Työttömyysturvan 80% ?

29,5 vuotta töissä.

Viime vuonna olin lomautettuna 2 2 viikkoa. Palkkaani laskettiin sen jälkeen noin puoleen tänä vuonna 2011 ( 3800E->1900E). Sama työaika. Kauanko on voimassa työttömyysturva määriteltynä paremmasta palkasta ?

Työttömyysturva on kait aina vähintään 80 % edellisestä, kannattaako töissä enään käydä ?

11

274

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ^^^^^^^^^

      '''Kauanko on voimassa työttömyysturva määriteltynä paremmasta palkasta ?'''

      Päiväraha lasketaan aina uudelleen, kun edellisen määrittelyn jälkeen kertyy 34 sellaista työviikkoa, joina työaika on väh. 18 h/kalenteriviikko. Viikkojen ei tarvitse kertyä peräperään, vaan riittää, että kertyvät 28 kk:n sisään ennen työttömäksi ilmoittautumista.

      Jos ensimmäisen kerran tulit lomautetuksi n. 4 kk ennen vuodenvaihdetta, niin tällä hetkellä päivärahasi menisi ilmeisesti uudelleen laskentaan työttömäksi ilmoittautuessasi.

      80 %:n sääntö on ja se hiukan turvaa tilannettasi, jos työttömäksi joutuisit. Toisaalta parin vuoden päästä päivärahapäivät olisivat kuluneet pois ja sitten olisikin edessä eläminen n. 440 e/netto bonuksena työkkärin kyykytystoimet, ellet sitten ole niin iäkäs, että lisäpäiville pääsisit, mikä tosin auttaisi vain taloudellisesti, kyykytystoimilta ne eivät pelastaisi.

    • 29½ vuotta töissä.

      Mitä vastaat, kun et tiedä tai ymmärrä kysymystä.

      Kysymys : Kuinka kauan 80 % sääntö on voimassa ?

      • röhnö,,--

    • vastausta 29

      Hei 29½ vuotta töissä.

      Asiaa sivuttu http://keskustelu.suomi24.fi/node/9819818

      Ei ole käsitettä kuinka kauan voimassa 80% säännölle. Kun päiväraha määritellään uudelleen 34 viikon työnteon jälkeen. Noudatetaan 80% sääntöä. Jos teit 2 2 jaksoa niin päiväraha määritellään tuolle puolelle palkalle 1900€ eikä päiväraha voi pienetä enempää kuin alle 80% edellisestä.

      Oletko tehnyt 2 2 jaksoa ilman päivärahan hakemista. Jos olet niin ne jää saamtta. Päiväraha lasketaan viimeaikaisten pienien ansioiden perusteella.

      Sovittelu ei ole järkevä ratkaisu ansiopäivärahojen kannalta, pitää sisällään kannustinloukun jonka mukaan työtä ei ehkä kannata tehdä. 2 2 viikko ratkaisu johtaa sovitteluun. Tee mieluummin täydellä palkalla yli 2 viikon jaksoa vaikka 11 päivää ja sitten työttömänä vastaavaa jaksoa niin vältyt sovittelulta. Uudelleen laskentakin tulee eteen puolet hitaammin ja määritellään täydelle palkalle.

      Tarkistele laskurista miten käy

      • 29,5 vuotta töissä

        OK, siis päiväraha ei saa koskaan laskea yli 80 % edellisestä päivärahasta, vaikka edellisestä päivärahasta olisi kulunut "vaikka 30" vuotta.

        Selvennyksenä : Siis minut lomautettiin 2 viikoksi ja myöhemmin 2 viikoksi viime vuonna. Talvella jouduin tekemään uuden työsopimuksen, jossa kuukausipalkkani 3800 E/kk pienennettiin 1900 Euroon.

        Kysyin asiaa, koska halusin, tietää suojaako tämä lomaustusajan päiväraha, jos vaikka 5 vuoden päästä joudun työttömäksi.


      • Mellorymel
        29,5 vuotta töissä kirjoitti:

        OK, siis päiväraha ei saa koskaan laskea yli 80 % edellisestä päivärahasta, vaikka edellisestä päivärahasta olisi kulunut "vaikka 30" vuotta.

        Selvennyksenä : Siis minut lomautettiin 2 viikoksi ja myöhemmin 2 viikoksi viime vuonna. Talvella jouduin tekemään uuden työsopimuksen, jossa kuukausipalkkani 3800 E/kk pienennettiin 1900 Euroon.

        Kysyin asiaa, koska halusin, tietää suojaako tämä lomaustusajan päiväraha, jos vaikka 5 vuoden päästä joudun työttömäksi.

        '''OK, siis päiväraha ei saa koskaan laskea yli 80 % edellisestä päivärahasta, vaikka edellisestä päivärahasta olisi kulunut "vaikka 30" vuotta'''

        Ei pidä tuollaisenaan paikkansa.

        80 %:n sääntö vaikuttaa vain, jos päiväraha lasketaan kesken 500 pvän kertymän uudelleen.


      • Mellorymel
        Mellorymel kirjoitti:

        '''OK, siis päiväraha ei saa koskaan laskea yli 80 % edellisestä päivärahasta, vaikka edellisestä päivärahasta olisi kulunut "vaikka 30" vuotta'''

        Ei pidä tuollaisenaan paikkansa.

        80 %:n sääntö vaikuttaa vain, jos päiväraha lasketaan kesken 500 pvän kertymän uudelleen.

        Lisäselvityksenä vielä.

        Muistaakseni tuo 80 %:n sääntö luotiin siinä vaiheessa, kun työttömänä tehty osa-aikatyö edellytykset täyttäessään alkoi kerryttämään työssäoloehtoa ja 34 viikon jälkeen päiväraha alettiin määritellä uudelleen osa-aikatyön palkasta.

        Lainkohta:

        Päivärahakauden alkaminen alusta
        Kun palkansaaja on työttömyyspäivärahaoikeuden alkamisen jälkeen täyttänyt palkansaajan työssäoloehdon, 7 §:ssä tarkoitetun päivärahakauden enimmäisajan laskeminen aloitetaan alusta ja ansiopäivärahan perusteena oleva palkka määrätään uudestaan. Samoin menetellään, jos yrittäjä on täyttänyt yrittäjän työssäoloehdon.

        Uusien tulotietojen perusteella määräytyvä palkansaajan ansiopäiväraha on vähintään peruspäivärahan suuruinen ja, jos palkansaaja on täyttänyt työssäoloehdon ennen enimmäisajan täyttymistä, vähintään 80 prosenttia palkansaajalle aikaisemmin maksetusta ansiopäivärahasta. Vertailu tehdään täysimääräiseen 2 §:n 1 momentin mukaisesti määräytyvään päivärahaan. Vertailtaviin päivärahoihin ei lueta lapsikorotuksia.


    • vastausta 29

      Jos työskentelet niin työllisyysehto täyttyy uudelleen tämän uuden palkan mukaisesti. Eli pienenee

      laskurin mukaan 3800 johtaa 79,50€ päivältä on ja 1900€ saa 52,47 € päivältä.

      Työnteko ei juuri kannata 1900€ päiväansio tarkoitta 88€/päivä. (kk-palkka jaettuna 21,5) Eli teinaat 9,5€kk enemmän tekemällä työtä. Eri asia miten pääset päivärahoille sujuvasti.Mutta jos työtä arvostaa ja työ on mielekästä niin ok.

    • tyottomyyskassat

      Hei

      Kiitos kysymyksestäsi ja vilkkaasta keskustelusta.

      Ansiopäiväraha tosiaan määritellään uudelleen aina, kun työssäoloehto täyttyy. Uuden ansiopäivärahan suuruus määräytyy työssäoloehdon täyttävän työn palkan mukaan.

      Jos sinulle on kuitenkin maksettu aiemmin ansiopäivärahaa eikä sinulle ole maksettu ansiopäivärahaa enimmäisaikaa (500 päivää), niin uusi päiväraha on vähintään 80 % edellisestä täydestä maksetusta ansiopäivärahasta.

      80 % suojasääntöä ei voida käyttää, jos 500 päivän laskuri on tullut täyteen aiempaa päivärahaa maksettaessa. 80 % suojasäännöllä ei ole aikarajaa.

      On olemassa poikkeus, jolloin ansiopäiväraha voidaan määritellä ajalta ennen palkanalennusta. Ehtona on, että palkkaa on alennettu määräaikaisesti vuosina 2010-2012 ja palkan alentaminen perustuu työsopimuslain mukaisiin tuotannollisiin tai taloudellisiin irtisanomisperusteisiin tai työpaikalla tuotannollisista ja taloudellisista syistä tehtyyn henkilöstöä koskevaan kirjalliseen sopimukseen.

      Toisin sanoen palkanalennus tarkoittaa, että palkkaa on laskettu määräajaksi aikavälillä 2010-2012 ja asiasta tehty sopimus ei voi koskettaa vain yksittäistä työntekijää. Lisäksi palkan alentamisen perusteena tulee olla tietyt työsopimuslain mukaiset perusteet.

      Ystävällisin terveisin,
      Tiina työttömyyskassasta

      • 29,5 vuotta töissä

        Hei Tiina,
        jos päiväraha oli 3800 E/kk palkasta 79,50. Niin eikö uusi päivärahani ole vähintään 63,60 E ? Koska olen ollut viimevuonna 4 viikkoa lomautettuna on 500:sta päivästä kulunut vasta 20 päivää. ( 79,50 x 0,80 = 63,60 ).

        " 80 % suojasäännöllä ei ole aikarajaa " Eli voin huoletta olla töissä 1900 E/kk palkalla ja jos joskus vuosien päästä jään työttömälsi, niin saan ainakin 63,60 E/päivä ansiosidonnaista ainakin 500 päivää ?
        ( Jos menen tämän jälkeen töihin ja palkkani esim. 1200E/kk, 500 päivää nollautuu, saan ainakin 63,50 x 0,80 = 50,80 euroa/päivä.).


    • tyottomyyskassat

      Hei nimimerkki 29,5 vuotta töissä,

      Vastaamme palstalla kysymyksiin yleisellä tasolla, joten en valitettavasti voi kommentoida henkilökohtaisen päivärahasi määrää. Mutta olet ymmärtänyt oikein sen, että 80% suojasääntö on voimassa, vaikka edellistä päivärahaa olisi maksettu vuosiakin aiemmin, kunhan enimmäismaksuaika ei ole täyttynyt. Ansiopäiväraha on vähintään 80 prosenttia aiemmasta, ilman lapsikorotuksia lasketusta ansiopäivärahasta, mikäli 500 päivän enimmäismaksuaika ei ole täyttynyt ennen uudelleenmäärittelyä.

      Vertailu tehdään ansiopäivärahaan, jossa ei ole mukana lapsikorotuksia, korotettua ansio-osaa tai muutosturvan ansio-osaa. Suojasäännöstä sovelletaan, jos edellinen työttömyyspäiväraha on määritelty Suomen lainsäädännön mukaisesti (siis ei jonkin muun maan lainsäädännön mukaisesti).

      Ystävällisin terveisin,

      Tiina työttömyyskassasta

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1305
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1217
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1155
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      57
      877
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      75
      751
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      682
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      681
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      669
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      656
    Aihe