AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  / Muutto Espanjaan?

Muutto Espanjaan?

33 Vastausta 26 516 Lukukertaa
Voisiko joku yst. kertoa, millainen prosessi käytännössä on asuinpaikan/verotuksen siirto Espanjaan?
Olen kuullut, että yli 6 kk vuodesta pitää asua ulkomailla. Kuinka usein voi käydä Suomessa ja kuinka pitkään voi suomessa olla tuon 6 kk:n asumisjakson aikana?

Miten verottaja kontrolloi oleskelua?
Voiko verotuspaikan muutosta anoa jo ensimmäisen yli 6kk:n asumisjakson jälkeen?

Anotaanko siirto jollakin lomakkeella Suomen verotuspaikkakunnan verotoimistosta?

Kiitän etukäteen asiallisista vastauksista.

Rajoitetusti varovelvollinen

Mikäli Suomesta pois muuttaessasi sinulle ei jää verotuksellisessa mielessä tarkoitettuja "kiinteitä siteitä" Suomeen, kuten perhe, asunto, kiinteistö tai liiketoiminta, niin voit anoa rajoitetusti verovelvolliseksi tuoloa jo muuton yhteydessä.

Aiemmissa ehdoissa mainittiin että talviasuttamattoman kesämökkin voi omistaa. Sittemmin vero.fi'n sivuilla oli mainintaa että voisi omistaa asunnon joka on vuokralla eikä omassa käytössä. Kannatta kuitenkin tarkistaa kaikki erikseen ennen muuttoa. Kuitenkaan esimerkiksi vakituista vuokra-asuntoa ei saa olla käytössä Suomessa.

Mikäli rajoitetusti verovelvolliseksi tulemisen ehdot täyttyvät, niin se astuu voimaan välittömästi ja verotusoikeus siirtyy Espanjaan.

Suomessa voi oleilla korkeintaan kuusi kuukautta vuodessa. Mikäli muuttaa edellämainitilla ehdoilla, kannattaa varmistu hankkeensa vakavuudesta, kyse on vakituisesta asumisesta ulkomailla.

paska puhetta

Mistahan nuo tiedot olet nypannyt. Olet verovapaa samantien kun suomesta muutat, ja jos omaisuutta jaa suomeen ja haluat verotuksen esim. espanjaan voit silti oleilla suomessa niin paljon kuin haluat....

Ei ehkä

Sinut lasketaan Suomessa asuvaksi ja verotetaan täällä tuloistasi, jos piipahdat päivänkin yli puoli vuotta. Yli puoli vuotta Hispanjolassa, eikä Sinua veroteta täällä.

Omaisuutta voit omistaa ihan missä tahansa, sen verotus aina maan lakien mukaan ao.maahan.

Jos elät eläkkeillä, työeläkkeet maksetaan vieraaseen maahankin. Kansaneläkkeitä ei voi "viedä", maksetaan vain Suomessa asuville.

ei ehkä

ihan noinkaan kaipaa täsmennystä. Luepa laki tarkasti.

Pieni toivomus

Pieni toivomus & kysymys. Mikä oli kommenttisi tavoite ja tarkoitus?

Jotta keskustelu voisi olla asiallista ja hyödyllistä, niin olisi toivottavaa että keskustelijat toisivat esille informaatiota, lakoonisten piikkien sijaan.

Mikäli jonkun kertomissa tiedoissa on mahdollisia virheitä tai puutteita, niin olisi toivottavaa tuoda lisätietoja ja täsmennyksiä, asiallisesti.

Voisitko ystävällisesti kantaa kortesi kekoon ja kertoa tiedot joita omaat asiaan liittyen. Tällätavoin keskustelu voi edetä rakentavalla tavalla.

Olet väärässä

Maassa jossa olet vakinaisesti asuvana ja verovelvollisena on oleskeltava vähintään 183 päivää vuodessa.Kun muutat maasta ja haluat verotuksesi myös muuttaa uuteen asuinmaahan on myös luovutettava Kelakortti pois ja anottava sitten asuinmaastasi vastaava kortti.
Samaten verovirastoon on tehtävä anomus verovelvollisuuden lopettamisesta Suomeen. Kun minä muutin sain verovirastosta lomakkeen jonka kanssa menin Kanarialla verovirastoon, ilmottauduin verovelvolliseksi ja lomake leimattiin siellä. Sen lähetin sitten entisen kotikuntani verottajalle ja sain päätöksen verovelvollisuuden lopettamisesta Suomessa.
En tiedä kuinka verottaja valvoo näitä oleskeluasioita, mutta tarvittaessa on kyettävä todistamaan kuinka pitkään on oleskellut missäkin maassa.
Samoin Seguro Social Kanarialle vaatii ainakin minua ilmoittautumaan määräajoin toimistossaan, sosiaalietujen( terveydenhoidon) säilyttämiseksi.
Käytäntö eri puolilla Espanjaa saattaa poiketa toisistaan, joten parasta on selvittää kuviot paikanpäällä. Mukava kokemus asuminen Kanarialla on , riittää lämpöä ja valoa .

Kiitos

Salakuuntelijana kaikissa mahdollisissa viesteissä =)
Olen muuttamassa ensi keväänä Alicanten/Torreviejan/Murcian alueelle lasteni kanssa ja olen kiitollinen jokaisesta tiedonmurusesta mitä tulee kouluihin ja työpaikkoihin. Olemme seikkailumielellä lähdössä maailmalle ennen kuin on liian myöhäistä.

Kouluttautunut ja erittäin kielitaitoinen, espanjan alkeita tosin vasta opiskelemassa, mutta muuten ahkera ja vastuuntuntoinen. Espanjalainen elämänmyönteisyys ja avoimuus koskettavat, suomalainen tehoyhteiskunta vie elämänjanon ja siksi kaipaan muutosta. Puolison menetys edesauttoi päätöksentekoa.

Kiitos etukäteen mahdollisesta yhteydenotosta ja avusta.

Mucho Gusto y gracias

hei

Suomalaista koulua täällä ei ole, mutta aurinkorannikolla on maksullinen. Espanjalainen peruskoulu on ilmainen, mutta oppimateriaalin ja ruokailun kustantaa vanhemmat itse. Koulusta saa vain opetuksen ja vesijohtovettä. Jatko-opiskelut sitten ovat maksullisia. Englannin kieltä ei täällä opi, koska koulussa sen opetus on heikkotasoista eikä Espanjan TV:stä sitä kuule koskaan. Työpaikan saaminen on melko vaikeaa ilman hyvää espanjan kieltä ja sen lisäksi muitakin kieliä. Helpointa on ehkä yrittäjäksi ryhtyminen tarjoamalla palveluksia ulkomaalaisille.

Käytännön tulkinta

Lain olen tutkinut, ja pykälät on selvillä.
Kaipaisin kuitenkin käytännön kokemuksia lain tulkinnasta : esimerkiksi voiko asunto-osakkeen omistaa muutosta huolimatta Suomessa, jos sen omistaa puoliksi vaimon kanssa ? Vaimo ei muuta Espanjaan ja yhteinen as. osake toimisi vaimon asuntona Suomessa.
Vaaditaanko edelleen kopio Espanjan asunnon vuokrasopimuksesta Suomen verottajalle?

Oleelliset siteet

Verotusta koskienhan laki muuttui hiljattain niin, että uklomailla pysyvästi asuva ja rajoitetusti verovelvollinen maksaa Suomesta saadusta tulosta / eläkkeestä 35% lähdeveron sijaan normaalin progressiivisen taulukon mukaan. Kunnallisverotuksen osalta sovelletaan kuntien keskiarvoa.

Edellämainittu ei kuitenkaan koske maita joiden kanssa Suomella on verosopimus jonka mukaan verot maksetaan asuinmaahan sen säädöksien mukaan, kuten Espanjan kohdalla.

Verihallituksen julkaisu 1.1.2005, koskien ehtoja eläkkeen verotuksen siirtymistä asuinmaahan > "...Tällöin hänen on näytettävä, että hänellä ei ole olennaisia siteitä Suomeen. Siteitä ovat esimerkiksi perhe, asunto, kiinteistö tai liiketoiminta Suomessa".

Eli,kaikkien verolainsäädännössä määriteltyjen siteiden Suomeen tulee lakata, jotta verotus siirtyy Espanjaan.

Kokemuksia?

Olen eläkkeellä ja muuttamassa Espanjaan. Haluan kuulla kokemuksia lain tulkinnasta. Vaimo ei muuta Espanjaan, mutta jää asumaan yhteisesti omistamaamme asunto-osakkeeseen. Emme ota avioeroa. Voinko omistaa silti edelleen vaimon kanssa asunto-osakkeen Suomessa? Tunnen kyllä tuon Espanjan kanssa tehdyn erillissopimuksen kohdat, mutta voisiko joku kertoa omia kokemuksiaan muuttoprosessista?

Eläkkeen verotus

Espanjassa eläkkeiden verotus on kevyempää kuin palkkatulojen.

Ilmeisesti kuitenin on kyse progressiivisestä taulukosta. Onko palstalaisilla / Espanjassa asuvilla mahdollisesti tiedossa nykyisin käytössä oleva taulukko eläkkeitä koskien?

Reseptilääkkeet ovat ilmeisesti ilmaisia Espanjassa asuville eläkeläisille? Millainen on käytäntö mahdollisten muiden terveydenhoidon kulujen suhteen?

muutto Espanjaan

minäkin olisin kiinnostunut samasta asiasta, kuin kysyit. Voisitko antaa tiedot, mitä olet saanut, minullekin. Verotus ja sen muuttamiseksi vaadittava asuinaika Espanjassa? Sallitut Suomessakäyntien pituudet...

Vuosia

talvisin asunut eläkeläinen täällä!Olen seurannut
tuttavieni verotusasioita ja tiedän useita paris-
kuntia mm.,joista toista verottaa Espanja(siis
pienempi verotus)ja toista Suomi.Itselläni on verotus Suomessa.Syy:Suomen ja Espanjan valtiot
ovat tehneet sopimuksen,että Suomen valtion(t.kunnan)
palveluksesta eläkkeelle jääneitä verottaa Suomi.
Olen tästä pikkuisen katkera,koska EU:n aikana pitäisi olla tasa-arvo näissä asioissa.Mutta vielä ei ole!

Mitä vaikuttaa?

Jos noin kävisi Espanjaan muutosta huolimatta, että verot kannattaisi/olisi pakko/olisi edullisempi maksaa Suomeen, niin mikäpäs siinä sitten. Mutta jos nyt sattuisin viipymään Espanjassa vaikkapa himpun verran yli vuoden ja haluaisin tuoda verottoman muuttoauton Suomeen mukanani. Estääkö Suomeen maksettu verotus myös verottoman muuttoauton tuonnin? Aattelin vaan, kun joka asiassa on joku vinkura kiero takaportti.

Valensia

Tääl olis myös yksi Huru-Ukko joka muuttaa syksyllä 2008 Espanjaan. Kuinka rahaliikenne Suomesta Espaan toimii,todennäköisesti joudun avaamaan tilin jossain pankissa.Käykö Suomessa käyttämäni pankkikortti siellä.Onko helppo saada asunto vuoralle aluksi sieltä.Tosin minulla on pari Suomea puhuvaa välittäjää sieltä tiedossa.Minkälainen hintataso esim 2h+k vuokrahuoneistolla olisi.

Kunn U I Lappeenranta

Sinne Vaan !!

Joudut avaamaan pankkitilin, meidän pankkikortti ei käy. Visa kylläkin. Sanoisin vuokrista, alkaen 350 euroa, riippuen paikkakunnasta. Costa del Solilla korkeatkin vuokrat, kaupunginosissa suuret erot. Sielläkin on ns. huonoja kaupunginosia, ole tarkkana. Tutki naapurusto ennen päätöstä. Kapakat, discot, koulut/leikkikenttä/jalkapallokenttä lähistöllä. Et Nuku ! . Itse olen asunut Canarialla, harkitsen sinne muuttoa vakituisesti talvipakolaiseksi. Siis osakkeen omistus Suomessa kielletty, joudunko myymään osakkeeni ja ostamaan/muuttamaan mökkiin kesiksi ??

osake Suomessa

Voit toki omistaa osakehuoneiston Suomessa,mutta se ei saa olla omassa tai perheenjäsenen käytössä. On esitettävä pitkäaikainen vuokrasopimus. Veroa et myöskään joudu maksamaan Suomeen vuokratulosta. Kesäasunto sensijaan saa olla omassa käytössä. Tämähän onnistuu vain, jos et saa eläkettä valtiolta tai kunnalta.
Tietoja saat Verovirastosta ulkom.asioiden osastolta.

resitentiksi

Onnea vaan yritykselle. Espanjassa kaikki asiat hoidetaan yksilöllisesti! Jokainen tapaus on erilainen. Virkailijakohtaisia eroja on aina. Varaudu että vain juuri siihen asiaan saat vastauksen jota kysyt. Joudut usein umpikujaan ja palaamaan takaisin. Asia päivässä kaksi parhaassa.

Jos sinulla on kiinteistöjä tai asuntoja Suomessa vuokraa ne perheen ulkopuolisille toistaiseksi. Muuta puolisosi kanssa jos mahdollista. Siirrä liiketoiminnna operaatiot muille, hallituspaikkoja voi olla. Nämä Suomen verottajaa varten. Suomen verottaja voi päättää toisinkin ja vaatia lisäselvityksiä.

Tee anomus verotuksellisen asuinpaikan siirtämisestä Espanjaan, joka leimataan Espanjan verotoimistossa 6 kk:n asumisen jälkeen.
Asu yhtäjaksoisesti kalenterivuoden alusta 184 päivää niin voit saada lomakkeeseesi leiman 1.7.. Todista asumisesi vuokrasopimuksin ja kuitein. Käännätä kaikki espanjaksi.
Asuminen keskeytyy aina yli 2 kk:n poissaolon jälkeen.

Espanjan verotaulukoita ei näytä olevan kenelläkään. Voisko joku laittaa linkin missä ne näkyvät.

Espanjassa tarvitaan pitkämielisyyttä. Ja suomalaisten neuvot ovat voimassa niinkauan kuin perälauta näkyy. Eli äläpä usko kehenkään. Älä ainakaan näihin kirjoituksiin.

Hyviä

Kiitos tuosta selvisi taas yksi kysymys. Mutta niitä on paljon lisää... Mitä voi tehdä etukäteen Suomessa siirron suhteen ?? Kaikissa papereissa kun kuitenkin tarvitaan espanjalainen osoite. Minulla ei ole mahdollisuutta reissata edestakaisin, joten haluaisin tehdä täällä kaiken
mahdollisen etukäteen. Jos käännökset maksavat n. 30 euroa sivu - tulee siitäkin aikamoinen lasku. Mitä papereita tarkalleen tulee käännättää ?? Onkohan Teneriffalla suom./esp. virallista kääntäjä?
Minua myös kovasti kiinnostaisi tietää nuo espanjalaiset verot. Minkä verran maksaa residentti eläkeläinen jonka vuositulot ovat alle 17.000e? Vai maksaako mitään? Olen lukenut monia versioita tästäkin asiasta eri sivuilta enkä näin ollen tiedä mitä uskoa. Joku verotusluettelo olisi tosiaankin tervetullut!
Esim. kunnallisvero - mitä prosenttiluokkaa se noin karkeasti ottaen on Teneriffalla ?
Tästä se sitten vasta alkaa - ensin vei aikaa päätöksenteko ja nyt kun se on vihdoin tehty, on näitten käytännön asioitten kanssa sormi suussa !!

Pankkitili?

Tämä ei nyt varsinaisesti liity Espanjaan mitenkään,mutta kysyisin voiko ulkomailla (Euroopassa) pysyvästi asuva pitää suomalaista pankkitiliään auki ja jos voi niin kuinka kauan? Olemme muuttamassa pysyvästi pois mutta haluaisin silti pitää pankkitiliä auki kaiken varalta.

Tili

Kyllä suomalaisen pankkitilin voi pitää auki vaikka kuinka kauan. Minulla on parikin tiliä, vaikken ole asunut Suomessa aikoihin (noin seitsemään vuoteen), enkä toisaalta oikein voi sulkeakaan niitä sattuneesta syystä. Kannattaa tosin huomioida, että pankki napsii tilinhoito- ym. kuluja aina säännöllisin väliajoin, joten on hyvä pitää tilillä hieman rahaa tai sitten maksella niitä pois Suomessa käydessä. Tosin tili ei kyllä taida sulkeutua, vaikkei maksaisikaan, vaan maksamattomat kulut jäävät sinne pyörimään ja pankki ottaa kyllä omansa heti, kun tilille tulee rahaa.

käännöksistä

ne paperit jotak tarvistset espanjan kielellä, esim KELA:n eläketodistus, on saatavissa kelasta espanjaksi tai englanniksi. E 121 todistus jonka he antavat/lähettävät on jo valmiiksi molemmilla kielillä. Älä käännätä mitään ennenkuin olet ottanut asioista selvää.

Muutto espanjaan

Tuolla on hyvä linkkilista koskien muuttoa Espanjaan:
http://www.ernvall.com/matkailu/muutto-espanjaan-tai-vain-lomalle-yli-20-nettisivua-joista-saat-tietoa/
Muutto Portugalin Espanja Algarve Costa del Sol Barcelona
________________________________________
Muutto Portugalin Espanja Algarve Costa del Sol Barcelona
Flyttning Flyttfirma Flyttservice Portugal Spanien Málaga Alicante Valencia Barcelona Madrid Algarve Costa del Sol, etc

kuljetukset huonekalut Portugali Espanja

Flyttservice över hela världen, men är specialicerade på
transporter till och från Skandinavien och Spanien – Portugal.

We are an Iberian based international removal company
and we have regular trucks to Scandivania, Benelux, UK and
Germany with international removals.
We can collect door to door and assemble furniture if
necessary at good rates.

Looking forward to hear from you,

César Curado
mudatudo@gmail.com
Transportes Senhora da Agonia,Lda
00 351 965653025
National & International Removals
jos muutan asumaan espanjaan,olen eläkkeellä saanko mitään tukea asumiseen siellä.löytäisinkö vaikka vanhan rouvan avustustehtäviä,siivous,ruanlaitto ym.pientä korvausta vastaan,tai muuta,tuleeko siellä pelkällä eläkkeellä toim.n.800e vai onko siellä kela ja sossu.kannattaako 50v.naisen lähtee ettii itselleen miestä sieltä,kun suomen pulut ei käy.
mikä vanha meikä on kohta 48v ja 3v.pikkumiehen äiti.ajatteli tossa kans muuttoo porukalla sinne ja laittaa vielä yritystä pystyyn.ei muuta ko menoks ja vaikka meille sitten taloudenhoitajaksi.t.eeva
Eiköhän noita työttömiä ole siellä omastakin takaa.En luule että ottaavat sinne sossun elätiksi,olisi varmaan tulijoita sinne enemmältikin siinä tapauksessa.Jos saat eläkettä 800 e voit tulla jotenkuten toimeen jos löydät halvan asunnon ja elät nuukasti,ei eläminen siellä ole nimittäin kovin paljon halvempaa kuin Suomessakaan.
Muutto Suomi Portugaliin Ranskaan italiaan etc
Muutto Suomi Espanja Portugaliin

Hello!

If you would like a quote for a removal from Finland to anywhere in Europe and also Spain or Portugal, please send an email to: mudatudo@gmail.com with the details of your move for quick response quote. Alternatively , you can also phone to the contacts below:

César Curado
TSA-Mudanzas (España)
Tel 0034 655346688
Transportes Senhora da Agonia,Lda
tel:00 351 965653025
www.removalstoportugal.com
mudatudo@gmail.com
Serviço Completo de Mudanças
International Removals/Déménagements/ Mudanzas/Umzuge/Verhuizers/ Flyttning
Jos olisinkin yli puoli vuotta Espanjassa, miten pitää toimia? Minulla on reseptilääkkeitä Suomesta puoleksi vuodeksi. Olen eläkeläinen ja tulen omillani toimeen. Suomessa ilmoitin Kelaan, että puoli vuotta matkoilla ulkomailla.
http://www.aurinkotori.org/

Nyt asuntoja Espanjasta vuokralle, pitkä ja lyhytaikaiseen =)

KODINONNI S.c.
www.kodionni.es
https://www.facebook.com/rudis.kodinonni

yhteydenotot: info@kodinonni.es ja kyselkäähän Charlottea niin tiedetään mistä kysymys !
 /   /  / Muutto Espanjaan?

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta