Kyykäärme elättinä

Kyyfani

Tuotahan ei ole vielä rauhoitettu, olettaakseni, joten aiemmin palmukyitä harrastelleena kiinnostaisi eurooppalainen kyy lemmikkinä terraarioon. Käärmepihdit löytyy yms tarvikkeet ja riittävästi tietoa kyyn elintavoista. Laji on sama täältä Espanjaan, Kreikkaan ym Välimerelle asti kuten myös rauhoitettu ja myrkytön rantakäärmeemmekin.
Sopeutuvuuden suhteen huippu, tottuu nopeasti huoneoloihin ja terraarion rauhaan sekä lyhennettyyn talvilepoon.
Viileän ajan nuo tarvinnevat, mutta ulkomaisia foorumeita seuranneena ja yhden talven yli kokeilleena uros-naaras paria olettaisin että viileä muutaman kk:n kausi kylmäkellarissa faunaboksissa ajaisi saman asian. Tilapäiselättinä olen pariskuntaa pitänyt toissakesänä, syövät ja tottuvat myös pakastehiiriin kunhan niitä pihdeillä heiluttelee hännästä sopivan suojavarustuksen kera. Lopulta napsivat täysin tapettuakin ruokaa, mikä on hyvä havainto lajin "kesyyntyvyyden" suhteen, helpompi käsitellä.
"Myrkyistä" kyy on kuitenkin turvallisin verrattuna trooppisiin kyihin ja eksoottisimpiin kuten kobriin tms. Myös talvilevon lyhentäminen 2kk kylmäkellarissa ei haitannut eläinparia. Parittelivat jo maaliskuulla, ulos laskin huhtikuun alussa ns. testiparin ja lähtivät iloisina kanervikkoon jatkamaan eloaan.
Mielipiteitä, keskustelua! Suomalaisethan vihaavat kyitä ja tappavat niitä maastossa surutta, kenties sukupuutolta estää vain harrastelijoiden kasvatuspuuha. Tosin samalla tavisääliöt tappavat myös rantakäärmeitä ja kangaskäärmeitä jotka ovat täysin myrkyttömiä.

2

235

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jatkoa edelliseen

      Aloittaja jatkaa, täysin liikkumatontakin ruokaa siis söivät- en siis ikinä antanut niille eläviä hiiriä mutta suostuivat syömään myös ruokaa jota ei valeeksi liikuteltu pihtien tms kautta. Alussa iskivät kiinni vain valesätkivään ruokaan. Sori typo.

    • Käärmemies

      Jännittäviä havaintoja sinulla. Useampi kyitä kokeillut tuttuni on päinvastoin sanonut että ne syövät todella huonosti pakasteruokaa. Ja lopettanut kokeilut koska ne ovat alkaneet maksaa liikaa käärmeiden henkiä.

      Lisäksi yhden talven ja parin yksilön jälkeen ei voi sanoa kovin paljoa lyhyemmän talven vaikutuksista eläimiin. Esimerkiksi pitkän aikavälin vaikutuksista niiden elinikään. Olen itsekin monia eurooppalaisia herppilajeja (ei kuitekaan kyitä) pitänyt, ja sillä kokemuksella voin kertoa että moni laji lähtee lisääntymispuuhiin jopa ilman minkäänlaista "kellarihoitoa".

      Mutta hienoa että sinun otuksesti tässä yksittäistapauksessa lähtivät lisääntymään. Naarashan ei kotomaassa lisäännykään kuin joka toinen vuosi.

      Myös harrastajien toimesta tapahtuva lajin pelastaminen on IMHO ihan huuhaata: ensinnäkään kyy ei ole uhanalainen, eikä siis tarvitse moisia pelastustoimia. Ja toisekseen kun kansainvälinen eläintarhayhteisö lukuisine biologeineenkaan ei kovin usein oikeasti onnistu tarhakasvatus- ja uudelleenistutushankkeissaan, eivät yksittäisen harrastajan mahdollisuudet maan, tai edes maakunnan laajuudella ole kovinkaan kummoiset. Ihan paikallisesti saattaisi pystyä nnistumaankin. Mutta jos homma vähääkään laajenee, huonolla tuurilla harrastajat vain sotkevat paikalliset kannat (geenistöt) totaalisesti, ja levittävät tauteja uusiin paikkoihin. Mm. näitä mokia eläintarhatkin tekevät.

      Kolmannekseen on syytä tajuta, että vaikka luontoon toisi lisää kyitä, ei se auta lajia niin kauan kuin sitä vainotaan: jos asutulla alueelle on enemmän kyitä kuin ennen, niitä tapetaan innokkaammin koska "niitä on paljon".

      ***

      Ihminen pelkää tuntematonta. En diggaa eläinten pyytämistä luonnosta eläteiksi, mutta jos sitä teet, voit tehdä terraariokyilläsi jotain hyvää kyiden hyväksi: käytä niitä apuna kun esittelet kyitä kaikille lähimmäisillesi. Olen vetänyt luontoretkiä joilla olemme napanneet villin kyyn kiinni, ja antaneet ihmisten silitellä sitä turvallisesti. Ja samalla kertoneet kyystä. Mm. pyydystäessä on ollut hyvä tilanne demota sitä kuinka pureminen on vasta viimeinen keino: puhina, uhittelu ja valehyökkäykset tulevat ensin, jos vain mahdollista. Myrkyn tuotanto on kyylle "kallista": ei se sitä tuhlaa jos ei ole pakko.

      Kun ihmiset ovat päässeet katsomaan ja koskemaan käärmettä lähietäisyydestä, ja samalla kuulleet siitä lisää, on se vähentänyt monien pelkoja, ja sitä myöten halua tappaa jokainen käärme.

      Se mitä kyy tässä maassa tarvitsee on ihmisten asenteiden muuttumista, asennekasvatusta ihmisille, ja sitä kautta myös kyyn rauhoittamisen ja aseman "nousun" tavallisen kansan silmissä.

      Tässä kaikessa sinä ja terraariokyysi voivat olla avuksi!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5035
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3177
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1655
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1275
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    Aihe