Mitä eroa on pontikalla, kiljulla ja sahdilla?
Pontikka yms.
7
5198
Vastaukset
- Jerppu - kerppu
Periaatteessa ei mitään eroa, kaikissa on vaikuttava aine etanoli - ja samalla ainoa yhdistävä aine. Pontikka on tislattu, kilju tehty mistä sattuu ja sahti viljasta.
Ainoa jota voi varauksella suositella on sahti - esim kesähäiden yhteydessä.- Raittius-mies 2
Entä miten pirtu eroaa edellämainituista?
- Pirtsakkaa
Raittius-mies 2 kirjoitti:
Entä miten pirtu eroaa edellämainituista?
Siinäkin vaikuttava aine on etanoli. Juuri muita aineita siinä ei olekaan, väkevyys yleensä 96%.
- erojaoooooooooooooon
pontikka on vahvinta.kotipoltossa saattaa saavuttaa 60% alkoholipitoisuuden,kilju on laimeampaa,joka yleensä tyssää siihen 18% ja sahti 10-13% juomaa.
- Anonyymi
kato googlesta
- Anonyymi
Sahti on selvä tapaus, koska sillä on EU:n APT-nimisuoja. Siinä määritellään, mm. että "sahti valmistetaan perinteen mukaisista raaka-aineista, joihin kuuluvat ohramaltaan lisäksi muu viljamallas ja vilja (ruis, ohra, vehnä ja kaura) sekä usein humala. Alkoholikäymiseen käytetään leivinhiivaa tai kerättyä hiivaa. Alkoholipitoisuus 6–12 tilavuusprosenttia."
Sahti on siis perinteisesti valmistettu suomalainen oluttyyppi.
Sitten menee vaikeammaksi.
Äkkiä oisi ajatella, että "kilju" on kaikki käymisteitse valmistettu alkoholi, jossa alkoholi ei ole peräisin (pelkästään?) viinirypäleestä tai (vilja)maltaasta (ehkä siideriin käytetty omena pitäisi sulkea myös pois) ja jota ei kypsytetä pitkiä aikoja. Mutta kun läheskään kaikki oluet eivät ole täysmallasoluita, vaan käymmiseen on käytetty myös sokeria, niin ovatko nuo oluet siis kiljua? Ja entä marjoista tehty viini? Tai sima? Sima on tehty perinteisesti hunajasta, mutta onko sokerilla tehty sima siis kiljun alalaji?
Pontikka eroaa ratkaisevasti sahdista ja kiljusta (ja oluesta, siideristä ja viinistä) siinä että se on tislattu ja huomattavan väkevä tuote (alkoholipitoisuus yleensä selvästi yli 40%). Mutta mikä on pontikan ja muiden tislattujen juomien ero? Monella menee juoma väärään kurkkuun, jos väittää, että mallasviski tai calvados on vain "yhdenlaista pontikkaa"? Olisko pontikan yksi määritelmä se, että se on kotitekoista, yleensä laittomasti eikä kovin laadukkaasta mäskistä valmistettua tislattua alkoholia, jota ei ole tislaamisen jälkeen kypsytetty? - Anonyymi
Muutama prosentti
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin
Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http2454452Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi
se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?1232899Miten löydän sinut
Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit412652Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla
Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?811644Vaikea tilanne
Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te1161528- 501238
- 851164
Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!
Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En2031054- 591003
- 45996