Mikä tekijänoikeuslainsäädännössä mättää

Pelle Peloton

Muutama juttu jota luulisi jokaisen kannattavan, mutta joka on laitonta.

Minulla on dvd missä ei ole minkäänlaista tekstitystä. Haluan katsoa sen suomalaisella tekstityksellä, koska perheen pienimmillä ei ole sujuvaa englanninkielen taitoa. Rippaan ostamani alkuperäisen dvdn koneelle ja etsin siihen netistä suomalaisen tekstityksen. Laitonta koska ei saa murtaa suojauksia edes omaan käyttöön.

Teen tekstityksen johonkin filmiin, mutta en saa laittaa sitä jakoon niin että muutkin saisivat nauttia harvinaisesta filmistä suomenkielisellä tekstityksellä.

Haluan katsoa vanhan suosikkisarjani mitä ei ole dvdllä koskaan julkaistukaan. Joku on laittanut siitä nettiin televisiosta kopioimansa version. Laitonta kopioida sitä vaikka oikeuksien haltijalla ei ole tuotetta tarjolla.

Tai edellisestä vaihtoehto että sarja olisi digitaalisena versiona ostettavissa Usan Amazonista. Yritän ostaa sen, mutta saan eteeni tekstin missä kerrotaan etteivät saa myydä sarjaa Region 1 alueen ulkopuolelle. Eli regionkoodit estävät vapaata kaupankäyntiä, ne pitäisi saada pois.

Parturissa tai taksissa ei saa kuunnella radiota koska siitäkin joutuisi maksamaan RIAA:lle.

Ostan tyhjiä dvd:tä, kiintolevyjä ym. ja joudun maksamaan niiden hinnassa kasettimaksun vaikka käyttö olisi aivan muuhun kuin elokuvien kopioimiseen.

Järjettömät korvausvaatimukset jos jää kiinni filmin laittomasta kopioinnista. Loppuelämä ulosotossa siitä hyvästä että kopioi muutaman leffan? Onko järkeä? Mitäs jos kopioija joutuu maksamaan ensin korvaukset, sitten otetaan levittäjä kiinni ja hänelle korvaukset samasta. Tuplakorvaus elokuvasta mitä käytännössä ei häviä yhtään kappaletta.

9

155

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 600 000 €

      Onko karpela vielä "kansanedustaja"?

    • muusikko--

      Niinpä niin.

      1) Mikset ostanut DVD:stäsi Suomen markkinoille tehtyä versiota?
      2) Saat laittaa teksityksesi jakoon, jos olet sopinut käännöksen tekemisestä ohjelman tekijän kanssa
      3) suosikkisarjasi kopiointi olisi laitonta vaikka oikeuksien haltijalla olisikin siitä olemassa myytävä tuote
      4) jotkin tuotteet on tarkoitettu vain tietylle markkina-alueelle, yleensä tällaisia rajoituksia on Yhdysvalloissa
      5) julkisissa tiloissa radion yms. soitosta maksetaan Suomessa Teostolle
      6) ns. kasettimaksun maksavat kaikki, samaan tapaan kuin kaikki maksavat veroja, vaikka käyttäisivätkin verovaroilla tuotettuja palveluita vähemmän kuin jotkut toiset
      7) Muutaman leffan kopioinnista saa sakkoja, jotka menevät ulosottoon, jos et maksa niitä. Loppuelämäksesi niitä tuskin riittää.

      • Pelle Peloton

        Oho, tännehän oli joku ihan vastannutkin.

        1) Mikset ostanut DVD:stäsi Suomen markkinoille tehtyä versiota?

        Kyseessä oli siis Babylon 5 sarja, väsättiin porukalla addressia ja laitettiin se suomen levittäjälle että julkaisisivat sen suomessa ja tuli kieltävä vastaus. Fanit hommasivat sarjansa saksasta. Sitten viisi vuotta myöhemmin se päätettiinkin julkaista suomessa.. eli "vähän" turhan myöhään. Ja on paljon sellaisia sarjoja ja filmejä jota ei koskaan tule näkemään mikäli suomijulkaisuja odottaa. Puhumattakaan siitä että jossain play.comissa ovat hinnat monesti puolet suomen kauppoja halvempia.

        3) suosikkisarjasi kopiointi olisi laitonta vaikka oikeuksien haltijalla olisikin siitä olemassa myytävä tuote
        4) jotkin tuotteet on tarkoitettu vain tietylle markkina-alueelle, yleensä tällaisia rajoituksia on Yhdysvalloissa

        Eli tässä on juuri yksi tärkeä syy miksi torrentit ym. laittomat palvelut hakkaavat lailliset mennen tullen. Tarjolla on paljon tavaraa mitä muuten ei saisi mistään. Ja sen saa viikon odottelun sijaan illan aikana.

        Olen ensimmäisenä liittymässä kunhan oikeuksien haltijat saavat väsättyä laillisen palvelun mistä saa kiinteällä kuukausimaksulla ladata katsottavaksi niin paljon kuin jaksaa (käytännössä korkeintaan 1-2 filmiä päivässä) ja tarjolla ovat kaikki maailman filmit ja tv-sarjat. Mutta kun dinosauruksien on pakko rajoittaa kaupankäyntiä aluekoodeilla ja vanhanaikaisella dvd/blue-ray jakelusysteemillä niin menee aikaa ennenkuin moiseen päästään. Musiikin puolella alkaa olla jo parempi tilanne kun on spotify ja musiikkia saa siirtää mp3-soittimiin ja vastaaviin mutta elokuvapuolella on vielä kivikautinen marssijärjestys.

        5) julkisissa tiloissa radion yms. soitosta maksetaan Suomessa Teostolle
        6) ns. kasettimaksun maksavat kaikki, samaan tapaan kuin kaikki maksavat veroja, vaikka käyttäisivätkin verovaroilla tuotettuja palveluita vähemmän kuin jotkut toiset

        Nämä kaksi ovat loistavia esimerkkejä rajattomasta ahneudesta, kaikkea kokeillaan ajaa läpi mitä vaan keksitään ja joskus poliitikot sortuvat lobbaukseen. Teosto varmaan tykkäisi jos saisi hengitysverotkin kaikilta, saattaahan siinä jokunen nuotti tulla vahingossa kun ilma sihahtaa hampaiden välistä.

        7) Muutaman leffan kopioinnista saa sakkoja, jotka menevät ulosottoon, jos et maksa niitä. Loppuelämäksesi niitä tuskin riittää.

        Jos vuokran ja muiden pakollisten maksujen jälkeen on 100-200e kuussa käyttörahaa ja jokaisesta elokuvasta vaaditaan kymmenkertaista korvausta oikeaan hintaa verrattuna niin äkkiähän siitä tulisi vuosikymmenien maksutaakka. No, suomessa nuo korvaukset tuntuvat sentään olevan vähän realistisemmalla tasolla kuin jenkeissä.

        Olen 98 vuodesta lähtien laittanut likimain kaikki liikenevät rahat elokuvien ostelemiseen ja dvd:tä onkin kertynyt liki 15 000e edestä. Eli siitäkin voi jo laskea että moisen laskun maksamiseen menisi toiset kymmenen vuotta meikäläisen pienillä tuloilla. Laittaisi jo miettimään että kannattaako tässä mitään töitä enää tehdäkkään kun kaikki kuitenkin menee.

        Monesti luullaan että nettipiraatit ovat peeloja jotka vain haluavat kaiken ilmaiseksi, ei se niin ole, ainakaan kaikkien suhteen. Olen kuullut tutkimuksista joissa vahvistetaan käsitys että ne jotka lataavat paljon myös ostavat paljon. Ainakaan itselleni nettileffat ovat vain lisänä. Sieltä löytyy harvinaisuuksia mitä muuten ei koskaan saisi. Se ei ole keltään pois jos joskus jonkun neverheard leffan kopsin. Kaikki hyvät tulee kyllä ostettua alkuperäisenä, vuoden viiveellä kunhan hinta on laskenut 4-8 euroon/leffa.


    • Pekka piraatti
    • antipirat.

      Johnny Depp alias Jack Sparrow (käyttäkää ensimmäistä).

      Ihme jengiä olette; luulette saavanne kaiken ilmaiseksi.

      Toiset maksaa verot joka hiton huvituksesta ja se on oikein.

      Mikäli te piraatit saisitte imuroida yms miten päin vain, niin kohta ei enää olisi
      mistä tehdä pitaatteja.

      Joudutte/saatte hoitaa viihdeteollisuuden itse, epäilen, että tieto taito
      ei riitä.

      Fasun kerhoihin MARS!

    • Turbaaniin vaan

      Haista paska.

    • Äly hoi...

      Mikä siinä on niin vaikeaa ymmärtää, että jos teet vaikka oman leffan niin silloin sinulla on siihen leffaan tekijänoikeudet eli kenelläkään muulla ei ole ilman sinun lupaa oikeutta mennä muuttamaan sitä tai jaella sitä ympäriinsä?

      • Mikä siinä on niin vaikea ymmärtää, että niin ei pitäisi kaikkien mielestä olla?


    • kommari.

      >Mikä siinä on niin vaikea ymmärtää, että niin ei pitäisi kaikkien
      >mielestä olla?

      Ai että ei pitäisi olla oikeuksia omiin töihinsä? Teetkö itse mitään? Kopioit vain muilta. Jos kopioit, niin teet itse toisen leffan sen tilalle - jota muut voivat kopioida. Sitten meno on ihan kunnon kommunistista. Kaikki osallistuvat kekkereihin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 107
      2072
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      56
      1946
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1895
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1667
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      20
      1598
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      12
      1398
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1340
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1326
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      15
      1311
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1262
    Aihe