Sanokaa suoraan

Miten asia on?

etettiinkö minua?26.4.2011 18:180
Tulin irtisanotuksi "tuotanollis-taloudellisin" syin yli 30 vuoden vakinaisesta palveluksesta / virasta. Työmatkoja ei ollut.

Ehdin olla työttömänä viikon kun oma-alotteisesti vielä työhaluisena hain ja pääsin määräaikaiseen (vajaa vuosi) työhön "työalueeni" ulkopuolelle josta saan palkkaa vain n. 60 % aiemmasta. Tulonhankkimiskulut (matkat) vievät lisäksi palkastani neljänneksen sekä lähes kaiken vapaa-aikani.

Minulle kirjattiin kaikki mahdolliset "t-turva" lausekkseet ja "a-sidonnaisuus" lausekkeet irtisanomisen yhteydessä. Mitään niistä en ehtinyt käyttää eikä kukaan joutunut maksamaan niitä senttiäkään. Karenssista meni 6 pv.

Mistä tuleva työttömyyskorvaukseni määrä lasketaan, jos edelleen joudun jäämään työttömäksi määräaikaisen työsuhteeni päättyessä? Nykyisestä lähes puolittuneesta palkastaniko??? Oliko oma-alotteinen työllistyminen ratkaiseva virhe josta voi joutua kärsimään jatkuvasti tulevaisuudessa jopa vuosia?

Enää en voi jatkaa nykyisessä työssäni koska talouteni heikkenee koko ajan sen seurauksena. Työttömänä olisin ilmeisesti tullut toimeen huomattavasti paremmin kuin ottamalla vastaan nyt tekemääni työtä.

Onko totta että työllistyminen ja halukkuus tehdä töitä ylipäätänsä kannattaa!?
Nykyisellään talouteni on konkurssissa parin vuoden päästä jos vielä jatkan nykyisessä työssäni.

7

609

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tyottomyyskassat

      Hei ja kiitos kysymyksestäsi,

      jos viimeisin määräaikainen työsuhteesi on kestänyt vähintään 34 viikkoa (joina työtä on tehty vähintään 18 tuntia) työssäoloehtosi on täyttynyt uudelleen tästä työstä ja päivärahan laskenta tehdään tämän työsuhteen työtulojen perusteella.

      Jos olit kuitenkin hakenut työttömyyskassasta päivärahaa mainitsemallesi työttömyysviikolle, joka jäi työsuhteiden väliin, sinulle on tällöin tehty edellinen päivärahanlaskenta ja koska 500 päivän enimmäismaksuaika ei ole tämän jälkeen täyttynyt, tällöin laskettua päivärahaasi suojaa 80% suojasääntö. Päivärahan taso on siis vähintään 80 % aikaisemmasta kokopäivärahan määrästä ilman lapsikorotusta (laskennassa ei huomioida mahdollista korotettua ansio-osaa eikä muutosturvan ansio-osaa).

      Ystävällisin terveisin,
      Tiina työttömyyskassasta

      • tyottomyyskassat

        Hei

        Lisään vielä edelliseen vastaukseeni:

        80 % sääntöä voidaan käyttää, jos ansiopäivärahaa on maksettu vähintään yksi päivä. Jos olet ollut työttömänä vain 6 päivää eikä maksettavaa ole jäänyt 80 %:n suojasääntöä ei voida käyttää.
        Ansiopäivärahasi lasketaan siis työssäoloehtosi täytyttyä uudelleen edeltävän 34 työssäoloehdon täyttävän viikon ajalta.

        Ystävällisin terveisin,
        Tiina työttömyyskassasta


      • Sanokaa suoraan

        Kiitos tiedosta,

        Siis vaikka ensimmäinen päivärahahakemuseni hylättiinkin tuon uuden määräaikaisen työsuhteen perusteella niin tuo 80 %:n sääntö on jatkossa voimassa. Ymmärsinkö oikein?

        Ja... lasketaanko minulle uusi omavastuuaika (7 vrk) jälleen nyt vuoden päästä, jos työttömyyteni jatkuu (= alkaa uudelleen) keväällä vai onko siitä edellisestä enää jäljellä 1 vrk?


    • timcc

      Tarkennuksia kysymykseeni!
      Siis olin 6 vrk työttömänä työnhakijana ELY toimistossa ja hain OMA-ALOTTEISESTI uuden työn työalueeni ulkopuolelta ilman että työnantaja tai ELY- toimisto ehtivät reagoida tilanteeseen. Ensimmäisessä sovitussa "neuvottelussa" ELY-tston kanssa ilmoitin uudesta työsuhteestani.

      Ennen kuin tein työsopimuksen olin ehtinyt lähettää ensimmäisen ansiosidonnaisen päiväraha-anomukseni tyött. kassalleni (hylättiin päätoimisuuden perusteella). Miten jatkossa?

      1. Onko jo käyttämäni omavastuuta jäljellä enää 1 päivä, jos joudun jälleen työttömäksi vai alkaako se aina uuden työttömyyskauden alkaessa uudelleen?

      2. Lasketaanko tuleva päivärahani jo lähettämäni aiemman anomuksen ja tulojen perusteella? (kuten ehkä omavastuuaikakin?), vaikka työssäoloehto on täyttynyt uudelleen n. 85 % omaehtoisella työllä ja n. 60 % palkalla "työalueen" ulkopuolella tulonhankintakustannusten (joita ei aiemmin ollut) ollessa n. 1/4 palkasta.? Vai lasketaanko korvaus uuden tilapäisesti laskeneen tulon mukaan???

      Toisessa vastauksessa kerroit että vain jos tulot ylittävät aiemmat, otetaan huomioon esim. 80 % suojasääntö

      3. Kysymys on opetusalasta. Olenko pudotettu vajaan vuoden hyvää tarkoittavalla, työnantajankin mielestä tarpeellisella ja oma-aloitteisella työllä lähes peruspäivärahalle yli 32 vuoden yhtäjaksoisen virkauran jälkeen ja työttömyyskorvaukseni puolittuu hyväntahtoisuuteni vuoksi tuleviksi vuosiksi.???

      4. Irtisanomiseeni liittyi myös mm. muutosturvan ansio-osa. Onko se edelleen voimassa jatkossa?

      5. Miksi ei nää säännöt vois olla selkeämmät ja yksinkertaisemmat. Tuntuu että aina löytyy porsaanreikiä työttömän vahingoksi (kuten "vakuutuksista" konsanaan).!!!

    • tyottomyyskassat

      Hei "timcc",

      Esittämäsi kysymykset vaatisivat tarkempaa perehtymistä tilanteeseesi. Kehotankin sinua kääntymään oman työttömyyskassasi puoleen näiden kysymysten kanssa.

      Yleisesti ottaen omavastuuajasta sen verran, että omavastuuaika asetetaan aina, kun 500 päivän enimmäismaksuaika alkaa. Omavastuupäivien ei tarvitse olla peräkkäisiä päiviä, mutta niiden tulee kertyä kahdeksan peräkkäisen kalenteriviikon aikana. Omavastuuaikaan ei voida lukea lomakorvauksen jaksotuspäiviä, päiviä karenssiajalta tai aikaa, jolloin henkilön työaika on yli 75 prosenttia alan kokoaikaisen työntekijän työajasta.

      Ystävällisin terveisin,
      Tiina työttömyyskassasta

    • lisäselvitys

      Hei,

      80 % prosentin suojasääntö koskee vain päivärahan määrää. Koska myös päivärahan perustana oleva palkkasi lasketaan uudelleen 34 viikon jälkeen ja vastaa tällöin osa-aikais työstä saamaasi palkkaa saattaa sovitellun päivärahan maksaminen loppua tässä vaiheessa kokonaan. Eli jos olet tehnyt osa-aika työtä esim. 1100 euron/ kk niin palkka ja soviteltu päiväraha voivat tämän jälkeen olla yhteensä max 990 euroa. Eli jos jatkat osa-aika työssä edelleen niin soviteltua päivärahaa et voi enää saada. Miksi tämä jätetään mainitsematta?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      219
      13410
    2. Naiset pysyy sinkkuna ja ottavat mieluimmin koiran

      Nykynainen ei halua jakaa elämäänsä miehen kanssa, vaan elää yksin ja ottaa koiran tai koiria. Ja pikkuvähemmistö eli in
      Sinkut
      307
      2332
    3. Sille yhelle vaa

      Viime aikoina oon miettinyt sun juttuja aika paljon. Vaikka en oo saanu susta vielä kunnolla selvää kuvaa, jotenkin tunt
      Ikävä
      89
      1501
    4. Kiitos kun annoit värejä elämääni

      Edes pienen hetken. Sellasiakin mitä en muuten näe ;) ❤️
      Ikävä
      55
      1087
    5. Hiljaista on

      Ei kuulu viestiä 😘 pallo on sinulla Mies, odotan!
      Ikävä
      61
      982
    6. Farmasia valintakoe 2024

      Miten meni farmasia valintakoe teillä? Minun mielstä se oli ihan oko en voi sano, että se oli tosi vaikea.
      Pääsykokeet
      43
      918
    7. Onhan sulla

      Nainen nyt varmasti kaikki hyvin.
      Ikävä
      60
      917
    8. Olen ylpeä sinusta

      nainen. Vaikutat "vanhalta" tekijältä. Olet aarre tälle touhulle ja uskon että pääset vielä pitkälle jos haluat. Ehkä sa
      Tunteet
      35
      902
    9. Nainen, se kun olit joskus niin vakavana

      ja naama peruslukemilla, toisinaan silloinkin kun kuuntelit juttujani. Se ilme on jäänyt lähtemättömästi mieleeni. Mitäh
      Ikävä
      41
      864
    10. Kysymys iltaan

      Kuinka kuuma kaivattusi on celsius-asteikolla?
      Ikävä
      51
      862
    Aihe