Jäitä hattuun persut ja pelkääjät

Ottakaa rauhassa

Keskustelu persujen puolesta ja vastaan käy kiihkeänä. Toiset uhoavat, että nyt kaikki muuttuu ja toiset pelkäävät, että Suomesta tulee jonkinlainen takapajuinen junttila. Tässä on nyt kaikkien syytä rauhoittua, koska mitään kovin radikaalia ei tule tapahtumaan.

Persut ovat toistelleet vastustajilleen, että koittakaahan hyväksyä demokratia ja sen mukainen vaalitulos. Toki vaalitulos on hyväksyttävä, mutta pian tulee käymään niin, että persut itse törmäävät demokratian ja suomalaisen monipuoluejärjestelmän seinään. Vaikka persujen vaalivoitto oli historiallisen suuri ja sinänsä kunniotettava, on heillä kuitenkin vain alle 20% kannatus. Demokratiassa päätöksiä tehdään enemmistön voimin, ja persut ovat kovin yksin monien ajamien asioidensa kanssa.

Ne arvokonservatiiviset linjaukset, joita persujen kannattajat eniten kammoksuvat, eivät tule toteutumaan. Tai korkeintaan hallitusohjelmaan hyväksytään joitain kosmeettisia muutoksia, jotta persut saadaan pidettyä suhteellisen tyytyväisinä ja mukana hallituksessa.

Ehkäpä juuri ne asiat, jotka saivat persujen kannattajat eniten liikkeelle, eivät tule juurikaan muuttumaan. Maahanmuuttoon ei tule radikaaleja muutoksia. Soini itse jo totesi vaalien jälkeen, ettei maahanmuuttopolitiikkaa ole tarvetta uudistaa. Halla-Aho voi tässä vain vikistä, muttä hänen ehdotuksilleen ei yksinkertaisesti ole eduskunnan enemmistön tukea. Pakkoruotsi ei myöskään tule katoamaan minnekkään, koska tällekään ei ole kannatusta. Kehitysapua ei tulla lopettamaan, sillä suurin osa kansanedustajista on itse asiassa valmis nostamaan sitä. Abortteja ei kielletä, eivätkä homot katoa minnekään. Vaikka persuilla olisi kuinka paljon tahtoa, sisua, tulta ja tappuraa, ei se tule saamaan eduskunnan enemmistön tukea arvokonservatiiviselle politiikalleen.

Sen sijaan talouspoliittisiin uudistuksiin on jonkinlainen mahdollisuus, koska demarit kannattavat saman suuntaisia vasemmistolaisia muutoksia. Tässäkin ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, että Kokoomus on suurin puolea ja tulee laittamaan kapuloita rattaisiin minkä ehtii. Itse asiassa persuille mieleisiä talousuudistuksia olisi helpompi ajaa, jos osa persuista olisi äänestänyt SDP:n Suomen suurimmaksi puolueeksi. Tällöin hallitusneuvotteluissa voitaisiin sivuuttaa Kokoomus kokonaan. Tietenkään tätä tilannetta ei voitu ennustaa ennen vaaleja, mutta näin kuitenkin sattui käymään.

Joitain muutoksia saattaa tulla myös EU-politiikkaan, tai ainakin Portugal-paketin suhteen. Tästäkään ei ole kuitenkaan mitään takeita. Suomi ei ole missään tapauksessa eroamassa Eurosta tai EU:sta. Suomi tulee jatkossakin olemaan kansainvälinen toimija siinä, missä nytkin.

Jos persut kuitenkin pitävät sitkeästi kiinni arvokonservatiivisista linjauksistaan ja ns. isänmaallisista periaatteistaan, tulee se päätymään oppositioon. Oppositiosta persut eivät tule saamaan yhtäkään merkittävää lakialoitetta läpi mahdollisia vasemmiston hyväksymiä talousuudistuksia lukuun ottamatta. Jos persut sen sijaan haluavat väkisin hallitukseen, joutuvat he luopumaan monista tavoitteistaan ja pelaamaan pitkälti Kokoomuksen ja SDP:n pillin mukaan. Tämä tulee johtamaan persujen kannattajien pettymiseen, kun omaa puoleaohjelmaa ei saatukaan kuin taikaiskusta läpi sellaisenaan. Todennäköisesti tämä puolestaan johtaa siihen, että persujen äänestäjät passivoituvat uudelleen ja puolueen kannatus laskee seuraavissa vaaleissa. Mahdollista on myös, että koko puolea hajoaa seuraavan neljän vuoden aikana.

Persujen on siis syytä laittaa jäitä hattuun ja heidän vastustajansa voivat olla ihan rauhassa ja turhia pelkäämättä. Markka ei tule takaisin, maahanmuuttajat eivät katoa minnekään, EU:ssa ollaan edelleen, eikä Suomesta tule mitään eristäytynyttä Euroopan Pohjois-Koreaa. Todennäköisesti ne varsinaiset lakimuutokset, jotka todella realisoituvat, tulevat olemaan monien persujen vastustajien hyväksyttävissä, porvarit poislukien.

3

80

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • rauhassa ottaja

   Hyvin kirjoitettu, rauhassa mennään eteenpäin. Kansanvalta on hieno sana, mutta siihen se monilta osin jääkin. Totta kai pienissä kysymyksissä esim. äänestämällä eduskuntavaaleissa voi vaikuttaa. Sitten kun mennään suuriin asioihin valta on ihan jossain muualla kuin kansalla. Hallitus neuvotteluissa on mukana melkosen paljon muutakin porukkaa kuin vaan voittavat puolueet.
   Esim. suurilla työnantajilla on keinonsa saada tahtonsa läpi, tämä tapahtuu, jollei hyvällä, niin sitten pahalla. Maailma on nykyään niin pieni paikka, että ei ole suurikaan ponnistus siirtää tehtaita rajojen ulkopuolelle, jos heitä ei kuunnella, kuten on viime vuosina nähty. Politiikkaa voi verrata sirkukseen, jos joku katseli uutisia, niin saattaa olla, että keskusta äänestää tukipaketteja vastaan ja perussuomalaiseet sen puolesta. Nautin tulevasta kuukaudesta politiikan saralla.

  • tk

   Mielestäni on hyvä, että persuille tuli, niinkin suuri kannatus kuin tuli.
   kompromisseja täytyy tehdä, mutta nekin ovat positiviisia kansan puolelta, joka
   on on täysin minimalisoitu. Asenne, että Suomi nousee, ja te pysykää rahattomana, ei ole kovinkaan hyvä ihmisille, jotka ovat osallisia sen rahoittamiseen verovaroin.
   Tietysti sitä voi perustella, että te olette juntteja, mitä se teille kuuluu, kuinka
   verovarojanne käytetään. Kyllä me tiedämme. että leijonanosa kuuluu meille, jotka
   päätämme: koska me päätäämme oikein. Vaikka suuri osa veronmaksajista
   toivoisi sen päätyvän suomalaisten huono-osaisten aseman parantamiseen.

   v

  • Näinhän tämä toimii...

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martinan kauden päätöksen seuranta

   Sitten vain seuraamaan kuinka kulkee. Taitaa olla elämänsä kunnossa.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   253
   1305
  2. Rakastan sinua työkaverini

   Niin rakastan vaikka kuinka yritän kieltää tunteeni. Aina mielessä.
   Ikävä
   56
   1039
  3. Millä kirjaimella alkaa

   voitko kertoa millä kirjaimelle kaivattusi alkaa. Entä sinä?
   Ikävä
   42
   933
  4. Lähes 6 miljoonaa Ukrainalaista on vapautunut Kiovan oligarkkien orjuudesta demokraattisesti

   Vaalit jotka sinetöivät vapaan kansan synnyn Ukrainaan Nato johtoisen oligarkki orjuuden alta. Ihmiset ova onnellisia orjuuden päättymisestä , paitsi
   Maailman menoa
   400
   858
  5. Yrität parannella ulkonäköäsi

   vaikka se ei paremmaksi muutu. 🤦‍♂️
   Tunteet
   83
   830
  6. Tietysti ihastuin sinuun

   Olet mies minulle luotu
   Ikävä
   49
   816
  7. Kerroin kaverille

   Että olen rakastunut sinuun. Se vastasi, että eihän siihen saa rakastua! Sanoin, että no miks ei, ihminenhän se hänkin on.
   Ikävä
   39
   812
  8. Onko kaivattusi tumma vai vaalea

   Onko hän pitkä vai lyhyt?
   Ikävä
   57
   737
  9. Kuka höperö uskoo

   Joihinkin kaksoisliekkeihin ja telepatioihin? Samaa sarjaa kuin kaikki erityisherkkyydet ja enkeliterapiat. Täyttä huuhaata.
   Ikävä
   64
   699
  10. Hei rakas nainen

   Anteeksi, jos oon sotkenu kaiken. Erehdyin luulemaan että hän on se oikea :( Sain nyt varmuuden ettei oo. Toivottavasti et oo vielä kadonnu täältä. Ra
   Ikävä
   23
   661
  Aihe