Reumataudit ja D-vitamiini: Sveitsiläistutkimus

50-100µg

Reumataudit ja D-vitamiini: Sveitsiläistutkimus
Päivitetty 31.5.2011
Suurin osa (86 %) sveitsiläisistä reumapotilaista potee D-vitamiinin puutetta, ilmenee Lausannen yliopistoklinikan tutkimuksesta. Näin on huolimatta siitä, että moni potilas käyttää D-vitamiinia ravintolisänä. Annokset vain ovat liian pieniä reumatauteja sairastaville. Vain joka neljäs reumapotilas ottaa riittävän suurta päiväannosta D-vitamiinia.

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2074

http://personal.inet.fi/koti/remeli/D3.htm

12

2585

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...

      No mikä olisi sitten se oikea annos? Ainakaan minulle ei moinen selvinnyt noista linkeistä.

      Minä olen syönyt reumapolin antaman ohjeen yläkanttiin, mutta maksarasituksen takia en ole sitä uskaltanut ylittää (maksa-arvot kun muutenkin ovat turhan korkealla)

    • Heliopar..

      Minä olen syönyt 5000 IU:ta = 125 µg/vrk. Tai sydäntalvella yhteen väliin söin jopa 250 µg, nyt keväällä 125 µg ja toukokussa joka toinen päivä tuota 125 µg. Nyt en tälle viikolle enää jakanut.

      Ulkona minä en juurikaan voi olla. Nivelet ei siedä aurinkoa. Ne alkaa ikäänkuin palamaan, muuttuvat tulikuumaksi ja niitä todella kuumottaa ikävästi.

      Lienen altistunut jo nuoruudessani, siihen aikaan kun liki 50 vuotta sitten syötettiin Heliopaaria kovasti, eikä kukaan siihen aikaan kertonut, että se altistaa auringolle. Siihen aikaan paloin vesirakoille jo 10 minuutin auringonpaisteen johdosta.

    • syö kasviksia

      50-100µg / vrk

      D-vitamiini ei todellakaan vauikuta maksa-arvoihin vaan lääkkeet.

      Tutulla nousi statiineista maksa-arvot ihan pilviin.

      Nyt ei enään syö statiineita lainkaan. Söi niitä ihan turhaan. Lääkärit niitä määrää terveillekkin.

      • Heliopar..

        Joo, ei mulla ainakaan ole vaikuttanut, vaikka hirveesti pelottelivat / pelottelevat. Mutta ei ole Alat, ei Asat, eikä Krea:kaan reagoinut, vaikka olen nyt toista vuotta syönyt noita isoja annoksia D:tä


    • ...

      Minä söin edellistalvena isohkoa annosta (50 µg/pvä) ja ALAT nousi reilusti. Mitään muita maksaa rasittavia lääkityksiä ei ollut ja D:n pudottaminen 10 µg:aan laski maksa-arvotkin normaaleiksi. Eli kovasti epäilisin, että minulla nostaa maksa-arvoja. Mitkään muut lääkkeet eivät tuon jälkeen ole nostaneet maksa-arvoja, mutten ole arvannut syödä D:ta yhtään enempää

      • Vida D-25 µg

        Mullakin nosti pienemmillä annoksilla yks Suomesta ostettu D-vitamiinilaatu "Vida D-25 µg" nosti jotain noista arvoista, en enää muista. Lopetin syönnin, ja arvot laski. Taas aloitin, ja taas arvot nousi. lopetin, laski ja vielä kerran kokeilin, sama juttu. Ja kaiken lisäksi veren D-vitamiinipitoisuus ei siltikkään noussu, joten aloin epäilemään, että tokko tuo edes toimikaan.

        Sitten vaihdoin öljypohjaiseen kapseliin, siitä eivät nuo arvot nousseet. Mutta kun hinta tuli vastaan, aloin tilamaan iHerbilta, ja sen jälkeen en ole muualta tarvinnut ostaakkkaana.


    • aurinkoa.

      Leedsin yliopiston molekulaarisen lääketieteen osaston tekemän tutkimuksen mukaan ihon suojaaminen auringolta lisää ihosyöpäriskiä. Tutkijat huomasivat, että melanoomapotilaiden D-vitamiinitaso oli erityisen alhaalla.

      Vaarallisia ihomuutoksia ja -syöpää esiintyykin pääasiassa ihoalueilla, jotka eivät ole alttiina auringonvalolle.
      Kun suojaamaton iho on alttiina auringolle, iholla muodostuu D-vitamiinia, joka lisää koko kehon immuunisuojaa sekä nopeuttaa syöpäsolujen tuhoutumista, toteaa professori ja syöpäspesialisti Angus Dalgleish.

      D-vitamiini on välttämätön elimistön puolustusjärjestelmän ns. T-solujen aktivoitumiselle, havaittiin Kööpenhaminan yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa. Jos elimistössä ei ole D-vitamiinia riittävästi, sairauksia aiheuttavien mikrobien torjuntaan tarvittavia T-tappajasoluja ei synny.

      Tanskalaistutkimus havaitsi että kun naiiveille T-soluille esitellään ei-toivottuja patogeenejä, ne alkavat etsiä D-vitamiinia erillisellä ulokkeella. Jos D-vitamiinia ei löydy riittävästi, T-solut eivät muutu varsinaisiksi aktiivisiksi puolustussoluiksi.

      D-vitamiini vaikuttaa fosforin ja kalsiumin aineenvaihduntaan hormonin tavoin parantamalla niiden imeytymistä ja auttamalla kalsiumia kiinnittymään luustoon.
      Kilpirauhasen ja lisäkilpirauhasen toiminnalle D-vitamiini on elintärkeä.

      D-vitamiinin puute aiheuttaa lapsilla riisitautia ja aikuisilla osteomalasiaa eli luiden pehmenemistä sekä pitkään jatkuessaan osteoporoosia, jota sairastaa noin 400000 suomalaista.

      Paras D-vitamiinin lähde on aurinko. Asiantuntijat suosittelevat 15-20 minuutin auringonottoa kesäisin keskipäivän aikaan. Tässä ajassa iho ei ehdi palaa, vaikka ei käyttäisi aurinkosuojavoiteita, jotka estävät D-vitamiinin muodostumista.


      http://www.magneettimedia.com/?p=6280


      Maailman väestöstä 40–75 % potee D-vitamiinin puutetta. Se altistaa monille sairauksille, joihin kuuluvat riisitauti, luuston pehmeneminen (osteomalasia), ikääntyvien kaatuilu, tuberkuloosi, psoriasis, MS-tauti, suoliston tulehdus, tyypin 1 diabetes, verenpainetauti, sydämen vajaatoiminta, lihastaudit sekä rinta- ja muut syöpätaudit. Monia kroonisia tauteja voitaisiin vähentää 20–50 % tai enemmänkin pelkästään turvaamalla riittävä D-vitamiini saanti, sanoo professori Holick. Suosituksen alarajalle (75 nmol/L) pääsemiseksi useimmat ihmiset tarvitsevat D-vitamiinia 25–50 mikrogrammaa (µg) päivässä. Turvallinen yläraja on 250 µg päivässä, korostaa professori Holick.


      http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2077

    • aurinkoa.
    • aurinkoa.

      Lastenlääkäri: Lasten D-vitamiinin saantisuositusta nostettava
      http://www.iltalehti.fi/raskausjalapset/2011061613903446_rb.shtml

      Muuttuiko mikään uusien D-vitamiinisuositusten myötä?
      http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf



      Tässä L.A:n luotettavuus:

      "The doses of sunshine or oral vitamin D3 used in healthy children should be designed to maintain 25(OH)D levels above 50 ng/mL. As a rule, in the absence of significant sun exposure, we believe that most healthy children need about 1,000 IU of vitamin D3 daily per 11 kg (25 lb) of body weight to obtain levels greater than 50 ng/mL. Some will need more, and others less. In our opinion, children with chronic illnesses such as autism, diabetes, and/or frequent infections should be supplemented with higher doses of sunshine or vitamin D3, doses adequate to maintain their 25(OH)D levels in the mid-normal of the reference range (65 ng/mL) — and should be so supplemented year-round (p. 868)."

      - Cannell JJ, Vieth R, Willett W, Zasloff M, Hathcock JN, White JH, Tanumihardjo SA, Larson-Meyer DE, Bischoff-Ferrari HA, Lamberg-Allardt CJ, Lappe JM, Norman AW, Zittermann A, Whiting SJ, Grant WB, Hollis BW, Giovannucci E. Cod liver oil, vitamin A toxicity, frequent respiratory infections, and the vitamin D deficiency epidemic. Ann Otol Rhinol Laryngol. 2008 Nov;117(11):864–70.


      Ja kyllä on edullista ja postituskulut 3,20.

      http://www.iherb.com/Vitamin-D

    • D-vitamiinia
    • D-vitamiinia

      Ruuan merkitys D-vitamiinilähteenä on vähäinen: 90% ihmisen D-vitamiinista on peräisin iholta (ellei hän ota D-vitamiinia ravintolisänä). Suomalainen saa ruoastaan alle 10µg D-vitamiinia päivää kohti. Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain toukokuun alusta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3, kello 10-16 välisenä aikana vähintään kädet ja jalat paljaina 30 minuuttia päivittäin. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia.

      Kaikkein huonoin tilanne on maahanmuuttajilla, joilla esiintyy usein erittäin vakavia D-vitamiinin puutoksia. Syynä tähän on tumma iho (suomen UVB 3-6 on liian alhainen tuottamaan lainkaan D-vitamiinia iholla) ja ruokavalio. Heidän kotimaassaan UVB-indeksi on läpi vuoden 8-15, kun Suomessa se on keskikesällä 3-6. Talvella Suomen UVB-indeksi on 0.
      http://www.prweb.com/releases/2013/6/prweb10851751.htm

      D-vitamiinia pitää syödä niin paljon, jotta veren D-vitamiinipitoisuus nousee luonnolliselle (kesäauringon nostamalle) tasolle, joka on keskimäärin 125 nmol/l. Lukuisten tutkimusten valossa tämä tarkoittaa vähintään 50µg D-vitamiinia päivässä. Yleensä 100µg ja jopa enemmänkin, jos on isokokoinen ihminen. Pienille lapsille hiukan vähemmän.

      Meillä "asiantuntijat" Christel Lamberg-Allardt ja Suvi Virtanen jatkuvasti mediassa toistavat iänikuista mantraansa 10 µg/vrk annoksesta, jota ei saa ylittää. Se on epäeettistä ja väärää. Sama jos hoitaisi päänsärkyä jalkarasvalla. Ainoastaan osa pienistä lapsista saavuttavat tällä annoksella veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l, jonka he väittävät riittävän kokonaisterveydelle. Muilla ihmisillä veren D-vitamiinipitoisuus on selvästi alle 50 nmol/l.

      Lisäksi he pelottelevat syövällä ja kuolemalla, jos annostuksen ylittää, vaikka D-vitamiinin puutos on linkitetty yli 70:een syöpätyyppiin ja lukuisiin eri sairauksiin (mm. I-tyypin diabetes, MS-tauti, reumataudit jne...), jotka Suomessa ovat erittäin yleisiä verrattuna päiväntasaajalla asuviin ihmisiin.
      https://www.vitamindcouncil.org/blog/proceed-at-your-peril/

      Pelkästään luuston hyvinvoinnin kannalta suositeltava veren D-vitamiinipitoisuus on yli 80 nmol/l ja kokonaisterveyden kannalta 100-150 nmol/l.

      Nykypäivän lääkärin pitäisi ymmärtää, että veren D-vitamiinipitoisuuden määritys kuuluu tärkeänä osana potilaan hoitoon ja sairauksien diagnosointiin siinä missä perusverenkuva, kilpirauhasarvot sekä kolesteroli- ja verensokeritutkimuksetkin.

      Eli jos ette syö D-vitamiinilisää, aloittakaa nyt!

      Kannattaa seurata D-vitamiiniasioita Lääkäri Matti Tolosen sivuilta, vaikka ei hänen mainostamiaan vitamiineja söisikään.

      http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247

    • lääkettä nassuun

      D-vitamiinin arvostus näyttää lisääntyvän myös reumatologiassa. Näyttö sen puutteen aiheuttamasta autoimmuunitautien riskistä lisääntyy. Nivelreuman lisäksi tällaisia tauteja ovat mm. lasten sokeritauti ja MS-tauti.
      Uutta immuunivastetta säätelevää lääkettä etsitään D-vitamiinin kaltaisista aineista. Yhdysvalloissa valmistunut tutkimus löysi yhteyden D-vitamiinipuutoksen ja tulehdusperäisten sairauksien (esimerkiksi sydäntaudit, MS-tauti ja nivelreuma) väliltä tutkittaessa perusterveitä naisia.
      Relationship Between Vitamin D Deficiency And Increased Inflammation In Healthy Women. Medical News Today
      USA:ssa Iowassa oli seurattu suurta joukkoa keski-ikäisiä naisia. Heistä 152 sairastui seuranta-aikana nivelreumaan. Mitä enemmän he saivat D-vitamiinia, sitä matalampi oli nivelreumaan sairastumisen riski. Samanlainen tulos on raportoitu hiljakkoin Mayo-klinikalta USA:sta.
      Nivelrikko pahenee, jos D-vitamiinia saadaan liian vähän. Nivelrikon periytyvyyttä on pyritty selittämään paitsi kollageenin, myös D-vitamiinireseptorin mutaatioilla.


      http://www.d-vitamiini.fi/tietoa_d-vitamiinista/nivelreuma_ja_nivelrikko.php

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      181
      10717
    2. Valkeakosken sekopää murhaaja.

      Itselläni on 3 teini ikäistä tytärtä ja tämä tapaus on herättänyt minussa tosi paljon surua ja vihaa. On käsittämättömän
      Valkeakoski
      140
      1914
    3. Naiset pysyy sinkkuna ja ottavat mieluimmin koiran

      Nykynainen ei halua jakaa elämäänsä miehen kanssa, vaan elää yksin ja ottaa koiran tai koiria. Ja pikkuvähemmistö eli in
      Sinkut
      237
      1315
    4. Sille yhelle vaa

      Viime aikoina oon miettinyt sun juttuja aika paljon. Vaikka en oo saanu susta vielä kunnolla selvää kuvaa, jotenkin tunt
      Ikävä
      61
      940
    5. Kiitos kun annoit värejä elämääni

      Edes pienen hetken. Sellasiakin mitä en muuten näe ;) ❤️
      Ikävä
      53
      880
    6. Hiljaista on

      Ei kuulu viestiä 😘 pallo on sinulla Mies, odotan!
      Ikävä
      60
      828
    7. Nainen, se kun olit joskus niin vakavana

      ja naama peruslukemilla, toisinaan silloinkin kun kuuntelit juttujani. Se ilme on jäänyt lähtemättömästi mieleeni. Mitäh
      Ikävä
      42
      717
    8. Onhan sulla

      Nainen nyt varmasti kaikki hyvin.
      Ikävä
      52
      679
    9. Kysymys iltaan

      Kuinka kuuma kaivattusi on celsius-asteikolla?
      Ikävä
      42
      669
    10. Olen ylpeä sinusta

      nainen. Vaikutat "vanhalta" tekijältä. Olet aarre tälle touhulle ja uskon että pääset vielä pitkälle jos haluat. Ehkä sa
      Tunteet
      25
      655
    Aihe