Olenkohan mokannut puutarhani?

Totally amatör

Olen todellinen vasta-alkaja puutarhahommissa. Olen istuttanut tänä vuonna todella paljon ja todella isolla rahalla kukkia, mutta olen tainnut nyt oikaista vähän väärässä kohtaa... En ole nimittäin tehnyt varsinaisia penkkejä, vaan kaivanut kuopat taimille ja istuttanut sinne tuoreen puutarhamullan kanssa. Eli tuoretta multaa on vain perennan ympärillä, muuten ympärillä alkuperäinen maa (on savea, hiekkaa ja multaa). Kuinkahan tässä käypi...? Pitäisiköhän kaikki kuitenkin kaivaa ylös ja perustaa penkki uudestaan?

9

291

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ruohopeukalo

      Kyllä ne kukat noinkin kasvaa.
      Puille pensaille ja hyvin leviäville kukille teen juuri noin.
      Esim. Peurankello, Hirvenkello ja Vuohenkello ovat niin kovia leviämään, että paras kun ne istuttaa omaksi ryhmäkseen ja voi pitää ne kurissa ympäri ruohonleikkurilla leikkaamalla

    • fdsfdfsdfsd

      laitoitko nurmikolle vai millaista maa on perennojen ympärillä?

    • hölmöäkö

      vai menikö reisille ??

    • Totally amatör

      Kaivoin nurmikot ensin pois. Alueilla, joissa nurmikko ei juuri kasva (esim. puiden alla) kitkin heinät ja vähäiset nurmet pois. Sinne sitten kaivoin kuopat ja istutin kukat. Osan pitäisi olla helposti leviävää ja sitkeää, kuten nauhusta ja tarha-alpia, mutta on myös vähän herkempiäkin lajeja. Mutta kiva kuulla, että toivoa on silti! :)

      Pitääkö kaikki kukat suojata talveksi jollain? Asun IV-vyöhykkeellä, mutta meidän kohdalla on TODELLA kylmä talvisin, viime talvena yli -40 c pakkasia mitattiin.

    • kannattaisi aina

      hankkia ensin tietoa sitten vasta touhuta.

      • O-mukulakiurunkannus

        Ainahan me teemme niin, että ensin kylvämme ja istuttelemme ja sitten alamme kirjoista ja neteistä etsiä tietoa, miten olisi pitänyt tehdä. Sitten siirtelemme ja pelastamme, mitä pelastettavissa on.

        Ainakin minulla puutarhanhoito on tällä menetelmällä onnistunut erinomaisesti vuosikymmenet eikä ensimmäistäkään lopullista katastrofia ole tapahtunut.

        Tälläkin hetkellä minulla on toistakymmentä kukkalajia huonoissa paikoissa. Mutta kunhan hengissä pysyvät, siirtelen parempiin paikkoihin sitä mukaa, kun saan parempia paikkoja aikaiseksi.

        Ei kannata ottaa turhan vakavasti, harrastustahan tämä vain on. Harmi tietysti, jos sijoittaa paljon rahaa, eikä sitten onnistukaan niin kuin oli kuvitellut. Mutta siihenkin saa tottua, jotkin kasvit osaavat olla aika oikukkaitakin. Olen huomannut, että ne eivät myöskään lue puutarhakirjoista, missä heidän pitäisi menestyä ja missä kärsiä ja kitua, vaan saattavat todella rehottaa täysin kaikkien oppien vastaisissa olosuhteissa.

        Ottakaa huomioon, että kasvin ensisijainen tarkoitus huonoissakin olosuhteissa on pysyä hengissä. Eivät ne tieten tahtoen halua puutarhurille v-uilla!


    • Metsäkissankello

      Et sinä sinällään väärin tehnyt, mutta siinä on vaan se homma, että toivottavasti multa ei kamalasti painu talven aikana. Montusta tulee vesikuoppa, johon kasvit kevättalvella kuolevat. Eli kohopenkki on yleensä paras.

      Toinen ongelma on nurmikko, joka hiipii kukkapenkkiisi. Luepa sellaisesta asiasta kuin nurmikon kanttaaminen ja hommaa kanttausrauta tai suorareunainen lapio. Kanttaus pitää tehdä heti keväällä ja kesällä 1-2 kertaa.

      Voisit nostaa taimet ylös ja lisätä multaa.

      Jos seudullasi ei ole talvella kovin lumista, peittele penkki havuilla. Taimet saavat viiman- ja auringonsuojaa. Jos lunta tulee, ei tartte tehdä mitään. Se on eriste sinällään. Hangen päällä voi olla -40 ja hangen alla nolla.

    • tirtir

      saattaapi onnistuakin, kun kerran sait hyvin kaivettua kuopat kasveille, niin ei se maa ihan mahdotonta perennoille voi olla. Varmaankin olet valinnut kestävät kasvit, kun noin pohjoisessa asut ja nehän nyt menestyvät vaikka vuosikymmeniä ilman hoitoakin. Mutta puutarhanhoito on aina jännityslaji, ja ensi keväänä ja kesänä sitten selviää!

    • kehno tarhuri

      Lumi on hyvä talven suoja. Ruusut on hyvin säilyneet talon seinustalla, kun lumet ajetaan päälle. Havuja en ole laittanut enää ollenkaan.

      Perennojen kanssa on hyvä hankkia enemmän tietoa, jotta olisi jatkuvassa kukinnassa, eikä leviä liikaa.
      Itselleni tuskaisempia tuntuu olevan sipulikukat. Tulppaanit kyllä kukkivat, mutta kesäkukkia laittaessa mukulat menee lapiolla usein halki. Hyasinttia en ole saanut ollenkaan kukkimaan.
      Oman penkkini olen vuorannut juurikankaalla, ettei nurmi tai rikkaruohot tulisi. Silti tulevat, kun niin ahkeraan ei viitsi kitkeä. No ne jää pian muiden hoitoon.

      Perunaakin joku laittaa vain kuoppaan. Kasvaa ne.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5056
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3327
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1462
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1307
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe