Kahdeksan silminnäkijää

Selkeyttä

"Nenada" on kääntänyt tämänkin:
Kahdeksan todistajaa: fyysinen kokemus vai näky?

Viimeisimmät hyökkäykset Mormonin kirjaa vastaan ovat keskittyneet kahdeksan todistajan lausuntoon. Kolme todistajaa allekirjoittivat lausunnon, jossa sanotaan, että he olivat nähneet Jumalan enkelin, joka näytti heille Mormonin kirjan levyt. Kahdeksan silminnäkijää puolestaan allekirjoittivat lausunnon, jossa he sanovat Joseph Smithin näyttäneen heille levyt keskellä kirkasta päivää. Hän oli myös antanut heidän kosketella levyjä käsin ja he väittivät niiden olevan fyysisesti kosketeltavia metallisia levyjä. Ne näyttivät myös siltä, että ne olisi tehty kullasta ja niihin oli kaiverrettu merkillisiä koukeroita.
Näiden todistusten yhdistelmä antaa vahvan tuen Joseph Smithin luotettavuudelle ja hänen väitteilleen Mormonin kirjan levyistä. Ne jotka epäilevät kolmen todistajan lausuntoa sen yliluonnollisen luonteen takia, joutuvat kohtaamaan kahdeksan silminnäkijän kertoman fyysisesti koetun todistuksen. On myös tärkeää huomata, että kahdeksan silminnäkijän lisäksi, jotka käsittelivät peittelemättömiä levyjä, useat muut – kuten Alva Beman, Josephin äiti Lucy, Josefin vaimo Emma, hänen sisarensa Catherine ja hänen veljensä William, käsittelivät ja tunnustelivat levyjä niiden ollessa kankaan peittämiä. Kaikki nämä todistajat todistavat, että Josephilla oli oikeita metallilevyjä! Tämä on kriitikoille suuri kompastuskivi.
Koska johdonmukaisen Mormonin kirjan selityksen on sisällettävä kaikki nuo todisteet, ovat jotkut kriitikot väittäneet Joseph Smithin tehneen tinasta valelevyjä. Jopa Joseph Smithin modernein pääkriitikko, joka ei usko levyjen olemassaoloon, sanoi: ”Minusta tuntuu mahdottomalta, että JS [Joseph Smith] olisi voinut tehdä levyjä, jotka olisivat läpäisseet visuaalisen tarkastelun. Jos hän olisi, niin hän olisi varmasti näytellyt niitä avoimemmin.” 11
Viimeisimmät hyökkäykset, jotka ovat kohdistuneet kahdeksaan silminnäkijään, yrittävät esittää, että he eivät oikeasti nähneet todellisia levyjä, vaan että he saattoivat nostaa jotakin painavaa, joka oli piilossa laatikossa, tai että he eivät myöskään käsitelleet levyjä itse, vaan he luulivat nähneensä levyt innostuksen aikana saamassaan näyssä, joukkohypnoosissa tai Josephin suggestiovoiman vuoksi. Levyjen käsittelykokemus oli vain näiden kahdeksan mielen illuusio, joka johtui siitä, että he aiemmin käsittelivät peitettyjä levyjä tai jotakin muuta painavaa, joka oli laatikossa tai peitettynä. Todiste, jota kriitikot tarjoavat, perustuu lähinnä muutamaan toisenkäden tietoon. Kuten monet antimormoniväitteet, on tämäkin väite vastoin historiallisia asiakirjoja.

97

133

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Selkeyttä

      Jatkoa
      Esimerkiksi erään muistiinpanon mukaan John Whitmer (eräs kahdeksasta todistajasta) väitti, että ”yliluonnollinen voima” näytti levyt hänelle. Toinen muistiinpano taas kertoo John Whitmerin väittäneen, että hän näki ”enkelin”, joka todisti Mormonin kirjasta. Joidenkin kriitikkojen mukaan tämä viittaa siihen, että nämä kahdeksan silminnäkijää eivät nähneet eivätkä koskeneet levyjä. Kuten historioitsija Richard L. Anderson selittää, tämä lisätty tieto enkelistä tekee todistuksen täysin erilaiseksi kuin John Whitmerin muut todistukset, ja siihen on suhtauduttava epäilevästi. David Whitmer esimerkiksi valitti, että monissa haastatteluissaan häntä lainattiin usein väärin.
      Niistä 23:sta muistiinpanosta, jotka John Whitmer teki levyjä koskevista kokemuksestaan, vain näissä kahdessa on epäselvyyttä levyjen fyysisen tutkimisen osalta. Kaikissa muissa tapauksissa John antaa selvästi ymmärtää, että levyjen näkeminen ja/tai niiden käsitteleminen oli normaali todellinen tapahtuma. Muistiinpanossaan, jossa John kertoo nähneensä levyt ”yliluonnollisen voiman avulla”, hän kertoo myös ”käsitelleensä” levyjä ja että niissä oli kaiverruksia molemmin puolin.
      Muutama kuukausi ennen John Whitmerin kuolemaa eräs haastattelija kysyi, käsittelikö hän todella levyjä ja että olivatko ne todella jotakin ainetta. John vastasi, että hän oli käsin käsitellyt niitä ja että ne olivat todellisia, painavia ja ainetta. John huomioi jopa sellaisia asioita, kuin että jokainen levy oli tarpeeksi paksu, jotta siinä saattoi olla kaiverruksia molemmin puolin ja että ne oli yhdistetty kolmella renkaalla, joista jokainen oli D-kirjaimen muotoinen. Tällaiset erityiset pikkuseikat puhuvat sen puolesta, että kahdeksan todistajaa todella näkivät todelliset levyt.

      • Selkeyttä

        Jatkoa
        Haastattelija kysyi Johnilta erityisesti sitä, olivatko levyt peitetty, johon John vastasi, että eivät olleet. Hän sanoi Josephin ojentaneen ne heille peittämättöminä ja he pystyivät käsittelemään levyjä käsin sekä kääntämään sen sivuja, kunnes he olivat tyytyväisiä. Yli 42:sta lausunnosta tai henkilökohtaisista muistiinpanoista yli kaksi kolmasosaa todistaa fyysisestä tapahtumasta. Loput antavat pääosin vahvistuksen heidän uskostaan Mormonin kirjaan. Voittopuolisesti todisteet vahvistavat traditionaalista MAP -kirkon uskoa siitä, että kaikki todistajat todistivat totuudenmukaisesti siitä, miten he olivat kokeneet Mormonin kirjan levyt.
        Se tosiasia, että Joseph Smithillä todella oli hallussaan levyt, poistaa sen mahdollisuuden, että hän olisi ollut harhaluuloinen ja ainoastaan kuvitellut kääntävänsä vanhaa aikakirjaa. Kaksi ainoata mahdollisuutta tuon jälkeen on, että Joseph Smith olisi ollut huijari (ja olisi joko harhauttanut kaikki ne, jotka käsittelivät levyjä, tai olisi liittoutunut joidenkin tai kaikkien heidän kanssaan) tai että hän kertoi totuuden.
        Ei tunnu mahdolliselta, että Joseph olisi pystynyt puijaamaan kaikkia todistajia tinalevyillä, eikä hän ainakaan olisi pystynyt tekemään kultalevyjä. Tuntuuko mahdollisemmalta ajatella, että kaikki tai osa niistä, jotka koskettelivat levyjä, olisivat olleet mukana suuressa huijauksessa (ainakin kahdeksan todistajaa olisivat olleet osana sitä)? Havaitessamme, että koska yksikään todistajista ei koskaan paljastanut huijausta – vaikka jotkut heistä jättivät kirkon – teoria huijauksesta tuntuu mahdottomalta. Yksi ja ainoa ”teoria”, joka tuntuu todellakin sopivan kaikkiin todisteisiin, on se, jonka Joseph Smithin antoi. – Hän todella sai vanhan aikakirjan, joka oli kaiverrettu kultalevyille ja käänsi sen. Kuten Sir Arthur Conan Doylen henkilöhahmo Sherlok Holmes kerran sanoi: ”kun olet eliminoinut kaiken mahdottoman, sitten sen, mikä jää jäljelle, on oltava totuus.”12


    • Ev.lut.

      Väitetään siis että 8 todistajaa näki nämä levyt.

      Kuinka monta levyjä oli? Elleivät he kyenneet laskemaan niitä, kuinka korkea pino suunnilleen oli? Mikä oli suunnilleen niiden pinta-ala?

    • !!!

      Tapani, eihän noilla todistuksilla ollut mitään arvoa MK:n sisällön suhteen! Jos jotain levyjä oli, so what?

      Kun tyypit vielä valehtelivat nähneensä enkeleitä, heiltä menee loputkin uskottavuudesta!

      • to..

        Eihän näillä todistuksilla ole arvoa, Neitsyt Marian on samaan aikaan "nähnyt" ties kuinka moni katolilainen, kokonainen kansa on nähnyt kuinka aurinko "pysähtyy" seisoo paikallaan ja sen sotajoukko sotii päivänvaloisassa yössä.

        Uskonnolliset "todistukset" täyttäisivät varmaan kokonaisen kirjaston. Jos uskoo yhteen tarinaan voi samalla uskoa joka uskonnon todistajiin, näyttöä ei ole yhdelläkään. Näytön puutteesta on kyse, ei hyökkäyksestä. Minkä ikinä objektin jenkkimiehet ovat nähneet tai jostain syystä kertoneet nähneensä, ei se vielä todista mistään mitään. Enkelit ovat kaksoisvirtain maiden kulttuurien keksintö Babelin pakkosiirron aikaan ne tulivat tutuiksi juutalaisille ja kristinuskon ja islamin välityksellä laajempaan tietoisuuteen. Kuuluvat samaan m luokkaan kuin muinaissuomalaisten näkemät l tontut joiden tilalla alettiin kristinuskon tultua nähdä enkeleitä ja välillä piru .
        "Ei tunnu mahdolliselta, että Joseph olisi pystynyt puijaamaan kaikkia todistajia tinalevyillä, eikä hän ainakaan olisi pystynyt tekemään kultalevyjä. Tuntuuko mahdollisemmalta ajatella, että kaikki tai osa niistä, jotka koskettelivat levyjä" kyllä tuntuu uskontojen nimissä on puijattu ihmisiä jo kautta aikain ja puijataan yhä. Sinäkin olet ollut helppo uhri.


      • Selkeyttä

        Eivät nuo todistajat levyjen sisällöstä todistaneetkaan, vaan niiden olemassaolosta. Kolme siminnäkijää sai nähdä ne enkelin kädessä. Kahdeksen muuta näkivät ne aivan arkipäiväisessä tilanteessa.


      • !!!
        Selkeyttä kirjoitti:

        Eivät nuo todistajat levyjen sisällöstä todistaneetkaan, vaan niiden olemassaolosta. Kolme siminnäkijää sai nähdä ne enkelin kädessä. Kahdeksen muuta näkivät ne aivan arkipäiväisessä tilanteessa.

        Mitä merkitystä on todistaa joidenkin levyjen olemassaolo? Jos Smithillä oli jotain levyjä, se vain todistaa, että hänellä oli jotain levyjä. Ei siinä ole mitään ihmeellistä! Ja edelleenkään enkeleitä ei ole olemassa, joten kyseiset silminnäkijät valehtelivat. Vai olivatko "enkelit" valkopukuisia miehiä (mahdollisesti essealaisveljestöä), kuten Jeesuksen haudalla? Vai olivatko myöhemmän taiteen mukaisia siipiveikkoja? Jos ensinmainittuja, kenet Smith laittoi näyttelemään enkeleitä?


      • Selkeyttä
        !!! kirjoitti:

        Mitä merkitystä on todistaa joidenkin levyjen olemassaolo? Jos Smithillä oli jotain levyjä, se vain todistaa, että hänellä oli jotain levyjä. Ei siinä ole mitään ihmeellistä! Ja edelleenkään enkeleitä ei ole olemassa, joten kyseiset silminnäkijät valehtelivat. Vai olivatko "enkelit" valkopukuisia miehiä (mahdollisesti essealaisveljestöä), kuten Jeesuksen haudalla? Vai olivatko myöhemmän taiteen mukaisia siipiveikkoja? Jos ensinmainittuja, kenet Smith laittoi näyttelemään enkeleitä?

        Tarvitaan tilannetajua. Levyjen olemassaolon todistaminen oli tarpeen, ettei väitettäisi niitä edes koskaan olleenkaan. 3 8 silminnäkijän todistukset ovat hyvin vahvat. Kukaan heistä ei koskaan kieltänyt todistustaan, vaikka oli poissa kirkosta.


      • to..
        Selkeyttä kirjoitti:

        Tarvitaan tilannetajua. Levyjen olemassaolon todistaminen oli tarpeen, ettei väitettäisi niitä edes koskaan olleenkaan. 3 8 silminnäkijän todistukset ovat hyvin vahvat. Kukaan heistä ei koskaan kieltänyt todistustaan, vaikka oli poissa kirkosta.

        Mikään uskonnon ihme, levy, kivitaulu ,enkeli, auringon pimennys, pysähtyminen, ei ole todistettavasti tapahtunut tai ollut olemassa vaikka niillä kaikilla on ollut uskontojen tarinoissa silminnäkijöitä.
        Smith on hyvinkin voinut esitellä joitakin levyjä joillekin, hänhän oli aarteenetsijä ja tarinankertoja joka keksi vaikka mitä ja aina joku uskoo. Sinäkin. Muinoin lähes kaikki uskoivat ihmeisiin ja sadunomaisiin selityksiin eri ilmiöille, tiedon puutteessa, joten epäloogiset ja päättömätkin tarinat menivät kaupaksi .Enää eivät.


      • !!!
        Selkeyttä kirjoitti:

        Tarvitaan tilannetajua. Levyjen olemassaolon todistaminen oli tarpeen, ettei väitettäisi niitä edes koskaan olleenkaan. 3 8 silminnäkijän todistukset ovat hyvin vahvat. Kukaan heistä ei koskaan kieltänyt todistustaan, vaikka oli poissa kirkosta.

        Tilannetajua? Onko sinulla tilannetajua tajuamaan, että levyjen näyttäminen liittyi suurempaan petokseen. Oli muka jotain kättä pitempää MK:n tueksi. Smithän valehteli, että levysiiä on MK:n tekstiä "refoermoidulla egyptillä".

        Todistus ei todellakaan ole vahva, jos se todistaa vain, että tyypit näkivät jotain levyjä. Mistään muusta se ei todista kuin levyjen näkemisestä. Enkeleiden tai tonttujen näkijöiden todistukset eivät todellakaan ole vahvat. Oikeudessa syytettäisiin väärästä valasta ja oikeuden halventamisesta!


      • Selkeyttä
        to.. kirjoitti:

        Mikään uskonnon ihme, levy, kivitaulu ,enkeli, auringon pimennys, pysähtyminen, ei ole todistettavasti tapahtunut tai ollut olemassa vaikka niillä kaikilla on ollut uskontojen tarinoissa silminnäkijöitä.
        Smith on hyvinkin voinut esitellä joitakin levyjä joillekin, hänhän oli aarteenetsijä ja tarinankertoja joka keksi vaikka mitä ja aina joku uskoo. Sinäkin. Muinoin lähes kaikki uskoivat ihmeisiin ja sadunomaisiin selityksiin eri ilmiöille, tiedon puutteessa, joten epäloogiset ja päättömätkin tarinat menivät kaupaksi .Enää eivät.

        Kunpa ottaisit paremmin selvää! Nyt sinulle näyttää kelpaavan mikä tahansa kielteiseksi tulkittu. Niinpä Joseph Smith ei ollut sellainen aarteenetijä, minkä käsityksen haluat antaa. Hän oli jonkin aikaa palkkalaisena aarteita etsivälle miehelle, mutta sai tämä lopettamaan touhunsa.

        Lokakuussa 1885 Josiah Stowell niminen maanviljelijä, sahanomistaja ja presbyteerikirkon diakoni pyysi Joseph Smithiä avukseen aarteenetsintähankkeeseen. Sellainen puuha oli hyvin tavallista tuohon aikaan.
        Smithien perheellä oli rahavaikeuksia ja mikä tahansa työ kelpasi. Stowell etsi tarunhoteista kadonnutta hopeakaivosta, jonka espanjalaisten uskottiin avanneen Pohjois-Pennsylvaniassa.


      • Selkeyttä
        !!! kirjoitti:

        Tilannetajua? Onko sinulla tilannetajua tajuamaan, että levyjen näyttäminen liittyi suurempaan petokseen. Oli muka jotain kättä pitempää MK:n tueksi. Smithän valehteli, että levysiiä on MK:n tekstiä "refoermoidulla egyptillä".

        Todistus ei todellakaan ole vahva, jos se todistaa vain, että tyypit näkivät jotain levyjä. Mistään muusta se ei todista kuin levyjen näkemisestä. Enkeleiden tai tonttujen näkijöiden todistukset eivät todellakaan ole vahvat. Oikeudessa syytettäisiin väärästä valasta ja oikeuden halventamisesta!

        Sinä väität, mutta et tiedä. Jos ottaisit selvää, etkä vain esittäisi luulojasi ja ennakkokäsityksiäsi.


      • !!!
        Selkeyttä kirjoitti:

        Sinä väität, mutta et tiedä. Jos ottaisit selvää, etkä vain esittäisi luulojasi ja ennakkokäsityksiäsi.

        Jäit siis Tapani sanattomaksi, koska et ottanut lainkaan kantaa siihen, että mitä levyjen näkeminen muka todistaa. Ja jokaiselle täysijärkiselle on selvää, että mitä enkeleiden tai tonttujen näkeminen todistaa.

        Sinulle ei jää tästäkään mitään käteen. Uskoahan toki saa vaikka joulupukkiin (tai mihin pukkiin tahansa).


      • Ent. mormoni
        Selkeyttä kirjoitti:

        Sinä väität, mutta et tiedä. Jos ottaisit selvää, etkä vain esittäisi luulojasi ja ennakkokäsityksiäsi.

        Otan mielelläni selvää, kunhan hommaat levyt näytille jollekin egyptologian, heprean tai edes reformoidun egyptin taitavalle asiantuntijaryhmälle.

        Muuta mahdollisuutta saada selvää Smithin 8 henkilölle näyttämistä levyistä ei ole.

        Levyt ovat voineet olla aivan mitä tahansa metallilevyjä ja minkä kokoisia tahansa. Varmaa on vain se, että niissä ei ole ollut mitään sellaisella kielellä kuin reformoitu egypti, koska sellaista kieltä ei ole ollut.

        http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/esine_elaa/metallit/historiaa.html


      • M.E.L.
        Selkeyttä kirjoitti:

        Kunpa ottaisit paremmin selvää! Nyt sinulle näyttää kelpaavan mikä tahansa kielteiseksi tulkittu. Niinpä Joseph Smith ei ollut sellainen aarteenetijä, minkä käsityksen haluat antaa. Hän oli jonkin aikaa palkkalaisena aarteita etsivälle miehelle, mutta sai tämä lopettamaan touhunsa.

        Lokakuussa 1885 Josiah Stowell niminen maanviljelijä, sahanomistaja ja presbyteerikirkon diakoni pyysi Joseph Smithiä avukseen aarteenetsintähankkeeseen. Sellainen puuha oli hyvin tavallista tuohon aikaan.
        Smithien perheellä oli rahavaikeuksia ja mikä tahansa työ kelpasi. Stowell etsi tarunhoteista kadonnutta hopeakaivosta, jonka espanjalaisten uskottiin avanneen Pohjois-Pennsylvaniassa.

        Ei ole ainuttakaan todistetta Mormonin kirjan tarinoille ja väitetylle Smithin profeetallisuudelle.

        Pienintäkään näyttöä EI OLE. Vastakkaista näyttöä taas löytyy pilvin pimein.

        Ei ole yhtään epäselvyyttä siitä mikä Smith oli: Irstas valehtelija ja huijari.


      • Selkeyttä
        Ent. mormoni kirjoitti:

        Otan mielelläni selvää, kunhan hommaat levyt näytille jollekin egyptologian, heprean tai edes reformoidun egyptin taitavalle asiantuntijaryhmälle.

        Muuta mahdollisuutta saada selvää Smithin 8 henkilölle näyttämistä levyistä ei ole.

        Levyt ovat voineet olla aivan mitä tahansa metallilevyjä ja minkä kokoisia tahansa. Varmaa on vain se, että niissä ei ole ollut mitään sellaisella kielellä kuin reformoitu egypti, koska sellaista kieltä ei ole ollut.

        http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/esine_elaa/metallit/historiaa.html

        Et tiedä tätä: " Varmaa on vain se, että niissä ei ole ollut mitään sellaisella kielellä kuin reformoitu egypti, koska sellaista kieltä ei ole ollut." Mistä varmuutesi on peräisin?


      • Selkeyttä
        !!! kirjoitti:

        Jäit siis Tapani sanattomaksi, koska et ottanut lainkaan kantaa siihen, että mitä levyjen näkeminen muka todistaa. Ja jokaiselle täysijärkiselle on selvää, että mitä enkeleiden tai tonttujen näkeminen todistaa.

        Sinulle ei jää tästäkään mitään käteen. Uskoahan toki saa vaikka joulupukkiin (tai mihin pukkiin tahansa).

        Levyjen näkeminen todistaa, että ne olivat olemassa. ". 3 8 silminnäkijän todistukset ovat hyvin vahvat. Kukaan heistä ei koskaan kieltänyt todistustaan, vaikka oli poissa kirkosta." Jokainen voi ottaa Mormonin kirjan eteensä ja tehtyään oman osansa saada varmuuden, että ne on saatu ihmeen kautta.


      • Ei tuossa
        Ent. mormoni kirjoitti:

        Otan mielelläni selvää, kunhan hommaat levyt näytille jollekin egyptologian, heprean tai edes reformoidun egyptin taitavalle asiantuntijaryhmälle.

        Muuta mahdollisuutta saada selvää Smithin 8 henkilölle näyttämistä levyistä ei ole.

        Levyt ovat voineet olla aivan mitä tahansa metallilevyjä ja minkä kokoisia tahansa. Varmaa on vain se, että niissä ei ole ollut mitään sellaisella kielellä kuin reformoitu egypti, koska sellaista kieltä ei ole ollut.

        http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/esine_elaa/metallit/historiaa.html

        linkissä mainittu sanallakaan muinaisista kielistä?


      • Ent. mormoni
        Selkeyttä kirjoitti:

        Et tiedä tätä: " Varmaa on vain se, että niissä ei ole ollut mitään sellaisella kielellä kuin reformoitu egypti, koska sellaista kieltä ei ole ollut." Mistä varmuutesi on peräisin?

        Osoita, että sellainen kieli on olemassa. Jos on, sillä kirjoitettua löytyy Egyptistä ja sen lähialueilta. Ei ole löytynyt eikä tule löytymään.

        Usko kielen olemassaoloon, kun esität luotettavan ja vertaisarvioidun tieteellisen tutkimuksen tästä kielikummajaisesta.


      • Ent. mormoni
        Ei tuossa kirjoitti:

        linkissä mainittu sanallakaan muinaisista kielistä?

        Linkki on metalleista ja metallien käsittelystä. Siihen voi toki uskoa, että Smith on näyttänyt aikalaisilleen jotain metallilevyjä. Sen sijaan mistään muualta kuin mormonien kirjoittamista apologioista ei löydy sanaakaan reformoidusta egyptistä.


      • !!!
        Selkeyttä kirjoitti:

        Levyjen näkeminen todistaa, että ne olivat olemassa. ". 3 8 silminnäkijän todistukset ovat hyvin vahvat. Kukaan heistä ei koskaan kieltänyt todistustaan, vaikka oli poissa kirkosta." Jokainen voi ottaa Mormonin kirjan eteensä ja tehtyään oman osansa saada varmuuden, että ne on saatu ihmeen kautta.

        Jotain levyjä oli olemassa... Mitä arvoa sellaisella todistuksella on, on se sitten miten "vahva" tahansa.

        Enkelien "näkeminen" vieMK:n todistukselta pohjan pois.

        Ja sitten tarjoat lopuksi itsesuggestiuota, koska mitään muuta ei jäänyt jäljelle.


      • Selkeyttä
        !!! kirjoitti:

        Jotain levyjä oli olemassa... Mitä arvoa sellaisella todistuksella on, on se sitten miten "vahva" tahansa.

        Enkelien "näkeminen" vieMK:n todistukselta pohjan pois.

        Ja sitten tarjoat lopuksi itsesuggestiuota, koska mitään muuta ei jäänyt jäljelle.

        Sinuun sopii toteamus, että vastustat vastustamisen halusta. Kuulin tuon lauseen juuri radion aamu-uutisissa. Niissä todettiin, että Obamaa on vastustettu vain tuolla perusteella.


      • M.E.L.
        Selkeyttä kirjoitti:

        Sinuun sopii toteamus, että vastustat vastustamisen halusta. Kuulin tuon lauseen juuri radion aamu-uutisissa. Niissä todettiin, että Obamaa on vastustettu vain tuolla perusteella.

        TODISTEITA tiskiin älyttömän höpinän sijaan, SATUSETÄ!


      • !!!
        Selkeyttä kirjoitti:

        Sinuun sopii toteamus, että vastustat vastustamisen halusta. Kuulin tuon lauseen juuri radion aamu-uutisissa. Niissä todettiin, että Obamaa on vastustettu vain tuolla perusteella.

        En minä vastusta Obamaa, vaikka BY olisi varmasti vastustanutkin.

        Kyse on siitä, että levyjen todistamisella ei ole mitään arvoa. MK:stahan se ei todista yhtään mitään.

        Ja väitätkö todella, että jos joku sanoo nähneensä enkeleitä tai tonttuja, hän on luotettava todistaja?


      • Siis pelkkää
        Ent. mormoni kirjoitti:

        Linkki on metalleista ja metallien käsittelystä. Siihen voi toki uskoa, että Smith on näyttänyt aikalaisilleen jotain metallilevyjä. Sen sijaan mistään muualta kuin mormonien kirjoittamista apologioista ei löydy sanaakaan reformoidusta egyptistä.

        täytelinkitystä?


      • Ent. mormoni
        Siis pelkkää kirjoitti:

        täytelinkitystä?

        Linkistä selviää, että Joseph Smith on voinut näyttää metallilevyjä, koska metallilevyjä on osattu valmistaa jo ennen 1800-lukua.

        Metallilevyjen näyttäminen ja metallilevyjä nähneiden silminnäkijöiden todistukset todistavat vain sen, että Smith on näyttänyt jotakin metallilevyjä 8 eri henkilöllö 1800-luvulla.

        Haluatko 8 silminnäkijän todistuksen siitä, että olen näyttänyt heille paperipussia, jossa on sisällä jotain kivaa, vaikka he eivät saakaan kurkata pussin sisälle?


      • Selkeyttä
        Ent. mormoni kirjoitti:

        Linkistä selviää, että Joseph Smith on voinut näyttää metallilevyjä, koska metallilevyjä on osattu valmistaa jo ennen 1800-lukua.

        Metallilevyjen näyttäminen ja metallilevyjä nähneiden silminnäkijöiden todistukset todistavat vain sen, että Smith on näyttänyt jotakin metallilevyjä 8 eri henkilöllö 1800-luvulla.

        Haluatko 8 silminnäkijän todistuksen siitä, että olen näyttänyt heille paperipussia, jossa on sisällä jotain kivaa, vaikka he eivät saakaan kurkata pussin sisälle?

        Entä kolme silminnäkijää? Unohdatko, että he todistivat enkelin näyttäneen heille levyt? Yhdessä kolmen ja kahdeksan silminnäkijän todistukset ovat varsin vahva näyttö, joka riittäisi oikeudessakin. Uskonnollisia totuuksia ei kuitenkaan käsitellä tuomioistuimissa.


      • M.E.L.
        Selkeyttä kirjoitti:

        Entä kolme silminnäkijää? Unohdatko, että he todistivat enkelin näyttäneen heille levyt? Yhdessä kolmen ja kahdeksan silminnäkijän todistukset ovat varsin vahva näyttö, joka riittäisi oikeudessakin. Uskonnollisia totuuksia ei kuitenkaan käsitellä tuomioistuimissa.

        Kuka nyt niin pöljä on että mormonia uskoisi?


      • !!!
        Selkeyttä kirjoitti:

        Entä kolme silminnäkijää? Unohdatko, että he todistivat enkelin näyttäneen heille levyt? Yhdessä kolmen ja kahdeksan silminnäkijän todistukset ovat varsin vahva näyttö, joka riittäisi oikeudessakin. Uskonnollisia totuuksia ei kuitenkaan käsitellä tuomioistuimissa.

        Enkelit vahva näyttö? Mitenkähän oikeudessa kävisi sellaiselle näytölle? Tyypit saisivat syytteen oikeuden halventamisesta ja väärästä valasta!


      • Ent. mormoni
        Selkeyttä kirjoitti:

        Entä kolme silminnäkijää? Unohdatko, että he todistivat enkelin näyttäneen heille levyt? Yhdessä kolmen ja kahdeksan silminnäkijän todistukset ovat varsin vahva näyttö, joka riittäisi oikeudessakin. Uskonnollisia totuuksia ei kuitenkaan käsitellä tuomioistuimissa.

        En usko sellaisiin enkeleihin, jotka kantavat metallilevyjä silminnäkijöiden katsottaviksi.

        Sen sijaan uskon joukkoilmiöiden voimaan ja tunteiden tarttumiseen. Olen asunut paikassa, jossa uskottiin kummittelevan. Kolme täysi-ikäistä suomalaista henkilöä kertoi minulle nähneensä kummituksen yhtä aikaa, vielä useammat kertoivat nähneensä sen niin, ettei muita ollut samaan aikaan paikalla.

        Itse en ole koskaan nähnyt kummituksia.

        Lapsena halusin kovasti nähdä enkeleitä ja hartaat rukoukseni kuultiin. Näin enkeliparven keskellä talvea survomassa kuusenoksien lomassa. Olin syvästi kiitollinen ja minusta oli itsestään selvää, että enkelit pystyvät halutessaan muuttamaan kokoaan.


      • Miten on.
        Ent. mormoni kirjoitti:

        En usko sellaisiin enkeleihin, jotka kantavat metallilevyjä silminnäkijöiden katsottaviksi.

        Sen sijaan uskon joukkoilmiöiden voimaan ja tunteiden tarttumiseen. Olen asunut paikassa, jossa uskottiin kummittelevan. Kolme täysi-ikäistä suomalaista henkilöä kertoi minulle nähneensä kummituksen yhtä aikaa, vielä useammat kertoivat nähneensä sen niin, ettei muita ollut samaan aikaan paikalla.

        Itse en ole koskaan nähnyt kummituksia.

        Lapsena halusin kovasti nähdä enkeleitä ja hartaat rukoukseni kuultiin. Näin enkeliparven keskellä talvea survomassa kuusenoksien lomassa. Olin syvästi kiitollinen ja minusta oli itsestään selvää, että enkelit pystyvät halutessaan muuttamaan kokoaan.

        Et ole nähnyt kummitusta, siispä kummituksia ei ole! Et ole nähnyt enkeleitä, mutta enkeleitä on varmasti olemassa! ????


      • Ent. mormoni
        Miten on. kirjoitti:

        Et ole nähnyt kummitusta, siispä kummituksia ei ole! Et ole nähnyt enkeleitä, mutta enkeleitä on varmasti olemassa! ????

        Riippuu siitä, mitä tarkoitetaan kummituksella tai enkelillä.

        Minulla oli kerran myöhään illalla kasvonaamio ja tein töitä kirjoituspöydän ääressä. Yläkertaan majoittunut ystävättäreni hipsi jostain ihmeen syystä vielä alakertaan. Hän näki kummituksen. Onneksi ei ollut sydänvikainen.

        Muutaama ihminen on sanonut minua enkeliksi.


      • M.E.L.
        Ent. mormoni kirjoitti:

        Riippuu siitä, mitä tarkoitetaan kummituksella tai enkelillä.

        Minulla oli kerran myöhään illalla kasvonaamio ja tein töitä kirjoituspöydän ääressä. Yläkertaan majoittunut ystävättäreni hipsi jostain ihmeen syystä vielä alakertaan. Hän näki kummituksen. Onneksi ei ollut sydänvikainen.

        Muutaama ihminen on sanonut minua enkeliksi.

        Minä olen nähnyt muutaman kerran lentäviä (posliini)lautasia :-D


      • Utelias.
        M.E.L. kirjoitti:

        Minä olen nähnyt muutaman kerran lentäviä (posliini)lautasia :-D

        Mitä sanoit vaimollesi juuri ENNEN tuota näkyä?


      • mkl2
        Ent. mormoni kirjoitti:

        Osoita, että sellainen kieli on olemassa. Jos on, sillä kirjoitettua löytyy Egyptistä ja sen lähialueilta. Ei ole löytynyt eikä tule löytymään.

        Usko kielen olemassaoloon, kun esität luotettavan ja vertaisarvioidun tieteellisen tutkimuksen tästä kielikummajaisesta.

        Mormonin kirjassa mainittu reformoitu Egypti kehittyi Vanhasta maailmasta erillään, joten sitä ei voi löytyä Egyptistä.


      • Ent. mormoni
        mkl2 kirjoitti:

        Mormonin kirjassa mainittu reformoitu Egypti kehittyi Vanhasta maailmasta erillään, joten sitä ei voi löytyä Egyptistä.

        Aivanko totta? Osoita, että näin on tapahtunut pelkän väitteen esittämisen sijasta.


      • to..
        mkl2 kirjoitti:

        Mormonin kirjassa mainittu reformoitu Egypti kehittyi Vanhasta maailmasta erillään, joten sitä ei voi löytyä Egyptistä.

        ketkä sitä puhuivat ja miksi? Mitä jälkiä on reformoidusta Egyptistä?


      • M.E.L.
        mkl2 kirjoitti:

        Mormonin kirjassa mainittu reformoitu Egypti kehittyi Vanhasta maailmasta erillään, joten sitä ei voi löytyä Egyptistä.

        Juu ja kuu on juustoa.

        Kyllä te sitten olette ihme porukkaa huuhaa-luuloinenne. Ei mitään tolkkua(!)


    • että sillee

      Kaikki 8 "silminnäkijää" olivat Joseph Smithin sukulaisia ja aarteenetsijähuijarikavereita. Whitmereistä mm. Mark Twainin tiedetään mm. vitsailleen aiheesta näin:
      "I could not feel more satisfied and at rest if the entire Whitmer family had testified."

      • Miten on.

        Tekeekö Twainin nimen mainitseminen aiheen käsittelystä jotenkin luotettavamman?


      • Sivullinen.
        Miten on. kirjoitti:

        Tekeekö Twainin nimen mainitseminen aiheen käsittelystä jotenkin luotettavamman?

        Ainakin se ärsyttää eunukkeja.


      • Miten on.
        Sivullinen. kirjoitti:

        Ainakin se ärsyttää eunukkeja.

        Ja eunukit ärsyttävät sinua?


      • Sivullinen.
        Miten on. kirjoitti:

        Ja eunukit ärsyttävät sinua?

        Eivät lainkaan. Säälittävät lähinnä. Ei lainkaan munaa.


    • Palstaa lukenut

      Miksi pitäisi uskoa näitä silminnäkijöitä?
      Jos ei mitään konkreettista esinettä ole osoittaa, edes pientä kulmaa niistä tauluista, joita Mormonien kirjan mukaan tuntuu olevan vaikka kuinka paljon, niin miksi ne silminnäkijöiden "todistukset" ovat niin painavat? Kenelle pitää todistaa? Eikö seurakunta ja uskovaiset usko ilman todistuskappaleita, vaikka he ovat antaneet kastaa itsensä? Kaste varmuuden vuoksi?

      Mitä todistuksia tarvitaan, jos tieto on aito? Epäilijöitä aina riittää.
      Todistuksia voidaan manipuloida. Sanotaan että pyhäinjäännöksinä myydyistä Kristuksen ristin kappaleista voisi rakentaa kokonaisen puutalon, jos ne kaikki saataisiin samaan paikkaan. Kuitenkin näitä puupalasia säilytetään ja arvostetaan todisteina suuresta tapahtumasta, ikään kuin siihen ei voisi muuten uskoa.

      • näpelö

        Älä välitä en miäkään uso et on olemass Australia, kuhan uhoovat! En oo nähny, en oo koskenu= ei ole! Joku sukulainen koetti väittää ett kivi joka sill ol mukana ol sielt... mut en menny siihen lankaan.


      • Sivullinen.
        näpelö kirjoitti:

        Älä välitä en miäkään uso et on olemass Australia, kuhan uhoovat! En oo nähny, en oo koskenu= ei ole! Joku sukulainen koetti väittää ett kivi joka sill ol mukana ol sielt... mut en menny siihen lankaan.

        Australiasta on melkoisen paljon luotettvammat todisteet kuin Smithin saduista. Mutta saathan sinä uskoa Smithiin Australian sijasta...


      • Samanaikaisesti
        Sivullinen. kirjoitti:

        Australiasta on melkoisen paljon luotettvammat todisteet kuin Smithin saduista. Mutta saathan sinä uskoa Smithiin Australian sijasta...

        voi uskoa molempiinkin.

        Tosin voi olla, että sinä pystyt uskomaan vain yhteen asiaan kerrallaan ... yleensä itseesi. Se taas ulkopäin tarkasteltuna ei ole aina viisasta.


      • Sivullinen.
        Samanaikaisesti kirjoitti:

        voi uskoa molempiinkin.

        Tosin voi olla, että sinä pystyt uskomaan vain yhteen asiaan kerrallaan ... yleensä itseesi. Se taas ulkopäin tarkasteltuna ei ole aina viisasta.

        Ja taas argumentointivirhe. Mutta mihinkä muuhun munaton pystyisikään?

        Tokihan sama ihminen voi uskoa Australian ja menninkäisten olemassaoloon. Toiseen vain on vankat perusteet, toiseen ei.


      • Hyvä sylvi,
        Sivullinen. kirjoitti:

        Ja taas argumentointivirhe. Mutta mihinkä muuhun munaton pystyisikään?

        Tokihan sama ihminen voi uskoa Australian ja menninkäisten olemassaoloon. Toiseen vain on vankat perusteet, toiseen ei.

        ei uskomiseen vankkoja perusteita kaivatakaan.


      • Sivullinen.
        Hyvä sylvi, kirjoitti:

        ei uskomiseen vankkoja perusteita kaivatakaan.

        Ei tarvita, mutta tälläkin palstalla jotkut väittävät uskoaan tiedoksi...


      • Ei tarvitse
        Sivullinen. kirjoitti:

        Ei tarvita, mutta tälläkin palstalla jotkut väittävät uskoaan tiedoksi...

        yleistää...


      • Sivullinen.
        Ei tarvitse kirjoitti:

        yleistää...

        Hyvä että edes sinä myönnät, että uskot Smithin satuihin ilman kunnon perusteita.


      • Selkeyttä
        Sivullinen. kirjoitti:

        Hyvä että edes sinä myönnät, että uskot Smithin satuihin ilman kunnon perusteita.

        Sinä luulet ettei ole perusteita, koska haluat olla uskomatta. Perusteita on riittävästi sille, joka etsii ja haluaa löytää.


      • Selkeyttä
        Sivullinen. kirjoitti:

        Ei tarvita, mutta tälläkin palstalla jotkut väittävät uskoaan tiedoksi...

        Etkö ymmärrä, että on maallista ja hengellistä tietoa? - Kukaan ei voi osoittaa, että esim. maisema on kaunis, ellei tuo toinen halua katsoa ja ellei tuolla toisella ole edes halua ja kykyä nähdä tuota kauneutta.


      • Ent. mormoni
        Selkeyttä kirjoitti:

        Etkö ymmärrä, että on maallista ja hengellistä tietoa? - Kukaan ei voi osoittaa, että esim. maisema on kaunis, ellei tuo toinen halua katsoa ja ellei tuolla toisella ole edes halua ja kykyä nähdä tuota kauneutta.

        Mormonin kirja väittää kertovansa todellisista amerikan mantereelle saapuneista ihmisistä ja heidän kulttuuritaan. Kansojen asuma-alueet, rakennukset ja käyttöesineet ovat reaalimaailman tietoa.

        Suomen taiteen kultakaudella maalatuttujen töiden Maisema Kaukolanharjulta Pielinen ilta-auringossa jne kuvaamat näkymät ovat edelleen olemassa 'kauniina maisemina'. Sen sijaan Mormonin kirjan kuvailemista paikoista, esineistä ja tapahtumista ei ole reaalimaailmassa löydettävissä ensimmäistäkään jälkeä.

        Toki myös fantasiaromaanin tarina ja kieli voi olla 'kaunista' luettavaa. Smithin kirjoittama kirja ei yllä myöskään näihin kauneuden ulottuvuuksiin.


      • Sivullinen.
        Selkeyttä kirjoitti:

        Sinä luulet ettei ole perusteita, koska haluat olla uskomatta. Perusteita on riittävästi sille, joka etsii ja haluaa löytää.

        Et ole Tapani kertonut yhtäkään kunnon perustetta. Ainut, joka sinulle jää käteen on kehotus itsesuggestioon!

        Miksi et voi myöntää, että on kysymys vain sokeasta uskostasi?


      • Sivullinen.
        Selkeyttä kirjoitti:

        Etkö ymmärrä, että on maallista ja hengellistä tietoa? - Kukaan ei voi osoittaa, että esim. maisema on kaunis, ellei tuo toinen halua katsoa ja ellei tuolla toisella ole edes halua ja kykyä nähdä tuota kauneutta.

        Tapani, toisen mielestä sama maisema voi olla kaunis, toisen mielestä ruma. Muistan Kari Suomalaisen joskus sanoneen, että puu on itse asiassa ruma. Olen eri mieltä hänen kanssaan. Jos sinulle tulee hyvät kikisit moniavioisuusilmoituksesta, se ei tarkoita sitä, että kaikille muille tulisi.


      • Ei tarvitse
        Sivullinen. kirjoitti:

        Hyvä että edes sinä myönnät, että uskot Smithin satuihin ilman kunnon perusteita.

        uskoon olla vahvoja perusteluja. Jos olisi, olisi kyse tiedosta.


      • Sepä ei
        Ent. mormoni kirjoitti:

        Mormonin kirja väittää kertovansa todellisista amerikan mantereelle saapuneista ihmisistä ja heidän kulttuuritaan. Kansojen asuma-alueet, rakennukset ja käyttöesineet ovat reaalimaailman tietoa.

        Suomen taiteen kultakaudella maalatuttujen töiden Maisema Kaukolanharjulta Pielinen ilta-auringossa jne kuvaamat näkymät ovat edelleen olemassa 'kauniina maisemina'. Sen sijaan Mormonin kirjan kuvailemista paikoista, esineistä ja tapahtumista ei ole reaalimaailmassa löydettävissä ensimmäistäkään jälkeä.

        Toki myös fantasiaromaanin tarina ja kieli voi olla 'kaunista' luettavaa. Smithin kirjoittama kirja ei yllä myöskään näihin kauneuden ulottuvuuksiin.

        yritäkään olla taideteos tai fantasiaromaani.


      • Sivullinen.
        Ei tarvitse kirjoitti:

        uskoon olla vahvoja perusteluja. Jos olisi, olisi kyse tiedosta.

        Näin on, mutta Tapani aina valehtelee uskonsa olevan tietoa. Sinä olet rehelisempi.


      • Sivullinen.
        Sepä ei kirjoitti:

        yritäkään olla taideteos tai fantasiaromaani.

        Valehtelee kuitenkin olevansa historiallinen aikakirja, vaikka sitä se ei ole.


      • to..
        Selkeyttä kirjoitti:

        Etkö ymmärrä, että on maallista ja hengellistä tietoa? - Kukaan ei voi osoittaa, että esim. maisema on kaunis, ellei tuo toinen halua katsoa ja ellei tuolla toisella ole edes halua ja kykyä nähdä tuota kauneutta.

        hengellinen tieto on silmänkääntötemppu jonka esitettyään voi yrittää esittää minkä hyvänsä uskontoon liitetyn väitteen " totena".


      • Jopa rehellisempi
        Sivullinen. kirjoitti:

        Näin on, mutta Tapani aina valehtelee uskonsa olevan tietoa. Sinä olet rehelisempi.

        kuin sinä...


      • Selkeyttä
        Ent. mormoni kirjoitti:

        Mormonin kirja väittää kertovansa todellisista amerikan mantereelle saapuneista ihmisistä ja heidän kulttuuritaan. Kansojen asuma-alueet, rakennukset ja käyttöesineet ovat reaalimaailman tietoa.

        Suomen taiteen kultakaudella maalatuttujen töiden Maisema Kaukolanharjulta Pielinen ilta-auringossa jne kuvaamat näkymät ovat edelleen olemassa 'kauniina maisemina'. Sen sijaan Mormonin kirjan kuvailemista paikoista, esineistä ja tapahtumista ei ole reaalimaailmassa löydettävissä ensimmäistäkään jälkeä.

        Toki myös fantasiaromaanin tarina ja kieli voi olla 'kaunista' luettavaa. Smithin kirjoittama kirja ei yllä myöskään näihin kauneuden ulottuvuuksiin.

        Mormonin kirja kuuluu reaalimaailmaan, koska kuka tahansa voi saada sen luettavakseen. Se millä mielellä sen lukee, vaikuttaa siihen, minkä kokemuksen siitä saa samaan tapaan, kuin mieliala vaikuttaa siihen miten näemme maiseman.

        Mormonin kirjan sisällön voi torjua tai antaa Herran Hengen puhua sen kautta. Ainakin minua kirjan silsältö puhutteli hengellisesti. En ole ainoa, joka on saanut klrjasta hengellisen varmuuden eli todistuksen. On luvattu, että jokainen voi saada sellaisen todistuksen, jos ei vastusta Herran Henkeä. Pyhä Henki todistaa kakesta totuudesta, mutta vain sellaisille, jotka rakastavat totuutta.


      • Selkeyttä
        Sivullinen. kirjoitti:

        Tapani, toisen mielestä sama maisema voi olla kaunis, toisen mielestä ruma. Muistan Kari Suomalaisen joskus sanoneen, että puu on itse asiassa ruma. Olen eri mieltä hänen kanssaan. Jos sinulle tulee hyvät kikisit moniavioisuusilmoituksesta, se ei tarkoita sitä, että kaikille muille tulisi.

        Olen samaa mieltä, että "sama maisema voi olla kaunis, toisen mielestä ruma". Moniavioisuusilmoituksesta olen saanut ymmärrystä siitä, että oikeat uskonnolliset periaatteet ova samat kaikkina aikoina. VT:n vanhurskaat miehet eivät tehneet syntiä sitä harjoittaessaan.


      • Sivullinen.
        Jopa rehellisempi kirjoitti:

        kuin sinä...

        Perustelisit KERRANKIN!

        Et ole kovinkaan rehellinen, koska viesteihin vastaamisen sijaan syyllistyt jatkuvasti argumentointivirheisiin.


      • Sivullinen.
        Selkeyttä kirjoitti:

        Mormonin kirja kuuluu reaalimaailmaan, koska kuka tahansa voi saada sen luettavakseen. Se millä mielellä sen lukee, vaikuttaa siihen, minkä kokemuksen siitä saa samaan tapaan, kuin mieliala vaikuttaa siihen miten näemme maiseman.

        Mormonin kirjan sisällön voi torjua tai antaa Herran Hengen puhua sen kautta. Ainakin minua kirjan silsältö puhutteli hengellisesti. En ole ainoa, joka on saanut klrjasta hengellisen varmuuden eli todistuksen. On luvattu, että jokainen voi saada sellaisen todistuksen, jos ei vastusta Herran Henkeä. Pyhä Henki todistaa kakesta totuudesta, mutta vain sellaisille, jotka rakastavat totuutta.

        Kirja on reaalimaailmaa, mutta sen tapahtumat ovat satua.

        Toki kuvaamallasi itsesuggestiolla kaikkein uunoimmat voivat alkaa jopa siihenkin uskoa.

        Jos Tapani aidosti rakastaisit totuutta, myöntäist Smithin touhut petoksiksi.


      • Sivullinen.
        Selkeyttä kirjoitti:

        Olen samaa mieltä, että "sama maisema voi olla kaunis, toisen mielestä ruma". Moniavioisuusilmoituksesta olen saanut ymmärrystä siitä, että oikeat uskonnolliset periaatteet ova samat kaikkina aikoina. VT:n vanhurskaat miehet eivät tehneet syntiä sitä harjoittaessaan.

        Miehet (myös "hurskaat" kaikkina aikoina ovat keskineet syitä moninaintiin. Tosin VT:n aikaan se oli tuolla alueella yleinen tapakin. Smithin kohdalla se oli erityisen irstasta, koska hän valehteli saatuaan siihen itseltään Jumalalta käskyn jäätyään housut nilkoissa kiinni uskottomuudesta. Erityisen härskiä oli myös tapa, jolla Smith painosti pikkutyttöjä ja näiden vanhempia saadakseen tyttöjä seksileluikseen.


      • Silti,
        Sivullinen. kirjoitti:

        Perustelisit KERRANKIN!

        Et ole kovinkaan rehellinen, koska viesteihin vastaamisen sijaan syyllistyt jatkuvasti argumentointivirheisiin.

        rehellisempi kuin sinä...


      • Sivullinen.
        Silti, kirjoitti:

        rehellisempi kuin sinä...

        Eipä tullut perusteluja taaskaan. Täysin munaton olet.


      • to..
        Selkeyttä kirjoitti:

        Mormonin kirja kuuluu reaalimaailmaan, koska kuka tahansa voi saada sen luettavakseen. Se millä mielellä sen lukee, vaikuttaa siihen, minkä kokemuksen siitä saa samaan tapaan, kuin mieliala vaikuttaa siihen miten näemme maiseman.

        Mormonin kirjan sisällön voi torjua tai antaa Herran Hengen puhua sen kautta. Ainakin minua kirjan silsältö puhutteli hengellisesti. En ole ainoa, joka on saanut klrjasta hengellisen varmuuden eli todistuksen. On luvattu, että jokainen voi saada sellaisen todistuksen, jos ei vastusta Herran Henkeä. Pyhä Henki todistaa kakesta totuudesta, mutta vain sellaisille, jotka rakastavat totuutta.

        Miksi ihmeessä kristitty voisi saada todistuksen jonkun uuden jumalan kirjasta, jumalan josta Jeesus ei tiennyt mitään, ei liioin Raamattu. Mormoniksi kirjan luettuaan voi kääntyä, jos se vastaa lukijan omiin tarpeisiin, niihin joita Jeesus ja UT:n sanoma ei tyydytä.


      • Selkeyttä
        Sivullinen. kirjoitti:

        Miehet (myös "hurskaat" kaikkina aikoina ovat keskineet syitä moninaintiin. Tosin VT:n aikaan se oli tuolla alueella yleinen tapakin. Smithin kohdalla se oli erityisen irstasta, koska hän valehteli saatuaan siihen itseltään Jumalalta käskyn jäätyään housut nilkoissa kiinni uskottomuudesta. Erityisen härskiä oli myös tapa, jolla Smith painosti pikkutyttöjä ja näiden vanhempia saadakseen tyttöjä seksileluikseen.

        Tosiasiana pysyy, että Herra hyväksyi VT:n aikaisen moniavioisuuden, JOS se tapahtui säädetyllä tavalla. Oli sekä Herran hyväksymää että omin luvin harjoitettua moniavioisuutta. David sai vaimonsa profetta Natanin ja muiden profeettojen käden alla paitsi Uurian vaimoa Batsebaa, jonka hän otti omin luvin. Siitä seurasi, että David menetti iankaikkisuudessa kaikki vaimonsa.

        Joseph Smith toimi johdonmukaisesti kysyessään Herralta VT:n moniavioisuudesta. Hän sai vastauksen, joka on Oppi ja liitot krjan luku 132. Se alkaa näin:

        1 TOTISESTI näin sanoo Herra sinulle, palvelijani Joseph, että koska sinä olet pyytänyt minun kädestäni tietoa ja ymmärrystä siitä, miten minä, Herra, julistin syyttömiksi palvelijani Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin samoin kuin palvelijani Mooseksen, Daavidin ja Salomon, mitä tulee siihen periaatteeseen ja oppiin, jonka mukaan heillä oli monta a vaimoa ja sivuvaimoa;
        2 katso ja näe, minä olen Herra, sinun Jumalasi, ja vastaan sinulle tähän asiaan.
        3 a Valmista sen tähden sydämesi vastaanottamaan ja noudattamaan ohjeita, jotka minä aion sinulle antaa, sillä kaikkien, joille tämä laki ilmoitetaan, on oltava sille kuuliaisia.
        4 Sillä katso, minä ilmoitan sinulle uuden ja ikuisen a liiton, ja ellette te pysy siinä liitossa, te olette b tuomittuja, sillä kukaan ei voi tämän liiton c hylättyään päästä minun kirkkauteeni.
        5 Sillä kaikki, jotka haluavat saada a siunauksen minun käsistäni, pysykööt b laissa, joka on määrätty sen siunauksen saamiseksi, ja sen ehdoissa, niin kuin on säädetty ennen maailman perustamista.
        6 Ja mitä tulee uuteen ja a ikuiseen liittoon, se säädettiin minun b kirkkauteni täyteyttä varten, ja sen, joka saa sen täyteyden, täytyy ja tulee pysyä laissa, tai hänet tuomitaan, sanoo Herra Jumala.
        7 Ja totisesti minä sanon teille, että tämän lain a ehdot ovat nämä: Eivät mitkään liitot, sopimukset, sitoumukset, velvoitteet, b valat, lupaukset, teot, yhdistämiset, liittämiset tai odotukset, joita ei tehdä ja joihin ei astuta lupauksen Pyhän Hengen kautta ja joita c lupauksen Pyhä Henki ei d sinetöi hänen kauttaan, joka on voideltu, sekä ajaksi että koko iankaikkisuudeksi, eikä kaikkein pyhimmin e ilmoituksen ja käskyn kautta, voideltuni välityksellä, jonka olen nimittänyt pitämään maan päällä hallussaan tämän voiman (ja minä olen nimittänyt palvelijani Josephin pitämään hallussaan tätä voimaa viimeisinä aikoina, ja maan päällä on kerrallaan vain yksi sellainen, jolle tämä valtuus ja tämän pappeuden f avaimet on annettu), ole voimassa kuolleista ylösnousemuksessa eivätkä sen jälkeen; sillä kaikki sopimukset, joita ei ole tehty tätä tarkoitusta varten, päättyvät ihmisten kuollessa.
        8 Katso, minun huoneeni on järjestyksen huone, sanoo Herra Jumala, eikä epäjärjestyksen huone.


      • Selkeyttä
        to.. kirjoitti:

        Miksi ihmeessä kristitty voisi saada todistuksen jonkun uuden jumalan kirjasta, jumalan josta Jeesus ei tiennyt mitään, ei liioin Raamattu. Mormoniksi kirjan luettuaan voi kääntyä, jos se vastaa lukijan omiin tarpeisiin, niihin joita Jeesus ja UT:n sanoma ei tyydytä.

        On vain kuvitelmaasi, että mormonien Jumala oli toinen kuin alkuperäinen kristittyjen Jumala. Hän on kyllä toinen kuin kolminaisuusopin luoma kummajainen, johon Athanasiuksen uskontunnustuksen mukaan olisi uskottava ollakseen kristitty. Tarvitaan melkoista itsesuggestiota ja auktoriteettiuskoa, jotta voisi hyväksyä sellaisen jumalakästityksen.


      • Tiedät itse
        Sivullinen. kirjoitti:

        Eipä tullut perusteluja taaskaan. Täysin munaton olet.

        perustelut...


      • M.E.L.
        Selkeyttä kirjoitti:

        Tosiasiana pysyy, että Herra hyväksyi VT:n aikaisen moniavioisuuden, JOS se tapahtui säädetyllä tavalla. Oli sekä Herran hyväksymää että omin luvin harjoitettua moniavioisuutta. David sai vaimonsa profetta Natanin ja muiden profeettojen käden alla paitsi Uurian vaimoa Batsebaa, jonka hän otti omin luvin. Siitä seurasi, että David menetti iankaikkisuudessa kaikki vaimonsa.

        Joseph Smith toimi johdonmukaisesti kysyessään Herralta VT:n moniavioisuudesta. Hän sai vastauksen, joka on Oppi ja liitot krjan luku 132. Se alkaa näin:

        1 TOTISESTI näin sanoo Herra sinulle, palvelijani Joseph, että koska sinä olet pyytänyt minun kädestäni tietoa ja ymmärrystä siitä, miten minä, Herra, julistin syyttömiksi palvelijani Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin samoin kuin palvelijani Mooseksen, Daavidin ja Salomon, mitä tulee siihen periaatteeseen ja oppiin, jonka mukaan heillä oli monta a vaimoa ja sivuvaimoa;
        2 katso ja näe, minä olen Herra, sinun Jumalasi, ja vastaan sinulle tähän asiaan.
        3 a Valmista sen tähden sydämesi vastaanottamaan ja noudattamaan ohjeita, jotka minä aion sinulle antaa, sillä kaikkien, joille tämä laki ilmoitetaan, on oltava sille kuuliaisia.
        4 Sillä katso, minä ilmoitan sinulle uuden ja ikuisen a liiton, ja ellette te pysy siinä liitossa, te olette b tuomittuja, sillä kukaan ei voi tämän liiton c hylättyään päästä minun kirkkauteeni.
        5 Sillä kaikki, jotka haluavat saada a siunauksen minun käsistäni, pysykööt b laissa, joka on määrätty sen siunauksen saamiseksi, ja sen ehdoissa, niin kuin on säädetty ennen maailman perustamista.
        6 Ja mitä tulee uuteen ja a ikuiseen liittoon, se säädettiin minun b kirkkauteni täyteyttä varten, ja sen, joka saa sen täyteyden, täytyy ja tulee pysyä laissa, tai hänet tuomitaan, sanoo Herra Jumala.
        7 Ja totisesti minä sanon teille, että tämän lain a ehdot ovat nämä: Eivät mitkään liitot, sopimukset, sitoumukset, velvoitteet, b valat, lupaukset, teot, yhdistämiset, liittämiset tai odotukset, joita ei tehdä ja joihin ei astuta lupauksen Pyhän Hengen kautta ja joita c lupauksen Pyhä Henki ei d sinetöi hänen kauttaan, joka on voideltu, sekä ajaksi että koko iankaikkisuudeksi, eikä kaikkein pyhimmin e ilmoituksen ja käskyn kautta, voideltuni välityksellä, jonka olen nimittänyt pitämään maan päällä hallussaan tämän voiman (ja minä olen nimittänyt palvelijani Josephin pitämään hallussaan tätä voimaa viimeisinä aikoina, ja maan päällä on kerrallaan vain yksi sellainen, jolle tämä valtuus ja tämän pappeuden f avaimet on annettu), ole voimassa kuolleista ylösnousemuksessa eivätkä sen jälkeen; sillä kaikki sopimukset, joita ei ole tehty tätä tarkoitusta varten, päättyvät ihmisten kuollessa.
        8 Katso, minun huoneeni on järjestyksen huone, sanoo Herra Jumala, eikä epäjärjestyksen huone.

        Täyttä roskaa!

        Kyse oli pelkästä Smithin itsensä keksimästä meriselityksestä omalle irstailulleen.


      • to..
        Selkeyttä kirjoitti:

        On vain kuvitelmaasi, että mormonien Jumala oli toinen kuin alkuperäinen kristittyjen Jumala. Hän on kyllä toinen kuin kolminaisuusopin luoma kummajainen, johon Athanasiuksen uskontunnustuksen mukaan olisi uskottava ollakseen kristitty. Tarvitaan melkoista itsesuggestiota ja auktoriteettiuskoa, jotta voisi hyväksyä sellaisen jumalakästityksen.

        Missä todisteet siitä että alkuperäinen kristittyjen jumala oli joku muu kuin juutalaisuuden Jahve tässä tapauksessa momononien elohim ?

        Jeesus oli juutalainen, ei mormoni eikä polyteisti, hän uskoi olevansa Jahven valitsema voideltu, missä Jahve vaihtui elohimiin ja heprealaisen Raamatun sanoma pakanoiden monijumalaisuuteen ja Jahvesta tuli väärän valan vannoja, ei vain yhden, vaan monen?


      • M.E.l.
        Selkeyttä kirjoitti:

        On vain kuvitelmaasi, että mormonien Jumala oli toinen kuin alkuperäinen kristittyjen Jumala. Hän on kyllä toinen kuin kolminaisuusopin luoma kummajainen, johon Athanasiuksen uskontunnustuksen mukaan olisi uskottava ollakseen kristitty. Tarvitaan melkoista itsesuggestiota ja auktoriteettiuskoa, jotta voisi hyväksyä sellaisen jumalakästityksen.

        Pysy mormoni tontillasi!

        Mormonismi ei millään muotoa ole kristinuskoa eikä sellaiseksi tule vaikka kuinka yrittäisit asiaa vääntää ja kääntää.


      • to..
        Selkeyttä kirjoitti:

        Tosiasiana pysyy, että Herra hyväksyi VT:n aikaisen moniavioisuuden, JOS se tapahtui säädetyllä tavalla. Oli sekä Herran hyväksymää että omin luvin harjoitettua moniavioisuutta. David sai vaimonsa profetta Natanin ja muiden profeettojen käden alla paitsi Uurian vaimoa Batsebaa, jonka hän otti omin luvin. Siitä seurasi, että David menetti iankaikkisuudessa kaikki vaimonsa.

        Joseph Smith toimi johdonmukaisesti kysyessään Herralta VT:n moniavioisuudesta. Hän sai vastauksen, joka on Oppi ja liitot krjan luku 132. Se alkaa näin:

        1 TOTISESTI näin sanoo Herra sinulle, palvelijani Joseph, että koska sinä olet pyytänyt minun kädestäni tietoa ja ymmärrystä siitä, miten minä, Herra, julistin syyttömiksi palvelijani Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin samoin kuin palvelijani Mooseksen, Daavidin ja Salomon, mitä tulee siihen periaatteeseen ja oppiin, jonka mukaan heillä oli monta a vaimoa ja sivuvaimoa;
        2 katso ja näe, minä olen Herra, sinun Jumalasi, ja vastaan sinulle tähän asiaan.
        3 a Valmista sen tähden sydämesi vastaanottamaan ja noudattamaan ohjeita, jotka minä aion sinulle antaa, sillä kaikkien, joille tämä laki ilmoitetaan, on oltava sille kuuliaisia.
        4 Sillä katso, minä ilmoitan sinulle uuden ja ikuisen a liiton, ja ellette te pysy siinä liitossa, te olette b tuomittuja, sillä kukaan ei voi tämän liiton c hylättyään päästä minun kirkkauteeni.
        5 Sillä kaikki, jotka haluavat saada a siunauksen minun käsistäni, pysykööt b laissa, joka on määrätty sen siunauksen saamiseksi, ja sen ehdoissa, niin kuin on säädetty ennen maailman perustamista.
        6 Ja mitä tulee uuteen ja a ikuiseen liittoon, se säädettiin minun b kirkkauteni täyteyttä varten, ja sen, joka saa sen täyteyden, täytyy ja tulee pysyä laissa, tai hänet tuomitaan, sanoo Herra Jumala.
        7 Ja totisesti minä sanon teille, että tämän lain a ehdot ovat nämä: Eivät mitkään liitot, sopimukset, sitoumukset, velvoitteet, b valat, lupaukset, teot, yhdistämiset, liittämiset tai odotukset, joita ei tehdä ja joihin ei astuta lupauksen Pyhän Hengen kautta ja joita c lupauksen Pyhä Henki ei d sinetöi hänen kauttaan, joka on voideltu, sekä ajaksi että koko iankaikkisuudeksi, eikä kaikkein pyhimmin e ilmoituksen ja käskyn kautta, voideltuni välityksellä, jonka olen nimittänyt pitämään maan päällä hallussaan tämän voiman (ja minä olen nimittänyt palvelijani Josephin pitämään hallussaan tätä voimaa viimeisinä aikoina, ja maan päällä on kerrallaan vain yksi sellainen, jolle tämä valtuus ja tämän pappeuden f avaimet on annettu), ole voimassa kuolleista ylösnousemuksessa eivätkä sen jälkeen; sillä kaikki sopimukset, joita ei ole tehty tätä tarkoitusta varten, päättyvät ihmisten kuollessa.
        8 Katso, minun huoneeni on järjestyksen huone, sanoo Herra Jumala, eikä epäjärjestyksen huone.

        Loputonta pödyn toistoa sinulta. Kaikki israelilaiset jotka halusivat ottaa monia vaimoja tekivät niin, tavalliset ihmiset ja heidän hallitsijansa. Naapurikansat tekivät niin ja olivat tehneet niin kauan kuin heistä on historiallista tietoa ja niin tehdään lähi-idässä yhä. Ei naimisiin lupia tarvittu.

        Ei Israelin uskonto määrännyt avioliitosta yhtään mitään muuta kuin että mies omisti vaimonsa ja voi halutessaan lähettää vaimonsa pois. Daavid makasi toisen miehen vaimon ja tapatti tuon miehen, se oli synti johon profeetta puuttui ja jo ennen tuota tapausta Davidilla oli ainakin 3 vaimoa eivätkä profeetat käyneet kenellekään lupia myöntämässä.

        Israelilainen ja juutalainen avioliitto, kuten VT:kin kertoo, on yksin maalliseen elämään kuluva sopimus, ei se ole voimassa enää kuoleman jälkeen vaikka vieraat uskonnot siitä satuilisivat hyvänsä omille kannattajilleen. Myös Jeesuksen opetuksen mukaan kristillinen avioliitto on maallinen instituutio.


      • Sivullinen.
        Tiedät itse kirjoitti:

        perustelut...

        MOT


      • !!!
        Selkeyttä kirjoitti:

        Tosiasiana pysyy, että Herra hyväksyi VT:n aikaisen moniavioisuuden, JOS se tapahtui säädetyllä tavalla. Oli sekä Herran hyväksymää että omin luvin harjoitettua moniavioisuutta. David sai vaimonsa profetta Natanin ja muiden profeettojen käden alla paitsi Uurian vaimoa Batsebaa, jonka hän otti omin luvin. Siitä seurasi, että David menetti iankaikkisuudessa kaikki vaimonsa.

        Joseph Smith toimi johdonmukaisesti kysyessään Herralta VT:n moniavioisuudesta. Hän sai vastauksen, joka on Oppi ja liitot krjan luku 132. Se alkaa näin:

        1 TOTISESTI näin sanoo Herra sinulle, palvelijani Joseph, että koska sinä olet pyytänyt minun kädestäni tietoa ja ymmärrystä siitä, miten minä, Herra, julistin syyttömiksi palvelijani Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin samoin kuin palvelijani Mooseksen, Daavidin ja Salomon, mitä tulee siihen periaatteeseen ja oppiin, jonka mukaan heillä oli monta a vaimoa ja sivuvaimoa;
        2 katso ja näe, minä olen Herra, sinun Jumalasi, ja vastaan sinulle tähän asiaan.
        3 a Valmista sen tähden sydämesi vastaanottamaan ja noudattamaan ohjeita, jotka minä aion sinulle antaa, sillä kaikkien, joille tämä laki ilmoitetaan, on oltava sille kuuliaisia.
        4 Sillä katso, minä ilmoitan sinulle uuden ja ikuisen a liiton, ja ellette te pysy siinä liitossa, te olette b tuomittuja, sillä kukaan ei voi tämän liiton c hylättyään päästä minun kirkkauteeni.
        5 Sillä kaikki, jotka haluavat saada a siunauksen minun käsistäni, pysykööt b laissa, joka on määrätty sen siunauksen saamiseksi, ja sen ehdoissa, niin kuin on säädetty ennen maailman perustamista.
        6 Ja mitä tulee uuteen ja a ikuiseen liittoon, se säädettiin minun b kirkkauteni täyteyttä varten, ja sen, joka saa sen täyteyden, täytyy ja tulee pysyä laissa, tai hänet tuomitaan, sanoo Herra Jumala.
        7 Ja totisesti minä sanon teille, että tämän lain a ehdot ovat nämä: Eivät mitkään liitot, sopimukset, sitoumukset, velvoitteet, b valat, lupaukset, teot, yhdistämiset, liittämiset tai odotukset, joita ei tehdä ja joihin ei astuta lupauksen Pyhän Hengen kautta ja joita c lupauksen Pyhä Henki ei d sinetöi hänen kauttaan, joka on voideltu, sekä ajaksi että koko iankaikkisuudeksi, eikä kaikkein pyhimmin e ilmoituksen ja käskyn kautta, voideltuni välityksellä, jonka olen nimittänyt pitämään maan päällä hallussaan tämän voiman (ja minä olen nimittänyt palvelijani Josephin pitämään hallussaan tätä voimaa viimeisinä aikoina, ja maan päällä on kerrallaan vain yksi sellainen, jolle tämä valtuus ja tämän pappeuden f avaimet on annettu), ole voimassa kuolleista ylösnousemuksessa eivätkä sen jälkeen; sillä kaikki sopimukset, joita ei ole tehty tätä tarkoitusta varten, päättyvät ihmisten kuollessa.
        8 Katso, minun huoneeni on järjestyksen huone, sanoo Herra Jumala, eikä epäjärjestyksen huone.

        Tapani hyvä, herrat itse hyväksyivät moniavioisuuden tuohon aikaan yleisestikin. Smithin aikaan sitä ei hyväksytty, joten Smith keksi uskonnollisen syyn irstailuilleen.

        "Herran" nimissä puhuvayt eivät ole koskaan todistaneet edes "Herran" olemassaoloa, saatikka että olisivat todistaneet tältä tulleen yhtäkään ilmoitusta. Sinun lämpimät tuntemuksesi eivät ole mikään todiste.


      • Selkeyttä
        !!! kirjoitti:

        Tapani hyvä, herrat itse hyväksyivät moniavioisuuden tuohon aikaan yleisestikin. Smithin aikaan sitä ei hyväksytty, joten Smith keksi uskonnollisen syyn irstailuilleen.

        "Herran" nimissä puhuvayt eivät ole koskaan todistaneet edes "Herran" olemassaoloa, saatikka että olisivat todistaneet tältä tulleen yhtäkään ilmoitusta. Sinun lämpimät tuntemuksesi eivät ole mikään todiste.

        Tosiasia VT:n vanhurskaiden miesten moniavioisuudesta ei selittelyllä muutu. Jos se on joskus ollut Herran hyväksymää, se voi olla sitä oikein harjoitettuna muulloinkin. Lämpimet tunteet eivät sen oikeutuksesta todista vaan se, mitä on kuvattu Raamatussa.


      • !!!
        Selkeyttä kirjoitti:

        Tosiasia VT:n vanhurskaiden miesten moniavioisuudesta ei selittelyllä muutu. Jos se on joskus ollut Herran hyväksymää, se voi olla sitä oikein harjoitettuna muulloinkin. Lämpimet tunteet eivät sen oikeutuksesta todista vaan se, mitä on kuvattu Raamatussa.

        > Tosiasia VT:n vanhurskaiden miesten moniavioisuudesta ei selittelyllä muutu.

        Ei niin. Irstastelivat siinä missä Smithkin. Kenenkään nimittäminen "vanhurskaaksi" ei muuta asiaa miksikään. Se on vain uskonnollinen ilmaisu.

        Erona oli se, että VT:n aikaan (ja edelleen monin paikoin Lähi-idässä) se oli yleinen tapa, 1800-luvun USA:ssa se ei sitä missään nimessä ollut.

        Mainitsemasi hyväksyvä herra oli Smith itse.

        Ja Raamattu ei missään nimessä ole todiste Smithin irstateluille.


      • Selkeyttä
        !!! kirjoitti:

        > Tosiasia VT:n vanhurskaiden miesten moniavioisuudesta ei selittelyllä muutu.

        Ei niin. Irstastelivat siinä missä Smithkin. Kenenkään nimittäminen "vanhurskaaksi" ei muuta asiaa miksikään. Se on vain uskonnollinen ilmaisu.

        Erona oli se, että VT:n aikaan (ja edelleen monin paikoin Lähi-idässä) se oli yleinen tapa, 1800-luvun USA:ssa se ei sitä missään nimessä ollut.

        Mainitsemasi hyväksyvä herra oli Smith itse.

        Ja Raamattu ei missään nimessä ole todiste Smithin irstateluille.

        Väheksyt tosiasiaa. Irstailusta ei VT:n ja mormonien moniavioisuudessa ole ollut koskaan kysymys. Sellaisen kuvittelu on oman pääsi tuotetta.


      • to..
        Selkeyttä kirjoitti:

        Tosiasia VT:n vanhurskaiden miesten moniavioisuudesta ei selittelyllä muutu. Jos se on joskus ollut Herran hyväksymää, se voi olla sitä oikein harjoitettuna muulloinkin. Lämpimet tunteet eivät sen oikeutuksesta todista vaan se, mitä on kuvattu Raamatussa.

        Ehkä orjuuskin muuttuu taas hyväksyttäväksi koska se oli sitä muinoin , ja tuon ajan oikeamielisillä oli heilläkin orjia ja he voivat kohdella orjiaan huonostikin, koska se oli ajan ja paikan tapa. Voihan orjuuskin palata "Jos se on joskus ollut Herran hyväksymää, se voi olla sitä oikein harjoitettuna muulloinkin ". Miksei voi, eihän jumala ole kuollut emmekä tiedä kaikkea ja uusia ilmoituksia voi tulla, jotka antavat taas miehille luvan ottaa orjatyttöjä.


      • Selkeyttä
        to.. kirjoitti:

        Ehkä orjuuskin muuttuu taas hyväksyttäväksi koska se oli sitä muinoin , ja tuon ajan oikeamielisillä oli heilläkin orjia ja he voivat kohdella orjiaan huonostikin, koska se oli ajan ja paikan tapa. Voihan orjuuskin palata "Jos se on joskus ollut Herran hyväksymää, se voi olla sitä oikein harjoitettuna muulloinkin ". Miksei voi, eihän jumala ole kuollut emmekä tiedä kaikkea ja uusia ilmoituksia voi tulla, jotka antavat taas miehille luvan ottaa orjatyttöjä.

        VT:n aikainen orjuus oli muuta kuin myöhemmin. Se on verrattavissa nykyiseen palkkatyöhön


      • to..
        Selkeyttä kirjoitti:

        Väheksyt tosiasiaa. Irstailusta ei VT:n ja mormonien moniavioisuudessa ole ollut koskaan kysymys. Sellaisen kuvittelu on oman pääsi tuotetta.

        naisten huonosta asemasta yhteisössä oli sen sijaan kyse. Siksi polygamia juutalaisten parissa lopulta kiellettiin . VT:n ja Smithin uskonnon jenkkimoniavioisuudella ei ole mitään yhteistä tekijää , muinaisten israelilaisten ja nykyisten muslimien moniavioisuudella sen sijaan on samat historialliset juuret.


      • to..
        Selkeyttä kirjoitti:

        VT:n aikainen orjuus oli muuta kuin myöhemmin. Se on verrattavissa nykyiseen palkkatyöhön

        Saako nykyinen työnantaja hakata työläisensä kuoliaaksi ilman että saa edes rangaistuksen tai ottaa tämän haaremiinsa ilman tämän lupaa tai myydä pois mihin vain, kelle vain?
        On käsittämätöntä miten huono Raamatun tuntemus sinulla on .Mikä muuten oli orjatytön palkka?


      • !!!
        Selkeyttä kirjoitti:

        Väheksyt tosiasiaa. Irstailusta ei VT:n ja mormonien moniavioisuudessa ole ollut koskaan kysymys. Sellaisen kuvittelu on oman pääsi tuotetta.

        Ei se siinä mielessä ollut irstailua, että se oli tuolloin yleinen tapa. Uhreja se ei lohduta. Yleisenä tapana se on voinut toki olla naisille jonkin verran pehmeämpi kokemus kuin niille tyttöraukoille, jotka joutuivat mormonismin uhreina jalkavaimoiksi 1800-luvun amerikkalaisessa yhteiskunnassa.


      • !!!
        Selkeyttä kirjoitti:

        VT:n aikainen orjuus oli muuta kuin myöhemmin. Se on verrattavissa nykyiseen palkkatyöhön

        Eihän tuossa myöhemmässäkään orjuudessa (1800-luvun USA) ollut PROFEETTANNE Brigham Youngin mukaan mitään vikaa.


      • Selkeyttä
        !!! kirjoitti:

        Eihän tuossa myöhemmässäkään orjuudessa (1800-luvun USA) ollut PROFEETTANNE Brigham Youngin mukaan mitään vikaa.

        Oli vikaa, mutta välttääkseen levottomuuksia Young ei ryhtynyt yllyttämään orjia kapinaan. Ratkaisun täytyi tulla muuta kautta.


      • to..
        Selkeyttä kirjoitti:

        Oli vikaa, mutta välttääkseen levottomuuksia Young ei ryhtynyt yllyttämään orjia kapinaan. Ratkaisun täytyi tulla muuta kautta.

        "VT:n aikainen orjuus oli muuta kuin myöhemmin. Se on verrattavissa nykyiseen palkkatyöhön" Niinkö teille mormoneilla opetetaan ?


      • Selkeyttä
        to.. kirjoitti:

        "VT:n aikainen orjuus oli muuta kuin myöhemmin. Se on verrattavissa nykyiseen palkkatyöhön" Niinkö teille mormoneilla opetetaan ?

        Ei opeta oppina, vaan on todettu aivan oikeutetusti. Olot ovat muuttuneet monella muullakin tavalla.


      • to..
        Selkeyttä kirjoitti:

        Ei opeta oppina, vaan on todettu aivan oikeutetusti. Olot ovat muuttuneet monella muullakin tavalla.

        "Ei opeta oppina, vaan on todettu aivan oikeutetusti"

        Sitten on todettu väärin kuten hyvin usein kun mormoneista on kyse. Ei VT:n orjuus mitenkään vastannut nykyistä palkkatyötä, orja oli isännän omaisuutta ja hänelle voitiin tehdä lähes tulkoon mitä vain.


        "Jos joku lyö orjaansa tai orjatartaan kepillä ja tämä kuolee siihen paikkaan, lyöjä on ansainnut rangaistuksen.
        21 Mutta jos orja pysyy hengissä päivän tai kaksi, isäntää älköön rangaistako; onhan orja hänen omaisuuttaan."


      • Selkeyttä
        to.. kirjoitti:

        "Ei opeta oppina, vaan on todettu aivan oikeutetusti"

        Sitten on todettu väärin kuten hyvin usein kun mormoneista on kyse. Ei VT:n orjuus mitenkään vastannut nykyistä palkkatyötä, orja oli isännän omaisuutta ja hänelle voitiin tehdä lähes tulkoon mitä vain.


        "Jos joku lyö orjaansa tai orjatartaan kepillä ja tämä kuolee siihen paikkaan, lyöjä on ansainnut rangaistuksen.
        21 Mutta jos orja pysyy hengissä päivän tai kaksi, isäntää älköön rangaistako; onhan orja hänen omaisuuttaan."

        Sinun tapanasi on ottaa asiat kijaimellisesti. Rinnastaminen ei tarkoita, että kaikki olisi samoin rinnastettavien asioiden välillä. Avaramman näkökulman etsimistä suosittelen!


      • Selväksi tuli.
        Selkeyttä kirjoitti:

        Sinun tapanasi on ottaa asiat kijaimellisesti. Rinnastaminen ei tarkoita, että kaikki olisi samoin rinnastettavien asioiden välillä. Avaramman näkökulman etsimistä suosittelen!

        Asia on siis vain melkein niin, etä jos nykyaikana joku lyö työntekijäänsä ja tämä elää lyönnin jälkeen vielä päivän tai kaksi, työnantajaa ei pidä rangaista.

        Muinainen orjuus ei todellakaan ole rinnastettavissa nykyajan palkkatyöhön!


      • to..
        Selkeyttä kirjoitti:

        Sinun tapanasi on ottaa asiat kijaimellisesti. Rinnastaminen ei tarkoita, että kaikki olisi samoin rinnastettavien asioiden välillä. Avaramman näkökulman etsimistä suosittelen!

        Niin, mormonien tiedoissa tai tarinoissa ei ole koskaan vikaa eikä puutteita. Orjuus kuittautuu sillä että sen raakuuksiin ottaa avaramman näkökannan. Tuohan on ollut uskontonne käsitys ihmisoikeusasioissa, jos se morminiuskonnosta olisi riippunut , orjuus olisi yhä voimissaan Yhdysvalloissa, naisten oikeudet vähäiset, mustaihoiset muita huonompia, haaremilaitos olemassa, homot eivät saisi tasa-arvoa .
        Olette historiaton uskonto, sellaiselle on hyvin vaikea ottaa kantaa reaalimaailman tapahtumiin, saati varhemman historian joka teille ei voi ollakaan todellista, vaan jonka usein korvaatte jollain oman uskontonne sepitteellä.


    • Palstaa lukenut

      Niin, minä uskon Austraaliaan, vaikka en ole siitä etsinytkään todisteita. Se on vain jotenkin sisäistynyt minulle.

      Ei todellinen usko tarvitse todisteita, sillä muutenhan olisivat uskovaiset jo kauan sitten vaatineet museoihin jousia ja nuolia, miekkoja ja muita sotaisan mormonikansan jälkeensä jättämiä esineitä, joita on pakko olla joka puolella näitä taistelutantereita, joilla kansat ottivat yhteen vuosisatojen ajan.

      Uskovaiset uskovat tietenkin, että ne kaikki levyt, joille mormonien historia on kaiverrettu, ovat taivaallisessa tallessa. Osa on kultaa, osa muuta metallia.

      Ujosti kuitenkin kysyn, mistä ja kuinka mormonit saivat metallinsa, koska kirja ei kerro muusta kuin karjanhoidosta ja maanviljelyksestä.
      Kaivoksia ei mainita. Jostainhan materiaali, tieto ja taito pitää tulla.
      Kirja kuitenkin on mormonikansan historiatietoa, vähemmän hengellistä julistusta.

      Levyjä ei ehkä löydy, mutta arkisesta elämästä kertova esineistö on löydettävissä. Ihmettelen, että noin suuri aarteisto ei ole arkeologeja kiinnostanut.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5025
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3177
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1645
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1255
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    Aihe