kuolinpesän ongelmat kiinteistöissä

onneton sukulainen

Isoisäni kuoli 1994 ja mitään ei silloin jaettu, lapset vain maksoivat perintöveron. Isoäitini jäi asumaan lapsuuskotiimme, johon hänellä oli leskenä asumisoikeus (oli asunut puolisonsa kanssa siinä koko ajan). Isovanhemmillani oli asunto myös kaupungissa yhdessä tyttärensä ja tyttären miehen kanssa. Kuitenkaan he eivät siinä pystyneet asumaan. Heillä oli 60 % omistusoikeus, tyttärellä & miehellään vain 40% . Sitä eivät lähteneet myymään vaikka tiesivät ettei isoäitini pysty siinä koskaan olemaan, eikä velkaakaan enää heillä ollut. Ja isoäitini maksoi pientä osuutta yhtiövastikkeesta, kun tyttärensä sitä oli vaatinut.

Nyt sitten isoäitini kuoli alle kuukausi sitten ja perunkirjoitus perinnönjakoineen on edessä. Kuten arvata voi, tilanne on hyvinkin riitainen 3 lapsen kesken.

Kaupunkiasuntoa eivät siinä kaikki ajat asustaneet tätini ja miehensä eivät suostu myymään, eikä perikunnan osuutta ostamaan.

Ja kotipaikasta tulee kanssa kärhämää. Sinne pitäisi tehdä remontteja. Ja kotipaikka on ainakin äidilleni ja minulle erittäin tärkeä. Meillä kahdella vähävaraisella eläkeläisellä ei ole kuitenkaan sitä vara lunastaa kokonaan itsellemme. Äitini sisko aikoo sen myydä todennäköisesti ulkopuoleiselle ja enoni tahtoisi ostaa paikan itselleen ja testamentata pojalleen. Tosin ulkopuoleinen tarjoaisi sellaisen hinnan, ettei sitä enoni eikä äitini pystyisi kilpailemaan, eikä ostamaan lapsuuskotiamme itselleen. Ja tällöin ei olisi enää minulla ja äidilläni oikeutta asua / olla siellä kuin tähän asti olemme voineet olla perikunnan paikalla.

Nyt kysynkin, voiko tällaisessa kuolinpesä kiinteistössä yksi osakas vastustaa myyntiä, ettei se menisi ulkopuoleiselle? Pakko kuitenkin tehdä hinta-arviot yhteisestä kaupunkikiinteistöstä että yhteisestä lapsuudenkodistamme ennen perunkirjoitusta.

2

207

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei perijä

      Pesänjaot ovat usein vaikeita ja luopuminen omaisuudesta on vaikeaa vaikka ei koskaan oikeasti olis edes omistanut kiinteistöjä vaan käyttänyt vaan niitä.
      Testamenttia voitais käyttää enemmän helpottamaan näitä ikäviä jakotilanteita.
      Pesässä ei yksi voi koskaan määrätä jakoa.

    • booao

      Mikään jako tai myyminen ei omin voimin onnistu jos yksikin osakas vastustaa. Yleensä siiis päädytään pesänjakajn tekemään riitaisaan ja kallliiseen pakkojakoon. Toisaalta jos antamasi tiedot pitävät paikkansa on kaikilla osakkailla myös hyvä syy jättää pesä jakamatta eli nykytilanne jäisi tavallaan roikkumaan. Luvassa varmasti mielenkiintoisia aikoja

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      76
      5715
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2506
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1997
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      60
      1738
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1601
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1398
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1301
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1249
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1203
    Aihe