Ulkosuomalaisen silmin katsottuna Suomi on

emigrantti 0

todella ihmeellinen maa. Suomen kieli on erittäin pieni kieli puhujamäärältään ja sen suojeleminen olisi poliitikoille ja päättäjille ensiarvoisen tärkeätä. Mutta mitä tekevät poliittiset päättäjät ja vaikuttajat? He ovat asettuneet koko joukolla naapurimaan Ruotsin kielen puolustajiksi unohtaen kaiken työn jota esi-isämme ovat nähneet voidaksemme käyttää omaa kieltämme Suomessa.
En tiedä mitä Suomessa asuva suomalainen ajattelee esim. entisen presidentti Ahtisaaren ponnisteluista ruotsinkielen puolesta? Kun tarkastelee netin kautta suomalaista kielipoliittista keskustelua niin vaikuttaa siltä, että suuri osa suomalaisia, niin entisiä kuin nykyisiäkin vaikuttajia on asettunut luultavasti rahan avulla puolustamaan ruotsin kieltä jolla on puhujia huomattavasti enemmän kuin suomen kielellä. Miksi suomalainen käyttäytyy tällä tavalla omaa kieltään kohtaan on suuri mysteeri ainakin minulle ulkosuomalaisena ja luultavasti muissa maissa tällainen käyttäytyminen olisi täysin mahdotonta.
Vaalit on muutaman viikon kuluttua jolloin äänestäjällä on oiva tilaisuus vaihtaa nämä epäisänmaalliset poliitikot Suomen ja suomen kielen parasta ajatteleviin isänmaallisiin poliitikoihin.
Vai onko niin, että rahalla myy vaikka oman kielensä? Toivottavasti näin ei ole.

27

638

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 515

      No kuulehan myös suurimmalle osalle Suomen kansaa se on mysteeri.
      Luulisi jokaisen näistä vaikuttajista ymmärtävän tukea sitä työtä,jonka
      entiset sukupolvet ovat joutuneet tekemään,että suomenkielellä yleensä
      saadaan kouluttautua,että se kaikista vaikeuksista huolimatta on hengissä
      ja voi hyvin.
      Viime vuosina on toki selvinnyt,kuinka poliitikoille virtaa rahaa mutta
      nyt sitä tuli väärästä suunnasta eikä ainoastaan rkp:n säätiöiltä ja
      poistui yokirjoituksista pakollinen ruotsi.
      No,mitä tapahtui alkoi ennennäkemätön ajojahti,joten kai poliitikoilla on
      syytäkin pelätä.

    • muutamia syitä

      On muutamia syitä....

      1. Varsinkin 50-80 vuotiaiden syyt puolustaa pakkoruotsia ovat 1950-80-lukujen Suomessa vallinnut vahva venäläismielisyys. Se korostuu edelleen monissa puheissa kuten esim. Paavo Lipposen sanomisissa eli ollaanko osa "venäläisiä" vai "ruotsalaisia".

      Tosin maailma on muuttunut paljolti noista ajoista. Suomessa ei ole enää "varjovenäläishallintoa" ja Suomi on kaukana niistä ajoista kun Venäjällä oli todellista sananvaltaa Suomessa.

      2. Suomessa on varsinkin eliitti (tämä kattaa paljolti monet rikkaat, lehdistön edustajat, tietyt poliitikot) ryhtmittynyt todella vahvasti toisiinsa ja toisin sanoen kun on tiettyjen tahojen kanssa ystäviä niin se tuo rahaa, työpaikkoja, usein verovapaiden järjestöjen apurahoja jne. Tietyt tahot näistä rahavirtojen omistajista ovat vahvasti ruotsin kielen puolesta puhujia ja se vääristää koko pelikentän eli "joko olet osa meitä tai sitten et ole osa samaa ryhmää". Eli rahalla on iso merkitys myös taustatekijänä mutta suurempi merkitys lienee kuitenkin suhteilla joita halutaan ylläpitää koska niistä on enemmän hyötyä jatkouran/työpaikkojen/"pikku palvelusten" muodossa.

      Ruotsin kielen pakollisuuden koetaan olevan pieni hinta siitä että nuo suhteet pysyvät kunnossa. Tuo tarkoittaa toki sitä että monet lehtikirjoittelut yms. ovat täysin asenteellisia ja niistä puuttuu täydellinen kritiikittömyys.


      3. Tietyillä tahoilla on myös usein ollut aina tarve erottua ns. muista ja ajatella olevansa parempia. Moni suomalainen on kokenut löytäneensä sen paremmuuden juuri ruotsin kielestä ja "uuteen ryhmään kuulumisesta". He ovat toki usein täysin ulkopuolisia vieraalla maalla mutta heidät on otettu avosylin vastaan ruotsin kielen ja sen vahvan puolustamisen takia.


      ---

      Ns. kansan kannalta tuo on tietysti ollut "kallis lysti". Kaksikielisyyden kulut ovat vähintään useita satoja miljoonia euroja. Se että mitkä ovat vuosittaiset kulut on mahdotonta arvioida, koska niitä ei ole koskaan haluttu laskea. Kyse lienee kuitenkin sadoista miljoonista kun monet lippuset ja lappuset käännetään ruotsin kielelle puhtaasti sen takia että asioita ei haluta hoitaa osaamallaan suomen kielellä.

      Koulutuskustannukset olisivat varmasti "samaa luokkaa" opetettaisiin mitä kieliä tahansa, mutta suomalaisten kielitaito on kutistunut pakkoruotsin takia mitättömäksi. Toki jokainen sen tajuaa että jos pitää lukea kahta vieraskieltä niin kolmannen vieraskielen oppiminen vaatisi aika paljon. Siihen pystyisi vain hyvän kielipään omaava ihminen tai vaihtoehtoisesti henkilö joka omaisi kaksi kieltä jo syntymästään jolloin ei tarvitsisi opetella kuin kaksi kieltä kolmen sijaan. Harvoin kun monet osaavat kuin yhden vieraskielen kunnolla...

      Suomalaisten kielitaito siis monipuolistuisi tuntuvasti jos pakkoruotsi poistettaisiin. Tuo näkyisi todennäköisesti myös siinä että entistä helpompi olisi päästä moniin työpaikkoihin kuten virkamieheksi kun ei olisi mitään pakkoruotsin kaltaista pakkoa olemassa, varsinkin kun hyvin harvoilla alueilla Suomessa on ruotsin puhujia senkään vertaa etteikö niitä yksikin talossa ruotsia puhuva taho osaisi hoitaa.

      Eli olisi monia syitä pakkoruotsin poistolle, mutta poliitikot tuntuvat näkevän ruususen unta Feundthalin pakkoruotsi opeista, joita RKP viljelee tänäkin päivänä suomalaisille.

      • ei pakkoruotsille !

        50-lluvulla oppikoulussa luettiin ruotsia ja englantia/saksaa, sekä lukiossa lisäksi latinaa. Kansakoulussa ei vieraita kieliä ollut.
        Nykyään kai kaikille koululaisille opetetaan jopa ruotsia ?
        Onhan siinä eroa.


      • suola är salt
        ei pakkoruotsille ! kirjoitti:

        50-lluvulla oppikoulussa luettiin ruotsia ja englantia/saksaa, sekä lukiossa lisäksi latinaa. Kansakoulussa ei vieraita kieliä ollut.
        Nykyään kai kaikille koululaisille opetetaan jopa ruotsia ?
        Onhan siinä eroa.

        Ensin luettiin ruotsia, ensimmäisellä luokalla, Toisella tuli mukan englanti.
        Siis oppikoulussa, jota edelsi 4 luokkaa kansakoulua. Ehkä puolet meni oppikouluun.


      • ent.suomimummo

        No, nyt EU ja Amerikka isännöivät Suomessa. Tätä EU:n pörssivaltaa käyttävät nyt röyhkeällä tavalla ranskalaiset ja muut kaivosvaltauksista unelmoivat valtiot. Me suomalaiset itse saamme tietää näistä asioista vasta sitten, kun esim. kaivosprojektit ovat jo käynnissä. Eikö tämä jo osoita, minkälaisia päättäjiä meillä on ollut? On entisiä karjalaisia ja on suomenruotsalaisia, jotka eivät taatusti ajattele muuta kuin omaa etuaan.
        Nyt kun me emme enää ole niin "kilttejjä", vaan tuomme kantamme rehellisesti esille, nyt meitä syytetään siitä. Teemme niin tai näin, aina meitä syytetään. Asiat on todella pahasti pielessä, sillä vain Suomen raha kelpaa niin "edustajillemme" kuin myös muille pörssivaltioille.
        Minä äänestän SKP:tä, se on ainakin varmaa, jos terveenä olen.


