Missä pääskyt?

martonen

Liminganlahden ympäristössä peltojen päällä haarapääskyjä pujottelemassa hyönteisten perässä joka vilkaisulla kymmeniä ja pidemmän pyörälenkin aikana tuhansia tähän saakka joka kesä, nyt vain muutamia. Samoin räystäspääskyjä kesäisin hyvin runsaasti, nyt niitäkin hyvin vähän. Tervapääskyjä sentään vähän runsaammin. Onko Pohjois-Pohjanmaan pääskyt peruneet tämän vuotisen tulonsa? Onko muualla Suomessa samoin?

10

118

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Bongari!

      Sama on tilanne täällä Espoossakin.
      Jo viime vuonna oli huomattavasti vähemmän. Sama asia koskee muitakin muuttolintuja. Ennen oli satakieliä kolme ja useita mustarastaita. Nytr on hiljaista öisin. Samoin puuttuvat mehiläiset, kimajaiset ja jopa tavalliset kärpäset. Puhuin asiasta naapurin kanssa. Sanoi, että kyllähän noita pääskysiä on taivaalla sadoittain. Menimme noikein katsomaan, mutta yhtään emme nähneet. Niin totaalinen on kato.

    • martonen

      Olin keski-suomessa viikon ja sama oli tilanne sielläkin, pääskyjä on, mutta niitä on vähälukuisesti. Koko Suomen pääskyt ovat peruneet tämän kesän tulonsa muutamia luopioita lukuunottamatta. Kimalaisten vähyys kiinnittää myös huomiota, nyt jo kolmas kesä kun niitä on vain harvakseltaan siellä missä niitä pitäisi näkyä kymmeniä yhdellä silmäyksellä. Kiitos Espoon raportista!

    • martonen

      Ei näytä tulevan tänä kesänäkään pääskyset tänne lakeuksille. Vain muutamia haarapääskyjä ja räystäspääskyjä, on kumma juttu.

    • Bongari!

      Kolmas kesä peräkkäin, kun hyönteissyöjiä
      vähän. Eikä ole kärpäsiäkään. Yksi mustaras-
      tas on illoin lauleskellut.
      Pari vuotta pesi västäräkkipari, mutta ei nyt
      näy niitäkään. Ja tämä on Espoosta.

    • martonen

      Onko Bongari! kuullut Saharan kuumuudesta ja sen vaikutuksesta Saharan eteläpuolella talvehtivien lintujen kevätmuuton ongelmista? Tähän ei ole saanut vahvistusta hakemallakaan. Tänne pohjoisemmaksi ovat kyllä monet muut hyönteissyöjä tulleet normaaliin tapaan. Useimmat tulevatkin idän suunnalta. Pääskysten kadon kaltaista on vain kottaraisen katoaminen muutama vuosikymmen sitten.

      • Kuningaskalastamatta

        Sama viesti näkyy olevan tuollakin:

        http://keskustelu.suomi24.fi/node/10617613

        Ketjussa on jonkinlaista raporttia muutoksesta.


      • Jani-Petteri.

        Mitenkäs se Saharan kuumuus
        vei meiltä kärpäset?


    • martonen

      Tänään taas retki pyörällä näiden peltoaukeamien keskellä risteileviä teitä pitkin. Näkyi "kymmen" haarapääskystä peltojen yllä kun olisi pitänyt näkyä "kymmenen tuhatta". Onko jotain hyvin hälyyttävää on tapahtumassa?

    • Lehmät ja pääskyset kuuluvat erottamattomasti yhteen samaten kuin kottaraiset. Navetoita on enää yksi kylässä,joten pääskyset on siellä niin paljon kuin mahtuu. Pesivät maitohuoneissa ja karjakeittiöissä ja isännät antavat niiden pesiä navetoissa,kun lehmät on kesän pihalla. Vähän paskoovat,mutta mahtuuhan sitä. Meillä on kottaraispariskunta ja sieltäpä lehmälaitumelta ne poikasilleen toukat ja matoset noutavat.

    • martonen

      On jo toinen kesä minun elämäni aikana kun on lukumääräisesti vähän pääskyjä. Täällä pohjois-pohjanmaan lakeuksilla niitä on ollut joka kesä valtavan paljon. Navetat on jo käyneet harvalukuiseksi monia vuosia aiemmin. Haarapääskysiä on ollut metsäisemmilläkin alueilla ja räystäspääskysiä on ollut kaupunkien reunojen asuinalueilla runsaasti. Nyt niitä molempia on hyvin vähälukuisest!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2763
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2350
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2110
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1874
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1731
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      38
      1725
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1696
    8. 103
      1676
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1487
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe