Pontikka yms.

Raittius-mies

Mitä eroa on pontikalla, kiljulla ja sahdilla?

7

4890

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jerppu - kerppu

      Periaatteessa ei mitään eroa, kaikissa on vaikuttava aine etanoli - ja samalla ainoa yhdistävä aine. Pontikka on tislattu, kilju tehty mistä sattuu ja sahti viljasta.
      Ainoa jota voi varauksella suositella on sahti - esim kesähäiden yhteydessä.

      • Raittius-mies 2

        Entä miten pirtu eroaa edellämainituista?


      • Pirtsakkaa
        Raittius-mies 2 kirjoitti:

        Entä miten pirtu eroaa edellämainituista?

        Siinäkin vaikuttava aine on etanoli. Juuri muita aineita siinä ei olekaan, väkevyys yleensä 96%.


    • erojaoooooooooooooon

      pontikka on vahvinta.kotipoltossa saattaa saavuttaa 60% alkoholipitoisuuden,kilju on laimeampaa,joka yleensä tyssää siihen 18% ja sahti 10-13% juomaa.

    • Anonyymi

      kato googlesta

    • Anonyymi

      Sahti on selvä tapaus, koska sillä on EU:n APT-nimisuoja. Siinä määritellään, mm. että "sahti valmistetaan perinteen mukaisista raaka-aineista, joihin kuuluvat ohramaltaan lisäksi muu viljamallas ja vilja (ruis, ohra, vehnä ja kaura) sekä usein humala. Alkoholikäymiseen käytetään leivinhiivaa tai kerättyä hiivaa. Alkoholipitoisuus 6–12 tilavuusprosenttia."
      Sahti on siis perinteisesti valmistettu suomalainen oluttyyppi.

      Sitten menee vaikeammaksi.

      Äkkiä oisi ajatella, että "kilju" on kaikki käymisteitse valmistettu alkoholi, jossa alkoholi ei ole peräisin (pelkästään?) viinirypäleestä tai (vilja)maltaasta (ehkä siideriin käytetty omena pitäisi sulkea myös pois) ja jota ei kypsytetä pitkiä aikoja. Mutta kun läheskään kaikki oluet eivät ole täysmallasoluita, vaan käymmiseen on käytetty myös sokeria, niin ovatko nuo oluet siis kiljua? Ja entä marjoista tehty viini? Tai sima? Sima on tehty perinteisesti hunajasta, mutta onko sokerilla tehty sima siis kiljun alalaji?

      Pontikka eroaa ratkaisevasti sahdista ja kiljusta (ja oluesta, siideristä ja viinistä) siinä että se on tislattu ja huomattavan väkevä tuote (alkoholipitoisuus yleensä selvästi yli 40%). Mutta mikä on pontikan ja muiden tislattujen juomien ero? Monella menee juoma väärään kurkkuun, jos väittää, että mallasviski tai calvados on vain "yhdenlaista pontikkaa"? Olisko pontikan yksi määritelmä se, että se on kotitekoista, yleensä laittomasti eikä kovin laadukkaasta mäskistä valmistettua tislattua alkoholia, jota ei ole tislaamisen jälkeen kypsytetty?

    • Anonyymi

      Muutama prosentti

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ketä ikävöit?

      Tuntomerkkejä jos täällä oikeat kohtaavat❤️
      Ikävä
      126
      2668
    2. Juniorivalmennus Jokereissa..

      Mitä hittoa siellä seurassa oikein tapahtuu?? Tämän kauden U14 ikäluokkaan on mahdutettu kaksi päävalmentajaa. Tälle kau
      Nuorten jääkiekko
      56
      2137
    3. Ammuskelua taas

      Keskipohjanmaa tietää kertoa että Yläpubin hujakoilla ammuskeltu lauantain vastaisena yönä.
      Kokkola
      24
      1721
    4. Et saa mua ikinä

      Oma vikasi. Naiselta.
      Ikävä
      129
      1528
    5. Introverttinä osastolla

      Yhdellä lääkäritapaamisella hoitaja valitti lääkärille etten tee mitään muuta kuin makaan ja ulkoilen. Kävin kuitenkin s
      364
      1288
    6. Päivämääriä

      Minä päivämääränä näit kaivattusi viimeksi?
      Ikävä
      68
      1283
    7. Seksikkäin asu mikä päällä olet nähnyt kaivattusi ?

      Seksikkäin asu mikä yllä olet nähnyt kaivattusi ?
      Ikävä
      71
      1210
    8. Toivotko, että

      hän tulisi juttelemaan sinulle, vai lähestytkö mieluummin itse?
      Ikävä
      89
      1055
    9. VIELÄKIN NAURATTAA

      Seurustelua haluais. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
      Ikävä
      90
      979
    10. 128
      931
    Aihe