AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
 /   /  / Kananmunan ravintoarvo?

Kananmunan ravintoarvo?

9 Vastausta 4 383 Lukukertaa
Onko raaka muna ravintorikkaampaa tai terveellisempää kuin kypsennetty? Jotain eroahan siinä täytyy olla. ;)

ehkä

Kyllähän siinä varmasti ainakin vitamiinit on paremmin tallella. Toisaalta maku ei ehkä ole miellyttävin ja pieni salmonellavaara on olemassa.

vastaus

Hei. Eroa on. Viisaammat sanovat että munan valkuaista ei pidä syödä raakana, koska siinä on joitakin aineita jotka, raakana, estävät joidenkin toisten aineiden imeytymistä. Samat sanovat että keltuaista voi syödä raakana. Toisinaan jos pelkää salmonellaa lienee viisainta kypsentää muna. Sanovat että parhaiten jää talteen ravinteita ja vitamiineja kun keittää munaa siten että keltuainen jää hieman löysäksi. Uskon että tämä pitää paikkansa. Munan paistaminen ei ole se paras tapa kypsentää se, koska paistamisessa keltuaisen kolesteroli herkimmiten hapettuu, eli syntyy oxy-kolesterolia, mikä on ainut epäterveellinen kolesteroli mitä ruoasta voi saada.
Muuten sanottakoon että keltuainen on paljon ravinteikkaampi kuin valkuainen. Kaikin puolin. Ja helpommin sulava. Tavallisissa häkkikanojen munissa on useimmiten huono rasvahappo-profiili, eli liian paljon Omega 6, liian vähän Omega 3. Tästä syystä kannattaa syödä luomumunia, tai vapaiden kanojen, tai Omegamunia. Tavallisissa tehomunissa on myös vähemmän retinolia (A vit.) kuin esim. luomumunissa. Tämän huomaa keltuaisen väristä. Mitä oranssisempi keltuainen sitä enemmän A vitamiinia. Haaleankeltainen väri tehomunissa kielii alhaisesta A vit. määrästä.

Kiitos kommentista..

Tämähän käy mielenkiintoiseksi.

Sattuisiko sinulla olemaan jotain linkkiä tai muuten tarkempaa tietoa tuosta mitkä aineet siinä valkuaisessa sen imeytymisen estää? Oletin automaattisesti että nimenomaan raaka on se ravintorikkain versio. Olen kuullut että eräs yli satavuotiaaksi elänyt tiedemies pitää pitkän iän salaisuutenaan sitä että on syönyt läpi elämän 2 raakaa munaa joka aamu.

Tuosta rasvahappoprofiilistä olenkin kuullut ja syön vain luomumunia tai joskus ostan suoraan tilalta.

raaka ovidiini vs. biotiini

Hei. Kyselit seuraavaa

>>Sattuisiko sinulla olemaan jotain linkkiä tai muuten tarkempaa tietoa tuosta mitkä aineet siinä valkuaisessa sen imeytymisen estää?>>

V: Kun siitä oli niin kauan kun olin lukenut tuosta niin en muistanut mitään tarkemmin. Mutta, mielessä pyöri kaksi sanaa, albumiini ja ovidiini. Molemmat ovat munan valkuaisessa esiintyviä aineita, ymmärtääkseni proteiineja. Muistin hämärästi että joku B vitamiini ainakin ei imeydy kunnolla jos syö valkuaista raakana. Sitten keksin tehdä Yahoo haun. Sillä selvisi, ja muistin että näin todella oli. Eli, valkuaisen ovidiini sitoo biotiinin, jota myös tunnetaan B7 vitamiinina. Näin silloin kun raakana syö valkuaista. Jos haluat jotain lukea tästä niin linkkejä löytyy kun teet Yahoo haun seuraavanlaisesti:

"egg white" & "raw" & "biotin"

Sitten. Mielenkiinnoksi liitän tähän jotain tietoa mitä löysin, valkuaisen ravintoarvosta:

raw chicken egg white does of course have some nutritional value and contains the following :
88.3% water
9% protein
Trace of fat
Trace of carbohydrate
Minerals -
Sodium - 190mg/100g
Chlorine - 170mg/100g
Potassium - 150mg/100g
Phosphorus - 33mg/100g
Magnesium - 11mg/100g
Calcium - 5mg/100g
Vitamins and vitamin precursors
Tryptophan (an amino acid and niacin precursor in dogs and other species but not cats, mink or fish) - 2.6 mg/100g
Riboflavin - 0.43 mg/100g
Pantothenate 0.3 mg/100g
Folate - 13 mg/100g
Biotin - 7 mg/100g
Vitamin C - 0
Vitamin D -0
Vitamin E - 0
No dietary fibre
36 kcal energy per 100g http://www.provet.co.uk/health/diseases/eggwhite.htm

Vertaa ylläoleva seuraavaan mielenkiintoiseen tietoon koskien keltuaista:

WHEN YOU THROW AWAY THE YOLK, YOU THROW AWAY THE FOLLOWING NUTRIENTS:ORGANIC MICRONUTRIENTS
100 percent of Vitamin A
100 percent of Vitamin D
100 percent of Vitamin E
93 percent of Vitamin B1
41 percent of Vitamin B2
98 percent of Vitamin B6
88 percent of Vitamin B12
96 percent of Folic Acid
76 percent of Biotin
100 percent of Choline
94 percent of Pantothenic Acid
74 percent of Inositol
INORGANIC MICRONUTRIENTS
92 percent of Calcium
96 percent of Iodine
82 percent of Iron
92 percent of Manganese
95 percent of Zinc
http://www.eggland.com/egglandsbest/egpress.html.

Eli, ylläolevien ravintoainefaktojen valossa voi sanoa vain että ne jotka neuvovat syödä ainoastaan munan valkuainen ja heittää pois keltuainen (ensikädessä jotkut kolesterolihysteerikot) ovat tässä asiassa ilman tietoa, ilman ymmärrystä, typeriä kuin aasit. Keltuaisessa on munan arvokkaimmat ja parhaimmat ravinteet.

Niin. Tuo että syö kaksi raakaa munaa joka aamu näyttää olevan hyvä asia kyseisen tiedemiehen kohdalla. Voi olla että muutkin voisivat hyötyä. Itse en tällä hetkellä halua valkuaista raakana syödä. Joskus tulee syötyä keltuaista raakana, mutta useimmiten löysäksi keitettynä.

Se että syöt luomumunia on viisautta. Laadukkaampaa proteiinin lähdettä ei taida olla. Ja niiden rasva on hyvää. Paljon koliinia, joka on aivoille tärkeä aine. Ja paljon muuta hyvää ja terveyttä edistävää. Itse syön reilu 20 munaa viikossa, useimmiten luomu, joskus Omega, joskus vapaiden kanojen. Riippuen hinnasta ja missä käyn ostoksilla.
Tiesitkö kenties että mitä enemmän C vitamiinia syöt niin sen paremmin pystyy elimistösi hyväksikäyttää munan (ja muun ruoan) proteiinia. Siksi kannattaisi proteiinin kanssa aina syödä jonkin verran sellaista missä C vitamiinia.

mistä

Mitkä ruuat olisi hyviä c-vitamiinin lähteitä? Mitä itse syöt?
Ainakin appelsiinista ja mandariinistahan saa, mutta hedelmiä ja kananmunaa ei kannattaisi syödä samalla aterialla..

C vitamiini

Hyvän kysymyksen toit. Ensin kommentoin hieman appelsiinista ja mandariinista. Oikeassa olet että niistä saa. Appelsiinin sanotaan sisältävän n. 40mg C vit. 100g kohden. Mandariini taitaa olla aika sama. Mutta, olen lukenut että ne appelsiinit ja mandariinit jotka tänne Suomeen tulevat laivoilla ovat sellaisia että niitä poimitaan puistaan ennenkuin ovat kypsiä. Tällöin niissä on vähemmän C vitamiinia kuin mitä tietokirjat sanovat. Koska jos hedelmä ei saa kypsyä puussa niin jotkut sen ravinteet eivät kehity normaalisti. Joten on hyvä syy olettaa että kauppojen mandariinit ja appelsiinit eivät ole niin hyviä C vit. lähteitä kuin voisivat olla. Olen myös lukenut appelisiinista ja mandariinista että jos niitä poimitaan epäkypsänä niin niihin muodostuu jonkinlaista happoa joka on munuaisille haitallista. Itse koin tämän todeksi monta vuotta sitten. Tuli yksinkertaisesti virtsa-vaivoja kun söin päivittäin appelsiinia ja/tai mandariinia. Kun lopetin niin vaivat myös loppuivat. Selkäkin oli kipeä, juuri munuaisten kohdalla.

Tuo että hedelmiä ja kananmunaa ei kannattaisi syödä samalla aterialla kuulostaa Food Combining aatteen ajatukselta. Voi olla että siinä on jotain hyvääkin. Itse ajattelen että joillekin voi olla hyvä noudattaa tuota neuvoa jota mainitsit, JOS havaitaan että muna yhdessä hedelmien kanssa aiheuttaa vatsavaivoja tai huonoa ruoan sulamista. Merkki tästä voisi olla piereskely aterioimisen aikana tai jälkeen, röyhtäily, vatsakipua, turvotusta. Mutta muistaisin lukeneeni FoodCombining aatteen kirjoista että jotkut hedelmät tai marjat voidaan syödä proteiiniruokien kanssa. Eli että nämätkään eivät kiellä kaikkia hedelmiä tai marjoja munan kanssa. Esim. sitruuna olisi sellainen hedelmä.

Tässä joitakin ruokia jotka ovat hyviä c vit. lähteitä:

vihreä chilipippuri (n. 250 mg/100g, tai enemmän), punainen chilipippuri (hieman vähemmän), ruusunmarjajauhe (Risentan jauheessa 270mg/100g), tyrnimarjajauhe, tyrnimarja, ruusunmarja, mustaherukka (likemmäs 200mg), mustaherukkajauhe (enemmän kuin tuoreessa), kuivatut yrtit kuten oregano (muistaakseni yli 50mg, jopa enemmän), tuoreet yrtit (100 mg ja ylöspäin, yleensä), sitruuna (50mg), lime (saman verran), kotim. (esim. Reformi:n) hapankaali (jotain 30mg, plus hyviä maitohappobakteereja), lakka, kotimainen mansikka (yli 50mg), punaviinimarja (yli 60mg), nokkonen (likemmäs 100mg, tai yli), tomaatti (likemmäs 40mg), valkosipuli (jotain 30mg).
Sitten vielä mainittakoon, pinaatti (raaka), tilli, persilja, salaatti, porkkana. Ja monta muuta. Fineli:n sivulta voit etsiä C vitamiinin lähteitä. Muista että kypsennetyissä vihanneksissa ja hedelmissä on C vit. hyvin niukasti tai ei yhtään. Tulee syödä ne tuoreina, raakoina. Suosi kotimaisia vihanneksia, marjoja, hedelmiä. Luomu tottakai aina parempi, ravinteikkaampi. Villinä kasvavat jopa luomua ravinteikkaammat.

Itse juuri nyt otan C vitamiinia pääasiallisesti seuraavista lähteistä:
- punainen chilipippuri
- Reformin luomuhapankaali
- Risentan ruusunmarjajauhe
- omena
- lime
- tomaatti
- valkosipuli
- Sallisen mausteyrttisekoitus

Sitten olen kohta pari viikkoa käyttänyt erästä C vit. lisää jota olen hyväksi todennut (mm. nuha vähentynyt, hajuaisti parantunut, huulet ei kuivia). Yksi kapseli sisältää 500mg C vitamiinia ja 325mg bioflavonoideja, pulverimuodossa. Citrushedelmäperäinen, ilman lisäaineita tms. Kotona pyrin joka aterian yhteydessä muistaa ottaa, joko kolmasosa kapselia, tai puoli kapseli. Eli tästä C vit. lisästä tulee valtaosa päivän C vitamiinista. Muista lähteistä tulee päivässä arviolta vähintään 100mg, korkeintaan arviolta 200mg, riippuen päivästä.
Silloin tällöin ostan luomukiiviä. Joskus tuoretta ananasta, joskus verigreippiä. Joskus tuoreita luumuja (edistää suolen toimintaa - tuoreena, ei keitettynä).
Päätin tuota C vitamiinilisää ostaa sen jälkeen kun olin lukenut C vitamiinin tärkeydestä. Mm. miten tärkeä se on proteiinin aineenvaihdunnassa. Useimmista lähteistä luin hyviä argumentteja miksi nykyinen 60mg päivittäinen saantisuositus on aivan liian alhainen. Aika moni lähde puhui että vähintään 200mg päivässä olisi paikallaan. Joku sanoi että terveelle n. 400mg on optimimäärä päivässä. Ja jotkut suosittelevat mega-annoksia. Kuitenkin ovat aika yhtämielisiä siinä että tuo 60mg on aivan liian alhainen suositus. Itsellä olen havainnut että 60 on liian vähän. Jos en sen enempää syö päivässä C:tä niin ainakin huulet tahtovat olla kuivia näin talvisin, ja nuha tahtoo vaivata. Sitten on se vielä, että (runsas) C vitamiini ehkäisee mm. sepelvaltimotautia, ja osittain syöpää myös, ja auttaa monien muiden sairauksien tai vaivojen ehkäisyssä. Nobelisti Linus Pauling ja tri. Matthias Rath tekivät sellaisen löydön että sepelvaltimotauti johtuu C vitam. puutoksesta. Liian vähän C vit. heikentää kollageeni-proteiinin muodostumista valtimoiden seinämissä jolloin seinämät heikentyvät (ja siitä eri mekanismien kautta syntyy proppu). Jotenkin näin se meni. Tässä voi pian olla perää. Koska C vit. on niin tärkeä proteiinin hyödyntämisessä kehossa. Äsken luin, C vit. suhteen, että ei ole olemassa yhtäkään biokemiallista reaktiota elimistössä missä ei C vitam. olisi mukana.

Olen finelistä

munan ravintoarvoja joskus katsellut, mutta enpä ole huomannut kuinka lähelle päivän saantisuositusta ne ovat. Laitankin nämä taulukot koneelleni ylös. Voivat osoittautua myöhemminkin tarpeellisiksi.

Itse aloitan päiväni tällä hetkellä kolmella raa'alla tai keitetyllä munalla jonka päälle juon lasillisen mehua jossa kukkura ruokalusikallinen tyrni tai mustaherukka jauhetta. Eli reilusti C-vitamiinia tulee samalla ruoalla munien kanssa. Lisäksi otin juuri kokeiluun Ester C plus 1000mg valmisteen, jossa seuraavaa:

Each tablet provides:

Vitamin C (as calcium ascorbate/threonate [Ester -C]1000mg
Citrus Bioflavonoids (as prep.)200mg
Acerola fruit Powdered Extract 25 mg
Powdered Rose Hips 25mg
Rutin 25mg

Ester - C plus is exclusively formulated for Solgar and provides a patented method of supplementing pH neutral (non-acidic) vitamin C to prevent digestive irritation.In addition,Ester-C plus contains the vitamin C metabolites that occur along with vitamin C in nature.A special manufacturing process is employed to form a unique calcium ascorbate metabolite complex.Solgar's Ester-C plus offers the additional benefits of providing acerola,citrus bioflavonoids complex,rutin and rose hips in the Ester C ascorbate metabolite complex.

With naturally occuring vitamin C metabolites (including L-threonic acid,L-lyxonic acid and L-xylonic acid) that have been shown to enhance the absorbtion of vitamin C.

Tableted with these natural ingredients:dicalcium phosphate,microcrystalline cellulose,hydroxypropyl cellulose,silicon dioxide,vegetable stearic acid,magnesium stearate,cellulose gum,vegetable glycerin.

Olen syönyt vasta pari päivää joten en osaa vielä sanoa kuinka hyviä ovat. Olen monesti ihmetellyt minkä takia suomalaisille suositellaan aina sitrushedelmiä C-vitamiinin lähteeksi. Itse olen havainnut kotimaisten marjojen olevan paljon parempi hyvinvoinnin kohottaja ja ostanut ennemmin niitä. Tosin tänä syksynä olen ostellut myös appelsiineja ja klementiiniä kun oli ensimmäistä kertaa luomuna saatavilla. Eivät olleet mitään huippulaatuisia, mutta selvästi parempia kuin tavalliset kuitenkin, joten vaihteluna ok.

re: olen...

Hei. Aamiaisesi kuulostaa hyvältä. Ja tuo C vitamiinilisä vaikuttaa myös hyvältä sikäli kun tämänhetkisen ymmärrykseni valossa pystyn arvioimaan.
Niin, aika erikoista että aina kehutaan ja mainostetaan C vit. lähteenä sitrushedelmiä. Vaikka kotimaiset marjat ovat paljon C vit. pitoisempia, ja muutenkin terveellisempiä. Jos olisi kaupoista saatavissa sitrushedelmiä joita ei ole poimittu epäkypsinä niin ehkä söisin säännöllisesti, varsinkin jos olisi luomua. Jostain olen saanut sellaisen käsityksen että sitruunan kohdalla ei ole tuo sama ongelma kuin appelsiineilla ja mandariineilla ja klementiineilla. Ja lime taitaa kuulua samaan kastiin kuin sitruuna. Lime ja sitruuna ovat muutenkin aika samoja ravintoaineiltaan. Greipin suhteen olen epävarma että miten on, mutta epäilen että siinä on sama ongelma kuin appelsiineilla, eli eivät saa kypsyä valmiiksi vaan poimitaan epäkypsinä. Ei hyvä jos näin on. Banaaneista olen varma että ne poimitaan epäkypsinä. Ainakin useimmat kauppojen ja marketeiden banaaneista. Uskon että tämä sama ongelma on myös monissa ulkolaisissa tomaateissa. Tämä tarkoittaa että ravintoarvo on alhainen, ja voivat jopa olla enemmän haitallisia pitkällä tähtäimellä kuin terveellisiä.
Sitten olen ollut kyselevällä mielellä koskien joitakin viinirypäleitä. Tarkoitan noita siemenettömiä rypäleitä. Ovatkohan ne kenties geenimanipuloituja? Oli miten oli niin en luota siemenettömiin rypäleihin. Viinirypäleen siemen on terveellistä, koska siinä on amygdaliinia, joka on syöpää estävä ja tappava aine. Samaa aineitta on useimmissa kotimaisissa marjoissa, eteenkin villeinä kasvavissa. Puolukka on todella amygdaliinipitoinen.
lol kuka muka jaksaa kirjottaa tollasii romaaneit. kopioinu wikist vaa... näättekste oikeesti vaivaa kirjottaa noita? ooämgee :D
 /   /  / Kananmunan ravintoarvo?

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja haku



Lisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta