iguaani kasvihuoneessa

Haaveilijjja

Jos haaveiltaisiin että voisin rakentaa esim 5x3x3m kasvihuoneen talon keskelle osin lasiovin missä olisi about 30 astetta lämpöö tai sellanen mitä liskot tykkäis ja kosteuskin sopiva. Niin mitä eläimii sinne vois laittaa keskenään ja sellasia kasveja mitä liskot söis ja hedelmä puita mitä liskot söis. Ajattelin että esim kameleontteja tai iguaaneja(tuleeko eri merkkiset liskot toimee keskenää), muurahaisia/heinäsirkkoja yms mitä liskot voi syödä ja niiden lisääntyminen pitäis olla samaa luokkaa mitä liskot syö niitä, sitten kaikkia värikkäitä lintuja pari.

Huone näyttäis siis siltä että siinä menis vaikka U-kirjaimen muotonen polku ja kasveja olis niin katossa kuin maassakin paitsi polku ois hiekkaa, siten joku lampi missä olis kans kaloja ehkä jossei ne liskoja häirittis ja kallion seinämä yhdessä nurkassa.

Mitä luulette toimisko tälläinen pieni ekosysteemi? Missä samassa tilassa kasvais liskojen ja lintujen ruoka...

2

152

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • haavellijjjaa

      Tuli tossa mieleen että jos yksi seinä olis ulos vievä niin voisi tehdä sellasen ulkoa sisään vievän putken jonka sisäpäässä olisi jotain hiiriä ja ötököitä houkuttelevaa ainetta,säteilyä, ääntä tai hajua. Ulos taas ei pääsis.

    • Käärmemies

      Ajatuksesi on upea, mutta suosittelen että tutustu eri lajeihin ensin kirjallisuudessa ja pienemmässä mittakaavassa (eli normaalissa terraariossa), ja vasta sitten siirry isompaan mittakaavaan (kasvihuoneeseen). Toki voit rakentaa, sisustaa ja istuttaa kasvihuonetta samaan aikaan, mutta varsinainen eläinten tuonti ja ekosysteemin käynnistäminen kannattaa jättää myöhempään, ja pienemmän mittakaavan harjoitusten jälkeiseen aikaan.

      Ehdotan tätä siksi, että tekstistäsi voi päätellä ettei sinulla liene aihempaa kokemusta matelijoista. Matelijan tai ruokaötököiden pitäminen ei ole mitään rakettitiedettä, mutta kuvaamasilaisen "ekosysteemin" rakentaminen keinotekoisesti on. Ja jotta onnistuisit "rakettitieteessä", pitää sinun ensin hallita sen yksinkertaisemmat yksityiskohdat kunnolla.

      Noin niinkuin nopeasti suunnitelmaasi jos kommentoi, niin ihan ensimmäinen ongelma tulee siitä, että pieni kasvihuone ei millään riitä tuottamaan ravintoa iguaanin kokoiselle eläimelle. Tai sitten saat täyttää huoneen jollain nopeakasvuisella "tehokasvilla", jolloin se ei enää täytä esteettisiä vaatimuksia moiselle huoneelle.

      Sama koskee ajatuksiasi ravinnoksi sopivien ötököiden kasvatuksesta: sirkkojen kasvatus siinä mitassa että se ruokkisi (useampia) liskoja noin suuressa tilassa on vaatii tehokasvatusta. Mikä taas voi olla aika haastavaa "luontoa jäljittelemässä", esteettisesti sisustetussa tilassa.

      Nisäkkäitä syöviä eläimiä ei edes kannata harkita, ja luonnon jyrsijöiden houkuttelu ravinnoksi on jo laitontakin. Luonnon ötököiden saatavuus (erityisesti talvella) taas on niin huonoa, ettei sen varaan voi laskea: systeemin pitää toimia ilman.

      En kuitenkaan tyrmää ajatustasi täysin. Vaihda lajistosi vaikkapa joihinkin kiipeileviin gekkoihin ja nuolimyrkkysammakoihin. Ravinnon kasvaminen täysin "luontaisesti" huoneessa onnistuu varmaan osittain, kun kylvät huoneeseen sirkkoja, siiroja, hyppyhäntäisiä, harsosääksiä, jne jotka pystyvät lisääntymään multa/turvepohjassa. Mutta lisäksi suunnittele johonkin nurkkaan ympäristöön maastoutettuja muutaman kymmenen litran vetoisia muoviastioita, joissa voit tehokasvattaa sirkkoja ja banaanikärpäsiä, ja joista ylituotanto sitten voi vaeltaa kasvihuoneen puolelle ravinnoksi.

      Jos haluat lisätä kasvissyöjiä, etsi jotain pieniruokaista, joka ei vaadi valtavan monipuolista ruokavaliota.: vaikkapa kummitussirkkoja tai jotain vastaavia selkärangattomia. Tai sitten ota pohjalle jotain trooppisia maakilpikonnia, ja anna niiden syödä osa ravinnostaan pohjakasvillisuudesta, mutta varaudu monipuolistamaan ravintoa myös kaupan ostoksilla.

      Kalalampi on helppo (pidät vaan huolen että rannat ovat sellaiset, että veteen putoava maaeläin pääsee vedestä ylös hukkumatta), koska se on ikäänkuin oma erillinen ympäristönsä. Suodatussysteemin voit "piilottaa" pumppuun joka ylläpitää vaikka jotain pientä puroa vai vesiputousta kasvihuoneessa. Kaloja toki joudut ainakin toisinaan syöttämään kalanruoalla erikseen, mutta ehkä sekään ei olisi niin vakavaa. Osan ravinnosta lampi varmasti kasvattaa itsekin. Lampeen voi istuttaa myös selkärangattomia, jotka voivat olla kauniita/kiinnostavia, tai tukea lammen, tai jopa koko huoneen toimintaa.

      Linnut ovatkin sitten taas hankalampi: ne repivät kasvit pilalle, syövät mitä sattuvat (ja sitten sairastuvat myrkytysoireisiin), ja sotkevat todella paljon. Mikään viidakko ei ole kaunis jos se on täynnä linnun ulosteita, vaikka kasvisto sinäänsä pystyisi ulosteet hoitelemaankin. Eläinpohjaista ravintoa syövä lintu sitten taas olisi uhka kaikille pienemmille eläimille (liskoista lähtien). Näistä syistä olisin erityisen varovainen lintujen kanssa. Ei sopivan lajin löytäminen varmaan ihan mahdotonta olisi, mutta tuskimpa mikään täysin itsenäisesti ekosysteemissä pärjäisi: lisäruokintaa sekin vaatisi.

      ***

      Yksittäiset osaset ( = eläin- ja kasvilajit) sopivasti valitsemalla ja kunnolla tuntemalla voit varmasti luoda todella uskomattoman hienon miniviidakon, joka toimii osittain itsenäisenä biosysteeminä. Mutta toistan: tee taustatyöt todella hyvin, ettei koko juttu muutu kalliiksi ja ikäväksi pettymykseksi. Ja hyväksy se, että osan "biosysteemistä" joudut pitämään pystyssä keinotekoisesti. Tavoite voi kuitenkin olla minimoida keinotekoista osaa, vähän kerrallaan.

      Yksi hyvä idea saattasi olla käydä tutustumassa vastaaviin juttuihin muualla: vaikkapa eläintarhoissa, joissa on vastaavia "semibiotooppeja" ja erityisen suuria terraarioita. Upein biotooppi Euroopassa on ehkäpä Hollannin Burgers Zoon "Bush", mutta jotain tuon tapaista yritystä on nähtävissä myös Korkeasaaressa ja Skansenilla Tukholmassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      423
      1826
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      186
      1475
    3. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      109
      1411
    4. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      156
      1358
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      45
      1046
    6. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      980
    7. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      966
    8. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      119
      923
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      93
      900
    10. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      886
    Aihe