Hautakumpu vai myyränkohouma?

inessiivi

Min en tiiä mittään ja siksi kysynkin.
Löysin just hankitun mökkimme pihalta kaksi pionintekelettä. Toinen se kasvaa kuopassaan lumipalloheisin oksien alla ja toinen sinnittelee vajan seinustalla vaikka tilanteesta tietämättömänä myrkytin juolavehniä keväällä sieltä. Myrkynkylvö ei onneksi onnistunut... kait! Nyt heinäkuussa ne on vain noin 15 - 20 cm korkeita, mutta pionin lehdet niillä on. Onkohan ne olleet kauankin pensaan, vuohenputken ja nurmikon tukahduttamina. Pioneja ne kuitenkin ovat. Varma tieto!
Odottelen syksyä, jotta voin siirtää ne valoisempaan tulevaisuuteen. Ostin löydöstäni innostuneena kaksi Kiinan-pionia astiataimina (Huurretta suuteleva kukka) ja istutinkin ne jo useiden ohjeiden mukaisesti:-/ ravinteikkaaseen, multavaan jne.. maahan. Kääk! Nyt en tiedä olisiko astiataimi pitänyt istuttaa syvempään kuin se jo oli ja mitä ihmettä tarkoittaa koholle istuttaminen? Joistain teksteistä jää mielikuva että pioni on istutettava jollekin pienen vuoren kaltaiselle tötsälle = myyränkohoumamalli ja joistakin jää mielikuva että kunhan koko penkki on kuin vanhanajan hautakumpu, joka on koholla kokonaisuudessaan perusmaanpinnasta niin eipä syysvedet vaivaa talvella. Kumpi ompi parempiii...?
Eniten olen nyt huolissani tulevasta pelastusprojektistani niiden jo täällä olleiden pionien suhteen. Olisi hyvä saada ne arvoiseensa paikkaan, mutta mikä se on ja miten, haudalle vai vuorikohoumatötsään?

6

639

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • ohdakeperhonen

   Pionit istutetaan niin, että ns. kruunu tulee muutaman sentin (3-5?, en tarkalleen muista) syvyyteen. Kruunu on se kohta, joka tulee vastaan, kun kaivaa varovasti sormella pionin vartta myöten multaa pois. Juuret lähtee kruunusta sivulle ja alaspäin ja varret (sekä uudet silmut) ylöspäin. Kannattaa lukea Rea Peltolan ja Vesa Koivun Pionit-kirja; siinä on todella hyvin kerrottu istutus- hoito- ja lisäysohjeita.

   Koholle istuttaminen tarkoittaa mielestäni sitä, että tehdään kohopenkki. Hautakumpu on kyllä ihan osuva nimitys :D Siinä on etuna se, että kasvualustaan ei jää syksyllä vettä seisomaan (kasvien talvehtiminen ei välttämättä onnistu, jos maa on talven umpijäässä) ja lisäksi penkki sulaa ja lämpenee keväällä nopeammin. Vuorikohoumatötsää en ymmärrä kyllä yhtään. Varmaan silloin perusteltua, jos istutetaan keskelle nurmikkoa kasvi sinne, toinen tänne ja kolmas tuonne. Mutta mitä järkeä siinä nyt on? Eikö ole hieman hankalaa pyöritellä ruohonleikkurilla joka välit ja kitkeä aina puskan juurelle eksyviä nurmiheiniä pois?

   Toivottavasti tästä oli edes hieman apua :)

   • inessiivi

    Oli apua, kiitos!
    Tuo kruunu juttu oli ihan uutta! Joku juuren mutka näkyi Kiinanpionien astiataimissa silloin kun ostin ne. Laitoin niihin vain vähän multaa päälle. Pitää varmaankin varovasti lisätä multaa - sentti tai kaksi. Taimet näyttävät olevan elossa. Pieni uusi lehden alkukin on jo toiseen ilmestynyt.
    Elokuun lopulla täytyy sitten uskaltautua niiden jo valmiiksi täällä olleiden pelastamiseen. Pelottaa.
    Kiitos sinulle Ohdakeperhonen!


  • inessiivi

   No niin! Syyskuuta elellään!
   Pelastusprojektini on toimitettu 3-4 viikkoa sitten toisen jo täällä asustaneen suhteen. Toinen jäi vielä paikalleen:-/, - se joka sai mahdollisesti myrkkyä niskaansa kesällä. Hyvin näyttää voivan sekin nyt. Lehtiä pukkaa, mutta kovin on matala.

   Pelastettu yksilö näyttäisi olevan vielä hengissä. Kevät näyttää olenko onnistunut. Oli se surkeassa maassa. Melkeinpä pelkkää hiekkaa ja semmoisessa syvennyksessä. Voi reppanaa. Minkähän väriset kukat siinä mahtaa olla. Jätin sen aikalailla samaan paikkaan kuin missä se olikin eli siihen lumipalloheisin juurelle. Jos silläkin on valkoiset kukat, niin sit se ei pääse oikeuksiinsa. Näkee nyt, se joka elää; toivottavasti pioni.

   Huurretta suuteleva kukka 'Qi Hua Lu Shuang' x2 ovat vieläkin hengissä. Jipii!
   Ne ovat nyt ymmärtääkseni oikein istutetut (laaja "hautakumpu"). Ripottelin silloin vielä varovasti lisää multaa siihen kruunun päälle. Karkeaa hiekkaakin löysin niiden juurelle ihan vahingossa kivijalan vierustaa penkoessani.
   Tukirinkulat täytyy keväällä laittaa niiden ympärille.
   Jestas, että mua jännittää ensi keväänä - nytkin jo. On niin paljon tullut touhuttua, että toivon todella runsaslumista ja inhimillistä talvea. Täällä Lounaisrannikolla on usein ollut vettä ja pakkasta vuoronperään, paitsi parina viimeisimpänä talvena.
   Heips, kaikille! Suudellaan huurretta!

   • Anne

    Kyllä ne siitä lähtee kun ei istuta liian syvälle. Menihän minullakin muutama vuosi että varsi kasvoi komeana mutta kukkia ei näkynyt, nostin ne ylöspäin mullasta ja istutin uudestaan, seuraavana kesänä oli muutama kukka ja tänäkesänä 17 nuppua. Välillä tämä on pitkäpiimästä hommaa mutta malttikin on valttia. Anne.


  • Anonyymi

   Voi jos saisin pionin taimen. Kaupoissa kalliita.
   Kukahan voisi auttaa?

  • Anonyymi

   Mitähän seuraavaksi?

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Onko Suomi huonompi kotimaa kuin Venäjä?

   Täällä kirjoittelee muutama ihminen Suomesta siihen sävyyn, että kysymys on pakko esittää. Jos siis vertailet toisiinsa näitä kahta maata, onko Venä
   Maailman menoa
   485
   1176
  2. Uskotko nainen vielä ihmeisiin

   Sinun täytyy vain uskoa ja luottaa💕
   Ikävä
   94
   1132
  3. Syystäkin ollut kirjoittamatta

   Mutta minun silmissäni olet kulutettu, käytetty, pilattu ja raiskattu jätteeksi. Kyllä moni sinua mielellään hässisi, mutta ei sinusta ihmistä rinnall
   Tunteet
   243
   1092
  4. Meillä on yhteys

   Molemmat halutaan ja rakastetaan Molemmat paetaan ja pelätään ❤️
   Ikävä
   62
   1078
  5. Sofian ökyilyt on loppu

   Miksiköhän Sofian instassa on ollut viime aikoina niin kovin hiljaista? Liittyykö syy kenties piriparin eroon? Sofia joutui muuttamaan ex-hoitonsa sis
   Kotimaiset julkkisjuorut
   66
   1046
  6. Kauhava ansaitsee enemmän ja parempaa

   Tervehdys Kauhavalaiset! Sain viestin, että minun pitäisi kirjoittaa myös täällä, koska foorumi kuulema edustaa Kauhavan älymystön mielipidettä ja sa
   Kauhava
   76
   867
  7. Nato-ovi pysyy kiinni Suomelta.

   Usa ei puutu Suomen ja Turkin väliseen kiistaan, joten menee vuosia Nato-oven repimiseen ja voi olla että sisään ovesta ei koskaan päästäkään. https:/
   Maailman menoa
   368
   858
  8. Vietä kiva päivä (ilman minua)

   nainen siellä noin 20 km päässä. 😊 ☀️
   Tunteet
   107
   813
  9. Jesper on herrasmies

   Kantaa lentokentällä rakkaansa Dior laukkua ja kulkevat rakastuneina käsi kädessä. https://www.seiska.fi/Kotimaa/Martina-Aitolehden-Jesper-rakas-palj
   Kotimaiset julkkisjuorut
   86
   781
  10. Ässät taas yhdessä

   Jollakin asialla lokki kiristää heidät pysymään yhdessä vaikka rakkaudesta tai parisuhteesta ei olekaan kyse. Sääliksi käy pulia.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   20
   730
  Aihe