Onko lievän petoksen yritys rangaistavaa? Laissa törkeä ja ja tavallinen petos luokitellaan myös yrityksessä rangaistavaksi, mutta lievästä petoksesta ei sanota mitään. Tuleeko lievästä petoksesta (ja miksei myös lievästä maksuvälinepetoksesta) haaste, jos kyseessä oli yritys ja se jäi yritykseksi. Yrityksellä tarkoitan, että erehdyttäminen ei onnistunut.
Lievän petoksen yritys????
6
2110
Vastaukset
- Squiggly
Itse asiassa lievän petoksen yritystä ei ole kriminalisoitu. Tietysti tarkoittaa sitä että päästään riitelemään siitä, missä vaiheessa tekoa siirrytään yrityksestä täytettyyn tekoon.
Maksuvälinepetos ja myös siis sen lievä tekomuoto täyttyy jo silloin, kun esimerkiksi anastetulla pankkikortilla yrittää nostaa rahaa pankkiautomaatissa käyttäen vääräksi osoittautunutta tunnuslukua, eikä saa rahaa. Katso vaikkapa KKO:1999:110. - Heinonen
Yritys tosiaan ei ole rikos lievän petoksen kohdalla. Ja kuten Squiggly huomauttaa, voi kuitenkin se yrityksen ja toteutuneen teon raja olla joskus epäselvä. En kuitenkaan petoksen kohdalla näkisi tätä kovin suurena epäselvyytenä kuten joissakin muissa teoissa. Enemmänkin kyse on siitä, olisiko petos ollut onnistuessaan kvalifioimaton, eli se "normaali" (tai tietysti törkeä) petos vain jääkö se lievään. Tämä on tosiaan sen yrityksen kriminalisoinnin kannalta tärkeä rajanveto. Mitään eurorajoja kun ei ole.
Varsinkin jos noita petoksia yritetään kasvokkain, on asia usein kyllä ihan selvä. Esim. tällä sivustolla eräs vartijaksi haluava murehti, jääkö hänen eräs irtokarkkiostos ja seurannut sakko esteeksi vartijaksi pääsylle. Siinä hänellä oli pussin kyljessä paino (ja näin hinta) alakanttiin todelliseen painoon nähden. Asia huomattiin kassalla. Näin kyse oli hyvinkin selvästi yrityksestä kun ei päässyt mitään ostamaan halvemmalla eikä näin erehdyttänyt (vaan yritti erehdyttää) eikä hyötynyt (vaan yritti hyötyä).
Mutta pitää muistaa, että poliisi ei tunne lakia näin hyvin. Jos polliisisedän mielestä jokin on väärin, niin kyllä siitä sakko tulee yleensä. Näin tällekin vartijan urasta haaveilevalle kirjoitettiin 6 pv.sakkoa petoksesta, vaikka hän ei siihen syyllistynyt.- n.iinöstö
Hou, hou..ja hah, hah.
Mistä vitusta näitä idiootteja oikein tulee, tuo on taas täyttä roskaa ja valhetta!
Kyllä nämä täydellisiä pellepalstoja, tuollaiset mitään tietämättömät "kotijuristi pellet" jakaa täällä muka neuvoja jotka ovat kuitenkin täyttä valhetta!
HALOO?? - 20
n.iinöstö kirjoitti:
Hou, hou..ja hah, hah.
Mistä vitusta näitä idiootteja oikein tulee, tuo on taas täyttä roskaa ja valhetta!
Kyllä nämä täydellisiä pellepalstoja, tuollaiset mitään tietämättömät "kotijuristi pellet" jakaa täällä muka neuvoja jotka ovat kuitenkin täyttä valhetta!
HALOO??*****Mistä vitusta näitä idiootteja oikein tulee, tuo on taas täyttä roskaa ja valhetta!*****
Palstan hörhö taas asialla, kyllä Heinosen kirjoitus pitää paikkansa.
Heinonen haluaa kuitenkin tölväistä poliisia kertomatta, että rv-menettely on ihan Eduskunnan säätämänä ns. summaarista lainkäyttöä.
Kentällä sakkoa kirjoittelevat poliisit eivät ole tietystikään mitään oikeustieteen tohtoreita, mutta kyllä heillä vuosien kuluessa nyt jonkinlainen tietämys asioista on, joutuvathan he kirjoittamaan uransa aikana tuhansia sakkoja. Lisäksi valveutunut sakonkirjoittaja seuraa, miten hänen kirjoittamalleen sakolle on käynyt, vahvistettiinko se, vai kumottiinko ?
- telias
Eikse mee sillee, et poliisit ei määrää mitään sakkoa vaan kirjoittavat sakon, jonka syyttäjä, siis lainoppinut, (kenties vaikapa tohtorismies) sitten joko hyväksyy sen tai katsoo ettei ole lainvastaista?
Onkse sit poliisin, syyttäjän vai kenen vika jos menee väärin? Kai molempien?- 10
Joo
Juridisesti se menee niin, ettei poliisilla ole Suomessa oikeutta kirjoittaa sakkoa.
Poliisin kirjoittamassa lapussa lukee: rangaistusvaatimusilmoitus, jonka jokainen sen saanut voi itse lapusta todeta.
Poliisi lähettää edellä mainitun ilmoituksen syyttäjälle. Joka sen tarkistaa, JA JOS hän sen hyväksyy, niin hän allekirjoittaa ilmoituksen, jolloin se muuttuu sakoksi.
Syyttäjällä on tietysti oikeus muuttaa ilmoitusta, tai kumota se kokonaan, tai hän voi myös katsoa, että asia pitää ratkaista oikeudessa. Tällöin hän pyytää poliisia suorittamaan esitutkinnan ja kumoaa samalla poliisin kirjoittaman ilmoituksen.
Jos poliisilta ilmoituksen saanut on sen ennättänyt maksaa, niin Oikeusrekistrerikeskus palauttaa maksetun summan, tosin ilman korkoa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 941769
Kolme miestä joukkoraiskasi nuoren naisen metsässä Helsingissä.
https://www.hs.fi/helsinki/art-2000011193871.html?utm_medium=promobox&utm_campaign=hs_tf&utm_source=is.fi&utm_content=pr2351628- 911373
Sunnuntai terveiset kaivatulle
Maa on vielä valkoinen vaikka vappu lähestyy, otetaan pitkästä aikaa pyhä terveiset kaivatullesi tähän ketjuun !!661032Aika usein mietin sitä
Että miksi juuri minä olen se jonka kanssa haluaisit vakavampaa? Mikä minusta voi tehdä sellaisen että koet niin syviä t46931- 47928
Miksei voitaisi vaan puhua asiat selväksi?
Minulla on ollut niin kova ikävä sinua, etten oikein edes löydä sanoja kuvaamaan sitä. Tuntuu kuin jokainen hetki ilman38918Eräästä kalastuksenvalvojasta leviää video !
Ennemmin tai myöhemmin tänne palstalle tulee videonpätkä, jossa kerrotaan paikallisesta "kalastuksen valvojasta". Ei si9914- 46872
IS Viikonloppu 26.-27.4.2025
Koviksen ovat laatineet Eki Vuokila ja piirrospuolista vastaa Lavonius, jolloin 2,5 vaikeusasteen ristikko on saatu aika37849