Muutto 16v? Apua!!

nimimerkitön98

Suunnitelmissa olisi muuttaa siinä ensi syksynä (jolloin olen 16) Helsinkiin opiskelemaan erikoislukioon. Välimatkaa nykyiseen kotiin (ja vanhempiin) tulisi olemaan muutama sata kilometriä. Soluasuntoja olen katsellut netistä, ja uskoisin että ihan hyvin sellaiseen sopeutuisin. Vuokra tulisi olemaan n. 250€, eli pärjäisin aivan hyvin asumistuella (200€) ja lapsilisällä (150€). Ja tottakai sen puolen vuoden opiskelun jälkeen, kun täyttäisin 17 tammikuussa, saisin opintotukea, jolloin tulot olisi n. 450€/kk. Säästöjäkin löytyy suunnilleen tonnin verran, eli yllättäviin kuluihinkin olisin varautunut. Työpaikka olisi tottakai kiva, mutta olen kuullut että niitä on vaikeampi saada Helsingistä... Kuitenkin toki yrittäisin hakea töitä parhaani mukaan.

Ongelmana ovat siis vanhempani, jotka ovat yllättävän paljon tätä muuttoa vastaan, vaikka vielä en ole edes ehtinyt hakea tuohon lukioon. Kyselevät, eikö kotona ole hyvä asua jne. Olen yrittänyt asiallisesti selittää, että tuo lukio on ollut minun pitkäaikainen unelmani, mutta ei tällä ole ollut vaikutusta. Nykyisellä asuinpaikkakunnallani on vain yksi pieni lukio, joka ei huokuttele yhtään sen liikuntapainotteisuuden vuoksi. Kykenen huolehtimaan itsestäni täysin ja olen sosiaalinen, uskallan kysyä apua ja panostan opiskeluun (keskiarvo yli 9). Lisäksi myös muutamat sukulaiset asuvat Espoossa ja Vantaalla, joten apua löytyisi helposti jotain sattuessa.

Ärsyttää aivan suunnattomasti, koska vanhemmat kuvittelevat että haluan vain juhlimaan pois heidän silmistään... Minusta tämä on vähän huono syy olla päästämättä minua, sillä olen Straight Edge (käytännössä se tarkoittaa, etten juo, polta tai käytä huumeita), eikä minulla ole yhtään huomautusta tai sossumerkintää, vaikka kavereilta niitä kyllä löytyy. Juhliminen ei vain ole minun juttuni, mutta vanhemmat eivät sitä näytä ymmärtävän. Lisäksi äitini kyselee koko ajan, kiusataanko minua, ja haluanko siksi muuttaa, ja että pitääkö hänen käydä juttelemassa opettajalle kiusaamisesta (mitä siis ei edes ole). Minulla on vanhempiini hyvät välit ja he luottavat minuun, joten en ymmärrä tätä kielteisyyttä. Harmittaa, jos päättävät nyt sitten etteivät minua halua päästää...

Mitä mieltä olette tästä? Onko vika minussa vai vanhemmissa? Olisinko edes valmis muuttamaan? Muutenkin, onko kokemuksia samanlaisista tilanteista? Päästäisitkö oman lapsesi?
Entä onko kokemuksia soluasumisesta tässä iässä? Entä muutosta?

Mitä voisin sanoa vanhemmilleni vakuuttaakseni heidät siitä että tarkoitukseni on oikeasti mennä opiskelemaan?

Kiitos jo näin etukäteen vastauksista!

12

287

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kumpi

      ET kertonut oletko tyttö vai poika??

    • grdhtj

      Vaikka kirjoitatkin ihan kypsän oloisesti, se ei kerro vielä kokonaiskuvaa sinusta. Tapamaani 16-vuotiaat ovat kaikki vielä aika lapsia, vaikka ainakin osa kuvittelee kovasti olevansa jo aikuisia. Jos kyseessä olisi oma lapsi, en varmasti uskaltaisi ihan suorilta käsin lähettää häntä asumaan yksin.

      Noissa raha-kuvioissasi on pari stiplua. Et saisi asumistukea vaan asumislisää, joka on osa opintotukea. Opintotuen muut osat voisivat tulla käyttöösi sitten 17-vuotiaana, mutta olethan huomioinut vanhempien tulojen vaikutuksen tukiin? 450€/kk ei ole mikään itsestäänselvyys. Eikä ole mitään takeita siitä, että saisit noin halvan soluasunnon.

      Miten luonnistuvat pyykinpesu, tiskaus ja siivoaminen, kodista huolehtiminen?

      Et kerro tässä myöskään annatko vanhemmillesi aihetta epäillä pärjäämistäsi ja elämäntapojasi.

      • Aloittaja___

        Olen tyttö.

        Vanhempien tulot on tosiaan otettu huomioon noissa laskennoissa, eli Kelan laskurin mukaan saisin sen 200€/kk. Kotityöt onnistuu vaivatta, koska kotona minulta vaaditaan niihin osallistumista päivittäin.

        Minusta en ole antanut vanhemmille mitään syytä epäillä etten pärjäisi yksin. Esimerkiksi aina tulee ilmoitettua jos johonkin lähden jne.

        -aloittaja


    • valinnan vaikeus

      En nyt tiedä onko tuo soluasunto siellä koulun lähellä vai jossain muualla, mutta jos siellä koululla on asuntola, niin minä ainakin menisin mieluummin sinne.

      Iteltäki loppuu peruskoulu nyt keväällä, en vaan tiedä vielä mitä haluan tehdä.

    • wolkhi

      "Vuokra tulisi olemaan n. 250€, eli pärjäisin aivan hyvin asumistuella (200€) ja lapsilisällä (150€)."

      Eli vuokran jälkeen rahaa jää käteen 100e?? Kaikki ne menee ruokaan.. Entäpä millä rahalla ostelet vaatteet, matkaliput, hygieniatuotteet, koulukirjat, puhelinlaskut, lääkkeet?
      Itse asun HOAS solussa, ja vuokran jälkeen käteen jää 450, eikä sillä todellakaan juhlita. :D Muista, että vuokrakämpissä peritään aina takuuvuokra. Mun takuuvuokra oli joku 400e ja siinä oli viikko maksuaikaa, että sai kämpän itselleen. Vaikka sun korvaan 100e saattaa kuulostaa isolta niin suosittelen miettimään oikeasti uudelleen tota rahatilannetta.

      Töitä Helsingissä kyllä on, jos haluat puhelinmyyjäksi, kun heseen ja mäkkiin jne. ei oteta alle 18-vuotiaita.

      100e ei todellakaan riitä, muista se!

    • syrjäytynyt

      Aika epärealistiset suunnitelmat sinulla on. Pärjäät 100eurol kuussa? Niin varmaa joo... Onhan se tietyst ikävää, että joudut mennä tavalliseen lukioon ja et pääse sinne helsinkiin eliittilukioon muiden kaltaisesi nolife hikareidenkaa.. :D

    • Ei asuntolaan

      hei

      etkö voisi muuttaa sukulaistesi tykö. sillä paikallis junalla ei menisi kovin kaun matkustaa helsinkiin. ja nuo solu asunnot ovat todella rauhattomia. en suosittele niitä missään nimessä. ja jos miettii koulun käyntiä olisi sinun keskiarvosi varmasti paljon parempi asuessasi sukulaisteb luona kuin rauhattomassa asuntolassa.

    • itse 16w muuttanut

      Vanhemmat ovat asiaa vastaan, koska tietävät, ettei 100€ kuussa riitä. Joutuvat siis maksamaan vaatteet, ruoat, matkat yms ja tietenkin ylimääräiset kulut ovat epämieluisia. Jos et saa ympäripuhuttua heitä maksamaan on töiden löytyminen ainoa ratkaisu. 100€ ei riitä elämiseen, vaikka kuinka niukasti yrittäisi pärjätä ja sähköstä tai netistä ei tarvitsisi maksaa.

      Itse kyllä kannustan muuttamaan, jos siltä tuntuu. Tekee eetvarttia päästä elämään omaa elämää ja itse olin 16-vuotiaana siihen täysin kykeneväinen.

    • Vuokra puoliks.

      Itsellä on sama tilanne tän asuntoa koskevan iheen kanssa.
      Rahaa ei oo kuitenkaa tarpeeks ja kavereilla kuppaaminen alkaa jo jotenki riittää.'
      Jos haluut voidaan pistää vuokra puoliks, jos se sulle sopii.
      Tällöin mulla on rahaa tarpeeks ja sulla myös, jolloinka tulee win win tilanne ja ne vanhemmat jättää rauhaa ja saa opiskella rauhassa. esim on ollu mul tapauksii ku olis ollu haluu tehä rästiläksyt viikonloppuna perjantaina, nii tulee ne vanhemmat ja sisko kyselee, miks en oo ulkona ku on koko perhe tällästa yliaktiivisaen sosiaalista porukkaa. Sit meen ulos et ne jättäis rauhaa ja sit hitot saan tehtyy mitää läksyjä omien ikästen seurassa. Olen hyvin rauhallinen ja kunnioitan toisten yksityisyyttää, enkä tarvii paljoo mitä tilaa kunhan on katto pään laella ja patja jolla nukkua ja rauha jossa voi opiskella ja levätä ihmisten melulta. Olen 18 jouluna täyttäny.

      Jos idea kiinnostaa ketään nii kirjottakaa ihmees täthän eli siis tää koskee sitä vuokran puolittamista eli mun kanssa asumista.
      Tähän voi myös kirjottaa vinkkejä halvista asunnoista, ku en oo ite viel mitää löytäny.
      ottakaa yhteyttä sähköpostitse :

      • Vuokra puoliks.

      • kämppäävailla oleva
        Vuokra puoliks. kirjoitti:

        Siis sähköposti on : [email protected]

        Täällä myös helsinkiin muuttamassa oleva poika/mies kauempaa ja siis myöskin "erikoislukioon", jonne ei vaadita hirveitä keskiarvoja kuitenkaan. Ja tarvitsisin myös tässä kämppiksen, jotta voi puolittaa vuokran, sekä ei olisi yksinäistä. Kerron sen verran tässä että on harrastuksia (pelaamista, sekä urheilua). Ja tulen kait ihan hyvin toimeen ihmisen kanssa, jos hänkin on mukava. Olen siis myös 16, että ollaan samassa tilanteessa. Ja hmmm. Ihan terve olen mieleltäni, enkä käytä päihteitä. Jos kiinnostaa niin laita viestiä sähkäriin, saa toki joku muukin laittaa joka on kiinnostunut puolittamaan vuokran ja tarvitsee kämppäänsä seuraa. :)

        [email protected]


    • raivopallo

      Sun vanhemmat haluavat vaan kytätä sinua, narsisteja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1990
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1549
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      141
      1408
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1318
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1250
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      273
      1077
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1002
    8. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      121
      970
    9. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      110
      967
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      50
      792
    Aihe