siemenistä kasvatus ja

fjghkkhjhj

muovilla peittäminen - siis, onko tuo muovilla peittäminen siemenistä kasvatettaessa niin ehdotonta. Minulla on aikaisemmin käynyt niin, että vaikka muovissa on ollut aukkoja ilman kulkemiseen, multa on homehtunut eikä mitään ole tullut ylös siemenistä. No, nyt pistin (kaiken lisäksi ei kylvömulta-nimellä olevaan multaan) siemeniä kanelibasilikaa ja sitruunamelissaa (joo, ja tätä kyllä meni yhteen astiaan liikaa, siksi kai ei edes idä) niin, kanelibasilikasta nyt jotain näyttää nousevan, toivottavasti jaksavat niin kauan, että saa siirtää omaan ruukkuunsa. Mutta sitten laitoin myös peikonkakkaran siemeniä (ja harvaan yritin pistää samaan astiaan) niin sieltä ei nyt puske kuin yksi esiin - että vika taitaa olla siinä muovin puutteessa ja väärässä mullassa. Entäs sitten kun esim. peikonkakkarasta sanotaan että "siirrä taimettumisen jälkeen viileään ja valoisaan paikkaan - no, ei minulla ole kuin huoneenlämpöistä tarjolla. Että sellaista.

Tämä nyt on muutenkin tällaista kokeilua, paahteinen parveke kaiken lisäksi, että ei siellä mikään menesty, jos tulee yhtä kuuma kesä kuin viime vuonna.

Istutusastioitten kokokin arveluttaa sitten sen parvekkeen suhteen. Jos ei ihan parvekkeen kaiteen alle laita varjoon, niin ilmeisesti astiat pitää olla suuret, jotta on vesitilaa helteiden ajaksi? Miten esim. mustasilmäsusanna - kuinka iso astia - ämpärin kokoinenko (ohjeen mukaan kolme siementä ja siis tainta yhteen ruukkuun)? Jos tässä nyt enää mitään mustasilmäsusannan siemeniä kaupasta löytyykään, taitaa olla suosittu.

Viime vuonna krassitkin menivät jollain tavalla pieleen. Pistin ne vasta kesäkuun alussa suoraan parvekelaatikoon, no, hitaasti tietysti tulivat ylös, kun oli vielä viileää ja olivat ulkona koko ajan, multa oli heikompaa kuin mustamulta, mutta niin vain kävi, että kasvoivat kyllä, mutta ilmeisesti sitten kuumuus niitä vaivasi kun rupesivat kaatuilemaan, eli ei ollut sitten kai kunnon juuristoa kehittynyt - en tosin tiedä miten se levittää juuriaan se pensaskrassi, köynnöksiä nämä eivät olleet.

No.

11

1676

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • gdfgdfghfj

      jep, jep, kyllä ne sitruunamelissatkin itämään alkoivat, vihertää jo, samoin kuin peikonkakkarat (pussin leima oli jo vanhaksi menneen leima, viime vuonna ostettu).
      No, jatketaan siemenien kanssa leikkimistä - nyt on nukenkaulukset vuorossa. Saas nähdä sitten miten se viileän paikan puuttuminen vaikuttaa. Peikonkakkaroita laitankin sitten toisen satsin ja suoraan parvekelaatikkoon.

      Yksikseni keskustelen, ei se mitään, saahan sitä höpistä. Tämä on vähän niin kuin blogin pitoa :)))

    • tipitii..

      peikonkakkarat kasvoivat minulla hyvin vaikka laitoin suoraan penkkiin viime kesänä.

      parvekelaatikoihin taikka sitten hiukan isompiin ruukkuihin kun laittaa niin kyllä pärjäävät. kunhan muistaa vaan kastella. ja voi niitä sussuja laittaa useammankin taimen isoon ruukkuun, tuleepahan tuuhea istutut.

      kyllä minä oon yleensä muovin alla idättänyt. eihän se välttämätöntä ole, mutta sitten pitää vaan suihkutella useammin että kestää kosteana.

      viileetä paikkaa ei miullakaan taimilleni oo ollut, ja hyvin on kasvaneet. niistä tulis vaan tukevampia jos pääsisivät viileään. minun taimet on aina tossa ikkunalla olleet. täytyy vaan tosiaan muistaa kastella ja vähän suojata liialta paahteelta etteivät vallan henkeään heitä.

      kyllä se siitä. :) hiljaista on näillä palstoilla kyllä..

    • lusiina4

      Minä laitoin reilu viikko sitten Mustasilmäsusannaa siemenistä idätyslaatikkoon muovin alle. Nyt ne ovat jo reilun viiden sentin mittaisia. Otin muovikannen pois päältä aian toviksi. Ongelma nyt onkin että miten saan vietyä nuo kohinalla kasvaneet taimet kesään ja ulos. Kasvu sisälläon heiveröisempää kuin ulkona auringossa vaikka valoisalla ikkunalla ovatkin. Mustaanmultaan isutuin, mutta tartteisko nuo jotain lannoitusta vai mitä vahvistuakseen?

    • tipitii..

      elä lannoita pieniä taimia,minulla sellainen käsitys että se jopa saattaa tappaa taimet.

      kunhan kasvavat iiiiisoiksi, sitten voit lannottaa. musta multa on kyllä kylvömullan jälkeen paljonkin tukevampaa :D

      no, jos olis se viileempi paikka, niin saattaisivat vahvistua. jos uskallat, niin voithan päivisin hetken ulkoiluttaa, muovin alla ja auringossa ehkä? mutta vain hetken per päivä, etteivät palellu.

      sellasia ne köynnökset tuppaa olemaan kun sisällä kasvavat, vahvistuvat kyllä kunhan pihalle pääsevät lopulliseen kasvupaikkaansa.

    • lusiina4

      Ni sitä pelkäsinkin että ylihoidan ne lannoitteilla :-). Nyt nuo ovat jo noin viisitoista senttisiä, taitaa olla aika siirtää ne noista idätysastioista isompaan. Minä olen laittanut aina isoon saviruukkuun koko pussillisen ja tuuheana on kasvanut koko kesän. Laitoin siis sellaisen pajuopeliskin ruukun päälle niin siinä susku on saanut rimpuilla ihan rauhassa. Tosin viime kesänä olin asialla hieman myöhässä, joten kasvu oli hitaampaa. Nyt kun on säätietäjä luvannut päivälle reilusti ynnä-asteita, voisi toisiaan kokeilla muutaman hetken aurinkoon.

      Muita siemeniä en ole vielä idättänyt vaikka ne tuolla pusseissaan on viikkokausia odotelleet ja sormet syyhyää.

      Sain kaverilta ruusupavun siemeniä, se on inulle aiemmin täysin vieras. Onko se kuinka nopea kasvamaan ja millaista hoitoa/millaisen kasvupaikan se vaatii?

      Kysyy harrastelijapuutarhuri :-).

    • gdfgdfgdf

      Ruusupavusta: Itsellläni oli sitä ensimmäisen kerran (yleensäkin viime vuonna ensimmäisen kerran mitään enemmän parvekkeella), laitoin pavut vasta kesäkuun alussa - ensin liotin niitä yön yli vedessä lasissa, sitten pistin pieneen purkkiin multaan ja annoin olla sisällä - yöksi vein jopa kylppärin patterin viereen, missä oli lämmin paikka idellä. No, itäminen tapahtui hetkessä - ja kasvuun lähtö tietysti samoin, vasta kun olivat tukevoituneet hieman (siis päiväksi vein ne ulos varjoisaan paikkaan pikku ruukuissaan) siirsin ne varsinaiseen kasvatuspurkkiin ja ulos. No, jonkin aikaa siiinä ihmettelivät - oletan että juuristoa tekivät - ja hups kun lähtivät kasvuun niin heinäkuun alussa olivat ne ensimmäisenlä laitetut kasvaneen kattoon asti parvekkeella - ja vielä heinäkuun alun tienoilla laitoin muutaman lisää - aivan samalla tavalla pikkuruukuissa ensin idätellen. Kasvupaikka ymmärtääkesen aurinkoinen ja jos ovat ruuussa niin iso ruukku sillä helteiden aikaan eritoten vettä tarvitaan... Nuukahtavat eli lehtiä riiputtavat paahteessa - johtuuko pienestä ruukusta ja janosta vai silkasta paahteesta. Mutta nopeita ovat - eli täällä etelässä ainakin lähtevät vaikka kesäkuussa laittaisi.

      Ja nopeastipa sulla mustasilmäsusannat kasvavat - tekstiesi päivämäärien mukaan viisi senttiä päivässä. No, sama vauhti sitten kuin pavuilla :) Vaikka kyllä ne täälläkin, nyt kun eka kertaa niitä laitoin, näyttävät venyvät, kunhan ensin itivät. Laitoin pari ensin jo heti isoon ruukkuun - ajattelin että pidän sen sisällä - siinä ruukussa kesti vähän kauemmin, mutta kymmenen päivän sisällä tuli siihen idut, ilman muovia - ja pikkuruukkuihin sitten laitoin erikseen kolme siementä, nämä olisi tarkoitus kokeilla ulkona parvekkeella, no, näistä ensimmäinen puski päätään parin päivän sisällä, ja toinenkin on tulossa - nämä tosin tulevat pienempinä esiin kuin ne ison ruukun. Oletettavasti ulos laitettaessa tarvitsee suuren ruukun - jälleen sen veden takia - aurinkoinen parveke, tiedä sitten löytyykö tarpeeksi paahteetonta paikkaa. Ilmeisesti on tänä vuonna yritettävä jonkinlaista bambuverhoa laittaa parvekkeen keskelle - siinähän sitten tulee varjoa auringon kierron mukaan, ja kun bambu ei ole tiivis niin luulisi tuulenkin kestävän ihan heti repeilemättä.

      Nukenkaulukset kyllä ovat aika surkeita - en niitä montaa siementä laittanutkaan - violetteja näyttää vähän vahvempina tulevan, valkoiset tosi surkeita - eivätpä taida puolentoista kuukauden aikana kovin kummoisiksi ehtiä - siis ennen kesä- kuun puoltaväliä - heh. Eikä vielä voi oikein niitä omiin ruukkuihinsakaan laittaa kun ovat niin heiveröisiä.
      Peikonkakkaratkin lähtivät sitten kaikki, heikot juuret tosin niilläkin vielä - eilen kyllä siirsin osan omaan parvekelaatikkoonsa ja saavat tässä käydä ulkona vaikka pieniä ovatkin, ja sitten taas sisään. Toinen satsi on vielä pikkupurkeissa. No, tämä nyt on tätä kokeilua, mitäs - eihän ne siemenet paljon maksa.

      • gfdgfdgdfg

        Ai niin, se piti vielä kysymäni, matala tuoksuherne. Onko niin kuin joissakin nettikiruoituksissa joillakin palstoilla sanotaan, että myös se tarvitsisi syvän ruukun? Kiipeilevä tuoksuherne kuulemma tarvitsee, mutta entä se matala lajike, sitäkin tuli otettu pussi siemeniä.

        Liian pieniä ruukkuja taitaa olla vino pino - :=)


      • fghfghfghfgh
        gfdgfdgdfg kirjoitti:

        Ai niin, se piti vielä kysymäni, matala tuoksuherne. Onko niin kuin joissakin nettikiruoituksissa joillakin palstoilla sanotaan, että myös se tarvitsisi syvän ruukun? Kiipeilevä tuoksuherne kuulemma tarvitsee, mutta entä se matala lajike, sitäkin tuli otettu pussi siemeniä.

        Liian pieniä ruukkuja taitaa olla vino pino - :=)

        niin, täsmennetään ruukkukokoa: Onko parille tuoksuherneen siemenelle läpimitaltaan 20 cm ja korkeudeltaan 20 cm oleva ruukku liian pieni - oletettavasti on? Siis matala tuoksuherne.

        Voi voi, pitäisi iskea jostain kätevä puuseppa, niin hänpä huokeista materiaaleista pykäisi pari kasvatuslaatikkoa...


    • lusiina4

      Juu, puuseppää aina tarvitaan :-), harvassa niitä nykyään vaan taitaa olla.

      Sinulla on vissiin iso parveke kun noin monenlaisia kasveja sinne suunnitelet? Idättäminen ja kasvun seuraaminen on kivaa, antaa paljon iloa ja hyvää mieltä. Minä olen kyllä vaan ihan vaan tällainen puuhastelija, pitäisi varmaan lähteä jonnekin puutarhanhoitokurssille, jos sellainen jossain vain järjestetään, siis lähialueilla. Pihalla kasvaa monivuotisia perennoja, köynnöksiä ja pensaita, mutta mukavan lisän kasvustoon tuovat jokakeväiset siemenkokeilut yskivuotisista.Viime vuonna leikkasimme parikymmentä vuotta vanhan unkarinsyreenin lähes juuresta poikki, tarkoituksena parantaa muotoa ja uudistaa sitä. Hyvin lähti uuteen kasvuun jo viime kesänä, mutta sitten tapahtui jotain ja lehdet kellastuivat? Uusia oksia näyttää kuitenkin pukkaavan ja pulleat silmunalut oksissa. Kaadoimme myös toissa kesänä vanhan puuaidan pois pihan perältä ja sen tilalla on nyt koristearoniaa.Sen leikkomisessa riittää puuhastelua.

      Kiitos ruusupavun idätysohjeista. Taidan laittaa tänään vesilasiin likoon tuon pussillisen ja katson mitä tapahtuu. Menestyvätkö sisällä kuinka pitkään täällä hiukkasen pohjoisemmassa. Ruusupapu sitten varmaan myös vaatii tuen? Siis kasvaa köynnösmäisesti?

      Suskit kasvavat tosi nopeasti. Multa hyvää ja siemenet hyvälaatuisia. Nyt nuo taimet ovat jo niin pitkiä, että hapuilevat tukea, häytynee tänään laittaa niitä jo isompaan astiaan. Jänskättää vaan miten käy, nuupahtaako ne alkutekijöihinsä kun aletaan vaihtamaan purkista toiseen. Itselleni laitoin muovikannen ja pienemmät ruukut idätykseen, tytölle isompaan astiaan, isommassa näyttävät heti alkuun vankemmilta, mutta kasvu on nopeaa siinäkin. Hoitelen sitäkin vielä täällä meillä, varmistelen kunnollisen kasvuunlähdön ja menetymisen. Annan sitten vasta kun kasvi tarkenee ulkona.

      Nukenkaulus on minulle vieras. Samoin peikonkakkara.Ajattelin kylvää kehäkukkaa suoraan maahan joskus toukokuun puolessa välissä. Osa siemenistä on kaupan pusseissa, osa kaverilta hänen kehäkukistaan siemeninä. Kiva katsoa onko eroa kasvuun lähdössä. Kesäkuun kymmenennen jälkeen haen sitten vielä puutarhalta perinteisesti globeliaa ja petunioita, niistä saa koko kesän kauniisti kukkivan yhdistelmän parvekelaatikkoon.

      Toivotaan suotuisia kelejä :-).

    • hfghjfgjhj

      Kyllä, ruusupapu vaatii jonkun tuen, itsellä oli viime vuonna narut, joihin sitä ohjailin, varmaan kiertyy ilman ohjailuakin. Kaiken lisäksi ruusupapu on kylmän arka, eli sitä ei voi ihan kesäkuun alussakaan kylmien öiden vuoksi (ainakaan ruukuissa) viedä ulos.
      Itse en kyllä laittaisi sitä vielä sisällä itämään, sillä se tosiaan kasvaa nopeasti.... Mutta en minäkään ole mikään hortonomi, vielä enemmän puuhastelija.....

      Joo, tuollainen kunnon 70-luvulla rakennetun talon parveke, eli ei ihan pelkkä tuuletusparveke. Ja kun ei oikein paljon mitään kalusteita ole, niin sinnehän mahtuu....

      Eikä siinä nyt niin paljon vielä ole valikoimaa, jos on pari lajia ... Ja kokeiluna vain....

      hauskoja puuhasteluhetkiä sinulle ja muillekin... Tulee taas lämmin päivä, peikonkakkarat ainakin eilen tykkäsivät ulkonäöstään päätellen olla ulkona...

      • lusiina4

        Laitoin jo astiaan likoon ruusupavun siemenet, huomenna sitten multiin kävi miten kävi :-). Siemenet on, kuten sanoit, halpoja ja kokeilumieltä riittää :-).

        Aurinkoisia puuhastelupäiviä sinulle myös.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      183
      3228
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2141
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2061
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1915
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1588
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1351
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1251
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe