Kesäkurpitsan kasvatuksen ongelmia

Tuijakka

Miksi kesäkurpitsan kukkien juuri kuihtuu ja kukat putoavat maahan? Syökö esim. linnut ne tyvet niin kapeiksi, litistävät varret, ettei vesi pääse kukkaan asti? Ihan kuin niitten kaulat oisi kuristettu? Normaalia? Tavallisestihan hedelmä on kasvissa kiinni. Olen nähnyt myös pari tav. etanaa niillä. Kuristaako ne ne? Kokeilun asteelle jäi. Mikähän tauti niillä oli?

17

12698

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pumpan

      Aloittajan arvailut taisivat mennä metsään ja kompostiin reilusti. Nyt kun tarkemmin muistelin omia kurpitsoitani, niin osa kukista taitaa olla hedekukkia, jotka tosiaan kuihtuvat kokonaan ja niin on tarkoitettukin, ja vain hedelmöittyneet emikukat jatkavat kehitystä kurpitsaksi. Eli vastaus: ei mitään tautia, ehkä jonkinlaista huonoa tuuria. Liika kosteus ja siihen liittyvä tila olisi seuraava veikkaus.

    • Tuijakka

      Paljonkin on mahdollisuuksia ilman etanaa. Näin tänään oravankin hyppelevän pihalla ilmeisesti muun kuin käpyjen perässä. Jäniksiäkin näen silloin tällöin, aamulla eniten. Tupakantumppejakin olen nähnyt, vaikka itse en polta. Kärsiikö ne savusta? Ihmettelen tumppien löytymistä puutarhastani. Kosteus on ehkä väärin arvioitu, nehän olivat isoja kasveja ja kukatkin olivat isoja.

    • Tuijakka

      Vaikka tulivuori syössyt tuhkaa jo, niin myöhäistä enää tässä vaiheessa sitä syyttää. Tupakan tumppien tuhkakin on jo jäähtynyt, mikäli kuuma tuhka oli syynä ja tihutyö. Kiitos vastauksista. Lopetan tämän kesäkurpitsa-juttuni tähän.

    • kurpitsa69

      Meillä kasvoi hyvin kesäkurpitsat, kun penkkiin oli laitettu aimoannos palanutta hevosen paskaa, ja taimien juurelle kunnon vuoraus lehtiä, ruohoa, kaikkea hyvin kosteutta alleen varastoivaa katetta. Ja kastella piti joka päivä mielellään kaksikin kertaa. Hyvin tuli satoa. :)

      • lämmintä odottava

        Minulla kesäkurpitsa kasvanut yleensä vaihtelevasti. Mitä lämpimämpää sitä paremmin kasvavat. Olen myö pannut merkille, että vaikka kuinka aikaisin istutan ne, niin satoa alkaa kunnolla tulla vasta kun yöt alkavat pimentyä. Kuuluukohan nämä niihin etelän kasveihin, jotka tarvitsevat yön kukkiakseen ja tuottaakseen satoa?


    • 96-

      Hedekukat kuihtuvat,
      meillä ainakin viime vuonna itse kurpitsat alkoivat kasvamaan vasta kesä-elokuun aikana(kun kesäkurpitsa oli kasvanut täyteen mittaansa)..
      Meillä kurpitsat kasvoivat lehtien alla maan lähellä tulevista kukista, jotka kuihtuivat ja tippuivat kun kurpitsa(t) alkoi kasvaa.. :)

      • kaikki talteen

        Hedekukat ovat syötäviä. Italiassa niistä tehdään herkullisia täytettyinä. Jotain juusopainotteista täytettä ja sitten varovaisesti paistetaan hetki pannulla molemmin puolin öljyssä.


    • emännyys

      pitääkö harventaa kun muuripadassa kasvaa 5, typistetäänkö,, pitkälle roihuaa vihreetä versoo, ei kuki, kaadanko koko padan nurin

    • Ensikertalainen1

      Tiettäköhän kukaan miksi kesäkurpitsa, siis itse hedelmä mätäneeäisi kärjestään? Kastelenko liikaa vai pitäisikö lannoittaa enemmän? Kasvatan kesäkurpitsat kasvihuoneessa, jossa on automaattisesti aukeavat ikkunat.

      • Kehittyvistä kurpitsoista kannattaa nypätä kukat irti heti, kun ne helposti irtoavat. Se vähentää mätänemisen riskiä.


    • Ehkä kasvihuoneen ilma on niin kosteaa, että se edesauttaa mätänemistä. Kokeile laittaa laudanpala alkavan kurpitsan alle, ettei sen kärki joudu maata vasten. Tai pujota se johonkin verkkoon ja nosta koholle maasta.

    • täti

      Huomasin että täällä kekustelussa on muillakin sama ongelma, että kesäkurpitsan alut alkaa latvasta pehmenemään, eikä niistä tule mitään.

      Avomaan kurkkuja sensijaan on tullut runsaasti, luulisi että samaa sukua ovat , mutta näköjään eri maata.

      Harrastus aina maksaa, ostaa taimet ja kasvattaa ja sitten ostaa kurpitsat kaupasta ! Minulla ei kurpitsan alut makaa maassa , ovat pystyssä kuin partiopojat ja silti mätänevät.

      Ensi kesänä laitan taimet toiseen paikkaan, jos sittenkään ei onnistu, lopetan koko hommat !

    • Pioni

      Härmä ilmestyi heti sateen jälkeen. Pelastin sen minkä voin, keräsin valmiin sadon ja mietin nyt miten jatkan. Aloitanko soodavesi- vai maitosuihkuttelun vai teenkö kumpaakaan. Paljon olisi kurkuissa vielä alkuja ja kukkia, samoin kurpitsoissa. Jos mietin päivänkin, ei tarvitse enää tehdä muuta kuin kerätä varret roskiin ja kääntää penkki.
      Onko teillä kokemuksia kurripesuista? Entä sooda-öljy-vesi- ?
      Samassa penkissä on vielä paprikat, täynnään vihreitä paprikoita, joiden haluaisin kypsyvän punaisiksi, vaan pelottaa härmän leviäminen. Otanko ne pois, freesaan ja pakastan vai uskaltaisko riskeerata ja antaa vielä olla?

    • Harmillista

      Samanlainen ongelma täällä. Kavimaalleni ilmestyi mustia muurahaisia, luulen niiden aiheuttamaksi. Syy voi olla jokin tautikin tai huonot siemenet tai epäsopiva lajike.

    • Pioni

      Ohi on kurkkujen ja kesäkurpitsojen kasvatus tältä kesältä! Vuorokaudessa, kahdessa harmaahome peitti pinnat. Päätin jättää pelastustoimet, keräsin kaikki varret raakileineen pois, en varmuuden vuoksi laittanut kompostiinkaan.
      Paprikoihin härmä ei tarttunut, ne voivat ihan hyvin vaikka vieressä kasvoivat. Huonosti punertuvat, mutta luulenpa että pilkon, freesaaan ja siirrän ne pakkaseen enkä jää odottelemaan ihmettä.

      Mustat muurahaiset ( mauriaiset ) ovat viattomia härmän leviämiseen, ilman mukana itiöt leviävät. Suuret lämpötilaerot - kuuma päivä, viileä yö, lisääntynyt kosteus ja siinä se syy on.
      Harmittaa minuakin, mutta onneksi sain suuren osan sadosta käytetyksi ja pakastetuksi. Kurkkuja on vielä kylmiössä moneksi viikoksi. En säilö, jaan ystäville.

    • Pitääyrittääkasvua

      Olen tässä odotellut kasvua. Pitää kait alkaa lämmittää hevosen lannalla jotta kasvaisi.

    • korvenkaiku

      Tuolla kirjoittivat että kurpitsat alkavat mädäntyä kärjestä, syy on se että eivät ole hedelmöittyneet. Itsekkin sitä edellisenä kesänä ihmettelin, nyt olen pensselillä "töpöttänyt" varovasti ja kas, kurpitsat kasvavat kohisten.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      67
      1706
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      163
      1411
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1232
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      120
      1204
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      48
      1106
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      70
      869
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      835
    8. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      190
      758
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      95
      751
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      654
    Aihe