Asperger-poika uhkaa jäädä peräkammarin pojaksi

holpik6

Olen pitkälti eläkeikäinen äiti, jolla on 57-vuotias Asperger-poika.
Poikani asuu edelleen kotona eikä ole koskaan kokenut tarpeelliseksi muuttaa omaan asuntoon. Olen minä yrittänyt Kyöstille monesti puhua, että eiköhän olisi nyt aika muuttaa omaan asuntoon, mutta ei Kyöstiä ole koskaan kiinnostanut. Kyösti oleskelee hyvin paljon omassa huoneessaan omien harrastustensa parissa. Tulee syömään kun on ruoka-aika mutta menee pian takaisin huoneeseensa. Koulua hän on käynyt milloin mitäkin kotoa käsin silloin kun on motivaatiota aloittaa opiskelut. Kyösti on käynyt mm maatalousoppilaitoksen maatalouslomittajalinjan, putkiasentajalinjakin on käyty ja samoin parturikoulu.
Nuorena poikana Kyöstiä ei saanut käymään kouluja millään, mutta aikuisiässä Kyösti innostui kouluja käymään. Töissäkin on ollut joskus väliaikaisesti. Viimeisin työ Kyöstillä oli pyöräteiden ja jalkakäytävien auraus ja hiekoitus traktorilla ja se oli erittäin mieluista. Tätä työtä hän sai tosin tehdä vain yhden talven ajan viime talvella. Kyösti jäi työttömäksi ja nyt aika menee minulla, vanhalla äidillä siihen, kun pitää aikuiselle miehelle ruuat laittaa ja vaatteet pestä ja poika nukkuu puolille päivin ja herää tekemään omia touhujaan eikä osallistu kotitöihin, kun "ei kiinnosta". Kyöstillä on pari vuotta nuorempi sisar, joka aina yrittää patistaa Kyöstiä itsenäiseen elämään. ja on huolissaan siitä, että mitenkähän sitten Kyösti pärjää kun minusta, vanhasta äidistä aika jättää ja Kyöstillä ei vieläkään ole asuntoa. Onko olemassa mitään palvelutaloja tai muita, joihin laittaa aikuinen peräkammarin poika asumaan kun vanhemmat kuolevat? Kyöstiä yritän patistaa ainakin omaa rahaa hankkimaan ja kyllähän Kyösti on saanut väliaikaisia tienhiekoitustöitä ja maatalouslomittajan töitä. Asperger-diagnoosin kyösti sai pari vuotta sitten. Kun Kyöstillä sitten on sitä palkkaakin käytössä, se tahtoo helposti mennä karkkeihin ja muuhun vähemmän tärkeään. Kyöstiä on opetettu raha-asioita hoitamaan mutta ei poika tahdo millään oppia vaikka ikääkin on jo 57 vuotta.

20

2014

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • elviira_satomäkynen

      Aika kamala tilanne.. ei voi muuta sanoa. Varmaan kannattaisi ottaa yhteyttä, jos jaksat, kunnan vammaispalveluun: pojallesi olisi syytä saada oma huusholli ja elämä jo ennen kuin sinusta,äiti, aika jättää. Sinua ei voi ainakaan itsekkyydestä moittia, ehkä päinvastoin. Kyse ei voi enää olla siitä, tahtooko hän, vai ei, sinunkin mielipiteellä on merkitystä; olet jo hyvän aikaa jaksanut, tehtäväsi tehnyt.

      Otsikointiasi katsoin, ja totta tosiaan, poikasi on jo jäänyt peräkammariin, ellei tämä ole vain todella mauton provo.

    • aloittaja.

      Joku katkeroitunut as-henkilö antanut tällekin aloitukselle miinuksen. Oli provo tai ei niin kuitenkin ihan mahdollinen tämä mainittu tilanne. Kyllä tänne saa muutkin kirjoittaa kuin aspergeriksi diagnosoidut, menkää sinne as-palstallenne jollette kritiikkiä kestä. Ei ole "nenttien" vika että olette epänormaaleja ettekä kykene sopeutumaan valtaväestön ehtoihin.

    • en usko

      selvä provo...

      • en minäkään

        Provon puolesta puhuu sekin, että aloitusviestin jälkeen oli heti parin minuutin kuluttua tullut kommentiksi "Kyöstin" itsensä kirjoittama viesti, joka nyt kuitenkin on poistettu. Olisi vain saanut "sheriffi" samalla poistaa koko ketjun.


      • Anonyymi

        Ja tämän vuoksi sinun kurkkusi viillellään auki, ettäs tiedät.


    • sittisoodaa

      Tietääkseni hänen kuuluu saada edunvalvoja kunnalta, eikö? Jos ei osaa asioitaan hoitaa. Tukiasuntoja on ja kunnlata pitäisi saada kotiapuakin, jos ei osaa hoitaa itseään. Ota ajoissa yhteys sos.virastoon tai vammaispalveluun.

    • 9+2

      Äitinsä kuuluisi saada edunvalvoja jotta pystyis päästämään irti pojastaan jos ei sitä itse ymmärrä

    • dj paskakellari

      aika_assburger.mp3

    • Tosijuttu.

      Kaverini opettaa työväenopistossa. Siellä oli yksi kuusikymppinen mies, joka kertoi, että hänen vanhempansa ovat alkaneet selvästi vihjailla, että tämän olisi aika muuttaa pois vanhempiensa luota.
      Kaveri valitti kurssitovereilleen ja opettajalleen: "On se kummallista, että ensin hankitaan lapsia, mutta sitten ei olla valmiita huolehtimaan heistä!"

    • jusitottu

      :D eipä varmastikaan ole ainut

    • tosijuttu IV

      kerullista surrottavaa toikkakin vatta

    • kunta

      Ei kunnalta, sosiaalitoimesta, vammaispuolelta saa yhtään mitään. Ei ne mitään tukiasuntoja tarjoile tai kotiapua. Jos joku laki jotain takaa, se kierretään,että säästyy sekin raha kunnalta. Edunvalvontaan mielettömät jonot ja tosi vaikea saada asiakkuus. Nyt on vuosi 2011.

    • kaupunginvaltuusto

      Eikö liitto ole pystynyt vaikuttamaan tuohon mitenkään vaikka asia on ollut tiedossa jo vuosia?

    • Anonyymi

      Itsellä sama tilanne. Mulla on asperger ja muitakin neurologisia häiriöitä jotka rajoittaa mun elämää merkittävästi. Täytän pian 33-vuotta. Isä kuoli jo lähes puolitoista vuotta sitten ja huolehti pääsääntöisesti mun asioista. Äidin kanssa en aina tule kovin hyvin toimeen eikä mulla ole sisaruksia eikä sukulaisia jotka musta huolehtis.

      En tiedä mitä sitten teen kun jään yksin. Omaisuuttakin on paljon mutta en siitä kykene huolehtimaan enkä oikein mistään muustakaan. Siis ihan elämän perusasioista tai ainakin ne tuottavat suuria ongelmia ajoittain. Tiedostan kuitenkin itse paremmin kuin hyvin sen tosiasian että tulen olemaan pahasti kusessa tulevaisuudessa. Voinko sitten muutakaan kuin tehdä itsemurhan kun en haluaisi muuttaa mihinkään laitokseenkaan asumaan jossa kukaan ei oikeasti musta välitä. Auttavat pelkästä velvollisuudentunteesta kun niille maksetaan siitä.

      • Anonyymi

        Niin ja kun ei toi äitikään ikuisesti elä, vanha ihminen jo hänkin.

        T: Asperger 33 vuotta


      • Anonyymi

        Ei se laitos niin paha ole. Ei sitä kannata pelätä. Tarpeesi otetaan huomioon kykyjesi mukaan. Itse asun kevyen palvelun asuntolassa ja täällä on oikein mukavaa. Sosiaaliohjaajat auttaa tarvetta vaativissa kysymyksissä ja ellei muuten niin ohjaavat oikealle luukulle. Omaisuus ei ole este. Sen kanssa tehdään samoin kuin muidenkin asioiden kanssa eli tarpeet ohjataan oikeaan osoitteeseen ja päätöksenteko kykysi otetaan omisuuden hoidossa huomioon.
        Muissakin kysymyksissä autetaan kuten yksinäisyyden tunteen hallinnassa ja onhan täällä muitakin asukkaita joista saa juttuseuraa.


      • Anonyymi

        On suhteellista paljonko on paljon. Mut jos sulla rahaa oikeesti todella paljon, voithan yrittää ostaa paikan jostain hyvämaineisesta laitoksesta. Pitkän päälle maksaisi varmaan vähintään pari miljoonaa!

        Joo-o, mullakin vaikka mitä problematiikkaa mutta ei rahaa eikä olisi vaikeuksia käsitellä ja vaikka sijoittaa isojakaan määriä kestävästi ja fiksusti sekä ostaa itselleen isompaa ja pienempää kivaa. En tiedä, kotoa ei oppi ainakaan ole tullut. Ei oltu köyhiä mutta ei rikkaitakaan, mutta kaikki meni mitä tuli, kun rahankäyttö oli osin holtitonta. Mä teen melkeinpä päinvastoin mitä tuli nähtyä.

        Mä tunnen joitain kellä on omaisuutta mutta niiden hallinta pelkkää stressiä, mutta en tiedä mitä on opeteltu vai onko mitään tai onko edes mahdollista ja mitä ongelmien taustalla. Sillon jos on kertakaikkiaan absoluuttinen vika, niin sillepä ei voi mitään. Toisinaan sitä vaan ei vaivauduta edes yrittämään.

        Monisairas


      • Anonyymi

        Ei tuollaisen elämän tilanteen takia itselleen mitään pahaa kannata ruveta tekemään eikä minkään asian takia. Sinunkin elämällä on tarkoitus olet tärkeä. Hyväksy itsesi sellaisena kuin olet.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei tuollaisen elämän tilanteen takia itselleen mitään pahaa kannata ruveta tekemään eikä minkään asian takia. Sinunkin elämällä on tarkoitus olet tärkeä. Hyväksy itsesi sellaisena kuin olet.

        Yleisesti ajatellen tuo" elämällä on tarkoitus on ja hyväksy itsesi" on robottimaista höttöä, joka on niin helppo sanoo. Jos terveydentila on pysyvästi niin heikko, että rajoittaa isosti fyysistä, psyykkistä, sosiaalista ja taloudellista toimeliaisuutta eikä elämässä ole mitään itselle tärkeää ja hyödyllistä sisältöä niin elämä on tyhjää ja arvotonta! Teknisesti tämä voidaan tulkita masennukseksi mutta muuten ei!

        Monisairas


    • Anonyymi

      Jos muuta ei jäänyt viestistä muistiin niin ainakin se että pojan nimi on kyösti.Kyösti sitä ja kyösti tätä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      450
      4859
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1732
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      94
      1478
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1359
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      23
      1337
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      53
      1228
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1075
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      1010
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      895
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      61
      879
    Aihe