Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Mikä meitä eri sukupolven naisia erotta tulemasta toimeen?

E l ä m ä ä

Yhteiskunta on kehittynyt huimasti viimeisen 50 vuoden aikana ja niin ollen meillä eri sukupolvien ihmisillä on kovastikin erilaiset kasvu-, koulutus- ja työolot muuttuneet. Tekniikka on kehittynyt, elintaso ja terveydenhoito sekä myös perheen, suvun ja ympäristön vaikutuspiiri.

Ennen oli selviö, että äidit olivat kotona ja mummot asuivat lähipiirissä ja auttoivat lastenhoidossa. Perheessä saattoi olla lapsia jopa tusina; siinä riitti vielä paimentamista isommillakin sisaruksilla. Ja eipä ollut talouskoneita auttamassa mummoja ja äitejä - Kotona tehtiin paljon itse alusta alkaen; ruuat, pyykinpesut, saunaankin piti monen kantaa vesi ja oli ulkohuussit, ei ollut edes puhelimia tai autoa jne.

Siitä onkin hyvä hypätä meihin keski-ikäisiin, kun vanhempamme halusivat meille paremman elämän ja sujuvamman arjen. Meillä oli jo mukavuuksia ja kodinkoneita - perhekokokin oli pienentynyt. Molemmat vanhemmat kävi työssä ja moni meistä on ns. 'avain kaulassa' lapsi. - Elintaso kohosi, työtä riitti ja perhe matkusti lomilla joko mummolaan tai jopa ulkomaille.

Alettiin pitää omasta reviiristä kiinni enemmän ja enemmän; vanhat sai olla omassa omillaan ja nuorempi sukupolvi eli omaa hektistä elämäänsä. Rahaakin oli ja koulutusta. Ollaan enemmän yksilöllisiä ja omista eduista kiinni pitäviä.

Kenellä on työtä, sekään ei ole niin itsestään selvää vaikka olisi kuinka käynyt kouluja. Nuoret aikuiset ovat monen mankelin puristuksessa, kun he samaan aikaan perustavat kotia, syntyy lapsia ja koettavat selviytyä taloudellisesti tänä päivänä.

Mutta, jos oikein ajattelee, niin eikö ole aikamoinen elämänmuutos meidän sukupolvien välillä? Ja kuitenkin meistä suurin os mummoista ja vaareista on onnellisia jälkikasvustaan ja on tukena heille vaikka ihan pienessäkin asiassa.
Samoin nuorille on ilo, kun heillä vielä on ne isovanhemmat ja vanhemmat, joihin suvun pienimmätkin saavat tuntea.

5

137

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pohdintaa.....

      "Mutta, jos oikein ajattelee, niin eikö ole aikamoinen elämänmuutos meidän sukupolvien välillä? "

      Nythän on tosiaan eletty hyvinkin suurten muutosten aikaa. Nykynuorten maailman on ihan erilainen mitä nyt mummoiässä olevien. Vaikka toki nyt mummoikäiset 50-60 vuotiaatkin ovat eläneet ns. "vapaata" nuoruutta niin ajat ovat silti kovin erit.

      He, jotka nyt ovat mummoikäisiä eli n. 45-60 vuotiaat ovat hekin tavallaan kasvaneet tietynlaiseen itsekkyyteen. Monelle tuntuu olevan vaikeaa itseensä meneminen eivätkä ihmiset osaa enää keskustella asioista aikuisten tavoin. Asioita ei enää selvitellä vaan vanhemmat ja viisaammatkin saattavat käyttäytyä kuin keskenkasvuiset teinit. Ikinuoruus on muotia, joten ei mielellään nähdä Isovanhemuuttakaan kasvunpaikkana vaan pidetään kiinni oikeudesta olla "minä". Samaan aikaan he kuitenkin odottavat kunnioitusta nuoremmiltaan vaikka oma käytös ei ole ollenkaan mummoikäisen tasoista. Jotkut ovat jopa niin lapsellisia, että lähtevät itseään huomattavasti nuorempien miniöidensä ja tyttäriensä kanssa kilpailemaan ja kiukuttelemaan sen sijaan, että osoittaisivat hyvää esimerkkiä arvokkaalla ja kypsällä käytöksellä.

      Yksi isoimmista ongelmista mistä usein näkee ja kuulee puhuttavan on tavarat ja niiden ostelu. Isovanhemmat eivät tunnu käsittävän sitä, ettei nykyajan nuorilla ole pulaa mistään. Joillakin voi toki olla, mutta monella tavaraa on liikaa. Anopit/äidit ostelevat liikaa kaikenmaailman tavaraa, jota ei oikeasti tarvitse. Mistä tämä johtuu? Eikai heillä, jotka nyt ovat 50-60 ollut kuitenkaan niin kova pula tavaroista, olihan heillä jo jotakin? Nuoret yrittävät siinä sitten selvitä tavarapaljouden keskellä tuskaillen kun hienovaraiset vihjeet anopille ostelusta eivät mene perille niin sitten jossain vaiheessa mitta tulee täyteen.

      Toinen ääripää ovat sitten miniät/tyttäret itse, jotka odottavat mummujen olevan aina valmiita auttamaan ja odottavat saavansa kaikenlaista rahallista ja aineellista tukea. Nykynuorissa on heitä, jotka eivät ole oppineet itsenäiseen elämään ja ottamaan vastuuta omasta taloudestaan. Vanhempien lompakolla ollaan jatkuvasti. Työttömyys ja vähävaraisuus koskettaa mummoikäisiäkin, joten pitäisi osata ottaa huomioon se etteivät mummot rahasampoja vaan jokainen hankkikoon oman leipänsä ja vain oikean hädän tullen pyydetään rahallista apua.

      Yksi asia on myös itsenäisyys ylipäätään ja luottamus siihen, että nuori pystyy ja osaa. Ennenvanhaan kaiketi odotettiin, että ihminen kasvaa ja kehittyy, oppii omista virheistään ja kannustettiin omien aivojen käyttämiseen. Lapsia tehtiin niin paljon, että lasten oli vähän pakkokin oppia nuoresta asti tulemaan toimeen omillaan ja luottamaan myös omiin taitoihinsa. Nykyisin kun lapsia tehdään vähän heistä ylihuolehditaan ja hössötetään liikaa. Isovanhemmat eivät luota nuorten kykyihin ja tuppautuvat liikaa neuvoineen ja ohjeineen. He kaiketi haluaisivat antaa tuoreille vanhemmille valmiit vastaukset asioihin sen sijaan, että osaisivat antaa näille tilaa kasvaa ja kehittyä itse hyväksi vanhemmaksi. Ikäänkuin nykyään ei haluttaisi sallia virheitä vaan kaiken pitäisi olla siloiteltua.

    • RisaTune

      Kuulin joltain sirolla ,hennolla äänellään sanovan:kasvusuuntausteemat.

    • ?

      Mikä meitä eri sukupolven naisia erotta tulemasta toimeen?

      tuo oli otsikko? olenko seniili, kun en ymmärrä mitä siinä sanotaan?
      Olen 63 v. ja 5v. & 2 v. isovanhempi, avominiä on 38v.

    • Mauriina

      Nimimerkki ?, et ole seniili. Tänne suomi24:ään kirjoittaa vain niin paljon sellaisia ihmisiä, jotka eivät osaa suomea. Otsikon pitäisi kuulua näin: Mikä meitä eri sukupolvien naisia estää tulemasta toimeen keskenämme.

      Niin, mikä estää? Varmaan se, että monelle on niin vaikea eläytyä toisen ihmisen asemaan, ts empatia puuttuu, eiukä aina edes tunneta toisen ajatusmaailmaa tai hänen olosuhteitaan riittävästi.

    • otsake oikein

      Hyvin vastasit Mauriina ja korjasti otsakkeeni virheen. Tarkoitin juuri mitä sanoit, muotoilin otsakkeen huonosti ja tuli vielä kirjoitusvirheitäkin.

      Eli siis; 'Mikä meitä eri sukupolvien naisia estää tulemasta toimeen keskenämme?'

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      71
      2338
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2113
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1738
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1547
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1536
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1475
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1439
    8. 52
      1298
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      75
      1258
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1209
    Aihe