Kokemuksia maalämpöpumpuista

Alan mies

Olen toiminut alalla ei tehtävissä, asiakaspalvelu, myynti, työnjohto, asennus noin kahdeksan vuotta.

Ajattelin jakaa tällä aikaa tulleita kokemuksiani, kun täällä usein tulee luettua keskusteluja maalämmöstä, mutta keskusteluissa harvoin tulee puhetta merkeistä/valmistajista. Yleensä puhutaan vain maalämmöstä, vaikka eri merkeillä on suuria eroja.

Vhän sama kuin menisi autokauppaan ja haluisi auton, minkä vain, koska mitä eroja eri autoissa olis? Sama periaatehan niiden kaikkien tekniikassa on.

Tässä omia kokemuksiani:

-Nibe, halppispumppu laadultaan ja myös liikkeiden sisäänostohinnoiltaan.
Niin perusperuskone kuin vain voi olla. Ei mitään erikoisen hyvää eikä korkeaa laatua. Ei kylläkään mitään erityisen huonoakaan, tasaisen halppislaite. Usein törmää Nibeä kyllä kaupattavan todella suolaiseen hintaan eläkeläisille ja muille tietämättömille, jotka sekoittavat yleisimmän ja laadukkaimman/toimivimman keskenään.

-Thermia, perushyvä ruotsalainen. Varsin hyviä kokemuksia kautta linjan. Thermian jälleenmyyjien usein jostain syystä huomaa tarjoavan alimitoitettuja järjestelmiä. Tämä ei kuitenkaan pumpun vika ole tietenkään

-Lämpöässä, vanhentunutta tulistustekniikkaa. Osat laadukkaita yksinään, mutta kun pumppua ei varsinaisesti valmisteta vaan kootaan periaatteella komponentti sieltä ja toinen täältä, eikä laitteessa ole omaa ohjausta lainkaan vaan ulkopuolinen Ouman säätämässä sekalaisia komponentteja kuin jossain öljylämmityksessä.

Markkinoinnissa käytetään harhaanjohtavasti väitettä ettei tarvita sähkövastusta lainkaan, tämä on totta mutta itse tulistustekniikka tarvitsee suoraa lisäsähköä. Eli vaikka vastusta ei tarvita, niin lisäsähkö kyllä. Kallis.

-Vaillant, laadukas ja saksalaisella huolellisuudella mietitty kone. Erittäin taloudellinen ja osiltaan luotettava. Ongelmia tulee helposti jos liitetään olemassaolevaan varaajaan tai käytetään muita puskuri-/käyttövesivaraajina kuin Vaillantin omia. "Herkkä", jopa yiherkkä älyltään ja säädöiltään, mutta oikeasti osaavissa käsissä hieno peli. Loppukäyttäjä saa äkkiä säädöt sekaisin jos menee itse säätämään. Maahantuoja pieni paikallinen toimija, miten jälkihoito toteutuu

-IVT; laitteena hyvä ja laadukas, mutta erittäin paljon ongelmia invertterikompressorimalleissa, jotka ruotsissa myyntikiellossa

23

7683

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vähän täsmennystä ?

      Jäi vähän auki tuosta tekstistäsi, mikä sinun mielestäsi on hyvä ostos. Vaillant ilmeisesti paras, mutta mites hinta-laatusuhdeakselilla ?

      Kahdesti luettuani tekstin jäin mielikuvaan, että hinta / laatusuhteeltaan laadultaan keskiluokkainen, mutta edullinen Nibe järkihintaan ostettuna voisi sitä olla.
      Kirjoitit Nibestä:
      "Ei mitään erikoisen hyvää eikä korkeaa laatua. Ei kylläkään mitään erityisen huonoakaan, tasaisen halppislaite."

    • Maalämpöä 2012

      "vaan ulkopuolinen Ouman säätämässä sekalaisia komponentteja"

      Miten laitetta sitten pitäisi säätää?

      "Eli vaikka vastusta ei tarvita, niin lisäsähkö kyllä."

      Mikä on tämä lisäsähkö?

      "Ongelmia tulee helposti jos liitetään olemassaolevaan varaajaan tai käytetään muita puskuri-/käyttövesivaraajina kuin Vaillantin omia."

      Miten tuo oma varaaja eroaa muiden valmistajien varaajista?

    • >>"Eli vaikka vastusta ei tarvita, niin lisäsähkö kyllä."
      >
      >Mikä on tämä lisäsähkö?

      "Tulistus" tarkoittaa että höyrystimen koko pinta-alaa ei käytetä tehokkaasti höyrystämiseen (vaan osa käytetään höyryn lämmittämiseen). Tämä huonontaa cop-lukua eli aiheuttaa ylimääräistä sähkönkulutusta

    • olet idiootti!

      "Markkinoinnissa käytetään harhaanjohtavasti väitettä ettei tarvita sähkövastusta lainkaan, tämä on totta mutta itse tulistustekniikka tarvitsee suoraa lisäsähköä. Eli vaikka vastusta ei tarvita, niin lisäsähkö kyllä. Kallis."

      Kirjoittaja on idiooti kun ei tajua tulistustekniikasta tuon taivaallista. Vai "suoraa lisäsähköä" ?? buahahhahahah

    • maalämpöilijä

      Ekowell 350 toiminut yhtä kuumakaasuanturin rikkoutumista lukuunottamatta häiriöittä vuodesta 2000. Talossa lämminala brutto 180neljöä ja kokonais säkökulutus 13600kwh/a talossa asuu kolme ihmistä ja koira. Viimetalvena (2011) oli lämmityksen vastus päällä kokonaista 20h ja yläsäiliön (käyttövesi) 12h. Nyt kesällä on tuohon käyttövesi puolelle tullut n.15h lisää. Sähkölaitosten arviokulutuksia tämänkokoisen talon "talous sähköstä" tutkimalla jää lämmityksen osuudeksi n. 6000kwh/a eli n. 660€/a.

    • Elsielina

      Entäpä Oilon/Geopro?

    • Alan mies

      Hei taas,

      Nostan ketjua esille kun aihe on mielenkiintoinen -ainakin omasta mielestäni ja toivottavasti tästä jotain apua tai hyötyö jollekulle olisi.

      Omia mielipiteitänihän nämä tietty ovat, mutta mielestäni on aiheellista jakaa sitä tietoa mitä matkan varrella on tullut vastaan. Minkään merkin puolesta kun ei ole tarvetta kehua, ala tuo leivän näiden vuosien jälkeenkin mutta ei merkkisidonnaisesti.

      Geopro on ollut omissa kokemuksissa vähävikainen laite, varsin mukavan tuntuinen ja luotettava varmuudeltaan. Laitteen sijasta pidän epävarmana ko.merkin myyntistrategiaa, kyseessä kun on niinsanottu "bulkkitavara", eli kuka hyvänsä ytunnuksen omaava voi niitä kantaa tukuista ulos ja siten on arveluksen varassa onko aina jälleenmyyjät/asentajat oikeasti lämpöpumppualan ammattilaisia, asennuksessa putkea osaa kaikki laittaa peräkkäin mutta pitäisi ymmärtää myös järjestelmien toimivuus, liian paljon on joutunut näkemän öljyn ja puulämmityksen rinnalle asennettuja maalämpöjärjestelmiä jotka eivät sitten pelaakaan. Mitoitus on toinen ongelma, sen lisäksi että aina ei ymmärretä eroa lämpöpumpputekniikan ja perinteisten öljy/sähkö lämmitysjärjestelmien toimintalogiikassa.

      Ja merkin vika ei tuo tietenkään ole, vaan samasta asiasta kärsivät kaikki "bulkkitavarat" eli Nibe, Lässä, Innova, eli kaikki tukkutavara.


      Ja palatakseni ylläoleviin heittoihin ymmärtämättömyydestäni muka tulistustekniikka kohtaan, niin:

      -tulistustekniikka vaatii lisäsähköä/heikentää pumpun taloudellisuutta. Siksi niitä mainostetaankin väitteellä että vastuksia ei tarvita, puhumatta sähkönkulutuksesta mitään. Laatupumppu pystyy tekemään pelkällä kompuralla riittävän kuumaa vettä, tarvitsematta mitään yllä mainittuja höyrystimen ylirasituksia.

      -laadukkaassa maalämpöpumpussa on oltava oma, siihen suunniteltu ja tehty ohjausäly ja ohjelma, muutoin tilanne on sama kuin autossa olisi kuudentoista tuuman rengassarjassa mukana yksi kolmetoistatuumainen.

      Ouman sopii ohjaamaan kasaa sekalaisia komponentteja, sekalaisissa oloissa jotta saataisiin toiminnallinen kompromissi. Se sopii öljylämmityksiin, ei maalämpöpumppuihin.

      -tuotetun lämpimän veden lämpötila, monissa tulistuspumpuissa pystytään tekemään aina vain tietyn (korkean) lämpöistä vettä -esim Lässä- koska pumpussa ei ole riittävän tarkkaa anturitietoa/ohjausta. Ja korkeamman lämpöisen veden tuottaminen syö hyötysyhdetta, eli kyseessä on jatkuva hukka taloudellisuudessa. Tehdään epätaloudellisesti kuuma vettä jotta saadaan sitten laimennettua sitä kulloiseenki tarpeeseen, sen sijaan että pumppu olisi itse omalla tiedollaan ja älyllään osannut tehdä kulloinkin tarvittavan lämmintä vettä

      • > tulistustekniikka vaatii lisäsähköä/heikentää pumpun taloudellisuutta.

        Näin on.

        Tätähän ilmentää myös siirtyminen elektronisiin paisuntaventtiileihin taloudellisuuden parantamiseksi eli höyrystinpinta-alan käytön tehostamiseksi. Kun itse aikanaan laitteita tein, piti mekaaniseen paisariin sen toiminnan epätarkkuuden vuoksi jättää melko monen asteen turha tulistus


      • V:n kynijät...

        Onneksi!!!!

        On etu vaan että laitteita saa ostaa kuka vaan. Ahneet "putkijuntit" majoittuvat asennuspaikkaan yli 60 euron tuntipalkalla. Työtä venytellään ja tasokaan ei naurata. Kun laitteen saa vapaasti, voi valita myös asennuksen. Itse asentelin Oilon Geopro MH9 pumpun kahdessa päivässä ja todella pelaa. Naapurissa "putkijuntti" teki saman työn kuudessa päivässä ja käynyt neljä kertaa "takuun puitteissa" parsimassa. Ressukka joutui lainaamaan minulta tehokkaan uppopumpunkin maakentän ilmaukseen kun moista ei omistanut.

        Tuota tuntihintaa kyllä ihmettelen. Tullaan autolla jossa parit putkipihdit ja jotain roinaa. Kun vien autoni merkkikorjaamoon, tuntihinta 48 euroa ja siellä on ammattitaitoa ja työkalujakin testilaitteineen pilvin pimein.

        Luulevat kai että kotitalousvähennys kuuluu heille!!!!


      • 14+1
        V:n kynijät... kirjoitti:

        Onneksi!!!!

        On etu vaan että laitteita saa ostaa kuka vaan. Ahneet "putkijuntit" majoittuvat asennuspaikkaan yli 60 euron tuntipalkalla. Työtä venytellään ja tasokaan ei naurata. Kun laitteen saa vapaasti, voi valita myös asennuksen. Itse asentelin Oilon Geopro MH9 pumpun kahdessa päivässä ja todella pelaa. Naapurissa "putkijuntti" teki saman työn kuudessa päivässä ja käynyt neljä kertaa "takuun puitteissa" parsimassa. Ressukka joutui lainaamaan minulta tehokkaan uppopumpunkin maakentän ilmaukseen kun moista ei omistanut.

        Tuota tuntihintaa kyllä ihmettelen. Tullaan autolla jossa parit putkipihdit ja jotain roinaa. Kun vien autoni merkkikorjaamoon, tuntihinta 48 euroa ja siellä on ammattitaitoa ja työkalujakin testilaitteineen pilvin pimein.

        Luulevat kai että kotitalousvähennys kuuluu heille!!!!

        "Tuota tuntihintaa kyllä ihmettelen. Tullaan autolla jossa parit putkipihdit ja jotain roinaa. Kun vien autoni merkkikorjaamoon, tuntihinta 48 euroa ja siellä on ammattitaitoa ja työkalujakin testilaitteineen pilvin pimein."

        Onneksi olkoon, ihan jokakylältä ei löydykään noin edullista merkkikorjaamoa. Täällä pk-seudulla pikkukorjaamot ottavat 65-75 €/h ja merkkikorjaamot 90-100 €/h. Tuolla erotuksella jo palkkaa putkarinkin muutamaksi tunniksi.

        Oma työnantajani veloittaa työstäni asiakastoimeksiannoissa 150 €/h tai 20000 €/kk. Alaa en kerro, mutta edellinen homma maksoi asiakkaalle 70000 €.


      • lisäsähköä aivoihin

        "-tulistustekniikka vaatii lisäsähköä/heikentää pumpun taloudellisuutta."

        No ei vaadi. Et näköjään tajua tuon taivaallista maalämpötekniikasta.


    • Alan mies

      Ylläoleva on hyvä esimerkki juuri siitä mitä tarkoitinkin bulkkitavaran jakelukentän ongelmilla.

      Autossa on tosiaan putkipihdit muttei edes silti edes niin perustyökalua kuin pumppua maapiirin/kaivon keruupiirin ilmaamiseen, saati että jos pitäisi saada paineenalainen järjestelmä koska paremmat pumput vaativat/on suunniteltu toimivaiksi paineellisella keruupiirillä. Silti ollaan olevinaan asiantuntijoita, kun alana on putkihommat ja kokemusta enimmäkseen siitä putken peräkkäin laitosta.

      Eli ylläolevassa tulee hyvin esille "putkijuntit" jotka alalla huseeraavat koska mlp-pumppuja on paljon myös tukkujakelussa.

      Paremmat merkit joissa on oikeasti käytetty aikaa, rahaa ja vaivannäköä tuotekehittelyyn ja itse tuotteeseen/sen ominaisuuksiin, ei lähde pelaamaan bisnekseen jälleenmyyjäkentällä joka ei oikeasti ole asiantuntevaa, koska silloin hukataan se kova raha ja työ mitä tuotteeseen on laitettu jotta se tuottaisi sen takaisin.

      Tällöin toimintaan ja laatuun on sitoutunut sekä valmistaja/maahantuoja/jälleenmyyjä, ja jos homma ei toimi niin jokin osa tästä ketjusta heitetään kuvioista pois, koska muuten homma kusisi kaikilta.

      Kun jälleenmyyjäketju on rajattu, silloin on käytännössä varmempaa että homma toimii, koska jos ei toimi niin joku ryhtyy korkeammalla korjaamaan tilannetta koska oma rahavirta katkeaa.

      Ylläoleva esimerkki "putkijunteista" on erittäin hyvä, juuri tuo ryhmä usemmiten pilaa alan mainetta haettuaan tukusta jonkun yleisessä jaossa olevan bulkkitavaran ja aloittaessaan "asennusyrityksen" sen toimintaansaamiseksi siten kuin se on suunniteltu....

    • stuupid

      "On etu vaan että laitteita saa ostaa kuka vaan. Ahneet "putkijuntit" majoittuvat asennuspaikkaan yli 60 euron tuntipalkalla. Työtä venytellään ja tasokaan ei naurata. Kun laitteen saa vapaasti, voi valita myös asennuksen. Itse asentelin Oilon Geopro MH9 pumpun kahdessa päivässä ja todella pelaa."

      Ostaa saa, mutta ei asentaa, kun asentamiseen tarvitaan nykyään kylmäaineluvat. Miten luulet mahdollisten takuuasioden hoituvan kohdallasi, jos sinulla ei kyseisiä lupia ole?
      On myös asiakkaan tyhmyyttä, jos palkkaa putkijuntin työmaalle, jolla ei ole tarvittavaa pätevyyttä tai oikeita työkaluja.

      • muuten....

        Ei maalämpöpumpun asennukseen tarvita kylmäainelupia, jos moista et tiedä moista! :)


    • moista moista

      http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2009/20090452

      Tuon mukaan tarvitaan. Pistäpä linkkiä, jolla tuo kumotaan. Sehän tuossa on ongelmana, että maalämpöpumppua ei ole eritelty millään tavoin ja koska se sisältää kylmä-ainetta, tarvitaan luvat, vaikka itse kylmä-aineeseen kosketa.

    • Ymmärrä lukemasi!!

      Maalämpöpumpun asennuksessa ei ollakaan tekemisissä "kylmäaineiden" kanssa, ja on normaalia putkityötä. Tässä ero onkin, vaikka "kylmäkallet" nuo hommat mielisivät.

      Ilp- ja sellaisten vilp koneiden joissa "kylmäaine" on sisä- ja ulkoyksikön välillä ja vaativat kylmäaineen käsittelyä, asennus vaatii luvan. Maalämpöpumpun asennuksessa maaliuos on vaan pakkasen kestävää luontoystävällista vesiseosta.

      • vaikeeta on

        Sehän siinä juurikin on, että laitteita ei ole eroteltu, vaan maalämpöpumput menevät myös tuohon kategoriaan.

        "Alle kolme kiloa kylmäainetta sisältäviä laitteita asentavan, kunnossapitävän ja huoltavan sekä kylmäaineita käsittelevän henkilön on suoritettava kyseisten laitteiden asennukseen, kunnossapitoon ja huoltoon soveltuvasta tutkinnosta, jonka perusteista opetushallitus on päättänyt, osat, jotka sisältävät liitteen 3 kohdassa 2 tarkoitetut tiedot ja taidot."


      • ymmärr....
        vaikeeta on kirjoitti:

        Sehän siinä juurikin on, että laitteita ei ole eroteltu, vaan maalämpöpumput menevät myös tuohon kategoriaan.

        "Alle kolme kiloa kylmäainetta sisältäviä laitteita asentavan, kunnossapitävän ja huoltavan sekä kylmäaineita käsittelevän henkilön on suoritettava kyseisten laitteiden asennukseen, kunnossapitoon ja huoltoon soveltuvasta tutkinnosta, jonka perusteista opetushallitus on päättänyt, osat, jotka sisältävät liitteen 3 kohdassa 2 tarkoitetut tiedot ja taidot."

        Soitteleppa pumppujen valmistajille esim. Oilon, Lämpöässa, Ekowell jne. Kertovat mistä kysymys. Minäkin soittelin aikanaan Oilonille.

        Kai jääkaapin asennuskin keittiöön on luvanvaraista? :)


      • 1+1=2
        ymmärr.... kirjoitti:

        Soitteleppa pumppujen valmistajille esim. Oilon, Lämpöässa, Ekowell jne. Kertovat mistä kysymys. Minäkin soittelin aikanaan Oilonille.

        Kai jääkaapin asennuskin keittiöön on luvanvaraista? :)

        Soita itse Tukesiin ;)


      • > Maalämpöpumpun asennuksessa ei ollakaan tekemisissä
        > "kylmäaineiden" kanssa, ja on normaalia putkityötä.

        eikös TM tätä jossain jutussa ihmetellyt ... jutussa oli (V)ILP tms jossa piti liittää ainoastaan glykoliletkuja ... ja silti pitäisi paikalla olla kylmäasentaja


    • Alan miehelle

      Hei sinä alan mies. Onko käytännön kokemusta vielä muista tarjolla olevista merkeistä? Miten mielestäsi kannattaa menetellä sähkölämmitteisessä talossa, ja voitko suositella jotain vaihtoehtoa? Olipa jännä kuulla, että IVT:n jotkut mallit ovat myyntikiellossa. Itse olen nimittäin keskustellut IVT:n edustajan kanssa ja eipä toi kyllä ongelmia mainostanut. Edustajan mukaan kuitenkin ovat eniten myyneet viimeaikoina. Minkälaisia ongelmia niissä on ollut? Niben kerroit
      olevan ei erikoisen hyvä eikä laadukas. Olen myös keskustellut Niben myyjän kanssa, joka tietenkin kehui omaansa. Muilta en ole tarkemmin kysellyt vielä. Aiattelin kuitenkin lähiaikoina jonkun ratkaisun asiassa tehdä, joten olisi kiva kuulla asiantuntijaa ennen päätöstä. Miten mielestäsi kannattaa menetellä paperisodan kanssa?

    • Unettomiaöitä

      Lämpöykkösen maalämpöfirma menee täysin miinuksen puolelle.Eihän sieltä saa edes takuuhuoltoa. Saattaa kestää jopa kaksi viikkoa ennekuin huolto reagoi.
      Siinä firmassa ei arviot ole ilmaisia vaikka niin mainostetaan. Myyjä pakottaa kauppaan ja pakottaa ostamaan vaikka tila on pieni ja vaikeasti huollettava. Maalämpöpumppu on reistaillut kolmen vuoden aikana jo 6 kertaa ja nyt on loppu. Tulen vaatimaan pumpun vaihtoa pienempikokoiseen ja toimivaan,tai sitten rahat takasin . Täysin paska firma myyjineen kaikkineen.

      • vanhatjutut

        Kannattaako nyt avautua vuosikausin vanhassa ketjussa? Aloitusketjut jutut eivät ole enää ajankohtaisia.
        Miten oikein löysit näin vanhan keskustelun?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1863
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1426
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      15
      1384
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1344
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1327
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1270
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      4
      1192
    Aihe