Pontikka yms.

Raittius-mies

Mitä eroa on pontikalla, kiljulla ja sahdilla?

7

4528

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jerppu - kerppu

      Periaatteessa ei mitään eroa, kaikissa on vaikuttava aine etanoli - ja samalla ainoa yhdistävä aine. Pontikka on tislattu, kilju tehty mistä sattuu ja sahti viljasta.
      Ainoa jota voi varauksella suositella on sahti - esim kesähäiden yhteydessä.

      • Raittius-mies 2

        Entä miten pirtu eroaa edellämainituista?


      • Pirtsakkaa
        Raittius-mies 2 kirjoitti:

        Entä miten pirtu eroaa edellämainituista?

        Siinäkin vaikuttava aine on etanoli. Juuri muita aineita siinä ei olekaan, väkevyys yleensä 96%.


    • erojaoooooooooooooon

      pontikka on vahvinta.kotipoltossa saattaa saavuttaa 60% alkoholipitoisuuden,kilju on laimeampaa,joka yleensä tyssää siihen 18% ja sahti 10-13% juomaa.

    • Anonyymi

      kato googlesta

    • Anonyymi

      Sahti on selvä tapaus, koska sillä on EU:n APT-nimisuoja. Siinä määritellään, mm. että "sahti valmistetaan perinteen mukaisista raaka-aineista, joihin kuuluvat ohramaltaan lisäksi muu viljamallas ja vilja (ruis, ohra, vehnä ja kaura) sekä usein humala. Alkoholikäymiseen käytetään leivinhiivaa tai kerättyä hiivaa. Alkoholipitoisuus 6–12 tilavuusprosenttia."
      Sahti on siis perinteisesti valmistettu suomalainen oluttyyppi.

      Sitten menee vaikeammaksi.

      Äkkiä oisi ajatella, että "kilju" on kaikki käymisteitse valmistettu alkoholi, jossa alkoholi ei ole peräisin (pelkästään?) viinirypäleestä tai (vilja)maltaasta (ehkä siideriin käytetty omena pitäisi sulkea myös pois) ja jota ei kypsytetä pitkiä aikoja. Mutta kun läheskään kaikki oluet eivät ole täysmallasoluita, vaan käymmiseen on käytetty myös sokeria, niin ovatko nuo oluet siis kiljua? Ja entä marjoista tehty viini? Tai sima? Sima on tehty perinteisesti hunajasta, mutta onko sokerilla tehty sima siis kiljun alalaji?

      Pontikka eroaa ratkaisevasti sahdista ja kiljusta (ja oluesta, siideristä ja viinistä) siinä että se on tislattu ja huomattavan väkevä tuote (alkoholipitoisuus yleensä selvästi yli 40%). Mutta mikä on pontikan ja muiden tislattujen juomien ero? Monella menee juoma väärään kurkkuun, jos väittää, että mallasviski tai calvados on vain "yhdenlaista pontikkaa"? Olisko pontikan yksi määritelmä se, että se on kotitekoista, yleensä laittomasti eikä kovin laadukkaasta mäskistä valmistettua tislattua alkoholia, jota ei ole tislaamisen jälkeen kypsytetty?

    • Anonyymi

      Muutama prosentti

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mihin kaivattusi

      Ja sinun juttusi kaatui?
      Ikävä
      184
      8485
    2. En löydä sinua

      En löydä sinua täältä, etkä sinä varmaankaan minua. Ennen kirjoitin selkeillä tunnisteilla, nyt jätän ne pois. Varmaan k
      Ikävä
      26
      4588
    3. Ketä julkkista

      kaivattunne muistuttaa?
      Ikävä
      50
      4158
    4. Tunniste

      Jonka vain sinä ja kaivattusi tietää. ⬇️
      Ikävä
      54
      3632
    5. Opettelen sun jokaisen virheen

      ja rakastan sua.
      Ikävä
      51
      3156
    6. Miten, milloin

      Se onnistuisi sun luona
      Ikävä
      50
      2910
    7. Ne oli ne hymyt

      Mitä vaihdettiin. Siksi mulla on taas niin järjetön ikävä. Jos haluat musta eroon päästä niin älä huomioi mua. Muuten kä
      Ikävä
      26
      2616
    8. Haluan huomiota sulta

      nainen…tiedoksi. 😥❤️ -M-
      Ikävä
      38
      2394
    9. Anteeksi kun käyttäydyn

      niin ristiriitaisesti. Mä en usko että haluaisit minusta mitään, hyvässä tapauksessa olet unohtanut minut. Ja silti toiv
      Ikävä
      38
      2083
    10. Mitä haluat oikeasti

      Mun ymmärtävän? Sitäkö ettet rakasta ja ole valmis mihinkään?
      Ikävä
      29
      2056
    Aihe