Kymijoella arvokkaita melontamahdollisuuksia

SeikkailuviiKari

Haluaisin esitellä teille Kymijokea, jokea, joka ei vielä ole kovin tunnettu melontareittinä, mutta jossa melontamahdollisuudet ovat MAHTAVAT! Kymijoella on myös Etelä-Suomen parhaimmat kosket ja jopa koskiuinti on mahdollisuus kokea!
Ohjelmapalveluyrityksemme SeikkailuviiKari tarjoaa näitä kaikkia Kymessä. (Muita aktiviteetteja Repoveden kansallispuistossa) Ja jos sinua kiinnostaa tutustua tarjontaamme poikkea www.seikkailuviikari.fi tai liity facebook-ryhmäämme.

Back to business, tarkoitukseni on seuraavalla kuvailevalla matkakertomuksella kertoa Sinulle Kymijoesta melontareittinä. Loistava parin kolmen päivän melontaretki kulkee välillä Anjala (Anjalanlahti) - Ruotsinpyhtää (Ruukin alue).
- - - -
SekkailuviiKareiden kaksihenkinen retkikunta laski 7. päivä heinäkuuta aurinkoisessa säässä punaisen Mamba-kumikanootin Kymijokeen Kuovinkalliolta, tarkoituksenaan tehdä tuttavuutta joen melonta-antiin välillä Ahvio - Hirvivuolle.

Matkaa lähdettiin taittamaan tavallisen inkkarikanootin sijasta kumisella kanootilla, Mamballa, joka on ominaisuuksiltaan vakaa ja verkkainen. Eipä meidän mihinkään kiirehtiä tarvinnut, ja ihan mukavaa vauhtiahan tuo kulki pikajuoksijoinakin tunnettujen melojien käsissä ja hienoisessa myötävirrassa. Tuotteistettumme melontaretken tavallinen lähtöpaikka on Ahvionkosken alla uimarannasta, mutta päätimme Kari Niemen kanssa alkaa retkemme Kuovinkalliolta ja laskea Ahvion Kotokoski alas. Virkistävä koskimelontarykäys siis heti alkuun! Sen jälkeen suuntasimme kulkumme Piuhanhaaraan, tunnelmalliseen kapeahkoon jokiuomaan, joka mutkittelee pitkin pellonvierustoja ja metsiä pienen virran jatkuvasti avustaessa melojaa eteenpäin. Kyllä siinä sielu lepää upeissa jokimaisemissa ja luonnon hiljaisessa rauhassa. Ainoat äänet puheen tauottua olivat lintujen laulu ja veden äänet melan vetäessä lisää vauhtia.

Joenrantoja peittää pääosin erämainen metsä ja välillä esiin pilkahtaa muutama mökki. Maisema vaihtuu koko ajan joen mutkitellessa ja pienet virtaamapaikat tuovat mukavasti vaihtelua melontaretkeen. Kurjenmiekat olivat jo kukkineet, mutta ulpukoita ja lumpeita näkyi siellä täällä. Välillä oli koivu taipunut vedenrajaan asti nuokkumaan ja toisaalla edessämme jokin vesilintu kävi välillä pinnassa häviten taas veden alle kaloja narraamaan.

Piuhanhaaraa pitkin reittimme kulki saarien vieritse joen toiselle mereen laskevalle päähaaralle, lännen puoleiseen Pyhtäälle vievään virtaamaan. Itään jäi Pernoonkosket äänekkäine kuohuineen.

Pienellä saarella törmäsimme kahteen muuhun melojaan jotka olivat pystyttäneet leirin aurinkoiselle rantakalliolle. Muutama sananen vaihdettiin ja yhdessä ihmeteltiin miten näin mahtavassa joessa on näin vähän liikennettä, miten eivät ole ihmiset löytäneet tänne melomaan, monien reittien kauniiseen Kymijokeen? Kymijoki on kuitenkin yksi Suomen suurimpia jokia vesistöalueiltaan ja Suomenlahteen laskevia haaroja Kymellä on yhteensä viisi. Onko Kymijoki ansaitsemassaan arvossa -edes paikkakuntalaisten keskuudessa? Mielestämme ei.

Vedimme menopelimme loivalle kalliolle viereiselle saarelle ja pulahdimme Kymeen vilvoittelemaan. Matka jatkui jokea alaspäin ja yllättäen kuivasta männystä lennähti haikara matkoihinsa suurin siivin iskuin. Olimme saapuneet Valkmusan kansallispuiston pohjoislaitamille missä joen reunat muuttuivat tasaisiksi rantakaislikoiksi. Oikealla puolellamme avautui kaislikon takana Hirvijärvi ja vasemmalla kansallispuistoon kuuluva suolampi. Löysimme sinne johtavan kapean juuri ja juuri melottavan reitin ja olimme yhtäkkiä kuin toisessa maailmassa.

Vesi oli mustaa mutta kirkasta ja lampea reunusti suomättäät, kitukasvuiset männyt ja tupasvillat ynnä muut suokasvit. Hajukin kertoi meidän saapuneen suolle. Päätimme tehdä pienen tutkimusretken Valkmusaan tavoitteenamme löytää kansallispuiston luontopolulle. Mukanamme ei kuitenkaan ollut karttaa ja ulkomuistista ajattelimme polun löytyvän lähitienoolta. Pian metsässä rämpiessämme neopreenitossut jalassa ja uimapöksyt päällä löysivät hyttyset meidät ja luovutimme etsintämme. Löydettiinpä rusakko, joka pelästytti minut sännätessään juoksuun vain parin metrin päästä! Myöhemmin selvisi, että pitkospuut kulkevat lammesta reilu kilometri länteen. No, ainakin suota pääsee ihailemaan kanootin kyydistä vaikkei Valkmusan poluille pääsekään.

Kun olimme siirtymässä takaisin jokiuomalle, näimme taivaalla lentävän haukan ja samalla silmäyksellä hieman kauempana liihottelevan kalasääksen. Luontoelämyksiä siis riittää! Siinä meloessamme viimeisiä kilometrejä ennen Hirvivuolteen patoa ja matkamme päätepistettä Kari tokaisi, että ei vois päivää enää paremmin viettää. Toden totta! Autokyyti oli valmiina odottamassa joten ei kun Mamba ylös vesiltä ja kotimatkalle. Aikaa retkeemme vierähti reilut kolme tuntia.
Kiitos Kymijoki!

1

539

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • köyhäsiivooja

      Itse olen käynyt mm Ahviolla ja ainakin Sittaränni on tuttu paikka,koskimelojana.
      Suomi Meloo-viestin mukana olen myös melonut pätkiä Kymistä.
      Yhden viikonlopun olen viettänyt siellä kirkkoveneellä.

      Todella upea ja pontentiaalia riittää.
      Näitä pitää vain kehittää pieteetillä,ettei kauheat turistilaumat häiritse luontoa liiaksi.
      Mutta myös kohtuuhintaisia palveluita on oltava,jotta pienipalkkainenkin siivooja voi nauttia niistä.
      Olkoon ulkomaan rikkaille eläville sitten omat hintansa.
      Itse en pidä siitä,että joutuu maksamaan itsensä kipeäksi saadakseen elämyksiä.
      Rehellisesti sanottuna,minulla ei ole varaa.....

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      87
      4588
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      127
      4018
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      33
      2571
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      199
      1608
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1296
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      23
      1261
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1228
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1203
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1163
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1085
    Aihe