Yrittäjän puoliso

Työtön puoliso

Hei!
Olen yrittäjän puoliso. Aikaisemmin on ollut niin, että en ole voinut olla työvoimatoimiston asiakas, koska puolisollani on kommandiittiyhtiö veljensä kanssa ja he työllistävät myös ulkopuolisia silloin tällöin. Työvoimaviranomaisen mielestä puolisoni velvollisuus olisi ensisijaisesti työllistää minut, koska olen työtön. Työ on kuitenkin sellaista, jota en voi kouluttamattomana tehdä. Puolisoni yrityksen toiminta on kuitenkin sellaista, että siihen ei ole olemassa ammattikoulutusta, joten työvoimaviranomainen olettaa, että työn tekemiseen pystyy kuka tahansa. Minulla on 4 ammattitutkintoa, mutta en ole koskaan työllistynyt yhteenkään. Tämän vuoksi oma työllistyminen on ollut erittäin vaikeaa, koska en ole saanut työvoimatoimiston palveluja. Valmistun jälleen viidenteen ammattiini ja mietin nyt, että onko ajat muuttuneet voinko olla työkkärin asiakas???

6

286

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tyokkari

      Hei.

      Kiitos kysymyksestäsi!

      Työ- ja elinkeinotoimisto (TE-toimisto) palvelee kaikkia työnhakijoita – työssä olevia, työttömiä ja työelämään tulossa olevia. Yritystoiminta tai opinnot eivät estä rekisteröitymistä työnhakijaksi, mutta niillä voi olla kuitenkin vaikutusta siihen, pidetäänkö henkilöä julkisessa työvoimapalvelulaissa tarkoitettuna työttömänä työnhakijana. Käytä tarvittaessa ilmoittautumiseen sähköistä työnhakijalomaketta.
      https://asiointi.mol.fi/asva/asiointivalikko

      Palvelun käyttö on mahdollista sirullisella henkilökortilla tai henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla. Työttömyysetuusasiasi saat kuitenkin vireille vasta kun käyt henkilökohtaisesti työ- ja elinkeinotoimistossa.

      TE-toimisto arvioi, pidetäänkö henkilöä yrittäjänä työttömyysturvalaissa tarkoitetulla tavalla. Jos työ- ja elinkeinotoimisto katsoo henkilön täyttävän yrittäjän edellytykset, tutkitaan, työllistyykö henkilö yritystoiminnassa pää- vai sivutoimisesti.

      Mainitsit, että olet valmistumassa uuteen ammattiin. Opinnot katsotaan päättyneiksi, kun henkilö esittää todistuksen siitä, että hän on todisteellisesti päättänyt opintonsa. Kannattaa aktiivisesti etsiä töitä eri kanavista. Käydessäsi TE-toimistossa, ota mukaasi todistukset opinnoistasi ja työhistoriastasi.

      Onnea työnhakuun!

      Terveisin Teppo työkkäristä

    • Onpa valaisevaa

      "TE-toimisto arvioi, pidetäänkö henkilöä yrittäjänä työttömyysturvalaissa tarkoitetulla tavalla. Jos työ- ja elinkeinotoimisto katsoo henkilön täyttävän yrittäjän edellytykset, tutkitaan, työllistyykö henkilö yritystoiminnassa pää- vai sivutoimisesti."


      Ihanko totta?

      Monessa asiassa tämän päätöksen luonne ttarvittaisiin ETUKÄTEEN, jotta voisi suunnitella tekemisensä sen perusteella.

      Muutenkin yksi länsimaisen oikeudenkäytön perustava piirre on ennakoitavus, tietty kausaalisuus tekojen ja seurausten välillä. Työvoimatoimistossa, joka tukien eväämisen mahdollisuudellaan käyttää lähes elämän ja kuoleman valtaa, ei tällläistä ennakoitavuutta löydy usein hakemallakaan.

      Mitä tästäkin vastauksesta taas viisastuttiin? Ei yhtään mitään. Nuo samat vastaamanne asiat voi kuka tahansa lukutaitoinen itse helposti selvittää.

      Toiseksi, mainitsemienne työvoimatoimistojen edustajat pystyvät todennäköisimmin vielä huonompiin arvioihin näissä samoissa asioissa, koska oletan, että teidät kysymyksiin vastaajat olis jollakin perusteella valittu tehtävään esim. keskimääräistä paremman asioiden osaamisenne johdosta. Ainakin toivon niin.

      • Ihmetelle_n

        Olen samoilla linjoilla ennakoitavuuden suhteen edellisen vastaajan kanssa.

        Etukäteissuunnittelu tarkoittaa sitä että kaikki toiminta ja aktiviteetit on ajettava alas varmuuden vuoksi. Useinkaan työvoimaviranomainen tiskin takana tekemä päätös on pyytää lisäselvitystä itsestään selvistäkin asioista. Selvityspyynnön käsittelee työvoimatoimikunta. Kuviot ovat liian monimutkaisia jotta päätöksiä tai ehdotuksia saataisiin etukäteen. Päätöksiin kannattaa suhtautua epäilevästi koska vastapuolen viranomaisen asiantuntemuksesta ja kokemuksesta ei ole tietoa ja voivat olla mitä sattuu. (miksei viranomaisen nimi, kokemus myös omakohtainen kokemus asikkaan tilanteesta, koulutus jne ole näkyvillä?).

        Toiminnasta näkyy myös puuttuvan se inhimillinen piirre että tilannetta mietittäisiin hakijan näkökulmasta. Miten sinun nyt kannattaa menetellä missäkin tilanteessa ja mistäkin näkökulmasta. Asiat voisivat edetä esimerkiksi siten että nautittaisiin jotain etua selvittelyn ajan. Päätös ja valitukset jne... Selvittelyn jälkeen hakija voisi sitten tehdä omat johtopäätöksensä ja toimensa mitä tulee tehdä.

        Yrittäjän puolison kysymyksessä on viittaus työvoimaviranomaisen kannanottoon puolison velvollisuuksista. Onko tämä työttömyysturvalain, työvoimatoimikunnan vai kenen vastuulla ottaa tähän kantaa. Vai onko kyseessä viranomaisen näkemys siitä että hakija niitä jotka hakevat pientä taskurahalisää työttömyystuesta. Samalla puuhaten salaa puolison yrityksessä täysipäiväisesti.

        Miksi ylipäätään maksupuolella on kaksi osapuolta Kela ja työttömyyskassat. Eriarvostavaa ansio- ja peruspäivärahaa? Eikö pelkkä Kela ja ansiosidonnainen riittäisi? Selkiyttäisi toimintaa. Työttömyyskassojen työntekijät voisivat siirtyä kelalle vanhoina työntekijöinä. Liitotko tässä on esteenä?


    • Yrittäjän puoliso

      Täytyy kyllä nyt sanoa, että en saanut tuosta TE-toimiston vastauksesta itselleni mitään vastausta! Ymmärsin vain sen, että edelleen voi olla niin, että minua ei yrittäjän puolisona oteta työttömäksi työnhakijaksi, vaikka minulla on kohta viisi täysin eri alan tutkintoa kuin mikä puolisoni yritys on! Olisin halunnut selkeän vastauksen ja lainpykälän, joka minua auttaisi. On ollut erittäin vaikeaa perustella omalle puolisollenikin sitä, että en voi olla työtön työnhakija. En nimittäin tällöin voi myöskään päästä työllistämistuella tms. työhön. Helppo on sieltä ilmeisesti Helsingin näkökulmasta puhua eri kanavista työllistyä. Pienessä Lapin kunnassa tilanne on aivan toinen...

      • tyokkari

        Hei nimimerkki Yrittäjän puoliso.

        Yrittäjän määritelmä löytyy työttömyysturvalain (1290/2002) 1 luvun 6 §:stä ja pää- ja sivutoimisesta yritystoiminnassa työllistymisestä on työttömyysturvalain 2 luvun 4 §:ssä. Yrittäjän määritelmästä voit lukea Opintojen, yrittäjyyden ja osa-aikatyön vaikutus -koosteesta kohdasta ”Olenko yrittäjä työttömyysturvalain mukaan?” oheisesta linkistä:

        http://keskustelu.suomi24.fi/node/9765505

        Halutessasi voit soittaa henkilökohtaisesta tilanteestasi Työlinjan puhelinpalveluun

        Työttömyysturvaneuvonta 010 19 4911 (ma - pe klo 9 - 17)

        Terveisin Teppo työkkäristä


    • Saas kattoo ny...

      Käytännössä työttömän täytyy valitettavasti opetella itse pykäläviidakko paremmin kuin työkkärin virkailijat pärjätäkseen. Koska ei juurikaan ole mahdollisuutta saada ennakolta lausuntioja, ainakaan sitovia sellaisia oikeastaan mistään, työttömän täytyy itse ottaa selville esim. kohtalotovereilta minkälaisella skaalalla minkäkinlaisia asioita (pääasiassa siis erilaisia rangaistuksia) käytetään ja pyrkiä olemaan askeleen edellä ja valmistautumaan etukäteen kaikkeen omalla toiminnallaan.

      Joskus aikoinaan työkkärin tehtävä oli etsiä töitä työttömille. Joskus aikoinaan virkamiesten tehtäväksi määriteltiin palvella kansaa. Joskus aikanaan länsimaisessa oikeudenkäytössä oei myös sellaine periaate, että henkilö on syytön, kunnes syylliseksi todistetaan. Joskus aikoinaan Suomessakin oli laissa kielletty työn teettäminen ilman palkkaa ja rangaistuksella uhkaamalla

      Tänään kansa, etenkin työtön kansa on järjestelmän polttoainetta, jota virkamiehet saavat heitellä miten haluttaa. Saavat ainakin vapaasti yrittää.

      No, moni meistä on pykälät opiskellut.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1325
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1227
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1155
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1080
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      61
      906
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      76
      762
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      692
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      691
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      669
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      656
    Aihe