Korppoon Jurmon satamamaksu

Kireä kukkaronnyöri

Katselin Metsähallituksen nettisivuja, ja silmiini osui Jurmon saaren kansallispuistoalueet. Samalla tuli mieleen kysymys, että millä sopimuksella/oikeudella saaressa kerätään vierassatamamaksua? Laituri ei liene yksityisomistuksessa vai onko? Jonain vuonna maksua ei ollut, mutta viimeiksi kun olimme (enkä pari kesää sitten), sitä kerättiin taas erittäin aktiivisesti.

Harvassa kansallispuistokohteessa on maksu, ja jos on niin siitä näyttää olevan maininta Metsähallituksen sivuilla. Paitsi Jurmon kohdalla.

Näyttää siltä, että tulevana kautena satamamaksuihin on tulossa kautta linjan korotuksia. Toivottavasti myös satamien puutteita on korjattu, jotta maksuille saadaan katetta. Erilliset sähkö- ja saunamaksut näyttävät olevan ihan pilvissä, yhtenä esimerkkinä ainakin Helsingin kaupungin saarissa. Nousu viime vuodesta on sekä euroissa että prosenteissa henkeä salpaavan korkea.

Onko edessä lopun alku? Maksujen noustessa vieraat katoavat ns. luonnonsatamiin.

29

3561

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jurmo on ainutlaatuinen ja erittäin kaunis saari. On mahtavaa, että siellä saa yöpyä ja palvelujakin löytyy. On mielestäni joka euron väärtti, mitä niistä joutuu maksamaan. Jos ei miellytä, muita satamia löytyy saaristosta loputtomasti...

    • 9

      En ole ihan varma, mutta minulla on jostain syystä sellainen käsitys, että Jurmon laiturit ovat kyllä Metsähallituksen tms. sinne asettamia, mutta poijut ovat Mattsonin.
      On Jurmo sen verran hieno paikka, että minä ainakin maksan sen muutaman euron ihan mieluusti tukeakseni siellä olevia palveluita.

      Enkä usko, että ihan heti alkaa väki kaikota luonnonsatamiin, jos ei satamamaksut nouse reaalisesti todella paljon. Jos jotain 40-50 euroa (nykyrahassa, en tarkoita jotain 15-20 vuoden jälkeistä inflatoitunutta rahaa) joutuisi maksamaan, sitten saattaisi alkaa tuntua, ettei ole sen väärti.

    • Tyylirikko

      Jurmossa lienee satamaksua peritty ainakin jo 15 vuotta. Täytyy kyllä sanoa, että saaren tunnelma laski huomattavasti sen jälkeen, kun maksun perintä alkoi. Jurmo vain on saari, johon se satamamaksu ei sovi lainkaan. Palveluista toki maksaa ihan mielellään, mutta ei siitä, että kiinnittyy yhteiskunnan varoilla rakennettuun laituriin. Maksun suuruus ei ole olennaista, vaan periaate.

      Tyyliin sopisi vaikka lipas vapaaehtoista maksua varten. Voisin sinne pulittaa hyvillä mielin vaikkapa saman hinnan, mikä nyt on "pakollinen".

      • 17

        Sinä nyt unohdat periaatteinesi sen, että yhteiskunnan varoilla on rakennettu vain se laituri, mutta poijut on laittanut yksityinen. Useimmat meistä kiinnittyvät mieluummin peräpoijulla kuin ankkurilla. Ja niinkin ahtaassa lahdessa ankkurikiinnitys olisi melko hankalakin.


      • Tyylirikko
        17 kirjoitti:

        Sinä nyt unohdat periaatteinesi sen, että yhteiskunnan varoilla on rakennettu vain se laituri, mutta poijut on laittanut yksityinen. Useimmat meistä kiinnittyvät mieluummin peräpoijulla kuin ankkurilla. Ja niinkin ahtaassa lahdessa ankkurikiinnitys olisi melko hankalakin.

        Jos poijut ovat Mattssonin asentamia ja ylläpitämiä, asia toki muuttuu erilaiseksi. En kyllä usko sitä, vaan oletan, että nekin ovat yhteiskunnan omaisuutta.

        Se asia ei kyllä muutu, että satamamaksu ei luonteeltaan sovi lainkaan Jurmoon. Otettakoon sitten sama summa vaikkapa muiden palveluiden ja tuotteiden myynnistä.


      • h
        Tyylirikko kirjoitti:

        Jos poijut ovat Mattssonin asentamia ja ylläpitämiä, asia toki muuttuu erilaiseksi. En kyllä usko sitä, vaan oletan, että nekin ovat yhteiskunnan omaisuutta.

        Se asia ei kyllä muutu, että satamamaksu ei luonteeltaan sovi lainkaan Jurmoon. Otettakoon sitten sama summa vaikkapa muiden palveluiden ja tuotteiden myynnistä.

        Poijut on Jurmoon yksityisellä rahalla laitettu, joten satamaksun periminen on täysin asiallista ja hyväksyttävää.


      • oMat
        h kirjoitti:

        Poijut on Jurmoon yksityisellä rahalla laitettu, joten satamaksun periminen on täysin asiallista ja hyväksyttävää.

        Pitäähän laituriin olla mahdollisuus kiinnittyä maksuttomasti käyttäen omaa ankkuriaan.


    • Rooperantasaar

      On se hieno paikka. Pysykää kotona tai luonnonsatamissa, jos ei varaa maksaa mistään mitään.

    • sorgenskläpparna

      Minä jätän aina paatin Jurmon eteläpuolelle ankkuriin ja soudan maihin. Ei tarvitse maksaa mitään ja saa olla ihan rauhassa. Kioskiin ja terassille pääsee kuitenkin tarvittaessa nopsaan kävellen. Eteläpuolella on kilometrikaupalla autiota rantaa jossa ei koskaan näy ketään, vaikka pohjoisrannan polulla lappaa turisteja satapäin. Monet kerrat ollaan siellä vaimon kanssa rentouduttu auringon paisteessa.

      • Kansipanomies

        Onko mainitsemasi paikka sellainen, että vaimo voi antaa pesää veneen kannella kenenkään häiritsemättä?


      • voijolla

        Kuinka siellä kolometrikaupalla autiota rantaa jos se saari on n. 100 metriä pitkä?


      • asdfdsgds
        voijolla kirjoitti:

        Kuinka siellä kolometrikaupalla autiota rantaa jos se saari on n. 100 metriä pitkä?

        On noin 5,4 km


      • jurmoissa
        asdfdsgds kirjoitti:

        On noin 5,4 km

        Kolmas Jurmo? Tuossa allaolevassa Jurmossa -nimimerkin linkissä on 100 metriä pitkä Jurmo.


    • jurmossa
    • 9 mpk etelään
    • Ho ho iii

      Millä oikeudella Matsson on laittanut poijut julkiseen laituriin ?
      Onko lupa tullut Metsähallitukselta vai ei?
      Jos ajan laituriin ja ankuria laskiessani ajan potkurin Mattonin miinoittamiin poijuihin, niin kuka maksaa?
      Kysymys on periaatteesta.

      • Ankkuri mukana

        Ne poijut ovat kerjäläisiä haitaten julkiseen laituriin kiinnittymistä.


    • EchoMarine

      Minä en vain maksa maksua. Nimittäin en itsekään peri mitään maksuja muilta yleisten satamien käytöstä. Ei niillä ole mitään keinoa periä maksua minulta.

    • 270 outrage

      en tajuu tota saatanan nuukailua. ajetaan satkun, kahen paateilla, ja kärvistellään satamamaksuista. myykää ne paattinne helevettiin, jos ei nappaa.

      • minor700

        Olen käynyt veneellä Jurmon saarella joka kesä vuodelta -75. Tunsin henkilökohtaisesti Per ja Pirjo, ja tunnen tietenkin Klasun. Per kertoi minulle että heillä on sopimus kunnan kanssa, kunta kustantaa laiturin ja Per kustantaa poijut. Se on heidän asia eikä meille kuulu. Oli helkkarin hyvää että Jurmon satamaan saatiin poijuja, Vanhempi venekunta muistaa varmasti ne ajat kun oltiin ankkurissa ja myrsky nousi, eli kaaos oli satamassa sanoin kuvaamaton.
        Nyt veneilijä voi turvallisesti nukkua paatissaan välittämättä tuulesta kun vene on turvallisesti poijussa kiinni.
        Jouluterveisin!


    • Vittu ku vituttaa!

      Aivan käsittämätöntä itkemistä satama-maksusta joka ei heilauta kenenkään matkabudjettia mihinkään suuntaan, menkää vinkujat itseenne ja olkaa tyytyväisiä että siellä on ne poijut!!!

    • JeiJei

      Normaalia Suomi-menoa että ostetaan 200,000 euron vene ja sitten kurkku suorana huudetaan kun pitää maksaa 2 euroa jostain ja koko oma loma pilataan sillä valituksella :-(

      Outo kansa tämä, suhteellisuudentaju vähän katoilee.

      • suhteet hukassa

        Missä maksaa 2 euroa ja mikä 200 000 -vene?


      • suhteet hukassa
        suhteet hukassa kirjoitti:

        Missä maksaa 2 euroa ja mikä 200 000 -vene?

        En huomannutkaan pilkkua JeiJein luvussa. Siis 200 euron vene. Mutta missä on kahden euron poijuja?


    • Klas Mattsson

      Vanha ketju, mutta kommentoidaan silti, jos joku vielä vaikka lukisi: Sataman ruoppaus, poijujen ja laiturin asennuksesta isäni, Per, maksoi aikoinaan 25%. Omakustannusosuuden myötä isälleni myönnettiin oikeus periä satamakaksua. Laitureiden, poijujen ja kettinkien kunnossapidosta vastasi ennen isäni ja tätä nykyä olen perinyt toiminnan. Alkuperäisen teräspontoonilaiturin olen uusinut betoniseen ja maksanut sen itse 30% investointitukea lukuun ottamatta. Omistan kuitenkin nykyisen laiturin 100% itse. Poijujen ketjut uusittiin kokonaisuudessaan vuonna 2008 ja ne, sekä laiturin kiinnitykset on vuosittain tarkastutettava sukeltajan toimesta ja vakuutusyhtiön vaatimuksesta. Kohta on edessä poijupainojen uusiminen, koska kiinnityslenkit on tulemassa tiensä päähän. Kaikkien näiden kustannusten kattamiseksi, jotka menevät kokonaisuudessaan toiminimeni piikkiin, on perittävä satamamaksua.

      • Skipper Feelgood

        Kiitos Klas asiallisesta ja valaisevasta selvitysestä, joka vastasi varmaan myös tämän ketjun "vähemmän asiallisiin" kommentteihin ja kysymyksiin.

        On hienoa, että jaksatte siellä pitää yllä satamaa meitä veneturisteja varten ja tarjota vielä palvelujakin herkullisista savukampeloista lähtien.

        Tulen taas ensi kesänä purjeveneelläni käymään ja maksan mielelläni satamamaksun kun saan upealla saarellanne vierailla ja veneeni hyvin hoidettuun poijulaituriinne kiinnittää. Hyvää syksyn jatkoa Jurmoon.


    • Purjehtia1

      Kiitos Klas kommentista. Olette euronne ansainneet ja vierailemme mielellämme Jurmossa!

    • Meri Kotka

      Tänäkin suvena tuli kolme päivää oltua Jurmossa, ja se oli edelleen Suomen saariston osalta reissun kohokohtia. Hyvältä maistui savusiika, kampelaa ei jostain syystä ollut liiemmin tarjolla.

      Satamamaksu on ihan kohtuullinen, ja noiden perusteluiden jälkeen yhä kohtuullisempi.

      Jatkakaa hyvää työtä!

    • Kiitos Klas!

      Kiitos Klas!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      237
      3671
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      26
      2248
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2101
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1995
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      90
      1675
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1291
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1277
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe