Täyshoito

Mr Anderssen

Kyseinen termi vähän kalskahtaa aina korvaan. Pitääkö sisällään muutakin kuin valmiiksi siivotun karsinan, ruokinnan ja hevosen tarhaamisen? Ymmärrän tietysti hevosenomistajia, jotka eivät pysty sijaintinsa takia ottamaan tontilleen hevosta, tai vähäisen kokemuksen kannalta sijoittaa hevosensa paikkaan jossa apu on aina lähellä. Kuitenkin jotenkin on vaan jäänyt vähän negatiivinen kuva tuosta täyshoidosta, ajatellen hevosenomistuksen realistista kuvaa.

Itse olen pennusta asti tyhjentänyt 2 hevosen karsinoita, ruokkinut ja iän karttuessa liikuttanut. Jos tuli kuumetta niin huonompi homma. Tallille oli mentävä. Seuraavanlaisen tapauksen takia täyshoito on jäänyt kirjoissani negatiiviseen valoon: Olen viihteellä kavereiden kanssa ja kuulen viereisestä pöydästä miten joku pimu huutelee miten kovaa hommaa se hevosen pito on ja samaan hengenvetoon sanoo vielä että hevonen on täysihoidossa jossain tallilla ja itse pitää käydä vain ratsastamassa. Silloin kyllä kiehahti hatussa.

Siihenkö on menty? Ei tietoakaan enää kovasta työstä ja hevosenomistuksen realiteeteistä. Ähkyisen hevosen kävelyttämistä klo 01:00 aikaan yöllä. Fun!

En nyt halua haastaa riitaa tai sanoa, että se on täysin hanurista, mutta tämä nyt on vain minun kokemukseni asiasta ja pelkoni, että vanha hevosmiestaito on katoamassa nykyaikaisen "kaikki valmiina eteen" idean myötä.

Täyshoito kyllä toimii jos haluaa hevosen, muttei kokemusta ole riittävästi. Tallilta saa varmasti halutessaan apua. Tietenkin kaupungissa asuville tämä on myös hyvä vaihtoehto. Omia kokemuksia? Positiivisia? Negatiivisia? Tämä on hetkenne kääntää pääni :D

7

1955

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Agrologi AMK

      Hevosen omistaja on aina vastuussa hevosestaan. Omistajan vastuuta ei mikään täysihoitosopimus poista.

      Täysihoitospimusten sisältö vaihtelee hiukan tallista riiipuen. Pääpiirteitään sopimus sisältää:
      - Hevoselle karsinan (joskus vaihtoehtoisesti paikka pihatossa tms)
      - Tarhapaikan (kokopäivä/osapäivä, yhteistarha/omatarha sopimuksen mukaan), joskus myös laidunmahdollisuuden kesällä
      - Perusrehut (yleensä heinä/säilöheinä, kaura/perustäysrehu ja kivennäinen, joskus muutakin), erikoisrehut omistaja ostaa itse
      - Kuivikkeet (yleensä yksi vaihtoehto, jos haluaa muuta maksaa itse)
      - Ruokinnan (huom. omistajan ohjeen mukaan)
      - Tarhauksen (sopimuksen ja omistajan ohjeen mukaan)
      - Päivittäisen seurannan (eli omistajalle ilmoitetaan, jos hevosella jotain näkyvää ongelmaa ja omista päättää jatkoista)
      - Loimituksen ja suojien laiton (puetaanko tarhaan, otetaanko pois sisälle tullessa...) riippuen ihan tallista, joissakin paikoissa kuuluu palveluun toisissa menee lisämaksu, jossakin ei onnistu ollenkaan

      Eli ei täysihoito poista omistan vastuuta tai osaamisen tarvetta, vaan mahdollistaa hevosen pidon myös niille, jotka eivät ehdi hoitamaan hevostaan esim. aamulla ennen töihin menoa. Täysihoitotallin hyvänä puolena verrattuna puolihoito/TSi talleihin on se, että niissä kaikki hevoset saavat saman hoidon yhtäaikaa (siis esim. kukaan ei jää yksin talliin, kun sen omistaja ei ole vielä tullut viemään omaansa ulos tai naapurhevosen ei tarvitse kolistella kateellisena, kun toinen on jo saanut iltaruuat.

    • Mr Anderssen

      Kuulostaa ihan järkevältä, mutta se edelleen tuntuu siltä, että hevosen omistaminen tuntuu enemmän ratsuttamiselta tjt.

      Se vain tuntuu jotenkin kylmältä, ettei sen hevosen kanssa oikein muuta tehdä kuin ratsastellaan. Eihän hevosen omistaminen kyllä mitään halpaa ole, joten töissä pitää käydä, mutta kaikilla talleilla hevoset eivät ole samaan aikaan ulkona, joten jokatapauksessa osa hevosista jää sisälle. Meillä menee ori ekana ulos ja sitten tamma. Kyllä siellä rauhallisesti vuoroaan odotetaan.

      Omistamisen vastuuta ei mikään hoitomuoto tietenkään pienennä, mutta helpottaahan se jos astuu valmiiksi katettuun pöytään.

      • Pipsai36

        Minulla on hevonen täysihoitotallissa. Syitä tähän on monia: työssäkäynti, en asu maatilalla, kokemattomuus jne.

        Mr. Andersenin kirjoituksista saa sellaisen käsityksen, että hän asuu paikassa, jossa voi omalla pihalla pitää hevosta. No sehän on tietysti ihannetilanne hevosenomistajalle. Kaikki ei kuitenkaan voi asua maatilalla ja mielestäni tämä ei saa rajata pois mahdollisuutta omistaa hevonen.

        Hevoseni asustaa siis täysihoitotallilla, jossa käymme sitä päivittäin hoitamassa/ratsastamassa. Hyvät puolet täysihoitotallissa on selkeät; minun ei tarvitse aamuviideltä lähteä tekemään aamutallia ennen klo 7 töihinlähtöä. Hevoseni on myös valvottuna päiväaikaan tarhassa ja tallinpitäjä soittaa, jos hevoselle jotain sattuu. Omassa pihassa hevonen olisi valvomatta, koska kaikki ovat päivät töissä ja koulussa. Lisäksi saan tallinpitäjältä korvaamattomia neuvoja ja vinkkejä, tämä on tosi hyvä asia ensimmäisen hevosensa hankkineelle.

        Onhan täysihoitotallissa hevosen pitäminen tietysti helpompaa kuin omassa pihassa. Mutta miksi elämä ei saisi olla helpompaa?


    • r2r5r7

      oma heppa on täyshoito tallissa (toistaiseksi)... no toi on kylläkin puolihoidolla siellä, joudun raatamaan enemmän ja hoidan iltatalleja, autan muissakin töissä ihan vapaaehotsesti... mun tapauksessa toisen tallissa on kiva juttu, on tallikavereita, apua tarvittaessa ja mukavaa yhdessä oloa ja työntekoa, ratsastus menee siinä ohella yhdessä muidenk nassa, pääsee valmennuksiin kotitallilla, saa lomitusta hevoselleen läheltä jos sairastuu tms. tallille on mukava pyöräillä ja kun on päässyt niin näkee tutut hevoset ja kavereita, joiden kanssa on mukava touhuta kaikkea laidasta laitaan. Kun heppa sairastuu tallin porukka vetää yhteen hiileen ja vuorotellen talutellaan ähkyista hevosta, toivotaan parasta ja autetaan hevosta myös muissa sairauksissa tms. Parasta toisn tallissa on selvästi tuo tallihenki...

      Oishan se kivaa jos heppa olis omassa pihassa :) Meillä kotona olis hyvät maastot ja muita hyviä puolia, saa päättää ja huomaa enemmän oman hevosen voinnin kuin että hevonen olis suuren osan päivästä toisen ihmisen katottavana joka ei välttämättä huomaa mitään vikaa hevosessa vaikka se olisikin kipeä...

    • MinttuMaaria*

      Mikäs mättää?

      " mutta helpottaahan se jos astuu valmiiksi katettuun pöytään". Niin, miksi ei hepan omistaminen saisi olla helpompaa.. itselläni on tällähetkellä pieniä lapsia, enkä ehtisi huolehtia hepastani, joten täyshoito on kelpo ratkaisu :)

    • kokemustaon:)

      no meillä on hevoset omassa tallissa ja ekan hevosen kun sain se oli tamma ja pikku siskonikin sai tamman joka oli tiineenä ja omanikin on nyt tiineenä ja oon opettanu sen yhen varsan vieroitusikäään asti eikä ole suurempia ongelmia ollut.
      ei se ole niin raskasta kuin kaikki sanoo ja en vois kuvitellakaan enää täyshoito tallia.... menen tallille vaikka mikä ois ja talli on kuiten jtn. 4-5 kilsan päässä ja meen ain pyörällä, kävellen, hiihtäen tai autolla eikä tunnu missään. talvisin en käy niin paljon tunneilla mutta kun lumet lähtee käyn aina 1-2 x viikossa tunneilla. kouluakin on ja ihan hyvin menee. joillekin toi täyshoitotalli tosin on parempi vaihto ehto joten musta se on ok. tunnen kuitenki monia joilla on oma hevonen omassa pihassaan ja meillä äiti ja isä hoitaa aamutallin, iltapäivästä lähtien mie ja siskoni hoietaan hepat. kyllähän se niin on että täys hoito tallit on helpompia(riippuu kenestä katsotaan esim.tallin pitäjälle ei välttämättä helpompaa, mutta työkseenhän sitä tekevät:) kuin että oma hevonen olisi pihassa 24/7.

      jos nyt yhtäkkiä pitäisi viedä tiine tammani täys hoitoon en veisi koska oma tallimme on ykkösluokkaa verrattuna esim. isoon kouluratsastus talliin missä pikkutyttöjä on satakunta ja hevoset ihan hermona kun ihmiset vaihtuu kokoajan eikä isoilla talleilla oikeasti VOIDA vahtia mitä kaikki ihmiset tekee ja onpa moni hevonen sairastunut ja jopa kuollut kun joku kokematon on syöttänyt jotain ei syötäwää hevoselle. lisäksi hevoset voi oppii huonoi tapoja kun ei voida vahtia mitä kaikki tekee. Esim. syötetään rehuja tai jtn kädestä ja niin ees päin. ainakin meiän perällä on yks talli jossa ei ole sen takia yksäreitä enää. siinä oli hiukan negatiivista ja positiivista täyshoito talleista, mutta on toki tosi hyviä ja semmoisia talleja joissa oikeasti vahditaan mitä ihmiset tekee ja asiansa osaavia, mutta jos laittaa täyshoitotalliin hevosensa suosittelisin että käy muutaman kerran kattoon, millainen meininki siellä on
      O.o

    • 12hepan12vuotiasystävä

      Mietin ihan samaa! Tietysti ymmärrän jos asuu keskellä Helsinkiä, mutta vastuu on kuitenkin aina omistajalla. Meillä 6 ponia ja 6 hevosta, jokainen asuu omalla pihalla ja kaikki hoidetaan itse. Ihan hyvä homma tuo täysihoito, mutta jos rupeaa "Hevosen pito on NIIIIIN raskasta" ja on täysihoidossa niin kyllä silloin alkaa korvista nousemaan savu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      128
      4815
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3056
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1777
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1740
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1591
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1451
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      18
      1218
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1189
    9. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1157
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1147
    Aihe