AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!

takkasydän

28 Vastausta 52 291 Lukukertaa
olen ostamassa avotakkaan takkasydäntä.Onko kellään kokemusta että onko se todella niin tehokas kun myyntimiehet lupaa ja paljonkohan se takkasydän maksaa?

Tulenkatselu

Takkasydän antaa suht tehokkaasti lämpöä - silloin kun tuli palaa. Mutta ei se lämpöä varaa.
Lämmön varaamiseen tarvitaan massaa! Ja jos sydän työntää tehokkaasti lämpöä - sanotaan vaikka 5kw:n teholla - niin mihin sinä sen työnnät? Ikkuna auki ja pihalle, kun on niin hiki.

Itselläni on myös avotakka ja asiaa mietittyäni olen päätynyt sen korvaamiseen varaavalla takalla.

Hintahan riippuu ihan mallista, kysy siltä myyntimieheltä. Mutta vähänkin paremmat sydämet ovat lähes varaavan takan hintaisia. Sydänten alkaen hinnat taitavat olla tuossa 500 euron kieppeillä. Ylärajaahan millään ei ole, jos vaikka kultaiset kahvat haluaa.

se on todella tehokas

helpompi homma kuin rakentaa kokonaan uusi varaava takka. Lämpöä varastoituu ympärillä olevaan massaan, kun taas avotakassa ilmavirta jäähdyttää kivet.

Mihin

Tarkennapa vähän mihin ympärillä olevaan massaan tuo takkasydän sitä lämpöä varaa.

Avotakkaan

Tajuutsä et se sydän laitetaan siihen avotakkaan. Ja se avotakka kun yleensä on muurattu joten massaa on.

Toki

Mutta minulla ainakin avotakka ei paina juuri mitään - nääs kun se on pelkkä aukko hormin kyljessä. No on siinä kierros tulenkestävää tiiltä seinämillä... Vai meinasitko vallan hormiin sitä lämpöä varastoida? Mihinkäs sitä koko sydäntä silloin enää tarvitaan - lämmitä se massa sillä avotakalla :-)

Takkasydämestä lähtevät kuumat palokaasut useimmiten suoraan hormiin ja sitä tietä pihalle -ei ne paljon kiertele palomuuria lämmittämässä.

Kiertoilmatakkasydämet lämmittävät varsin tehokkaasti. Eli huoneilma menee alaosasta sisään ja tulee yläosasta lämminneenä takaisin, kun ensin kiertää sydämen vaipan ympäri. Mutta eivät nekään kauaa lämmitä kun tuli sammuu.

Takkasydän painaa itse, mallista riippuen, 50-100 kiloa ja 'normaali' varaava takka 1500 - 3000 kiloa. Ja massa se on joka jyllää, jos haluaa varastoida sitä lämpöä.

Toki sydämestäkin aina jokunen lehmän hönkäys varastoituu ympäristöön -hormi.palomuuri,... Mutta ei se mikään varaava systeemi ole verrattuna kunnon varaavaan takkaan, joka on lämmin vielä seuraavanakin (ja jopa sitä seuraavana) päivänä.

Kesäpelti

Varaavan takankin saa käyttäytymään kuin takkasydämisen takan jos on asentanut rakentamisvaiheessa kesäpellin. Ko. pelti on kätevä sytytettäessä varaavaa takkaa lyhyillä piipunpituuksilla. Tällöin savu menee hormiin takan yläosasassa olevasta savuaukosta eikä lainkaan kierrä "poskissa". Varaavassa takassahan hormin savuaukko on lattianrajassa eli palokaasut kiertävät vedon vieminä alaspäin ohi tulipesän ja poistuvat hormiin lattianrajasta. Vasta tällöin takka toimii varaavana. Ainoa hyöty takkasydämistä taitaa jäädä helpommin säädettävissä olevalle korvausilmalle kuin avotakassa.

Meillä avotakka...

Meillä avotakka on 5 metriä pitkässä ja 2 metriä leveässä täystiilimuurissa, joten jos tuohon nyt asentaa takkasydämen, niin eikö se nyt varaa lämpöä tuohon massaan, kun nykyäänkin se varaa?

Varaamiseen...

...tarvittaisiin sitä, että se savukaasu kiertää savukanavissa pidempään. Asia on aika simppeli: avotakassa palokaasut menevät kuumina suoraan hormiin, varaavassa ne kiertävät savukanavissa pidempään, ja ovat hormiin päätyessään paljon viileämpiä kuin avotakasta lähtiessään. Se ero varaantuu siihen takkaan, ja säteilee sitten huoneeseen, ennemmin kuin siihen hormiin.

Takkasydän ei sinänsä ole varaava, mutta siitä ilma lämmetessään poistuukin hormin asemesta huonetilaan, joten on sekin tehokkaampaa kuin lämmön hulahtaminen hormiin.

kyllä lämmittää

Takkasydän on ihan ok lämmittäjä mutta ei niin yksinkertainen käyttää kuin kunnon takka.
Voi käyttää lisälämmittimenä muttei sen varaan enenpiä lämmityksiä kannata laskea.
Piippu voi sillä lämmetä mutta eihän se varaa mihinkään muuhun lämpöä.
Ei ole tietenkään niin tehokas kuin myyntimiehet väittää mutta avomallia parempi kyllä.
Lisäksi ei haise noki olohuoneessa.

vesikiertoinen

Kts. alla "pellettitakka" ja sieltä - vesikiertoinen nm. hogfors.

Takkasydänn

Takkasydän on olemassaolevaan avotakkaan oiva vaihtoehto.
tuolla olisi yksi
http://www.huuto.net/fi/showitem.php3?
itemid=92647738

Haulla takkasydän

Toimiva linkki

Tässä olisi toimiva linkki: http://www.porintakka.fi/takkasydamet.html

Löytö

Tuolta löysin tarjoussydämmen meitin takkaan http://tarjousnet.fi/ Yksi kappale poistona, kesällä kannattaa kytätä kun ei tarvi kuin viilentää. Kannattaa ostaa nyt takat ja talvella ilmastoinnit.

70 -luvun villitys

Juu pitäis saada avotakka käyttöön, mutta kyllä nuo tarjoushinnatkin aika kovia on http://tarjousnet.fi/alue.php?a=40 Toisaalta ei tuolla hintaa kai kunnollista varaavaa takkaa tilalle rakenna. Askarruttaakin lähinnä se että, mikä oikeasti säästää itsensä ja kuinka nopeasti takaisin?
Pitää muistaa että puukaan ei ole ilmaista, öljypoltin huutaa kyllä näillä keleillä siihen malliin että jotain tarvis keksiä. Ilmaläpöpumpusta ei iloa kauheesti ole näillä pakkasilla, lämmittää kyllä mutta hyötysuhde taitaa mennä nyt öljyn käytön puolelle.
Jollain tapaa kiinnostaisi yhdistää tuonne pannuhuoneeseen se puunpoltto, silloin lämpeis käyttövesikin puulla.

Kyllä toimii kun osataan

Tämä nyt taitaa olla hieman vanha keskusteluketju, mutta paljon on vääriä mielipiteitä matkassa. Toimiva takkasydän liitetään poistoputken avulla tiiviisti savuhormiin jolloin lämmön karkaaminen estyy. Takkasydän heijastaa lämpöäaan myös vanhan takan runkoon, jolloin sekin lämpiää ympäröivän massan suhteessa. Pääosin takka kierrättää tällöin huoneessa olevaa ilmaa ja lämpöä siirtyy myös seinärakenteisiin ympäri talon ja varaa myös tätä kautta. Uusien takkasydämien palotekniikka on kehittynyt siten, että paloaika on pitkä ja puuta kuluu vähemman hyötysuhteen noustessa 10 - 20 kertaiseksi vanhaan "läpivetävään" takkaan verrattaessa. Takkasydämen sopivuus mittoihin nähden ratakaisee myös jotakin, mutta kokovaihtoehtoja löytyy mm tuolta josta itse löysin oman ratkaisuun www.indot.fi

Noniii

Mihin näitä tarvitaan? EI varaava, ei takkasydän, kuka laittaa tälläisiä enää mihinkää?
Kunnon takkasydän on varmasti maksanut meillä itsensä takaisin sähkölaskujen muodossa (suora sähkölämmitys). Tuolta (http://www.tarjousnet.fi/yritys.php?y=Porin+Takka) hankittiin ja näilläkin pakkasilla vanha turhake on päivittäin hyötykäytössä. Uuteen vois kyllä rakentaa suoraan varaavan takan..
Kiitos vinkistä. Mitä? Kuka laittaa? 70 lukuinen talo jossa avotakka on ainakin mein kohde. Järkikäyttöön takka ja pienemmällä rahalla kuin varaavan laittaminen samaan paikkaan..

Tehtiin aikoinaan itse mökille

Avotakka muuttuu takkasydämmellä ihan oikeaksi lämmityslaitteeksi. Suosittelen todella.

Me tehtiin itse mökille vanhaan suureen avotakkaan rautainen sydän jossa oli tuplakuoret, eli tulipesä paksusta raudasta ja ympärillä ohuemmat kuoret. Väliin siis jäi sola, josta ilma pääsi kiertämään tulipesän ja palasi huoneeseen. Tulipesän eteen tuli uunin luukut.

Alkuperäinen ongelma oli se että mökki ei lämmenny takalla riittävästi talvikäyttöön, vaan apuna piti käyttää nestekaasulämmitintä, ilmaa meni piipusta pihalle savun mukana todella paljon. Vaikka takassa piti tulta koko ajan, niin takan sivut oli vain vähän lämpimät.

Takkasydämmen rakentamisen jälkeen palaminen oli hallittua ja ilmamäärää pystyi säätämään. Takka lämmitti todella hyvin ja se oli yllättävää että myös takka lämpeni ihan eri tavalla kuin ennen. Takkasydämmen kanssa ei tarvinnu polttaa kuin pari pesällistä niin takan sivut alkoi olla niin lämpimät että ei kestäny kättä pitää.

Mökkikäytössä tuo oli todella hyvä kun lämpöä sai suurilla tulilla paljon ja pienillä tulilla tietysti vähemmän, mutta enää ei tarvinnu myöskään herätä yöllä lisäämään puita, kun takka lämpeni niin että mökissä alkoi lämpö riittää yön yli.

Puun kulutus mökillä putosi varmaan viidesosaan ja nestekaasun kulutus kolmasosaan ja siellä viitsi alkaa käymään useamminkin talvella.

Meillä ollut

Kastorin takkasydän jo 14 vuotta mökillä. Pantiin avotakkaan ja muurattiin sivut kiinni. Erinomainen lämmönlähde. Itsekin yllätyin hyvin positiivisesti. Se, joka on sellaisen asentanut, ei ole katunut.

Miten liitos hormiin Kastor mallissa

Tuliko tuohon Kastor malliin myös nuo hormiliitosputket ja tiivitettiinkö liitos jotenkin. Noissa takkasydämissä kun on poikkeavuuksia hinnan ja rakenteen suhteen. Sanovet vilä, että toiset kestää eliniän ja toiset palavat muutamassa vuodessa. Itse katselin tuollaista valurautaista mallia ja painoakin riitti. Olen kuullut käyttäliltä pelkkää hyvää.

Mitään Hormiliitoksia tarvita

takkasydän paikalleen ja ympärys villalla tukkoon. Kyllä se savu sieltä osaa hormiin nousta. Nuohouksessa toki on hyvä vetää se sydän ulospäin niin että pääsee imuroimaan tuhkat sieltä "takanpesästä" mutta sehän on helppoa kun ei se sydän ole missään kiinni!

Ostin Kastorin sydämen...

...ja voin todellakin suositella! Muutimme uuteen (lue vanhaan) kotiin jossa suora sähkölämmitys ja avotakka. Laitoin takkaan sydämen ja sen välittömään läheisyyteen ilmaläpöpumpun. Ja toimii. Sähkön vuosikulutus laski 23000 kwh:sta 18000:een. Niinä aikoina kun pumppua ei kannata käyttää (eliyli-20 pakkasta), takkaaan puuta, pumppu levittää takan lämmön koko huoneistoon. Kastor valittiin siitä syystä että erittäin helppo asentaa (tuuppaat sydämen reikään, villat ympärille ja se on siinä), sekä varustettu arinalla.

joopa joo

pura se vitun takka ja varaava tulisia siihen,,,takkasydän on sama asia kui kiuas,,varaavalla takalla saat sitä lämpöä jopa koko vuorokauden parilla pesällisellä,,,eikä maksa ku jonku satkun enemmän ku ne harvian höpötykset.
Aotakka minullakin ja kastorin takkasydän siihen on laitettu, lämmittää muuten hyvin kun polttaa pari kalikkaa siinä ja varaa sen avotakan tiilimuurinkin ihan lämpimäksi kuin olisi varaava takka, avotakalla ei ollut sitä mahdollisuutta ja puutakaan ei kovin paljoa tarvi polttaa siinä kun tulipesä on aika pieni kooltaan ja se hönkii sitä lämmintä ilmaa aika reilusti sisälle kun puutä polttaa, kannatan sen ostaoa ehdottomasti.
Moi,

mielenkiintoista keskustelua. Ensi talveen varautuen pitäisi saada alakerran avotakka hyötykäyttöön ja 49 000 kwh (ed. asukas) kulutus radikaaliin laskuun. Onko kokemuksia takkasydämen käyttöönotosta, jos samalla lisäisi massaa tavalla tai toisella avotakan ympärille. Nykyinen tiilikuorrutus ei paljoa varaa ja koivun poltto menee kyllä haaskuun. Mikä olisi optimaalinen toimenpide. Lämmitysavulla pitäisi kattaa (tai tukea) alakerran noin 95 m2 lämmitystä ja toki saa lämmittää yläkerran toisen 95m2 (tänne mietin nyt rempan yhteydessä kamiina vaihtoehtoa). Ilmapumput jo löytyvät.

Onko vertailevaa dataa noin vuoden kulutuksesta? (mitä tuo takkasydän vaihtoehto tai takkasydän ja kamiina yläkertaan voisi tuoda).

Ja toki, onko kokemuksia Espoossa / Vantaalla sijaitsevista takkoja toimittavista tahoista - kokonaispalvelu - hintataso - toimituksen tehokkuus?

Kiitokset etukäteen & kireitä siimoja,

NW
Toki varaava takka on aina takkasysäntä parempi. Mutta mielestäni takkasysämen asentaminen avotakkaan on hyvä vaihtoehto silloin kun ei haluta ryhtyä suuriin muutostöihin. Ei se varaavan takan rakentaminen avotakan tilalle noin vain käy.

Meillä on Kastorin takkasydän vanhassa avotakassa. Massaa ympärillä ei juuri ole koska muuri on suurimmaksi osaksi ontto sisältä. Meillä on takan läheisyydessä noin 70m2 tilaa, jonka takkasydän kyllä pitää aina -10 asteeseen asti lämpimänä niin kauan kuin takassa tuli on. Jos on kylmempää, tarvitaan välillä pattereita apuun. Kun puhutaan puun kulutukdesta täytyy myös muistaa että takkasydäntä lämmitetään eri tavalla kuin varaavaa takkaa. Meillä palaa aina vain muutama kalikka kerralla pesän peräseinällä. Reilulla sylillisellä puita voi siis lämmittää koko päivän. Takkasydän ei siis aivan onneton vaihtoehto ole.

Mutta kyllä varaava takka olisi mukavampi. Ennen kaikkea lämmitäminen on helpompaa, kun tuli on pesässä vain muutaman tunnin ja sitten nautitaan lämmöstä muutama päivä. Mutta se on aika suuritöinen muutos lopulta eikä niitä muurareita, jotka tyylikkäästi osaavat rakentaa varaavan takan osaksi vanhaa muuria kasva puissa.
No eipäs nyt liiotella liikaa, ei se varaava takka kyllä muutamaa päivää lämmitä vaan lähinnä yhden päivän.

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta