Positiivinen syrjintä?

Kysymys?

Selittäisikö joku minulle tuon käsitteen merkitystä?
Nimittäin aikoinaan Ahvenanmaaan maaherra sanoi, että suomenkielisen vähemmistön sortaminen siellä olisi positiivista syrjintää.
Täällä mantereelle tuo käsite tarkoittanee taas vähemmistöjen suosimista???

Siis kumpaa positiivinen syrjintä oikein tarkoittaa? Vähemmistöjen sortamista vai syrjimistä?

Vai muuttuuko käsitteen merkitys, kun nimenomaan suomalaisista on kyse?

22

162

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Korjaus!

      Tuli paha virhe! Pitäisi tietysti olla "Vähemmistöjen sortamista vai suosimista?".

    • Nimenomaan.

      Maamme päättäjien ja tiettyjen mukahumanistien piirien mukaan suomalaisia saa sortaa. Asuivat he sitten Suomessa, Ruotsissa tai Ahneidenmaalla. Ja olivatpa he enemmistöä tai vähemmistöä.

      Ainakin nuo suomalaisvihaajat ovat hyvin loogista porukkaa. Kerrankin svekologiikka on loogista!

    • rkp:n kanta

      RKP: "Suomealaisia(finnar, suomenkielisiä) saa sortaa ja syrjiä, koska he ovat (Freudenthalin mukaan) alempi ihmisryhmä. Heille tulee pakottaa ruotsin kieli, että he nousisivat alennuksestaan.
      Suomalaista(finne) ei koskaan pidä päästää ylös yhteiskunnassa hallitsemaan, vaan heitä pitää aina olla hallitsemassa ruotsinkielinen,joka kuuluu ylempään ihmisryhmään.

    • Keskustan kanta!

      Keskustan nuorisoliitto väitti Kokoomuksen Nuorisoliitta rasistiseksi, koska se vastusti positiivista syrjintää.

      Kyllä on mennyt ihmeelliseksi vääntelyksi koko keskustelu!

      Todellisuudessa positiivinen syrjintä on rasismia, jossa syrjinnän kohde on pääväestö. Ihan kuin tuo muuttaisi rasismia miksikään paremmaksi!

      Rasismi on rasismia, on kohderyhmä MIKÄ tahansa. Tätä perusasiaa ei muka tietyt piirit ymmärrä.

      Suomessa pääväestön muodostavat tietysti suomenkieliset suomalaiset. Päättäjien mielestä on oma vika, jos on syntynyt tähän oiekudettomaan ryhmään.

    • toisten sorsijat

      Pitäisi tietysti olla "Vähemmistöjen sortamista vai suosimista?".

      Ei tarvitse olla vähemmistö vaan jonkin ihmisryhmän jonkin seikan tai ominaisuuden perusteella voi olla toisen syrjäyttäjä.Esim. Helsingin kaupunki suosii työhön otossa maahanmuuttajia eli ottavat mamuja samassa suhteessa kuin heitä asuu (on kirjoilla tai jotenkin näin)Helsingissä.

      Tässä lakipaketti, taustalla pakottaa myös EU syrjintään:
      http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/tyvm_4_2008_p.shtml
      ja
      http://217.71.145.20/TRIPviewer/show.asp?tunniste=HE 67/2008&base=erhe&palvelin=www.eduskunta.fi&f=WORD

      Revi sitten tuosta! Lakimuutos ihan lopussa.

    • oihpoihoiup

      Aiheellinen kysymys on myös se, mikä poppoo loppupeleissä on vähemmistö ja mikä enemmistö.

      Ruotsia puhuvat ovat pohjolan kielienemmistö... suomenkieliset mm. heihin nähden vähemmistö. Lisäksi ainutlaatuinen suomen kieli kuuluu harvinaiseen kieliryhmään, kun taas ruotsi ei-harvinaisiin germaanisiin.

      Mm. saamen kieli ja romanin kieli ovat Suomessa aidosti tukea tarvitsevia uhanalaisia kieliä. Ruotsin kieltä ei missään tapauksessa voi näihin kieliin rinnastaa Suomessa. Rutosin kieltä ei uhaa kimään tässä maailmassa.

      Ruotsinkielisten oikea viiteryhmä on (paapottu) vähemmistöeliitti, mikä oli esim. valkoihoisten status Etelä-Afrikassa aikoinaan. Tällä vähemmistö-kortilla he ovat sitten juntanneet itselleen kaikenlaisia älyttömiä etuja, ollakseen yläluokka yhä edelleen.

      • Jopas heitit!

        Lopetas tuo svekopropagandan puhe jostain kuvitellusta Pohjolan valtiosta ja sen kielistä!

        Suomi on ihan oma itsenäinen ja vapaa kansallisvaltio, jota asuttaaa etniset suomalaiset ja jonka kansalliskieli on suomi. Piste. Korkeintaan saamen kieli lisäksi.

        Kaikki muu on turhaa löpinää.


      • fgssdfgsdfg
        Jopas heitit! kirjoitti:

        Lopetas tuo svekopropagandan puhe jostain kuvitellusta Pohjolan valtiosta ja sen kielistä!

        Suomi on ihan oma itsenäinen ja vapaa kansallisvaltio, jota asuttaaa etniset suomalaiset ja jonka kansalliskieli on suomi. Piste. Korkeintaan saamen kieli lisäksi.

        Kaikki muu on turhaa löpinää.

        Missäs minä olen pohjolan valtiosta kirjoittanut?

        Et nyt aivan oivaltanut kirjoituksen luonnetta?


      • Sori!
        fgssdfgsdfg kirjoitti:

        Missäs minä olen pohjolan valtiosta kirjoittanut?

        Et nyt aivan oivaltanut kirjoituksen luonnetta?

        Lopetin kommentin lukemisen tuohon toteamukseen, että "ruotsia puhuvat ovat Pohjolan kielienemmistö, suomenkieliset vähemmistö".

        Kuulosti svekopropagandalta. Loppu oli toki asiaa.


    • huusianna

      Muistat väärin. Ahvenanmaaan maaherra sanoi että suomenkielisiä voi syrjiä jos sen tekee ystävällisesti tms. En ole itsekään ihan varma mitä samaa hän käytti.

      No mitä se sitten tekee tarkoitaa? Se kai sitten tarkoittaa että voi pakottaa alempiarvoisen muuttumaan kaltaisekseen kuten oppimaan ruotsia ja siten sivistymään. Se on sitä ystävällistä syrjintää.

      Ahvenamaalla suomenkieliset eivät voi saada suomenkielistä äidinkielen opetusta vaan heidän tulee oppia ruotsinkielisiksi.

    • Olet ymmärtänyt väärin, eikä se Jansonkaan niin sanonut.

      Vähemmistön sortaminen ei ole positiivista syrjintää, ei edes Ahvenanmaalla, eikä edes suomalaisten syrjintä (ahvenat ovat myös suomalaisia). Paasaaminen suomalaisten syrjinnästä Ahvenanmaalla on fennoretoriikkaa, eikä sillä ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa, ref nimimerkki Ahvennainen. Ahvenanmaa on yksikielisesti ruotsinkielinen, autonominen osa Suomea jossa on erilainen lainsäädäntö kun mantereella.

      Positiivisella syrjinnällä tarkoitetaan vähemmistön tai jonkun ryhmän positiivista erityiskohtelua.

      Mitä Ahvenanmaahan tulee niin ilman autonomiaa, kotipaikkasäädöksiä ja muita positiivisia syrjintätoimenpiteitä olisi Ahvenanmaa sellaisena kuin me sen nyt tunnemme kadonnut jo aika päivä sitten. Takuuvarmasti erityisesti ruotsalaiset mutta toki myös mantereella asuvat suomalaiset olisivat pala palalta ostaneet Ahvenanmaan kesämökkipalstoiksi ja vanha omaleimainen saaristomaakunta olisi näivettynyt ja tyhjentynyt ilman ympärivuotisia toimeentulomahdollisuuksia.

      Positiivisen syrjinnän ja autonomiansa ansiosta meillä on nyt elinvoimainen, omaleimainen, oman vanhan kulttuurinsa ja alkuperäiset asukkaansa paljolti säilyttänyt kulttuurihistoriallinen saaristohelmi jonka voimme ylpeinä esitellä vielä jälkipolvillekin.

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Positiivinen_syrjintä

      • Huhhuh!

        Taas svekoankka repäisi! Vai on suomenkielisten syrjintä Ahneidenmaalla muka "fennoretoriikkaa"?

        Tuohon ei vittisi edes vastata, koska tiedän svekoankan tietävän tilanteen. Hän on sen verran kauan ollut kielikeskustelussa mukana.

        Eli ensin törkeä vale ja sitten tuutin täydeltä svekoretoriikkaa, jossa puolustellaan etuilua ja sortoa.

        Mantereella suruja hyysätään, mutta saarimaakunnassa suomalaisia sorretaan.

        Tämä on kylmä totuus maamme kielipolitiikasta. MOT.


      • huusianna

        Positiivisen syrjinnän tarkoitus on tasoittaa väestöryhmien epätasaista sijoittumista esim. opiskelupaikkoihin yms. Tarkoitus on nostaa vähemmistöjen osuus samalle tasolle pääväestön kanssa, mutta ei missään tapauksessa yli! Silloin voidaan puhua positiivisesta syrjnnnästä.

        Suomessa kiintiöt ovat aivan päinvastoin. Suomessa kiintiöt on asetettu rasistisesti. Suomenkielisten opiskelijoiden jo muutenkin pienempi määrä ruotsinkielisiin opiskelijoihin verrattuna laskee ruotsalaisten kiintiöiden takia.
        SITÄ PITÄÄ KUTSUA SYRJINNÄKSI! Se ei ole positiivista syrjintää että väestöryhmien erot kasvavat kiintiöiden avulla.

        Muualla maailmassa kiintiöt on asetettu siten että sillä tasataan kansanryhmien pääsyä opiskelemaan. Mustien pääsyä opiskelemaan on helpotettu USA:ssa jotta mustien osuus edes jotenkin lähestyisi valkoihoisten opiskelijoiden määrää.

        Suomessa on taisteltu jo vuosisatoja suomenkielisen koulutuksen puolesta. Eikä ole oikein että suomenkielisen täytyy opiskella ruotsiksi jos hän ei pääse suomenkieliseen kouluun. Samalla kun ruotsinkielinen pääsee helpommin opiskelemaan kuin suomenkielinen ja vielä kaiken lisäksi saa opiskella äidinkielellään.


      • huusianna

        Kyllä Johansson niin sanoi. Sanoma on jopa päässyt sanakirjaan esimerkkilauseeksi:

        "Suomenruotsalaisuus perustuu syrjintään, sillä moni suomenkielinen ei saa omassa maassaan omakielistä seurakuntaa, ei omakielistä kuolinilmoista paikalliseen lehteen, jne (Ahvenanmaa). jopa entinen Ahvenanmaan kansanedustaja kehtaa kirkkain silmin sanoa Suomen televisiossa, että suomenkielisten syrjintä on täysin sallittua, kunhan se tehdään "ystävällisesti"."


        http://suomisanakirja.fi/jopa
        http://suomisanakirja.fi/entinen


    • "Tämä on kylmä totuus maamme kielipolitiikasta. MOT."

      Hoh-hoijaa.. Aika köykäinen vuodatus fennoretoriikkaa. Kylmä totuus - My ass! Mitä oikein halusit sanoa?

      Ahvenanmaa ei liity Suomen kielipolitiikkaan, Ahvenanmaa on saanut kielilakinsa ja autonomiansa ihan muulla valtuutuksella eikä niihin pysty Manner-Suomi vaikuttamaan millään tavalla.
      Kieli y.m. sisäiset asiat ovat ahvenoiden omissa käsissä.

      Ahvenanmaalla on itsehallinto, tarkistapa mitä se tarkoittaa.

      • Ioni¤

        Itse asiassa ilmaisu positiivinen syrjintä on väärä ja saattaa asiaa vääriin mielikuviin,Valtiosääntöoikeudessa ja valtiosääntöoikeutta ja perusoikeuksia käsittelevässä oikeuskirjallisuudessa on vakiintuneesti käytetty ilmaisua positiivinen erityiskohtelu, Positiivinen erityiskohtelu on perustuslaln kannalta nimenomaan julkisen vallan velvollisuus, sillä perustuslain 22:§:n mukaan julkisen vallan on turvattava perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Tilanteessa, jossa perustuslain yhdenvertaisuustavoite ei toteudu, positiivinen erityiskohtelu on kompensaatiokeino.

        Tarkoituksena on turvata heikommassa asemassa olevann ihmisryhmän tilannetta, toteuttavien keinojen on oltava kohttuullisessa suhteessa tavoiteltuun yhdenvertaisuusintressiin nähden ja erityiskohtelun on lakattava yhdenvertaisuustavoitteen täytyttyä.


      • Abdelkader

        Ahvenanmaa ei siis liity Suomen kielipolitiikkaan? Miksi sitten Anna-Maja Henriksson aikoinaan uhkaili Ahvenanmaan irtautuvan Suomesta, jos ruotsin kielen asemaa Suomessa heikennetään? RKP ja kumppanit perustelevat aina, että Ahvenanmaan asiat eivät liity Suomen kielikiistaan mitenkään saaren autonomian vuoksi, mutta aika ajoin Ahvenanmaata kuitenkin käytetään lyömäaseena kielikeskustelussa.


      • huusianna

        Nyt puhutaankin positiivisesta syrjinnästä eikä pakkoruotsista.


    • pakkoruotsinet

      Asia on juuri niin kuin Ioni toi esille: "Tarkoituksena on turvata heikommassa asemassa olevann ihmisryhmän tilannetta, toteuttavien keinojen on oltava kohttuullisessa suhteessa tavoiteltuun yhdenvertaisuusintressiin nähden ja erityiskohtelun on lakattava yhdenvertaisuustavoitteen täytyttyä."

      Ruotsinkielisten kiintiöiden osuus ja painopiste yliopistoissa eivät ole positiivista syrjintää vaan perusteetonta ruotsinkielisten suosimista, mikä johtaa siihen, että suruilla on liikaa valtaa Suomessa, mikä johtaa pakkoruotsiin.

    • pakkoruotsinet

      Ankdam: "Positiivisella syrjinnällä tarkoitetaan vähemmistön tai jonkun ryhmän positiivista erityiskohtelua. "

      Ei, vaan ainoastaan muita heikommassa asemassa olevien ryhmien positiivista erityiskohtelua. Tosiasiassa syrjintä pitäisi Suomessa kohdistua ruotsinkielisiin pelkästään jo sen vuoksi, että suurin osa suruista voi opiskella sekä suomeksi että ruotsiksi.

      • Ioni¤

        Toisinaan on kysytty sitä, mihin normiin positiivinen erityiskohtelu/postiivinen syrjintä perustuu. Peruste on perustuslain 22 §, jossa asetetaan julkiselle vallalle velvoite turvata perus- ja ihmisoikeuksien toteuttaminen.


    • pakkoruotsinet

      Väitän että ruotsinkielinen palvelu ei voi olla perusoikeus, vaikka perustuslaki antaa niin ymmärtää, koska perusoikeus on jotain, joka koskee kaikkia kansalaisia ja tällöin viranomaisten pitäisi palvella kaikilla Suomessa puhutuilla kielillä.

      Ruotsinkielisten kuten muidenkin kieliryhmien perusoikeuksien toteutumiseen riittää tulkkaus, ja näin on jo tälläkin hetkellä laissa, eli lain mukaan yksikielinen viranomainen voi hoitaa ruotsinkieliset palvelut tulkkauksella.

      Perustuslaki on vain laki ja sitäkin voidaan muuttaa ja on muutettu.

      *Kansalaisten perusoikeudet tai ihmisoikeudet eivät siis edellytä yhdeltäkään suomenkieliseltä ruotsin osaamista* - eivät edes valtion virkamiehiltä. Ruotsinkielinen palvelu on pelkkä sisäpoliittinen päätös. Suomessa voisi minkään estämättä ruotsinkielisten asema olla sama, kuin Ruotsissa on suomenkielisten asema.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 127
      3387
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      92
      3120
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2328
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      27
      1814
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1688
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1549
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1514
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1466
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1431
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      81
      1365
    Aihe