    • Late34

      Aika tekee tehtävänsä. Valtaan on nousemassa sukupolvi jotka eivät halua edelläkuvattuja kytköksiä. Sairasta touhua.

    • brunskjortorna

      Pakkoruotsin puolustajat edustavat 1930-lukua. Näillä ihmisillä oikea käsivarsi pyrkii väkisinkin yläviistoon asentoon.

    • emigrantti 0

      Kiitos teille kaikille jotka olette kommentoineet aloitustani! Tarkoitukseni oli herättää ajattelemaan vähän syvällisemmin poliitikoiden käyttäytymistä. Luultavasti missään muussa maassa ei olisi mahdollista, että kansallisessa parlamentissa istuva henkilö tekisi työtä jonkun entisen siirtomaaisännän kielen puolesta. Tässä suhteessa Suomi on todella ihmeellinen maa kun johtavat poliitikot vielä muutamaa viikkoa ennen parlamenttivaaleja kilpaa ylistävät entisen siirtomaaisännän kieltä ja sen antamaa rikkautta.
      Tilastollisesti Suomi on yksi Euroopan yksikielisimpiä maita joten siinä valossa poliitikkojen puheet kaksikielisestä Suomesta ovat todella outoja. Suomessa maan pääkieltä puhuu äidinkielenään reilusti yli 90 prosenttia kansasta ja suurin osa lopuistakin osaa sitä enemmän tai vähemmän hyvin.
      Vapaaehtoinen kielenopiskelu on aina rikkautta mutta ei pakolla määrätty ja jos se vielä on useimmille tarpeeton kieli.

      • J.Jänis

        Yksittäisinä maina voisin mainita aluksi vaikka Intian, jonka parlamentissa tehdään paljonkin työtä entisen isäntämaan kielen osaamisen edistämiseksi. Sama koskee koko Etelä- ja Pohjois-Amerikkaa sekä suurinta osaa Afrikasta.

        Lisksi kirjoituksesi täyttä tuubaa myös siltä osin, että Suomi ei ole koskaan ollut Ruotsin eikä Venäjänkään siirtomaa. Lisäksi monilla alueilla Suomessa on ruotsinkielistä asutusta niin pitkältä ajalta, että ei ole mitään näyttöä siitä, että samoilla alueilla olisi koskaan ollut pysyvää suomenkielistä asutusta. Sille nyt ei vain voi mitään, että osa nykyisen Suomen tasavallan alueella asuvista ihmisistä on kautta aikain ollut ruotsinkielisiä. Vastaava tilanne on kilmikielisessä Belgiassa ja neljäkielisessä Sveitsissä. Ei kukaan puhu siellä mistään siirtomaaisäntien kielistä.

        Ranskakin oli aikoinaan monikielinen maa, mutta sieltä hävitettiin muut kielet varsin väkivaltaisesti. Sitä samaako toivot meille? Espanjassakin oli Francon aikana pyrkimys nitistää vähemmistökielet. Kenraali Franco on esikuvasi? Nykypäivänähän Espanjassa on tilanne, jossa Espanjankielinen koululainen voi joutua katalaanin- tai baskinkielisen kouluun, kun muuta ei ole.

        En usko (kaikkien) suomalaisten olevan paljoakaan tyhmempiä kuin ihmiset Tunisiassa, Espanjassa, Etelä-Afrikan tasavallassa tai Sveitsissä. Jos siellä tullaan toimeen usealla kielellä, miksi se meille olisi sen vaikeampaa?


    • Aborttibloggari

      Suomi Ihmelandiassa on kaikenlaista meneillään just nyt...

      Yrittäkääs edes vilkaista blogeja, jos ette jaksa lukea ja perehtyä...

      Blogit löytää osoitteella: abortti.blogspot.com

      Tervetuloa!

    • perussuomalainen "

      Yksi asia itseäni kummastuttaa, miksi RKP on aina hallituksessa? Varmistamassako pakkoruotsin säilymistä?

      Hallitukseen osallistujat pitäisi olla kannatukseltaan suurimmat puolueet. Mikä lie jäänne entisiltä ajoilta.

      Kuinkahan paljon valtio tukee ruotsinkielisiä? En ymmärrä kaikkea, mutta syvästi ihmettelen, miksi? Muut kielet ovat paljon tarpeellisempia, eikä edes virkamieskielenä ruotsi ole enää ajankohtainen.

      Ruotsinkielisen vähemmistön erityisedut pois. Eihän muillakaan kielivähemmistöillä ole vastaavia etuisuuksia. Herrakansan ajat on ohi.

    • vai noin se tehtiin

      Kylläpä aloittaja antoi ajattelemisen aihetta.Hienosti kirjoitettu.Asiaa joka sana

      • 515

        J.Jänikselle pieni huomautus kyseiseen mielipiteeseen.
        Intiassa ja Etelä-Amerikassa sekä Ranskan entisissä siirtomaissa
        on kyse maailmankielistä,joilla pärjää suuressa osassa maailmaa,
        joten eiköhän ole aivan eri luokan asiasta kyse.


      • rautaako?
        515 kirjoitti:

        J.Jänikselle pieni huomautus kyseiseen mielipiteeseen.
        Intiassa ja Etelä-Amerikassa sekä Ranskan entisissä siirtomaissa
        on kyse maailmankielistä,joilla pärjää suuressa osassa maailmaa,
        joten eiköhän ole aivan eri luokan asiasta kyse.

        Mitä tahdot sanoa?
        Väitätkö vakavissasi, ettei ruotsi muka ole maailmankieli?
        Uskomaton juntti.


    • kumma se on

      Maanantaina tulee Ruotsin pääministeri Suomeen puolustamaan pakkoruotsia. Katainen kumartaa syvään....
      Pitåisi alittaa mielenosoitus.
      Viimeistään Säätytalon eteen hallitusneuvotteluissa.

      • Tosiasioiden tunnust

        Missä kouluissa ruotsia opetetaan Suomessa ?
        Opetetaanko suomea Ruotsissa missään oppilaitoksessa ?
        Ruotsissa on 400.000 suomalaisperäistä.


    • Takaa päin på.

      Kaikenlaista hupaa se on aikojen saatossa tettänyt tuo kielijuttu. Muistatteko kun hallituksessa istui tuo ähkivä Taxell joka ideoi Suomen kunnille ruotsinkieliset nimet, se oli huippu. Ja olisi ollut huumorina ihan hyvä mutta karmaisevaa oli, että se tyyppi oli ihan tosissaan. Ja näitä tapauksia riittää. Ja kalliiksi tuli sekin kylttien teko.
      Miettikää kuinka kalliiksi oikeastaan tulee jonkun änkyrän vaatima esim. oikeuden pöytäkirjan kääntäminen suomen kielestä ruotsiksi. Ja usein sitä vaaditaan vaan ihan "vi......n" vuoksi ja kun kuuluu. Sanokaapa missä muussa maassa voit vaatia kaikkia virallisisa papereita jollain vähemmitsökielellä, ei kyllä ne valtakielellä annetan ja siakkaan omalla vastuulla on käännättää ja maksaa jos niin haluaa.
      Ruotsin kielessä eikä oikeissa ruotsalaisissa ole sinänsä mitään vikaa, ihan ok. Mutta nämä Suomea asuttavat dinosaurukset ovatkin sitten oma juttunsa.

      • patenttiasiaa.

        Ajatelkaa nyt. Patenttihakemuksiinkin tarvitaan RUOTSINKIELINEN LYHENNELMÄ hakemuksesta.

        Siis mitään tarkoittamaton lyhennelmä. Mitä vittua?

        Hakeeko ruotsinkieliset patenttia LYHENNELMILLÄ?


    • monikielisyys hyve

      Voi herätkää mulukkerot ei ruotsia kannata lukea kuka sulle puhuu ruotsia keskieuroopassa kyllä pitää opiskella kieliä mistä on tulevaisuudessa hyötyä

    • davai

      Ei se ole mitään herkkua lukea venäjääkää kaikkine suhuässineen.

    • Katainen666
    • vaaliville

      Jos ei tykkää, käykää äänestämässä. Oikeasti tietenkin, mutta myös osoitteessa http://vaa.li!

    • KiliTaito

      Mielenkiintoisinta tässä on miten hyvin poliitikot ynnä muut suomessa hyviä numeroita kielitaidosta saaneet itse osaavat puhua saatikka lausua edes
      englantia?
      Vaikka telkkaris kuulee lähes joka ohjelmasarjassa sujuvaa ameriikkaa
      ei vissiin kuulemalla opi kunnolla.
      Jorma Kääriäinen taitaa olla ainoo joka osaa jutella amerriikkaa..
      Ruotsiahan kaikki osaavat?
      Ainakin viraston pakollisessa kielikokeessa paperilla ja teoriassa.
      Välillä pikkusen nolottaa kuulla puhetuntiakin eeskunnas ku RKP
      osaa eka ruotsiks ja sitte lähes moitteettomalla suomella kysyä
      siis kahella kielellä samaa asiaa johon tietty menee kaksikin
      minuuttia eli kahen puheenvuoro.
      Nolointa on kuunnella Tarja Halosen puhumaa enkkua telkkarista.

    • Myös ulkosumalanen

      EI AINAKAAN MEIDÄN ÄÄNELLÄ JA VERORAHALLA POMMEJA IHMISTEN PÄÄHÄN!!!! Äänestäkää perussuomalaisia!!!

    • Jolly Jumpper

      Suhtautumisen ruotsinkielen asemaan ratkaisee kukin kohdallaan. Toiset lähtevät omanedun tai lastensa edun tavoittelusta. Tämähän on tullut esiin keskusteluissa ja pakkoruotsin perusteluissa. "Minun lapseni ovat ruotsinkielisessä koulussa" tai minun äitini ei saanut Kiihtelysvaarassa toisella kotimaisella palvelua jne. Toiset tarkastelevat asiaa objektiivisesti punniten, mitä suomalaisten kannattaa kansakuntana opiskella. Valinta on tehtävä marginaalikielen ja jonkun tai joidenkin kansainvälisten kielien välillä. Kysymys on hienosti sanottuna rajallisten resursssien allokoinnista.

    • KokoomusRules

      Kokoomus ajaa kaikkien asiaa. Kokoomus on tie paremminvointivaltioon.

      Äänestä Kokoomusta!

    • rx75

      Suomi on kaksikielinen maa. Eli suomenkieli ei ole ainoa virallinen kieli eikä ainoa kieli mitä suomalaiset puhuvat. On myös saamen kieli ruotsin kielen lisäksi. Tosin saamella ei taida olla virallista asemaa kuin ehkä Lapissa, jos sielläkään.

      Se mitä muunmaalaiset ajattelevat Suomesta, on sivuseikka. Meidän pitää ajatella itseämme ensin, ja kielipolitiikka pitää muovata sen mukaan mitä maan rajojen sisällä tapahtuu. Jos ruotsin kieli todetaan liian pakoksi, niin sitten se vapautettaneen jossain vaiheessa. Tai sitten ei. Aika näyttää. Itselläni ei ole ruotsin kieltä vastaan mitään, ei edes sen pakollisuutta kouluissa.

      Saa olla aika fennomaani jotta ruotsin kieli on niin suuri kynnyskysymys että oman identiteetti suomalaisena on vaarassa tuollaisen asian takia. Ei meistä tule yhtään "suomalaisempia" tai parempia ihmisiä vaikka kieli olisikin vapaa. Mutta ei myöskään toisinpäin. Eli ajatus pakkoruotsin poistamisesta on tunnekysymys ja monin osin myös kansallisidentiteettikysymys. En tiedä miksi aika on nyt sellainen että vasta tässä vaiheessa haetaan sen ruotsin kielen vapauttamista, onko kyse vain ärsytyskynnyksen ylittymisestä..

      En tunne olevani yhtään enempää tai vähempää suomalainen oli ruotsin kieli pakollista tai ei. Mutta meitähän on joka lähtöön.

      Epäisänmaalliset poliitikot..heh, taidat olla hieman hataralla pohjalla tässä asiassa. Mitä tarkoittaa epäisänmaallisuus sinun mielestäsi? Minulle se riittää että poliitikko ajaa suomalaisten asiaa, niiden jotka ovat häntä äänestäneet. Joten RKP-läinen poliitikko on isänmaallinen kun ajaa suomalaisten äänestäjiensä asiaa.

      Mä myisin rahalla vaikka kieleni, mutta aika hyvät massit siitä pitäisi saada. Olen ihminen ensin, kansalainen vasta sen jälkeen. Kummallisia ne joille kansallisuus on tärkeämpää kuin kanssaihmisten onnellisuus..

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 118
      2444
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      65
      2257
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2011
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1717
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1638
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      13
      1442
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      15
      1393
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1383
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1367
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1292
    Aihe