PKS neliöhintojen pudotus näkyy tilastokeskuksen

sivuilla

Tältä näyttää tilastoksekuksen sivuilta kopsattu tieto. Pudotusta on, vaikka heinäkuu on ainoa, jossa näkyy miinusmerkki. Myös myyntimäärät on pudonneet reilusti

Pääkaupunkiseutu (PKS) 3 627 kesäkuu 0,6 myyntimäärä 1 318
Pääkaupunkiseutu (PKS) 3 545 heinäkuu -1,0 myyntimäärä 1 024
Pääkaupunkiseutu (PKS) 3 494 elokuu 0,8 myyntimäärä 644

Joku viisas voisi kertoa, mistä johtuu.

18

106

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • amatööristatistikko

      Kyseisen tilaston laatuselosteesta löytyy menetelmäkuvaus, jossa kerrotaan, että indeksissä ei käytetä keskiarvoa suoraan. Taustalla on luonnollisesti vuosikausien tutkimustyö Suomessa ja ulkomailla.

      http://tilastokeskus.fi/til/ashi/2014/07/ashi_2014_07_2014-08-28_laa_001_fi.html

      "Osakeasuntojen hinnat 2005=100 –indeksin laskentamenetelmä yhdistää klassisen aineiston luokitukseen perustuvan metodin ja regressioanalyysin (ns. hedoninen menetelmä). Hintaindeksillä pyritään toteutuneiden kauppahintojen perusteella vastaamaan mahdollisimman hyvin kysymykseen, paljonko enemmän/vähemmän tyypillinen osakehuoneisto maksaa nyt kuin aikaisemmin. Tämän vuoksi keskihintojen muutosten seuranta ei ole välttämättä tyydyttävä ratkaisu, koska keskihinnat muuttuvat myös siksi, että eri ajankohtina myytyjen asuntojen koostumus ei ole sama. Esimerkiksi eri huoneistotyyppien osuus voi vaihdella neljänneksestä toiseen. Menetelmällä pyritään entistä paremmin erottamaan aito hintakehitys asuntojen ominaisuuksista johtuvista hinnanmuutoksista eri ajankohtina.

      Koska sijainti, talotyyppi ja huonelukumäärä ovat tärkeimmät asunnon hintaan vaikuttavat tekijät, myytyjen asuntojen koostumusta vakioidaan ensin näiden suhteen luokittelemalla. Alueluokitus on muodostettu niin, että se olisi toisaalta maantieteellisesti mielekäs ja toisaalta asuntojen hintatason kannalta mahdollisimman homogeeninen. Suurimmat kaupungit on jaettu useampaan osa-alueeseen. Toisaalta pienimmät kunnat, joissa tehdään vain vähän osakehuoneistokauppoja, on yhdistetty. Alueen sisällä osakehuoneistot on jaettu talotyypin mukaan kahteen luokkaan: kerrostaloasunnot sekä rivi- ja pientalot. Kerrostalot on edelleen ryhmitelty huoneluvun mukaan yksiöiksi, kaksioiksi ja vähintään kolmen huoneen asunnoiksi. Rivitalot on jaettu huoneluvun mukaan kahteen luokkaan – alle 3 huonetta ja vähintään 3 huonetta.

      Käytetty luokitus ei välttämättä homogenisoi aineistoa riittävästi, koska esimerkiksi luokan sisällä huoneistot eroavat mm. mikrosijainnin, pinta-alan tai valmistumisvuoden suhteen. Vanhojen asuntojen hinta-aineistossa on tietoja asunnon sijainnista postinumeroaluetasolla, iästä ja pinta-alasta. Uusien asuntojen hinta-aineistossa on tietoja asunnon sijainnista postinumerotasolla ja pinta-alasta. Regressiomallin avulla näillä tiedoilla korjataan aineiston koostumuksen muutoksia perus- ja vertailuajankohdan välillä. Laatukorjauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa esimerkiksi tilastointineljänneksellä tietyllä alueella asunnot ovat keskimäärin vanhempia kuin perusajankohdalla, indeksiä täytyy korjata ylöspäin, koska muuten asuntojen korkeammasta iästä johtuva matalampi hinta tulkittaisiin väärin hintojen laskuna. Tarkempi menetelmäkuvaus on julkaistu Tilastokeskuksen Tutkimuksia-sarjassa (Koev, Eugen: Combining classification and quality adjustment in constructing a House Price Index. Helsinki, Tilastokeskus, Tutkimuksia-sarja (2013)).

      Koko maan pisteluku saadaan aggregoimalla indeksiluokkakohtaiset hinnan muutokset ja laatukorjaukset ns. log-Laspeyres indeksikaavalla. Vanhojen asuntojen painot ovat vuoden 2005 osakehuoneistokannan arvo-osuuksia. Vastaavasti uusien asuntojen painot ovat vuonna 2005 ostettujen asuntojen kulutusmenopainoja."

    • pillut silmissä

      MYYNTIMÄÄRÄ ROMAHTANEET AIVAN TÄYDELLISESTI!!!

      Asuntokupla on puhjennut. Hinnat vapaapudotuksessa. ÄLÄ KOSKE PUTOAVAAN PUUKKOON!

      • oottepa hiessä

        Hinnat ovat toki heti vaapaapudotuksessa kun tilastot niin näyttävät.Ja toistaiseksihan ne eivät sitä näytä. Esim pk.-seudulla oli nousua.

        Caps lock päällä kirjoitetuista viesteistä paistaa aina läpi valtava paniikki. Ja tässä tapauksessa paniikin aiheuttaa se, että vieläkään ei rommaa vaikka vuosiakausia jo on odoteltu.


    • Caps Man

      Kerrotko sitten miksi tuo neliöhinta on laskenut?

      Pääkaupunkiseutu (PKS) 3 627 kesäkuu 0,6 myyntimäärä 1 318
      Pääkaupunkiseutu (PKS) 3 545 heinäkuu -1,0 myyntimäärä 1 024
      Pääkaupunkiseutu (PKS) 3 494 elokuu 0,8 myyntimäärä 644

      • amatööristatisti

        Eri kuukausina kauppoja on tehty enemmän eri kokoisilla tai muuten eri laatuisilla asunnoilla. Kuten tuossa menetelmäkuvauksessa kerrotaan, indeksissä pyritään tasoittamaan tuossa tulleet erot, eikä käytetä kauppojen keskihintaa suoraan. Esimerkiksi jos jossain kuussa myydään tavallista enemmän pieniä yksiöitä, joiden neliöhinta on yleensä jopa päälle 5000 euron, se ei silti nosta indeksiä. Nyt ilmeisesti isompi osa kaupoista oli ollut isompia neliöhinnaltaan halvempia asuntoja kuin muutamana edellisenä kuukautena.


      • Joskus isäntä

        Voi olla, että on myyty enemmän vanhempia ja huonokuntoisempia kohteita. En ihmettelisi tätä, koska jos pankki tiukentaa lainapolitiikkaa, ensiasunnon ostajan rahat riittävät vaatimattomampaan kohteeseen. Asia sitten kertautuu myyntiketjussa eteen päin. Näillä koroillahan velkaisenkaan asunnon pitäminen tyhjillään ei ole mikään ongelma vaan kuten nähdään, volyymi joustaa, hinta ei. Kaikenlaiset hätäpaskamuulijutut voi tosiaan näillä koroilla unohtaa.


    • it tykki.

      Sano se noille työttömille joita tulee koko ajan lisää. Ja puhutaan niistä entisistä Helsingin hyvätuloisista. IT johtajia yms. ja nyt kengän kuva hanurissa.

      • Selvä homma ja

        Ok, sanotaan vaikka sitten nille. Mutta hinnat eivät ole silti vieläkään romahtaneet.

        Ainoa asia mikä on tähän mennessä varmaa on se, että hinnat ovat nousseet julmetusti viimeisen 15 vuoden aikana.


    • putkiremppa vaikutta

      Keskihintaan lasketaan mukaan myös taloyhtiön laina. Eli jos joku on onnistunut myymään vanhan läävän, johon on juuri lauennut putkiremppa maksettavaksi, neliöhinta = myyntihinta remonttilaina. Saman kaavan mukaan maksetaan nykyään myös varainsiirtovero, eli ostaja maksaa valtiolle veroa myös niskassa olevasta taloyhtiölainasta, eikä voi laittaa tätä lainaa verovähennyksiin.

    • .......

      "Hinnat ovat toki heti vaapaapudotuksessa kun tilastot niin näyttävät.Ja toistaiseksihan ne eivät sitä näytä. Esim pk.-seudulla oli nousua."

      Itse luotan nyt kyllä ihan itse nähdyn perusteella saamaan kuvaan hinnoista, eikä tarvita mitään "tilastokikkailua".
      Kun myytyjen asuntojen määrä on pudonnut roimasti, kyllä sillä on vaikutus hintoihin.
      Kysynnän ja tarjonnan laki toimii!!

      • Jännää, ettet tullut ilmoittamaan tätä uskomustasi silloin kun neliöhinnat nousivat, vaikka tilastokikkaillut tulokset näyttivät jopa laskua... :)


      • Joskus isäntä

        Ei se toimi niin. Jos myyjät voivat odottaa, kuten näillä koroilla voivatkin, niin kauppoja ei vain synny. Määrä joustaa, hinta ei.


      • faktan paiskoja
        Joskus isäntä kirjoitti:

        Ei se toimi niin. Jos myyjät voivat odottaa, kuten näillä koroilla voivatkin, niin kauppoja ei vain synny. Määrä joustaa, hinta ei.

        Pankki ja vouti ei jousta. Kun alkaa maksuja jäädä rästiin, huonekalut löytyy pihalta.

        www.taloussanomat.fi/asuminen/2014/02/19/yha-useampi-koti-paatyy-pakkomyyntiin/20142471/310


    • oikea elämä

      "Jännää, ettet tullut ilmoittamaan tätä uskomustasi silloin kun neliöhinnat nousivat, vaikka tilastokikkaillut tulokset näyttivät jopa laskua... :) "

      En ole nähnyt tuota kertomaasi aikaa.
      Mutta aina uskon siihen mitä oikeassa elämässä tapahtuu.

      • amatööristatistikko

        No vaikkapa tämän vuoden huhtikuu, pääkaupunkiseudun keskimääräinen neliöhinta 3520 ja toukokuu 3560, mutta indeksin kuukausimuutos silti -0.8. Kyllä tuo tilastojen normalisointi toimii molempiin suuntiin.


      • jaa näinkö se onkin
        amatööristatistikko kirjoitti:

        No vaikkapa tämän vuoden huhtikuu, pääkaupunkiseudun keskimääräinen neliöhinta 3520 ja toukokuu 3560, mutta indeksin kuukausimuutos silti -0.8. Kyllä tuo tilastojen normalisointi toimii molempiin suuntiin.

        Onko tuo "oikea elämä" vähän sama juttu kuin elämänkoulu? Että ikään kuin esimerkiksi elämänkoulua käymällä menestyt paremmin kuin varsinaisilla oikeilla opinnoilla? Jos on niin sitten en enää ihmettele yhtään :D


      • huh mikä koukku!
        jaa näinkö se onkin kirjoitti:

        Onko tuo "oikea elämä" vähän sama juttu kuin elämänkoulu? Että ikään kuin esimerkiksi elämänkoulua käymällä menestyt paremmin kuin varsinaisilla oikeilla opinnoilla? Jos on niin sitten en enää ihmettele yhtään :D

        AUTS! nyt napsahti!


    • selvennys

      No pitää nyt selvittää, että elämä tarkoittaa elämää, ja koulu koulua...!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      134
      5385
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3337
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1867
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1840
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1685
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      72
      1542
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      12
      1443
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1326
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1317
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      20
      1288
    Aihe