AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!

20 % pudotus ???

4 Vastausta 234 Lukukertaa
Onko liiton päivärahassa vielä se sääntö, ettei se tipu uudelleenlaskennassa enempää kuin 20 % kerralla? Päivät on loppumassa ja mietiskelen sitä, että onko siinä jotan järkeä jos jättää yhden päivän ansiosidonnaista jäljelle, eikä nosta ollenkaan peruspäivärahaa. Töitä näyttäisi lähiaikoina löytyvän.
Ei tuosta ajattelusta löydy oiken päätä eikä häntää. Mikä tarkoitus on tuolla päivän nostamatta jättämisellä ?
No se, että jos kyseinen sääntö on vielä voimassa, niin olen liiton korvausten puolella enkä perusrahalla. Edellinen päiväraha määriteltiin 4850 e/kk mukaan, nyt ei samaa tasoa ole tulossa. Jos uusi 500 päivää määritellään -20% edellisestä se on merkittävästi parempi.

Vuosia sitten muistelisin, että oli joku sääntö, ettei päiväraha saanut kovin jyrkästi pudota tai sitten sai anoa muutosta jos se oli rajusti pienempi kuin edellinen. En nyt muista tarkasti onko tämä unta.

Peruspäiväraha on yhtä tyhjän kanssa joten on sama vaikka sitä ei otakaan.
Riippuu myös iästä..

Lisäpäivät ja ansiopäivien nollaus Lisäpäivillä (”eläkeputki”) olevan jäsenen ansiopäivärahapäiviä ei nollata eikä ansiopäivärahaa määritellä uudelleen sen jälkeen, kun lisäpäivien (=maksettu yli 500 päivää) maksaminen on alkanut. Ansiopäivärahaa ei määritellä uudelleen, vaikka jäsen olisi työssä ja täyttäisi 34 viikon paluuehdon. Ansiopäivärahan taso siis ”lukitaan” siinä vaiheessa, kun ensimmäinen lisäpäivä on maksettu. Silti lisäpäivillä olevan jäsenen on toimitettava työttömyyskassalle palkkatodistukset jokaisesta työssäolojaksostaan mahdollista lomakorvausjaksotusta varten.

Vuonna 1950–1954 syntynyt jäsen voi päästä lisäpäiville, jos hän täyttää 59
vuotta ennen 500 päivän enimmäisajan täyttymistä. Lisäksi hänen on täytynyt
olla eläkevakuutetussa työssä vähintään viisi vuotta viimeisen 20 vuoden
aikana.

Vuonna 1955 tai sen jälkeen syntynyt jäsen voi päästä lisäpäiville, jos hän täyttää 60 vuotta ennen 500 päivän enimmäisajan täyttymistä. Lisäksi hänen on täytynyt olla eläkevakuutetussa työssä vähintään viisi vuotta viimeisen 20 vuoden aikana. Molemmissa tapauksissa ansiopäivärahaa voidaan maksaa 65 ikävuoteen asti. Jäsenellä voi myös olla mahdollisuus siirtyä vanhuuseläkkeelle jo 62-vuotiaana.

Lisäpäiviä saava henkilö voi siirtyä 62 vuotta täytettyään vanhuuseläkkeelle, jos haluaa. Eläkkeeseen ei tule varhennusvähennystä.
Se sääntö koskee vain, jos et ole käyttänyt kaikkia päiviä. Mutta tuollainen kikkailu, että jättäisi yhden päivän käyttämättä, ei kyllä onnistu. Et voi vain jättää nostamatta sitä yhden päivän ansiosidonnaista, vaan sinun pitää todella saada vakinainen työpaikka ennen kuin päivät täyttyy.

Mutta jos vaikka saat töitä, kun on vielä vaikkapa 100 päivää jäljellä, niin silloin tuo 80%:n sääntö pätee.

"80 prosentin suoja

Aikaisemmin ansiopäivärahaa saaneen jäsenen kohdalla käytetään ns. suojausta, kun ansiopäiväraha määritellään uudelleen. Tämä tarkoittaa sitä, että uusi täysimääräinen ansiopäiväraha on vähintään 80 prosenttia vanhasta täysimääräisestä ansiopäivärahasta. Suojausta voidaan käyttää, jos ansiopäivät nollataan ennen 500 ansiopäivän täyttymistä. Suojaus ei koske jäsentä, jolle on täyttynyt 500 päivän enimmäismäärä, ja hän on pudonnut ansiopäivärahalta Kelan työmarkkinatuelle.

Suojauksessa käytettävä vertailu tehdään aina kokonaan työttömän ansiopäivärahaan ilman lapsikorotuksia.

Suojaus koskee vain täysimääräistä ansiopäivärahaa. Jos jäsen saa soviteltua ansiopäivärahaa, voi ansiopäivärahan taso pudota yli 20 %, koska sovitellun ansiopäivärahan määrään vaikuttaa myös muita säännöksiä."

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta