Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Oikkuilija

Shepu

Apuva!Nyt tarvittais hiukan neuvoja 4-vuotiaan shettiksen kanssa.On meille uusi tapaus joka ollut vasta 3-viikkoa uudessa kodissa.Poni on luonteeltaan rauhallinen,sosiaalinen ja kaikessa mukana oleva ihanuus.Ollaan ratsastettu ja menty kärryillä.Ongelmana on nyt varusteiden laitto.E i malta pysyä paikoillaan varusteita laitettaessa,yrittää pystyyn jne.Ollaan kuitenkin varusteet laitettu joka kerta loppuun ja ratsastuslenkit menneet hyvin (periksihän ei ponille kannata antaa koska oikkuilu voi vaan paheta,eikös?).Nauttii silminnähden lenkeistä.Olisko vinkkejä miten saataisiin varusteiden laitto hetkikin mukavaksi.Kiitokset jo etukäteen vastauksista.

11

420

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • helpottaako? :)

      Auttaako asiaa jos ponia kehutaan kun se seisoo kiltisti paikoillaan? Jos poni pyörii varusteita laittaessa niin jatka vain, älä pidä mitään taukoa, siitä poni vain oppii että liikehtimällä saa mukavan tauon varusteiden laittoon. Laita varusteet rauhallisesti ponille, älä kiristä satulavyötä heti kireimpään reikään.

    • Shepu

      Moikka!Kiitokset viestistä.:0)

      Kyllä poju selvästi rauhallisempi on,kun silittelee,kehuu ja puhuu rauhallisesti.Tietysti me itekkin jännätään miten varusteiden laitto onnistuu ja ystävä tämän vaistoaa,mutta onneksi ollaan tehty se,että ollaan jatkettu varusteiden laitto loppuun saakka,ja saatu käytyä kivoja lenkkejä ponin kanssa.
      Lisää vinkkejä,jotta homma onnistuisi ilman levotonta liikehdintää?

      Ps.Ja sen verran tarkennan vielä,että ponilla ei ole esim. kuolaimet ollu ennen meille tuloa kuin muutaman kerran suussa,joten uutta kaikki sille uuteen kotiin muuton lisäksi.Ja nyt täällä meillä ollaan ratsastettu tai kärrytelty joka päivä.Joten ei kai tässä muuta,kun topakkuutta,hellyyttä ja aikaa tarvittanee.

    • vasailuja

      Se on aika vähän ollut teillä niin se voi olla myös alkutestailuja kun on napakka ja mitää kurin mutta osaa olla myös itse rauhallienen ja kehua ponia niin kaikki sujuu hyvin. Eli jos poni meinaa pomppia pystyyn ärjäise vaikka "EI!" ja läppäse lavalle napakasti ettei pelkkä "läps eihän tuollaista saa tehdä" vaan "jos pomppaa pystyyn "EI!" läiskis ! ja sitten jatkat normaalisti jos alkaa temppuilemaan sama uusiksi kun seisoo paikoillaan kehut. Johtajalla on oltava tiukka kuri ei pelkkää kärsivällisyyttä, vaikka sitäkin tarvitaan. Oma poni oli alkutestailuissa kunnon monsteri, taluttaessa jyräs mutta kun karjasi ja läppäsi se se ei ole enää jyräillyt ja sama se pyöri harjattaessa ja varusteiden laitossa läppäsin aina täysiä rinnuksiin ja karjaisin niin nyt seisoo niin kiltisti paikoillaan tosin satulavyönkiristämisessä saattaa alkaa pyörimään,mutta kun sanoo vaan "SESO!" niin se lopettaa pyörimisen eli enään ei minun tarvitse sitä läpsiäkään. Mutta tärkeää alussa on selvä raja ponin/hevosen kanssa sitten kun se toimii läppäsyillä ja näpäytyksillä ottaa pikku hiljaa kevyämpiä konsteja käyttöön. Kummatkin ovat varmasti tyytyväisiä ihminen ettäkö poni (:

    • Shepu

      Moikka!No nyt ollaan pojan kanssa tutustuttu jo paremmin ja varusteidenkin laitto onnistuu suht mukavasti.Edettiin ihan hissunkissun,että tuotiin satula laitumen reunalle,siliteltiin,laitettiin satulahuopa ja taas siliteltiin ja laitettiin satula vähä kiristettiin kehuen ja rapsuttaen,kun poika paikoillaan,sitten pikkuhiljaa kiristettiin satula lopulliseen tiukkuuteen ja homma selvä.Suitsien laitto on sitten onnistunu ihan itestään,kun kaveri tienny jo,että lenkille päästään.En tiedä onko ollu virhe antaa satulan laiton ajaksi vähä heinää touhuttavaksi,mutta näin ollaan pärjätty ja lenkit on menny hyvin.Nyt on menty maastossa,sillan yli ja autojen ohituksiaki tullu ja hyvin on menny.Nyt tämä hurmuri nautiskelee uimisesta vaikka ennen ei järveä ollu nähnykkään.Kyllä sitä alussa tuntu,että mitenkä tässä käy,mutta hyvältä nyt ainakin näyttää ja tuntuu kivalle,kun talon rappusilta huikkaa pojalle niin ravilla tullaan höristen vastaan. :0)
      Muutama kysymys on noussu vielä mieleen:

      Tartteeko poni shamppoota miten usein pesu tilanteessa (tämä meidän kaveri,kun tykkää tuosta uimisesta)?

      Minkä ikäsenä voi ruveta esteitä kokeilee,vinkkejä siihen millä lailla kannattaa alottaa?

      Onko ponilla välttämättä oltava kengät (tällä ponilla ei ole ollu),mitä mieltä ootte bootseista,ovatko minkä hintaset?

      Ja eikun vermeet esiin ja tielle. :0)

    • Apujaaa

      Tartteeko poni shamppoota miten usein pesu tilanteessa (tämä meidän kaveri,kun tykkää tuosta uimisesta)?
      - Shampoopesuja ei kannata tehdä kovin usein. Eipä siitä kauheesti haittaakaan ole jos pesee hevosen shampoolla kerran/pari vuodessa. Omaa hevostani en shamppoolla ole ikinä pessyt mut lämpimällä ilmalla kastan hevosen jos on tosi helteinen päivä tai heponen on hikinen ratsastuksen jälkeen. Tietty jos harrastat näyttelyitä niin pesu ennen näyttelyä.

      Minkä ikäsenä voi ruveta esteitä kokeilee,vinkkejä siihen millä lailla kannattaa alottaa?
      -Ei ole mitään tiettyä ikää mut sitten kai kun perusasiat koulussa ovat kunnossa. Kannattaa aloittaa ihan maapuoleista.Kun hevonen on saanut varmuutta niin voi pistää tolpat puomin molemmille puolille. Kun on aika hiukan korottaa puomeja niin kannattaa laittaa ensin ihan matala ristikko. Siitä sitten pikkuhiljaa nostamaan kun aika on sopiva. Liian isoja harppauksia ei kannata tehdä nuoren hevosen kanssa ettei tule takapakkia hyppimisen opettelussa.
      Irtohypytyksen voi aloittaa jo aikaisemmin niin poni löytää oikean hyppytekniikan ja saa varmuutta hyppyihin.Irtohypytyksessä siis kentän toiselle pitkälle sivulle tehdään puomeista/nauhoista ja tolpista kuja johon laitetaan esteitä. Hevonen hyppää kujan vapaana. Irtohypytyksessä niin kuin esteiden hyppimisessä ratsastajan kanssa on hyvä olla osaava ihminen mukana joka antaa neuvoja miten toimia.

      Onko ponilla välttämättä oltava kengät (tällä ponilla ei ole ollu),mitä mieltä ootte bootseista,ovatko minkä hintaset?
      - Riippuu pitkälti siitä että minkäläiset kaviot ponilla on. Toisilla on kovat kaviot ja ne kestävät olla ilman kenkiä , mutta toiset aristavat jalkojaan liikutuksessa ilman kenkiä (varsinkin jos liikutus on usein kovalla tiellä). Jos poni on tähänkin asti selvinyt hyvin ilman kenkiä niin tuskimpa se niitä tarvitsee. Kun kengittäjä käy vuolemassa ponin kaviot niin hän varmasti kertoo jos kengät ovat tarpeen. Talvella hokkikengät voivat olla tarpeen niin poni ei liukastele.
      Bootsit maksavat yleensä n. 5-25 euroa per pari. Bootsit suojaavat hevosen ruununrajaa ja siksi ne ovat hyvät kuljetussuojina varsinkin talvella kun hevosella on hokit. Myös jos hevosella on tapana takoa liikkuessaan niin bootsit suojaa.

      Toivottavasti noista oli edes hiukan apua. En ole mikään super asiantuntija mutta kerroin kuitenkin mielipiteeni. Onnea jatkon! :)

    • Shepu

      Kiitokset kattavista vastauksista.

      Kaikki lisätieto on tarpeen.Poni harrastus touhuineen on meidän perheelle uusi,joten aikaa menee ennenkuin varmuutta hommiin saadaan,mutta ei tämä aivan epätoivoiselta näytä.:0D
      Onneksi perheessä ja ystäväperheissä on osaavia,innokaita ja avuliaita ponityttöjä meidän "aloittelijoiden" lisäksi.
      Minäkään en ole ollut hevosten kanssa oikeastaan missään tekemisissä ennen,mutta kummasti sitä ponin kanssa uidaan,kavioita putsataan,harjaillaan,liikutetaan ja pidetään hyvää huolta tästä uudesta tulokkaasta.Myös perheen muut "karvakuonot" on tykästynyt uuteen kaveriin kovasti,mitä on hauska seurata sivusta.

      Nuo bootsit vois olla aika hyvä juttu,niihinhän saa laitettua ne hokitkin talven ajaksi?Tehdään perheen ja naapureiden voimin talvella jäälle reilun pituinen rata,joka mahdollisesti kiertää osittain metsässäkin ja muutenkin lisäpitoa poni varmasti tarvitsee talvella liikkumiseen.
      Mistä löytäisin nuita bootseja?

      Ja muutama kysymys taas putkahti mieleen.

      Miten kovalla pakkasella poni tarvitsee toppaloimea ja kuinka kovalla pakkasella sitä voi ylipäänsä pitää ulkona?

      Millälailla ruunaus vaikuttaa hevoseen (ainakin ilmeisesti rauhottaa) ja kuinka nopeasti ruunauksen vaikutukset rupeaa näkymään (meidän kaveri on ruunattu n.3 kk sitten)?

      Mitkä rokotukset on ehdottoman tärkeitä ponille ja tarvitseeko joku rokote tietyn ajan sisällä tehosteen?Rokotuksistakin ollaan montaa mieltä ja mukava olisi kuulla mielipiteitä asiasta.

      Kuulumisiin! :0)

    • Apujaaa

      Niin eli ne hokit ei tule niihin bootseihin vaan kenkiin :) Ja jos bootsit tuntuu tarpeelliselta niin niitä löytyypi hevostarvikeliikkeistä.
      Shettikset on yleensä aika karvaturreja talvisin ja pärjäävät aika pitkälti ilman loimea. Tietty jos on vaikka koko päivän kauhea räntäsade niin loimi on ihan hyvä olla koska paksu talvikarva kuivuu hitaasti jos se pääsee ihan kunnolla kastumaan. Mitään tiettyä pakkasrajaa ponin ulkoilulle on hankala sanoa. Aurinkoinen -20 astetta voi olla paljon mukavampi kuin -15 astetta ja hirveä tuuli ja sakea lumisade... Eli vähän tilanteen mukaan kannattaa miettiä. Shettistä mulla ei ole ikinä ollut mut oman suomenhevosen pitäisin mieluusti sisällä jos yli -25 astetta tai ainakin vähentäisin ulkoiluaikaa.
      Ruunaus vaikuttaa yleensä rauhoittavasti tosin joillekin voi jäädä orimaisia piirteitä varsinkin jos on ruunattu aika myöhään. On vähän hevoskohtaista että milla lailla ruunaus vaikuttaa ja miten pian.
      Tetanus eli jäykkäkouristusrokotus ja hevosinfluenssarokotus on hyvä olla kaikilla hevosilla. Rokotussuositukset löytyy ainakin tältä sivulta: http://www.hyvinkaanhevossairaala.fi/index.php?pageid=5&aid=51&lang=fi
      Toivottavasti näistä on apua :)

    • Shepu

      Heipä hei taasen!Ja kiitokset neuvoista.Näillä päästään taas hyvin eteenpäin.Rokotusasiat on nyt kunnossa ja bootsejakin käytiin katsastamassa.
      Suunniteltiin myös pojan laitumella olevaan katokseen talveksi laitettava irtoseinä toiseen päätyyn,joka tuo suojaa enempi tuulelta ja tuiskulta,ja talli on valmis myös.

      Olen miettiny nuita lisäravinnejuttuja yms.,ponille suositeltiin annettavaksi pellavarouhepuuroa mysliä iltaisin.Pellavahan on lähinnä ruuansulatukseen liittyvää ja mysli ilmeisesti antaa sitten topakkuutta (poni oli melko hoikka meille tullessa),tosin määrä mikä pojalle annetaan tuntuu tosi pieneltä,n.1 dl pellavapuuroa 2tl mysliä.Näillä ollaan menty kuivaheinää ja nuolukivi löytyy myös.Ilmeisesti tuo on hyvä lisä ponille kuitenkin?
      Ja sitten.Tämä ystävä on siis meidän perheen ensimmäinen oma poni tuttattavuus ja elelee nyt itsekseen.Laidun on ihan keskeisellä paikalla pihapiiriä ja seuraa antaa pari kissaa,ja koiraystävä.Poika seuraa perheen touhuja hyvin tarkkaan ja touhuaa sankkojen,harjojen,metsästä tuotujen oksien kanssa ja saa huomiota rapsutuksin ja harjauksin usein ja tietysti ratsastuslenkein.Lajitoveri olisi tietysti se parhain,mutta mitä mieltä olette,voiko poni viettää onnellista elämää itsekseen näiden virikkeiden kanssa ja mitä muuta kivaa voitaisiin keksiä?

      Kiitokset jo etukäteen kommenteista. :0)

      • defacing

        se toinen poni tai heppa kaveri olisi kyllä hyvä. Mutta oletteko miettineet jos ottaisitte vaikka pari lammasta? tuo kaveri olisi kyllä ponille aika tärkeä.


    • HHHHHHOOOOOOO

      PIDÄTTEKÖ PONIANNE KIINNI.

      • Oikkuilija

        Moikka!Tässäpä se kesä ja syksy vierähti.Oikkuilijasta on tullut oikea ihanuus ja uusi kaverikin löytyi jakamaan tallin ja laitumen.Alun vaikeudet kääntyi voitoksi,kun vaan jaksettiin toimia määrätietoisesti ja kuitenkin hellyydellä.Nyt varusteet ja kaikki muutkin hoitotoimenpiteet menee hienosti ja saadaan nauttia mukavista hetkistä yhdessä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2485
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2173
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      83
      1829
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1621
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1586
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1565
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1528
    8. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      60
      1396
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      89
      1319
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1254
    Aihe