasti! Mieti, miltä tuntuisi kun lapsesi kutsuisi toista naista äidikseen ja sinun osasi olisi olla ehkä läheinenkin, mutta sivustaseuraaja kuitenkin. Pystyisitkö siihen? Entäpä jos riitaantuisit sisaresi kanssa ja hän katkaisisi välit lapseen kokonaan?

    • Ap.

      Juu, tänään taas puhuttiinkin, ja sanoin että siinä tapauksessa, että tällaiseen ratkaisuun tultaisiin, niin minulle helpompi ratkaisu olisi se, että se oli täysin pysyvä, eikä sillä tavalla avoin, että minä voisin kantaa vastuuta päätöksistä. Hän sanoi, ettei minulla toki mitään vastuuta olisikaan, mutta koen että itselleni voisi olla vaikeampaa, että siihen olisi tavallaan mahdollisuus.
      Kasvatuksesta olemme aika samoilla linjoilla olleet aina, enkä usko, että kokisin heidän tekevän mitään väärin. Toki joskus voisi siltä tuntua. Ennemmin ajattelen niin, että itse en aina osaa toimia lasteni kanssa yhtä "oikein".
      Ajattelen, että jos tekisin tämän päätöksen vasta synnytyksen jälkeen, kokisin antavani oman lapseni pois, mutta jos näin tekisin, niin tämä ratkaisu pitäisi tehdä mahdollisimman pian ja orientoitua siihen, että kannan ja synnytän toisten lapsen heidän puolestaan. Myös lasteni takia, että myös heille selitettäisiin alusta asti, että tämä on tädin, ei äidin.
      Siskoni on todella läheinen lasteni kanssa vaikka välimatkaa onkin, emmekä näe, etteivätkö lapseni voisi tätä ymmärtää. En koe, että hylkäisin lapseni vaan että olisimme vähän laajempi perhe. Puhuimme siskoni kanssa myös siitä, että mahdollisesti joskus asuisimme samassa kaupungissa, hän haluaisi asua lasteni kanssa samassa kaupungissa jo muutenkin.
      Kyllähän tässä on paljon mietittävää, mutta en koe tätä mahdottomana vaihtoehtona. Olen joskus aiemmin sen sanonutkin, että voisin tehdä lapsen siskoni puolesta. Nyt kaikki olisi tässä valmiina.
      Vaikka kävin rakenneultrassa ja näin lapsen ja olihan se ihanaa, en silti tunne siihen yhteyttä, että odottaisin sitä tai kuitenkaan näe itseäni kolmen lapsen vanhempana. Myös vaikka mies muuttaisi mielensä, en tiedä haluaisinko enää edes perustaa ns. kokonaista perhettä. Kumpi sotkisi olemassaolevien lastenikin elämää enemmän, uusperhe ja ne sekavat kuviot, vai että lasten kanssa odottaisimme läheisen ja rakkaan tädin puolesta tämän lasta. Sen jälkeen jatkaen meidän kolmen elämää ja tavaten tietysti paljon myös tädin perhettä. Millaista olisi tulevallekin lapselle se, että toiset ovat vuoroviikoin isän luona ja hänellä ei olisi muita kuin minut.

    • Eräs lukija

      "Kumpi sotkisi olemassaolevien lastenikin elämää enemmän, uusperhe ja ne sekavat kuviot, vai että lasten kanssa odottaisimme läheisen ja rakkaan tädin puolesta tämän lasta."

      Tädin lapsen odottaminen, mutta tätä on toki turha sanoa sillä olet päätöksesi näemmä tehnyt ja haet täältä vain sille hyväksyntää muotoilemalla asiat sopivasti ("voooi, kuinka kurjaa elämämme tulisikaan olemaan, mutta kyllä tuo sisko sentään naiskumppaninsa kanssa olisi..."). No, tee mitä haluat, ja jos et pysty huolehtimaan lapsesta niin et pysty - mutta tässä tapauksessa toki ihmetyttää kuinka pystyt huolehtimaan nykyisistä. Omituinen on myös kommentti ettei tulevalla lapsella olisi muita kuin sinut, eikö sisko ja muu suku välitäkään lapsesta jos ei saa tätä itselleen? Kiehtovaa.

    • :-O

      Ja tämä nyt koski sinua - miten?

    • Oman lapsen

      pois antaminen on aina raskas päätös ja prosessi, mutta se, että tietää missä lapsi on ja luottaa hänen vanhempiinsa varmasti helpottaa asiaa. Ainoa tilanne jossa itse voisin kuvitella antavani lapseni pois on se, että joku sukulainen hänet ottaisi. Mutta kannattaa silti noudattaa yleisiä käytäntöjä eli teet lopullisen päätöksen vasta lapsen synnyttyä.

      Suomessa muuten on adoptioprosessissa nimenomaan lähisukulaisella mahdollisuus ilmoittautua adoptoijaksi vieraiden "ohi". Ja vanhemmalla on oikeus esittää adoptoijaksi lähisukulaista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      283
      2968
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      215
      1890
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1562
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1330
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1208
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      261
      1152
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1042
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1011
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      80
      951
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      142
      814
    Aihe