Kuolemasta ilmoittaminen

Outo ilmoitus

Olen ollut naimisissa lapseni isän kanssa. Lapseni on isänsä ainoa lapsi, nyt jo aikuinen. Eron jälkeen olemme asuneet eri paikkakunnilla eikä lapsi ole paljoakaan tavannut isäänsä. Nyt satuin tapaamaan ex-puolisoni nykyisen kumppanin joka kertoi lapseni isän olevan erittäin huonossa kunnossa -jopa piakkoin kuolemassa oleva? Tähän liittyen hän valisti minua, etteivät he aio kertoa kenellekään lapseni isän kuolemasta, hautajaisiin ei kutsuta jne. Tuleehan ainoan lapsen saada tietää isänsä kuolemasta, vaikka viranomaistietä perunkirjoitusta varten. Vai olenko väärässä? Äskettäin kuolinpesää hoitaneena tiedän nämä pankkitilien sulkemiset ym. Mikä oikeus asuinkumppanilla on hoitaa kuolinpesää, vai onko tähän oikeus/velvollisuus vain rintaperillisellä- ainoalla tulevan kuolinpesän osakkaalla?

7

175

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tämä onlaki

      Rintaperillinen saa tiedon vanhempansa kuolemasta viimeistään perunkirjoituksen lähestyessä. Rintaperillinen on siihen kutsuttava. Tämä on laki.

      Aikanaan rintaperilliselle tulee myös perintövero maksettavaksi, jos perittävää on yli tietyn rajan.

    • jurneuvo

      Yleensä asuinkumppani hoitaa kuolinpesää. Hän tuntee pesän parhaiten. Rintaperillisellä ei siihen ole velvollisuutta. Ainoa rintaperillinen perii kyllä pesän varat, jos niitä on. Vihkimättömällä asuinkummpanilla ei ole mitään oikeuksia pesään, ellei hänelle ole tehty testamenttia. Silloinkin rintaperillisellä on oikeus vähintään puoleen pesän varoista. Mutta siis joka tapauksessa pesän hoito ja perunkirjoituksen toimittaminen kuuluu sille, joka tuntee pesän parhaiten.

      Tässä tapauksessa vaikuttaa siltä, että perillisen on oltava erityisen valppaana oikeuksiensa suhteen.

      • Outo ilmoitus

        AP kommentoi: lapseni isä on ollut naimisissa vain minun kanssani. Nykyinen kumppani hoitaa sairasta ex:ääni vapaaehtoisesti, en tiedä onko edes kirjoilla samassa asunnossa. Ymmärsin, ettei perittävää tule olemaan, ellei sitten velkoja.


    • mfhmfm

      kysymys: jos tuo elinkumppani olisi naimisiissa tuon miehen kanssa, ja mies kuolee, PERIIKÖ laillisesti vihitty leskinainen siis 50% miehen omaisuudesta, ja lapsi 50%. En ole ap, mutta asia kiinnostaa. Siis oletetaan ettei mies ole tehnyt mitään testamenttia. Entä jos mies on tehnyt poikansa hyväksi testamentin, voiko lesken ohittaa kokonaan ulos perimästä mitään?

      • >>PERIIKÖ laillisesti vihitty leskinainen siis 50% miehen omaisuudesta, ja lapsi 50%.>Entä jos mies on tehnyt poikansa hyväksi testamentin, voiko lesken ohittaa kokonaan ulos perimästä mitään?


      • Tasinkoa ei perintöä

        Jos vainajalla on rintaperillisiä, leski EI PERI, mutta hänellä on tasinko-oikeus. Ensin nimittäin lasketaan KUMMANKIN puolison nettovarallisuudet ERIKSEEN. Sitten nämä nettovarallisuudet lasketaan yhteen ja jaetaan kahdella. Jos leski omistaa vähemmän, hänellä on oikeus tasinkoon, jos taas lesken varallisuus on suurempi kuin vainajan, lesken ei tarvitse maksaa tasinkoa. Jos puolisoilla oli avioehto, mennäänkin sen mukaan.

        Vasta kun tämä ositus on tehty ja mahdollinen tasinko leskelle maksettu, tiedetään mikä on vainajan jäämistö, joka periytyy.

        "mfhmfm", lesken oikeutta tasinkoon ei voi ohittaa testamentilla, se pitäisi tehdä avioehdolla.
        Tässä tapauksessa vainajan poika perii koko jäämistön automaattisesti ilman testamenttiakin (kun mahdollinen tasinko leskelle on jo maksettu).
        Jos vainaja olisi halunnut lesken tai jonkun muun saavan jäämistöstä jotain pojan lisäksi , siitä vainajan olisi pitänyt tehdä testamentti. Pojalla olisi kuitenkin aina oikeus lakiosaansa, tässä tapauksesssa puoleen vainajan jäämistöstä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 173
      5109
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      126
      4613
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      2946
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1947
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1794
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1737
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1720
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      108
      1716
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1623
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1561
    Aihe