Tee-se-itse -miehet

I hate IKEA

Lähes kaikissa elokuva rainoissa, mitkä armeijasta kertovat, sotilaat purkavat ja kokoavat aseita. Onko se totta vai vain joidenkin erikoisjoukkojen hommaa. Itselläkun tahtoo tuo peukalo olla keskellä kämmentä ja tuntuu näin järjellä ajateltuna, että oli pyssy mikä tahansa se koostuu suuresta määrästä eri osia. Vai onko se yksinkertaista liitä osa A osaan B tyyppistä kokoamista? Vai tarviiko normaalin alokkaan edes purkaa asettaan osiin?

6

195

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • koonnut& kasannut

      No ensinnäkin nuo sotilas-aseet on pyritty tekemään hyvin yksinkertaisiksi purkaa puhdistusta varten (maastossa usein kuraa, pölyä yms. likaa on syytä poistaa että ase toimisi tarvittaessa).
      Siis ei ole paljoa sellaisia osia joiden irroittamiseen tarvittaisiin työkaluja, eikä montaa pientä helposti katoavaa pienta sokkaa ja lukitustappia.

      Ja loppujenlopuksihan monet muutkin aseet ovat melko helppoja purkaa siinämäärin kuin ilman työkaluja pystyy purkamaan...
      Usein myös pienempiinkin osiin purku melko yksinkertaista jos on tiettyyn aseeseen tarvittavat työkalut.

      Siitä en tiedä tarvitseeko alokkaan purkaa asetta, sillä itse en ole armeijaa käynyt, ja nyt olen jo ikänikin puolesta yli-ikäinen sotaan ilman pakottavaa tarvetta....

    • -eSa-

      Kaikki modernit aseet, varsinkin sotilasaseet on suunniteltu siten, että ne voidaan purkaa ehkä johonkin 5-8 perusosaan. Jokainen sotilas, niin alokas kuin pidemmällekin ehtinyt purkaa aseensa lukemattomia kertoja.

      Esimerkiki Suomen armeijan sotilaan perusase RK 7.62 / 62, elikkä suomalainen versio (lue kopio) perinteisestä venäläisestä Kalashnikov rynnäkkökivääristä opetellaan heti koulutuksen alussa purkamaan osiin.

      Kyllä itsekin muistan kuinka opettelimme armeijassa rynkyn purkamaan ja panemaan takaisin kasaan pussipäässä, siis täysin "sokena". Vieläpä kelloa vastaan, se joka oli nopein, luonnollisesti voitti. Aseen purkaminen ei yleensä ole missään asemallissa mikään yli-inhimillinen suoritus, vaan jokainen täysjärkinen oppii sen kyllä hyvin nopeasti.

      Eikä aseiden osiin purkaminen ole mikään sotilaiden erikoistaito, vaan kaikki metsästäjät ja urheiluampujat myös purkavat aseensa.

      Käytännössä kun kaikki aseet on purettava ainakin pääkomponentteihinsa, jotta aseen piippu, piipun päässä oleva patruunapesä ja lukko saadaan puhdistettua. Jokainen ase likaantuu ammuttaessa ja se on puhdistettava säännöllisesti jotta se toimisi turvallisesti ja varmasti.

      • Aika utelias vaan

        Onnistuuko kokoaminen sokkonakin ilman työkaluja vai tarvitaanto niitä ylipäätä?


      • -eSa-
        Aika utelias vaan kirjoitti:

        Onnistuuko kokoaminen sokkonakin ilman työkaluja vai tarvitaanto niitä ylipäätä?

        Suomen armeijan rynkyn saa purettua perusosiin ilman työkaluja ja samoin sen saa kasaa (luonnollisesti) ilman työkaluja.

        AK-47, elikkä Kalashnikov rynnäkkökivääri on aseena aika "traktori", ei erityisen sofistikoitunut eikä usein edes mitenkään erityisen tarkkana, mutta toimii kuin se kuuluisa junan vessa.


        Tässä on erinomainen kuva tuosta suomalaisten rynkystä Sakon valmistamana:

        http://en.wikipedia.org/wiki/File:Rk62_disassembled.jpg

        Ylhäältä alaspäin siinä on kansi joka otetaan ensin irti, kannen päällä on takatähtäin mallia diopteri. Kannen jälkeen irrotetaan kaasumännän jousi, näkyy siinä alla. Sitten lähteekin itse kaasumäntä ja sen suojaputki. Lopuksi irrotetaan kaasumännästä se pieni "kiiltävän metallinen" lukko ja ase on perusosissaan.

        Ennen purkamisen aloittamista aseesta on toki otettu irti lipas ja tehty latausliike kaksi kertaa kera tyhjän laukauksen. Kuvassa näkuvä lipas on tälläinen "moderni" muovilipas.

        Tärkeimmät puhdistamisen kohteet ovat piippu, lukko ja kaasumäntä.


    • Nestori Tykkiikessu

      Sotilasaseet on suunniteltu myös niin, ettei käyttäjä saa purkaa esim. liipaisin ja erinäisiä jousikoneistoja. Lahti-Saloranta pk:ssa Aimo Lahden mielestä pääsyynä toimintahäiriöihin oli, ettei ”aseen tukin sisässä olevaa rekyylijousta puhdistettu paksusta varastorasvasta. Tämän toimenpiteen vaatima aseen purkaminen oli tavallisilta sotilailta nimenomaan kielletty, ja se olisi pitänyt suorittaa asevarikoilla ennen aseitten käyttöön jakamista.” Omakohtaista kokemusta ko. aseesta kertyi lippaallisen verran. Eikä sekään mennyt takeltelematta.

      Sotilasaseet ovat muilta osin helppoja purkaa ja koota, joka on tarkoituksenmukaista. Mitä tulee työkaluihin, kiväärin 7,62x53 lukon aukaisua varten varusteisiin kuului muistaakseni puupalikka, jota vasten lukko aukesi näppärästi. Ei sitä kuitenkaan juurikaan käytetty. Suomi kp oli yksinkertainen ja vielä simppelimpi oli Sten, jolla tosin ei saanut ampua. Suomi kp:n rumpulippaan täyttö huonoissa oloissa vaati sen sijaan harjoittelua ja käden vakautta.

    • ylipursimies evp.

      Me purettiin koko ohjusvene Isku ihan palasiksi aina talven aikana ja tutkittiin perusteellisesti. Huonot osat vaihdettiin uusiin. Olihan se aika vaikeaa mutta aina selvittiin. Tässä olin mukana koko 70-luvun.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 112
      2324
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      65
      2177
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      1981
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1707
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1628
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      13
      1432
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      12
      1364
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1363
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1347
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1282
    Aihe