Mitä Suomi hyötyy Ahvenanmaasta?

Håkanin helvetti

Kertokaa joku minulle, mitä Suomi tekee Ahvenanmaalla. Mitä taloudellista tai muutakaan hyötyä Suomelle kyseisestä alueesta on? Mitä muuta Ahvenanmaa on kuin Suomen oma pikku syöpäkasvain? Ahvenanmaa tosin hyötyy Suomesta, saahan se Suomelta taloudellista tukea. Anna-Maja Henrikssonkin (RKP) joitui aikoinaan perumaan puheitaan Ahvenanmaan Suomesta irtautumisen suhteen kun ymmärsi realiteetit.

Ahvenanmaan ei edes tarvitse osallistua Suomen puolustamiseen, mutta kuka joutuu puolustamaan Ahvenanmaata? En jaksa nimittäin uskoa, että demilitarisointisopimukset pätevät, mikäli kehittyy tarpeeksi laaja-alainen sotatilanne. Perustavatko ahvenanmaalaiset omat kodinturvajoukkonsa vai itketäänkö apua Ruotsilta?

10

2061

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei mitään!

      Mutta Ahvenanmaan liittyminen Ruotsiin tulee estää, koska se on vanhaa suomalaista aluetta.

      Ahvenanmaan erityisasema pitää lopettaa ja liittää se muuhun valtakuntaan ilman mitään erityisoikeuksia.

      Sitten siitä on hyötyäkin Suomelle.

    • wettex34

      Ahvenanmaa on Suomeen kuuluva itsehallittu maakunta eikä muutamia nettofennoja lukuunottamatta löydy kotimaista eikä kansainvälistä halua muuttaa maakunnan asemaa. Maailmassa on paljon muitakin itsehallittuja alueita (Grönlanti, Fär saaret, Man saari, Puerto Rico jne) joten ei Ahvenanmaa mikään kummallisuus ole.

      Maakunnan demilitarisoinnista sen verran että Suomi on sitoutunut puolustamaan sitä kuten tapahtui 1939 - 1944 jolloin se miehitettiin suomalaisilla joukoilla. Suomella on jopa reservissä joukkoja jotka ovat koulutettuja maakunnan puolustukseen sekä valmiit suunnitelmat taisteluvälinekuljetuksista sinne.

      Ahvenanmaan erityisasemaa Suomi ei voi purkaa yksipuolisesti eikä siihen löydy poliittista haluakaan ei Suomesta eikä ulkomailta.

      • ja jo silloin

        Ja jo silloin te åålantiloiset inisitte että Ahvenanmaalle sijoitettujen joukko-osastojen tulee olla ruotsinkielisiä. Silloinkin kun koko Pohjolaa uhkasi totaalinen hävitys juutalaisten bolshevikkien toimesta ajattelitte vain itseänne ja sitä typerää hyödytöntä kalastajakyläänne.


    • Hormonikalkkuna

      Ahvenanmaalaiset eivät toki halua liittyä Ruotsiin saati sitten itsenäistyä, koska silloin oma eliittiasema vaarantuisi. Itsenäinen valtio myös joutuisi vastaamaan itse omasta puolustuksestaan.

      Ahvenanmaan asema on kaiken kaikkiaan täysin järjetön Suomen kannalta ja toivon, että tämä järjettömyys lopulta tiedostettaisiin. Tilanne on sama kuin syöpäpotilaalla, jonka kasvainta ei huomata ennen kuin se aloittaa tuhotyönsä elimistössä.

    • Ei kenties niinkään hyötyä mutta....

      iGS Web (14.07.2006) Minkä valtioiden kanssa ja milloin sopimus Ahvenanmaasta demilitarisoituna alueena on tehty? Mitä merkitystä kyseisellä sopimuksella enää tänä päivänä on? Otaksun, että se on tehty joskus "tsaarin" aikana vakauttamaan Itämeren sotilaallista tilannetta.

      Kun Suomi v. 1809 liitettiin Venäjän keisarikuntaan, alkoivat Ahvenanmaalla innokkaat linnoitustyöt. Silloin rakennettiin mm. Bomarsundin linnoitus Ahvenanmaan mantereen itäreunalle. Krimin sodan aikana Englannin ja Ranskan laivastot tuhosivat linnoituksen v. 1854. Vuoden 1856 rauhansopimuksessa voittajavaltiot pakottivat Venäjän suostumaan koko Ahvenanmaan saariston linnoittamattomuuteen ja puolueettomuuteen.
      Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Venäjän ja Saksan erillisrauhassa v. 1918 päätettiin, että Ahvenanmaan kaikki jäljellä olevat linnoitukset pitää hävittää.
      Venäjän keisarikunnan hajottua ”Ahvenanmaan kysymys” tuli jälleen ajankohtaiseksi. Kansainliitto päätti kesäkuussa 1921 Ahvenanmaan itsehallinnosta, ruotsinkielen asemasta, alueen demilitarisoinnista ja puolueettomuudesta. Sopimuksen allekirjoitti 10 Euroopan valtiota. Neuvostoliittoa ei ollut kutsuttu kokoukseen, joten se ei myöskään ollut allekirjoittajien joukossa.

      Sopimus ratifioitiin v. 1922 ja sen olivat allekirjoittaneet seuraavat valtion päämiehet:
      Saksan Presidentti, Hänen Majesteettinsa Tanskan ja Islannin Kuningas, Viron Tasavallan Päämies, Suomen Tasavallan Presidentti, Ranskan Tasavallan Presidentti, Hänen Majesteettinsa Ison Britannian ja Irlannin Yhdistyneen Kuningaskunnan ja brittiläisten merentakaisten alueitten Kuningas, Intian Keisari, Hänen Majesteettinsa Italian Kuningas, Latvian Tasavallan Päämies, Puolan Valtionpäämies ja Hänen Majesteettinsa Ruotsin Kuningas

      http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/...pe]=pika

      Moskovan rauhansopimuksessa, lokakuussa 1940 Suomi ja Neuvostoliitto sopivat Ahvenanmaan demilitarisoinnista. Puolueettomuudesta tässä sopimuksessa ei ollut mainintaa.

      Vuoden 1921 sopimuksessa Suomi sitoutui olemaan linnoittamatta Ahvenanmaata. Alueella ei saa olla pysyviä sotilaallisia rakenteita tai sotilaallista läsnäoloa ja alue on pidettävä sotatoimien ulkopuolella. Ainoa poikkeus on se että Suomella on oikeus tilapäisesti miinoittaa Ahvenanmaan aluevesiä, jos Itämerellä olisi sotatila. Sopimusten perusteella Suomella on velvoite puolustaa Ahvenanmaan aluetta.
      Ahvenanmaalaisilla ei ole asevelvollisuutta.

      Ahvenanmaan asema perustuu siis voimassa oleviin valtiosopimuksiin. Kansainvälisoikeudellisesti Ahvenanmaan asema on vieläkin vahvempi, sillä Ahvenanmaan erityisasema on ollut voimassa jo niin pitkään, että sen voidaan katsoa muodostuneen Itämeren alueelliseksi tapaoikeudeksi. Asema on vahvistettu myös silloin, kun Suomi liittyi Euroopan unioniin.

      Lähteet:
      Eriksson, Susanne: Åland demilitariserat örike. Ålands fredsförening, 1994. ISBN 952-90-5833-0

      Simonen, Katariina: Ahvenanmaa ja liittoutuminen. Pääkirjoitus. Helsingin Sanomat, 2.1.2004
      http://igs.kirjastot.fi/iGS/kysymykset/haku.aspx?word=Ahvenanmaan kysymys

      • hohooh

        Ankdam vaan leuhkii svekoille tyypillisellä pelkuruudella. Ei Ruotsista ollut haastamaan Suomea sotilaallisesti vaikka viides kolonnakin oli hirmuinen. Siksi piti brittien helmaan mennä ja ITKIEN ITKEÄ ja valittaa pelkurimaisesti Åålannille "erityisasema".

        Nooh kyllä historia tulee viimeistään kahdentuhannen vuoden päästä olemaan Suomen puolella. Tulevaisuudessa ihmisille opetetaan mitän muinainen ruotsin kansa ja sen kätyrit sortivat muinaista Suomen kansaa joko oli Euroopassa ennen yhtäkään arjalais-mustalaista paviaania.


      • jokkex

        Pariisin rauhansopimuksen mukaan Suomen puolustusvoimilla ei saa olla sukellusveneitä, paitsi että nyt tilanne on toinen. Ahvenanmaan suhteenkaan ei mikään ole kiveen kirjoitettua. Erityisesti mikään sopimus ei kyseistä röyhkeää käenpoikasta vaadi ruokkimaan.


    • ghfhfhfghfhfghfghf

      ja mikä hyötyä on koko suomesta??? kaikki saa vaan tukea nje
      ehkä suur helsinki pitäis olla suomi ja muut helvettiin

    • Anonyymi

      Suomi ei tarvi Ahvenanmaata.

    • Anonyymi

      Mitä haittaa Suomelle.?

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2022
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      45
      1557
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      28
      1458
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1437
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1405
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe